Przepis na : deser
Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “ Pysznie dla rodziny i przyjaciół ”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga polecam na rodzinne spotkania. Tradycyjnie używa się jej jako przyprawy do mięsa, ale tutaj idę za radą ekipy restauracji F... czytaj dalej...
Dzień zakochanych jest obchodzony na całym świecie 14 lutego. Nazwa tego święta pochodzi od św. Walentego.
Czytaj dalej...Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...Sylwester to czas, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. Jest to stosunkowo dość młode święto, gdyż narodziło się ono dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
Czytaj dalej...Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...