ciasto - 160969 przepisów (strona:1498/10732)

Ptysie z kremem nugatowym – przepis na pyszne ptysie z miodem! 45

bazie bitej śmietany z miodem, migdałami i… Drukuj Proporcje na: 10-12 szt. Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia/gotowania: 30 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto: 100 g mąki pszennej 80 g masła 130 ml wody 3 jajka szczypta soli   Krem: 250 ml śmietany 30% lub 36% 50 g miodu 40 g migdałów ⅓ łyżeczki kakao(...)Dodatkowo: cukier puder (do posypania ptysiów) przygotowanie Wykonanie ciasta: W rondelku z grubym dnem umieść masło, wodę oraz szczyptę soli. Zagotuj, a następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką przez 4 minuty. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Kiedy masa wystygnie, dodawaj do niej po jednym jajku, miksując całość. Ważne, aby pomiędzy dodaniem kolejnego jajka ciasto

Via Gusto
Maślane bułeczki z rodzynkami 75

letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać jajko, żółtka, wyrośnięty(...)rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Pod koniec dodać osuszone z wody rodzynki i zagnieść ciasto tak, by rodzynki dobrze się z nim połączyły. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić

Opowieści z piekarnika
Jagodzianki z migdałową kruszonką 91

najlepsze jagodzianki jakie jadłam ever. Delikatne ciasto i mnóstwo jagodowego nadzienia. Tak bezwstydnie jagodowe, że obłęd! Słodkie, ale nieprzesłodzone. I ta chrupiąca migdałowa kruszonka... nawet gdy zmięknie następnego dnia (o ile coś zostanie), to i tak jest pyszna.  Koniecznie je upieczcie, póki jagody jeszcze są:) Na moim instagramie pokazałam krótki film z robienia jagodzianek. Zapraszam!   Polecam przepisy(...)drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.  Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek) roztrzepać z cukrem, dodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Jeśli używamy drożdży suchych, należy wymieszać je z mąką i dodać resztę składników. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone

Obiad gotowy
Orkiszowe jagodzianki z maślaną kruszonką 48

przepisy na ciacha z tymi owocami 😍 Nie udało nam się dostać świeżych jagód ale posiadając frużelinę z tych owoców można zrobić pyszne bułeczki z takim nadzieniem. Nasze drożdżowe ciasto zrobiłyśmy z mąki orkiszowej a do kruszonki dodałyśmy trochę masła aby uzyskały dodatkowych walorów smakowych 💜 Film z przygotowania znajdziecie na naszym IG ( tutaj ) Składniki: -300 g mąki orkiszowej(...)płaskie łyżeczki suchych drożdży -130 ml ciepłego mleka lub napoju roślinnego -70 ml oleju rzepakowego -100g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -2 łyżki cukru -mąka do podsypywania ciasta Nadzienie -500g frużeliny jagodowej Frużelinę wysmażyć na nieprzywierającej patelni do uzyskania gęstych powideł jagodowych. Kruszonka -100g mąki orkiszowej (u nas pełnoziarnista) -2 łyżki ksylitolu -50g masła w temp. pokojowej

Candy Pandas
Kruchy kokosek z borówkami 241

lubelszczyźnie zauważyłam kilka duzych platancji tego owocu, dzięki czemu stał się on bardziej popularny i tańszy. Wraz ze wzrostem popularności borówki, pojawia się coraz więcej zapytań o pomysły na ciasta i desery z ich udziałem i takie ciasto chciałam Wam dziś zaprezentować. Stosunkowo niedrogie i proste w przygotowaniu połączenie delikatnie kruchego ciasta, kokosowej pianki oraz borówek. Ciasto: 2 1/2 szklanki(...)Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta

Cynamonowe szczęście
Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka 43

Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Sieniawa, gmina Sieniawa, powiat przeworski  Rogaliki z marmoladą to niedzielna klasyka, ale zwykle przygotowuje się je z ciasta drożdżowego albo kruchego. W naszym regionie do wypieku rogalików albo ciastek z jabłkami wykorzystuje się czasami ciasto na bazie białego sera, mąki pszennej i masła. Te 3 składniki dodaje się w równych proporcjach(...)odmiany od innych rodzajów ciast, nie dodaje się do niego jajek. Ciasto serowe bardzo łatwo się przygotowuje, ale przed rozwałkowaniem wymaga schłodzenia. Po upieczeniu wierzch rogalików jest lekko przypieczony, a środek miękki. Ciasta przechowujemy w przykrytym pojemniku, żeby nadmiernie nie wyschły. Przepis Stowarzyszenia Aktywni w Sieniawie udostępniono w publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”. Rogaliki serowe

