Przy okazji szperania w rodzinnych zeszytach znalazłem przepis mojej babci na czekoladę. Przepis ten pochodzi tak jak i blok czekoladowy z czasów PRL-u. Moja babcia podobno potrafiła zrobić coś z niczego. Większość receptur miała w głowie i nie wszystkie zostały niestety spisane. Moja mama wspomina czekoladki robione przez babcię z dodatkiem tłuszczu o nazwie oma, po których zostały małe metalowe foremki. Dołączę zdjęcie, bo może ktoś zna taki przepis, babcia niestety nie może sobie przypomnieć. Wracając do wspomnianej ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...