ciasto - 160969 przepisów (strona:1501/10732)

Ciasto piknikowe na maślance z rabarbarem 47

którym nie warto rozstawać się w sezonie wiosennym i letnim. Możemy właśnie rozpoczynać delektowanie się nim w pełni.  I przepisem i sezonem :) Proponowane dziś, klasyczne, ucierane ciasto z dodatkiem maślanki jest niezastąpione w wykorzystywaniu większości owoców sezonowych.  Jak co roku - zaczynam od rabarbaru.  Ciasto maślankowe, które Wam polecam jest miękkie, delikatne, wzorcowo wyrośnięte i troszkę przypomina wypiek(...)tegoroczne, majówkowe spotkania plenerowe  rozpoczęłam rabarbarem. Polecam przepis poniższy wpisać na listę wypieków "na już",  rabarbar wjechał właśnie pomiędzy kartony z pomarańczami i jabłkami.  Do mojego ciasta dodałam też jednego, jabłkowego sąsiada.  Zapraszam na wyczekany, niezastąpiony smak wiosny.  Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 24 - 25 cm ważne: składniki w temperaturze pokojowej 1 szklanka maślanki

Kronika Piekarnika
Smak z dzieciństwa – racuchy na drożdżach według przepisu mojej babci 59

mąki pszennej i łyżeczkę cukru. Mieszam dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą, przykrywam garnek ściereczką na około 10 minut, pozostawiam w ciepłym miejscu. Zaczyn powinien delikatnie urosnąć. KROK 2 – ciasto na racuchy na drożdżach Cała, pozostałą mąkę wsypuję do dużej miski. Lubię dodatkowo użyć ręcznego przesiewaka do mąki, mam wrażenie, że po jego użyciu ciasto jest pulchne i ładnie rośnie(...)Podgrzewam resztę mleka i wlewam do mąki wraz z jajkiem i cukrem. Mieszam i dodaję zaczyn z drożdży. Całośc mieszam, aż powstanie gładkie, lekko lejące ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na minimum pół godziny. KROK 3 – przygotowanie / smażenie racuszków Na patelnię wlewam olej (około 10 łyżek, ciasto drożdżowe lubi olej). Na gorący tłuszcz nakładam mini chochelką

W Kawiarence
Wegańskie karmelowe brownie bez pieczenia. 56

Wegańskie karmelowe brownie bez pieczenia. Dekadenckie, czekoladowe, bogate i kremowe ciasto brownie bez pieczenia. Ten wegański, bezglutenowy deser bez pieczenia dosłownie rozpływa się w ustach i trudno się oprzeć by przestać go jeść. Te małe karmelowe brownie z czekoladą jest idealnie słodkie i bardzo zdrowe. Po zjedzeniu tego ciasta czujemy przyjemną satysfakcję, że zjedliśmy coś bardzo zdrowego. Brownie wypełnione daktylami(...)komosą ryżową i wiórkami kokosowymi . To połączenie sprawi, że kubki smakowe będą bardzo zadowolone. Więc bez zbędnych ceregieli zaczynajmy. Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny

Zdrowy Styl Joanny
Szybkie ciasto z czereśniami + FILM 54

Dzisiaj polecam szybkie ciasto z czereśniami, czereśnie można zastąpić dowolnymi owocami. Ciasto jest pieczone w formie na tarte, jeżeli chcemy upiec w tortownicy trzeba przygotować podwójną porcję ciasta. Składniki 150 g mąki 120 g cukru pudru 100g masła 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 200 g czereśni Wykonanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej piany(...)dodawać po jednym jajku. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i dodać to powstałej masy. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i posypać mąka, ciasto będzie lepiej odchodziło od formy. Ciasto wyłożyć do formy i poukładać na nim czereśnie, z których są usunięte pestki Artykuł Szybkie ciasto z czereśniami + FILM pochodzi z serwisu Ela w kuchni

Pomysłowa kuchnia
Drożdżówki z serem 51

uformowane :). Takie drożdżówki, to fantastyczna przekąska na wszelkie wypady w plener ( np. na majówkę ). Smakują wszystkim, bez wyjątku :). Bardzo polecam :). Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z bloga Idealne ciasta . Składniki na około 16 drożdżówek: 490 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 250 ml letniego mleka 60 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru(...)letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz sól, wymieszać. Dodać jajko, żółtko, wyrośnięty rozczyn

Opowieści z piekarnika
SERNIK MASCARPONE 61

Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka ciemnego kakao 250 g margaryny Sernik: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 300 g śmietanki 30% 2 opakowania budyniu waniliowego 500 g białego sera Przygotowanie: Ciasto kruche(...)proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Sernik -  ser biały skręcić raz lub dwa razy. Śmietankę