Trzeci talerz
Cukiniowe kuleczki puszyste jak pączki 169

greckie kuleczki cukiniowe, bo te co jedliśmy to były po prostu nabierane łyżką porcje, które pod wpływem gorące tłuszczu rosły jak na drożdżach i przypominały kładzione pączki. Jak przygotować ciasto na greckie kuleczki cukiniowe? Ciasto na greckie kuleczki cukiniowe przypomina ciasto naleśnikowe . Nie jest ono jednak lejące jak zwykłe tradycyjne ciasto naleśnikowe i nie zawiera mleka, czy innego płynu. Cukinię(...)sicie, lekko solę i odstawiam na 30 minut. Potem odciskam nadmiar wody rękoma lub za pomocą gazy, czy kuchennej ściereczki. Następnie dodaję jajka i tyle mąki, aby jedynie połączyć ciasto. Poza tym dodaję zioła. Kreteńskie kolokithokeftedes, które jedliśmy były doprawione koprem. Kopru u mnie pod dostatkiem, więc ja też ciasto doprawiłam tym ziołem. Z czym jeść kreteńskie kolokithokeftedes? Greckie kuleczki

codojedzenia
Śmietanowy pasiak z jagodami 71

Lubisz ciasta, a znudziły Ci się już te z masą śmietanową czy budyniową? W takim razie przygotuj do kawy to ciasto. Śmietanowy pasiak z jagodami to biszkopt z masą przygotowaną z gęstej, kwaśnej śmietany. Na wierzchu jagody pod galaretką, ale można wykorzystać również inne owoce. Ciasto jest przyjemnie słodkie, lekkie i takie letnie. Pyszne! Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki drobnego(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju Dodatkowo: 3 op. gęstej, kwaśnej śmietany 18% (każde po 330 ml) 3/4 szkl. drobnego cukru (lub troszkę mniej, jeśli nie lubisz słodkich ciast) 5 łyżeczek żelatyny 1 cytryna 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 op. galaretki o smaku owoców leśnych 200-300 g jagód Całe jajka miksujemy wraz z cukrem

Smaki Na Talerzu
Tarta ze śliwkami 54

Prosta w przygotowaniu i pyszna w smaku tarta ze śliwkami na kruchym cieście. Idealny, letni deser do kawy i herbaty. Składniki Ciasto kruche: 35 dkg mąki 10 dkg cukru pudru 13 dkg masła 2 żółtka 2 łyżki wody 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: śliwki 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej cynamon Przygotowanie(...)składników na kruche ciasto zagnieść ciasto. Podzielić na pół i jedną częścią wyłożyć foremkę do tarty. Wstawić do lodówki na ok 15-20 min. Zapobiega to zsuwaniu się ciasta z boczków foremki. Nakłuć widelcem i piec ok 15 min. W 180 stopniach góra-dół. Śliwki wypestkować, pokroić na ładne połóweczki, dać do miski, zasypać jednym cukrem waniliowym, odrobiną cynamonu

Wasze Przepisy
Pizza na spodzie z cukinii 57

cukinii? Pizza na spodzie z cukinii z pomidorkami koktajlowymi i tartym serem zaskoczy każdego. To zdrowa i dietetyczna przekąska dla całej rodziny. Z pewnością tradycyjna pizza domowa na cieście drożdżowym jest najsmaczniejsza. Ale dziś polecam dietetyczną pizzę na spodzie z cukinii. Jest lekka, smaczna i prosta w wykonaniu. Najważniejsze jest dokładne wyciśnięcie soku z cukinii oraz przypilnowanie pizzy podczas pieczenia(...)piekarniku . Zrobisz ją bardzo szybko bez czekania na wyrośnięcie ciasta. Pizza na spodzie z cukinii – składniki: Spód z cukinii: 500 g cukinii (2 sztuki) 50 gram sera żółtego (np mozzarella lub parmezan) 1 łyżka soli 60 g mąki ziemniaczanej (4 łyżki) 2 średnie jajka (rozmiar L) lub 3 mniejsze (rozmiar M) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Ania gotuje
Ciasto kremowe cappuccino z malinami+FILM 726

Zapraszam na pyszne i łatwe ciasto o ciekawym smaku. Mowa o kremowym cappuccino z malinami i kremem. Ciasto ładnie wygląda i super sprawdzi się na każdą okazję.  Składa się z cienkiego kakaowego biszkoptu, pianki cappuccino z zanurzonymi malinami, krakersów oraz z kremu. Wydaje się czasochłonne, ale takie nie jest. Polecam  zapraszam tez na film  SKŁADNIKI  Blaszka(...)dodajemy maliny i wszystko delikatnie mieszamy i szybko wykładamy masę na biszkopt, ponieważ po dodaniu żelatyny zaczyna tężeć. Na piankę cappuccino układamy krakersy (można je zastąpić herbatnikami lub pominąć) Ciasto wstawiamy do lodówki i robimy krem. Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i dodajemy stopniowo przygotowany wcześniej budyń w temp pokojowej. Krem wykładamy na ciasto, posypujemy dowolną czekoladą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czekoladowiec Z Patelni 106

Kiedy w upały ciasta Ci się chce, bierz patelnie i szybko usmaż sobie je !  Taki rym mi chodził po głowie gdy tylko pomyśle o cieście z patelni, bo to jest fenom, to jest po prostu super rozwiązanie nie tylko gdy upał, ale wtedy gdy nie mamy np. piekarniki lub gdy jest popsuty piekarnik.  Ciasto nam smakowało jeszcze lepiej(...)ucieramy na puch. 2. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, dodajemy śmietanę, olej i znów krótko miksujemy. 3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem (jeśli boimy się że ciasto może się przypalać w trakcie smażenia to wycinamy okrąg z papieru do pieczenia i wkładamy go do patelni i smarujemy olejem)  na tak rozgrana patelnię wylewamy ciasto,  przykrywamy

Gotowanie...to proste !
Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego 68

przygotowania rozczynu z drożdży świeżych. Większość pieczonych przeze mnie chlebów, jest robionych właśnie na drożdżach suszonych. Z tego przepisu możemy przygotować nie tylko chleb, ale również bułki, ciasto na pizzę, czy bagietki. Jest to niezastąpiony przepis na słone wypieki drożdżowe. Piekę chlebek w naczyniu żaroodpornym, które stwarza warunki jeszcze bardziej zbliżone do prawdziwego pieca. Chleb po upieczeniu ma chrupiącą skórkę(...)zrobić ten chleb pszenny również na mące typu 00. Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, cukier, oliwę i ciepłą, najlepiej przegotowaną wodę. Ciasto na początku mieszamy przy pomocy łyżki, a następnie wyrabiamy ręką przez około 4-5 minut. Ciasto powinny być dość elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Po wyrobieniu ciast formujemy kulę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowe ciasto z burakami 26

Czekoladowe ciasto z burakami to dosyć niekonwencjonalny pomysł na wykorzystanie tych czerwonych warzyw, jednak naprawdę warto go wypróbować! Buraki doskonale sprawdzają się w wypiekach tego typu, bo sprawiają one, że ciasta nie wysychają i z każdym upływającym dniem smakują tak samo dobrze. To czekoladowe ciasto z burakami możecie podać w wersji saute, ale także polane ... The post Czekoladowe ciasto(...)burakami first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Czekoladowe ciasto z burakami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Babeczki z Nutellą – pyszne muffiny z czekoladą 57

Nutellą składa się z kilku kroków – pierwszy to utarcie masła z cukrem, a kolejno dodajemy jajko oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Na koniec należy wmieszać do ciasta kawałki czekolady i gotowe! Ciasto przekładamy do foremek, dając w środek łyżeczkę Nutelli, a wierzch posypując kawałkami czekolady. Przepis na babeczki z Nutellą krok po kroku Muffiny z Nutellą z kawałkami(...)jasną masę. Następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Całość ubijaj jeszcze przez chwilę. Kolejno dodaj w trzech partiach mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Wymieszaj. Na koniec ciasto wymieszaj z połową pokrojonej w kostkę czekolady. Formę na muffinki wyłóż papilotkami lub posmaruj masłem. Do każdej z foremek nałóż łyżkę ciasta – tak, aby ¼ całości została w misce jako

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania