ciasto - 162155 przepisów (strona:1498/10811)

Czekoladowa babka jogurtowa 412

mnie zagląda to już wie jak bardzo lubię ciasta czekoladowe. :) Może nawet wyodrębnię oddzielną kategorię dla ciast czekoladowych. :) To ciasto nie zawiera w sobie czekolady, a smakuje naprawdę bardzo czekoladowo. Jogurt i śmietana nadają świetnego posmaku, a ciasto przy tym nie jest suche. Polecam wypróbować ponieważ bardzo prosto się je robi a przy tym jest bardzo smaczne. Czekoladowa babka jogurtowa(...)kakao Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Ciasto. Masło utrzeć mikserem do białości, dodać cukier i dalej ubijać. Wbijać kolejno jajka, zmiksować.  Przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek dodawać na zmianę z jogurtem i śmietaną, miksując

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik złota rosa 93

żeby to nadrobić. Sernik jest naprawdę pyszny, więc nie dziwię się że jest tak popularny. Wbrew pozorom jest łatwy do zrobienia I zawsze wychodzi. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 2szkl mąki pszennej tortowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy  0,5 szklanki cukru kryształu  200g zimnego masła  3 żółtka(...)miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, obydwa rodzaje cukru i szczyptę soli. Dodać żółtka I pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Gdyby było zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Zagniecione ciasto uformować w kulę a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości trochę większej niż blaszka tak aby ciasto wyscielalo nie tylko dno blachy ale też

Waniliowe Improwizacje
Chleb z garnka na suchych drożdżach 11

Chleb z garnka na suchych drożdżach przepis Chleb z garnka na suchych drożdżach  Chleb z garnka na suchych drożdżach to puszysty i chrupiący chleb nocny bez wyrabiania . Ciasto drożdżowe na domowy chleb wystarczy tylko wymieszać łyżką, a po nocy wyrastania po kolejnej godzinie rośnięcia będzie gotowy do upieczenia na przykład na drugie śniadanie. Z podanych proporcji wychodzi duży, familijny(...)jest tak pyszny, że znika w oka mgnieniu :) Najprostszy chleb z garnka Chleb nocny z garnka rzymskiego lub żeliwnego jest prosty w przygotowaniu, należy jednak bardzo uważać podczas przenoszenia ciasta chlebowego do garnka oraz podczas wyciągania chleba z pieca. Garnek jest naprawdę bardzo gorący, przydadzą się grube rękawice kuchenne. Ja ułatwiam sobie zadanie i przenoszę nocny chleb na papierze

Lekcje w kuchni
Bułki Hawajskie Historia i Pochodzenie 10

hawajskie na cały świat. Co Sprawia, że Bułki Hawajskie Są Wyjątkowe? Bułki hawajskie charakteryzują się: Delikatną słodyczą – dzięki dodatkowi soku ananasowego i miodu. Puszystą strukturą – uzyskaną przez długie wyrastanie ciasta. Maślanym aromatem – dzięki zastosowaniu masła zarówno w cieście, jak i podczas pieczenia. Lekko złocistą skórką – która powstaje przez posmarowanie bułek miodowym masłem przed i po pieczeniu. Oryginalny Przepis na Bułki(...)się rozpuści. Ostudź mieszankę do letniej temperatury, a następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. 2. Przygotowanie suchych składników: W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, drożdże i sól. 3. Łączenie ciasta: Stopniowo wlewaj płynną mieszankę do suchych składników, wyrabiając ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. 4. Wyrastanie: Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką

RafalCook
Przekąski na Sylwestra 9

Zastanawiacie się jakie przygotować szybkie, a smaczne przekąski na Sylwestra? Smok ma dla Was kilka propozycji, które na pewno wszystkim się spodobają. Szybkość wykonania – z użyciem ciasta francuskiego Nie oszukujmy się, na ogół najwięcej czasu zajmuje nam przygotowanie „spodu”. Jeżeli zależy nam na czasie albo nie czujemy się zbyt pewni w kuchni, wykorzystajmy gotowe ciasto francuskie(...)wyczarować z jego pomocą można różne pyszne cudeńka: Tarta z łososiem i cukinią Tarta z kurczakiem i boczkiem Zwijańce z ciasta francuskiego Kurczak w cieście francuskim z cukinią tarta z łososiem i cukinią zwijańce z ciasta francuskiego A może masz więcej czasu? Powyżej były propozycje dla osób chcących spędzić w kuchni jak najmniej czasu. A może jednak masz trochę więcej

Bardzo Gruby Smok
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 16

Dzisiaj mikołajki, więc najwyższa pora pomyśleć co przygotujemy na świąteczny stół. Moja propozycja to  makowiec na cieście krucho drożdżowym.  Składniki: masa makowa - 1/2 kg suchego maku -1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 1/2 szklanki miodu - 60 g masła - 100 g rodzynek - 100 g owoców kandyzowanych - skórka otarta z 1 pomarańczy - 100 g posiekanych orzechów włoskich  - nasiona(...)laski waniliowej lub kilka kropli aromatu rumowego - 50 ml rumu lub mocnej herbaty ciasto - 500 g mąki - 250 g masła - 2 jajka - 4 żółtka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki śmietany 18% - 60 g drożdży - szczypta soli Przygotowanie: Zabieramy się za masę makową. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem tyle by woda cały mak w garnku przykryła, następnie gotujemy

Zainspirowana w kuchni
Kruche ciasteczka z marcepanem i konfiturą malinową 25

ciasteczka mogą również stanowić doskonały prezent dla bliskich w okresie świątecznym. Ich smak i eleganckie wykończenie sprawią, że będą niezapomnianym elementem każdego bożonarodzeniowego przyjęcia.   Składniki na kruche ciasto: 150 g mąki 100g masła (schłodzonego) 50 g cukru 1 opak. cukru waniliowego 2 żółtka szczypta soli    Masa marcepanowa: 350g surowej masy marcepanowej 2 białka Dodatkowo: gęsta konfitura malinowa(...)miski przesiać mąkę. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz pozostałe składniki. Zagnieść szybko, na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3-4 mm. Z każdego z nich foremkami wycinać kółeczka o średnicy 6 cm. Powinno nam wyjść

Świat Ciasta
Ciasto miodowe z budyniowym kremem chałwowym 15

Ciasto miodowe z kawałkami jabłek, z budyniowym kremem chałwowym oraz polewą czekoladową. To kolejna propozycja na niedzielny lub świąteczny wypiek. Ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień po przygotowaniu, kiedy krem nabiera pełni smaku. Ja wykorzystałam jedno 200 g opakowanie chałwy, ale wydaje mi się, że większa jego ilość (np 300 g) dałaby jeszcze intensywniejsze odczucia smakowe Biszkopt miodowy(...)żółtka 200-300 g chałwy 250 g miękkiego masła Polewa: 100 g masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka żelatyny 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18% Ciasto miodowe: Masło wraz z mlekiem podgrzewamy na malutkim ogniu (nie gotujemy; najlepiej w trakcie podgrzewania zamieszać rózgą lub łyżką, przyspieszy to roztopienie się masła). Zdejmujemy z palnika, dodajemy miód

Smaki Na Talerzu
Cytrynowiec 96

prawda jesień kojarzy się może z cięższymi ciastami typu sernik czy szarlotka z cynamonem, ale mimo to u mnie zagościło lekkie orzeźwiające ciasto cytrynowe. Zrobiłam je z prostego powodu, a mianowicie nadmiaru cytryn które kupiłam i nie chciałam by się zepsuły. Ciasto jest naprawdę mocno cytrynowe, bo każda z warstw jest w tym smaku. Moim gościom bardzo smakowało, więc wypiek(...)duże jajka 0,5szkl cukru kryształu  3/4szkl mąki pszennej tortowej  1/4 szkl mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Kilka kropel olejku cytrynowego do ciast Poncz do nasączenia biszkoptu: 0,5szkl przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny  2 łyżeczki cukru Masa budyniowa: 300ml przegotowanej wystudzonej wody 100ml soku z cytryny  200g cukru kryształu

Waniliowe Improwizacje
SZYBKA SZARLOTKA CYTRYNOWA Z MIGDAŁAMI 14

Najlepsze do porannej kawki. Ciasto kruche z lekko cytrynowym posmakiem, jabłka koniecznie z cynamonem. Ciasta nie trzeba schładzać ani zamrażać. Jabłka tylko ścieramy na tarce ( najlepiej w robocie kuchennym ). Ciasto mąka pszenna 680 g lub mąka pszenna 600 g + 80 g mąki migdałowej cukier 210 g masło lub margaryna 200 g 3 jajka 2 łyżki gęstej śmietany proszek do pieczenia(...)cynamon Blaszka 32 X 21 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć na sitko z pieluszką i odcisnąć nadmiar soku. Ciasto. Tłuszcz wyjąć z lodówki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub w robocie kuchennym. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć na blaszkę. Posypać bułką tartą

Smaczne moje
Rogaliki z jabłkami, orzechami i marchewką 32

minut i znowu będą jak świeżo upieczone. Polecam te rogaliki na każdą okazję - od miłego wieczoru przy filiżance herbaty, aż po święta w rodzinnym gronie. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 110 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g masła (miękkiego) 3 łyżki oleju 100 ml jogurtu 1 jajko kilka kropli ekstraktu z wanilii Farsz(...)jogurtu i dalej ubijać do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ekstrakt waniliowy, następnie ręcznie lub z pomocą miksera z końcówkami typu hak, zagnieść miękkie ciasto.  Jeżeli ciasto wychodzi zbyt twarde, można dodać odrobinę więcej jogurtu. Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C (grzanie góra-dół). Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na blacie podsypanym mąką

Świat Ciasta
Przepis na zdrowy chleb orkiszowy – poznaj tajemnica domowego wypieku 15

rodzajów pieczywa, które możemy przygotować w domowym zaciszu. Mąka orkiszowa, będąca podstawą tego wypieku, wyróżnia się wyjątkową poziomyą odżywczą i ma więcej białka niż tradycyjna mąka pszenna. Proces fermentacji ciasta orkiszowego wymaga szczególnej uwagi i cierpliwości . Własnoręczne przygotowanie chleba jest to oszczędnośći pewność co do jakości składników i brak niepotrzebnych dodatków (konserwantów i polepszaczy). Najważniejsze zasady przygotowania domowego chleba orkiszowego(...)Ziarna słonecznika (opcjonalnie) – 50g Ziarna dyni (opcjonalnie) – 50g Płatki owsiane do posypania – 30g Profesjonalne wyposażenie piekarnicze mocno ułatwia proces wypieku . Ważne znaczenie ma odpowiednie wyrobienie ciasta – zbyt krótkie spowoduje, że chleb będzie zbity, a zbyt długie może zniszczyć strukturę glutenu. „Właściwie wyrobione ciasto powinno być elastyczne i delikatnie kleiste” – to zasada, którą kierują się mistrzowie

Czynniki pierwsze