Ciastka - domowe słodkości
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem 60

ubrać go w dodatki. Focaccia – pyszny włoski chlebek Focaccia (orkiszowa, pszenna) to rodzaj włoskiego chlebka, który najczęściej podaje się jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Sposób przygotowania ciasta na focaccię jest zbliżony do ciasta na pizzę, różnice widać natomiast w sposobie wyrastania i wypiekania. Chlebek pozostawia się do wyrośnięcia przed pieczeniem, natomiast pizzę wstawiamy od razu do mocno(...)twarogu 3 łyżki jogurtu greckiego ½ czerwonej cebuli 1 cytryna sól, pieprz szczypiorek do posypania posiekana natka pietruszki Kroki Przygotowanie focaccii Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą, sprężystą masę (w robocie ok. 8 minut). Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Przełóż ciasto na podsypaną delikatnie mąką stolnicę i rozwałkuj na placek

Na-talerzu.pl
Tort sałatkowy z jajkiem 43

pewna, że każdy z Was poradzi sobie z jej przygotowaniem, a sama sałatka z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. Zapraszam na przepis! TORT SAŁATKOWY Z JAJKIEM – PRZEPIS Składniki CIASTO SZPINAKOWE 350 g mrożonego szpinaku 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku pieprz sól WARSTWA MIĘSNA 300 g szynki konserwowej 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 papryka(...)majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz sól WARSTWA PIECZARKOWA 500 g pieczarek mały serek ze szczypiorkiem 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz sól WARSTWA JAJECZNA 5 jaj pęczek szczypiorku Wykonanie CIASTO SZPINAKOWE Czosnek przecisnąć przez praskę. Usmażyć na łyżeczce masła. Dodać szpinak, dusić aż woda odparuje. Przyprawić, odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, mąkę, szpinak, wymieszać. Masę przełożyć

Alle Dobre!
Chleb z naczynia żaroodpornego 60

chodnikach i na brzegach przejść dla pieszych spowodowały, że nie miałam ochoty na spacery grożące kontuzją. Czas spędzony w domu postanowiłam wykorzystać na przygotowanie wyjątkowego chleba na zakwasie. Ciasto musi najpierw wyrastać i dojrzewać kilka godzin, a potem jeszcze kilka razy go poskładać, by wyrastało ponownie, a na koniec piec tak, by jeszcze bardziej wyrosło i pięknie popękało, ale skórka(...)połowę wody. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Nie należy się przejmować, że masa nie będzie jednolita. Odstawić na pół godziny. Dolać resztę wody i ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 8 godzin lub na noc. Blat posypać mąką. Wyjąć nań ciasto. Wyrobić delikatnie wilgotnymi dłońmi. Uformować w kulę i pozostawić na pół godziny. Ciasto będzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik japoński 54

Sernik japoński to połączenie ciasta serowego z ciastem biszkoptowym. Konsystencja tego sernika jest niezwykle lekka, delikatna i puszysta. Pieczenie sernika japońskiego różni się nieco od pieczenia tradycyjnych serników, gdyż ten akurat sernik pieczony jest w kąpieli wodnej. Ta forma pieczenia sprawia, iż ciasto jest wilgotne, nie pęka w trakcie pieczenia i nie wyrasta zbytnio, a do tego jest w miarę(...)masła 160 ml mleka 2 łyżki soku z cytryny 6 dkg mąki pszennej 2 dkg mąki ziemniaczanej szczypta soli Jak zrobić sernik japoński. Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski włożyć serek, małym strumieniem wlać mleko i wymieszać. Kolejno dodać płynne masło, ponownie całość wymieszać, najlepiej za pomocą ręcznego ubijaka. Następnie, dodać po jednym

MeCooks
Chleb pszenny tostowy – przepis 60

Chleb pszenny tostowy Składniki na dwa bochenki: 200ml mleka 350ml wody 1kg mąki pszennej 20g drożdży 40g masła 1 łyżeczka cukru 1,5  łyżeczki soli Dodatkowo do posmarowania ciasta przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną  łyżką cukru, oraz dwie foremki do pieczenia o wymiarach 12X30cm i ok. 15g masła do posmarowania wewnątrz tych foremek. Chleb pszenny tostowy(...)mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę mleka, wodę, wsypujemy mąkę i sól po czym zaczynamy wyrabiać ciasto chlebowe. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części

Księga-Smaku
Sernik królewski 76

patrzeć. Sernik królewski to drugi po serniku z rosą sernik, który uwielbiam. Nie ma opcji, aby nie wyszedł, opadł. Ten właściwie rośnie jak szalony. Sernik królewski  Składniki na ciasto: - 250 g masła extra - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 3 pełne szklanki mąki pszennej luksusowej - 4 duże żółtka ( białka odłóż na bok, będą potrzebne(...)mikserze końcówką elastyczną ) - 150 g masła - 5 jaj  - szklanka drobnego cukru - 2 budynie u mnie kokosowe 2 x 60 g - białka które zostały ze składników do zrobienia ciasta  Potrzebujesz również papieru do pieczenia i okrągłej tortownicy. Wysmaruj ją masłem, a z papieru wytnij pasy, którymi przedłużysz wysokość rantu tortownicy, to zabezpieczy sernik przed wylaniem i deformacją. Sernik będzie

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania