ciasto - 160969 przepisów (strona:1499/10732)

Krucha szarlotka z papierówkami i budyniową pianką 40

Dziś pyszna szarlotka. Nie wahałam się przez moment, by zmienić poranną koncepcję  pieczenia ciasta czekoladowego na majonezie. Ciasto zostało zaplanowane na wieczorne spotkanie  organizacyjno - pożegnalno - wyjazdowe,   do domu wróciłam późnym popołudniem.  Wyposażona przez znajomego ogródkowicza w torbę z papierówkami. Spontaniczna zmiana planów wypiekowych, majonez wrócił do lodówki. Zajęłam się papierówkami i kruchym ciastem,  bardzo(...)przesiewamy do miski. Wsypujemy cukry, dodajemy żółtka, śmietanę i masło. Siekamy i mieszamy składniki nożem,  po chwili zaczynamy zagniatać dłonią  - dość szybko, tylko do momentu powstania jednolitego ciasta.  Dzielimy je na dwie części, w proporcjach 2/3 i 1/3.  Mniejszą część wkładamy do zamrażarki, pozostałą wylepiamy dno  wyłożonej papierem do pieczenia formy - warstwą około

Kronika Piekarnika
Wegańskie brownie z cukinii. 161

letni deser . Nikt nie będzie wiedział, że w środku jest cukinia . Zaczynasz od zielonego warzywa, a kończysz na pysznie czekoladowym brownie . Cukinia to naprawdę magiczny składnik i sprawia, że ciasto jest wyjątkowe. Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas(...)misce za pomocą miksera połącz erytrytol, olej i wanilię. Dodaj mąkę, kakao, sodę i sól. Miksuj, powstanie krucha sucha mieszanka. Na koniec dodaj startą cukinię i wymieszaj łyżką. Ciasto na początku będzie dość suche i gęste, ale pozostaw je na 15 minut, aby cukinia mogła uwolnić swoją wilgoć i następnie ponownie wymieszaj. Blachę o wymiarach 24×24 cm wyłóż

Zdrowy Styl Joanny
Ucierane ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą 167

ciasto robię dość często, jednak jeszcze nie doczekało się zdjęć. Przepis pochodzi z jakiejś książki, nawet teraz nie pamiętam jakiej, bo dobrych parę lat temu wpisałam je do zeszytu jako ciasto z porzeczkami i bezą. Jest mięciutkie i delikatne, a kwaskowate porzeczki doskonale przełamują słodycz bezy. Tym razem dodatkowo posypałam je płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia(...)dużo pisać jeśli tylko macie gdzieś porzeczki, zróbcie je koniecznie.  Ciasto  (na balszkę 25x35 cm) 400g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła (może być także margaryna) 130g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 6 żółtek 220ml mleka Miękkie masło ucieramy z cukrami na najwyższych obrotach miksera ok 3-4 minut. Następnie nie przestając ucierać

Cynamonowe szczęście
Ciasto kokosowe z bananami i galaretką 58

Przepis na hit ciasto kokosowe z bananami i galaretką bez pieczenia. Na herbatnikach, przełożone masą kokosową bananami, galaretką i bitą śmietaną. Udekorowane tartą białą czekoladą. Ciasto jest przepyszne, a przepis ten znalazłam buszując po necie na blogu Asi. Jak zrobić takie ciasto kokosowe z bananami i galaretką pokazane jest w filmiku.  Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał(...)RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO KOKOSOWE Z BANANAMI I GALARETKĄ SKŁADNIKI: Spód: herbatniki (17 szt.)  Krem kokosowy: mleko (250 ml.) cukier (1 szkl.) wiórki kokosowe (100 g) masło miękkie (200 g) Galaretka z bananami: woda gorąca (700 ml.) galaretki bananowe lub cytrynowe (2opakowania = 154 g) Bita śmietana: żelatyna (1 łyżka) woda

RITA food channel
Chałka z kruszonką 50

minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Masło rozpuść i ostudź. Zaczyn drożdżowy wlej do mąki, dodaj 2 jajka i rozpuszczone masło. Wymieszaj do połączenia składników, a następnie wyrabiaj ciasto w misce przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieć w miseczce. Wyrośnięte ciasto przełóż(...)blat obficie posypany mąkę. Ciasto podziel na pół. Weź połowę ciasta i podziel ją z kolei na 3 części. Z każdego kawałka uformuj długi wałeczek, a następnie z tych trzech wałeczków ciasta zapleć tradycyjny warkocz. Ułóż warkocz na blaszce posmarowanej olejem formując ładny kształt chałki. To samo zrób z drugą połową ciasta. Powstaną dwie średniej wielkości chałki. Możesz też

Delicious Place
Przepis na puszyste kokosowe racuchy 45

zrobić najlepsze racuchy Przepis na racuchy. Przepis na racuchy      PROSTE. ŁATWE. PUSZYSTE. SZYBKIE. Przepis na najlepsze puszyste racuszki z mlekiem kokosowym. Wszystko zaczyna się od ciasta. Zbyt gęste sprawi, że placuszki będą grube, lepkie i niedogotowane w środku. Zbyt cieknące ciasto rozleje się na patelni i racuchy nie urosną. Konsystencję ciasta najlepiej sprawdzać podczas przygotowania(...)dodać składniki mokre. Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, a następnie powoli zagarniać suche składniki. Wszystko razem wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby, dolać więcej mleka. W cieście może pozostać kilka grudek. Ciasta nie mieszamy zbyt długo, wystarczy tylko tyle, aby połączyć składniki.  Gotowe ciasto zostawić na około 10 minut. Krok 2. W tym czasie rozgrzać patelnię

Moja Książka Kucharska
Brownie z masłem orzechowym 43

zbyt dużego doświadczenia z ciastami typu brownie, dlatego chcąc je przygotować dla najbliższych, sięgam po sprawdzone przepisy. Zdecydowałam się na przepis z Kwestii Smaku, który jak zwykle nie zawodzi. Ciasto szybko się robi. Uważam, że super sprawdziły się kawałeczki czekolady w cieście. Całość, choć słodka, była bardzo przyjemna w smaku. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. 200 g masła 300 g gorzkiej(...)cukry miksujemy krótko, na niskich lub maksymalnie na średnich obrotach miksera, aż do połączenia i otrzymania gęstego kremu. Dodajemy masło orzechowe, ponownie krótko miksujemy. Gotowy krem rozprowadzamy na cieście czekoladowym. Wstawiamy do lodówki. Wierzch dekorujemy roztopioną czekoladą (roztapiamy ją ze śmietanką w kąpieli wodnej) oraz posiekanymi migdałami/orzechami

Smaki Na Talerzu
najprostsze ciasto z truskawkami i kruszonką 91

pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt lub kefir z olejem, jajkami oraz cukrem. Do wymieszanych składników dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone truskawki. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia
Brioszki z twarożkiem, morelami i cytrynowym tymiankiem 48

Uwielbiam te niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach drożdżówki. Inspiracja na ciasto pochodzi z niezawodnej książki Rachel Khoo „Mała paryska kuchnia”. A w tej drożdżowej rozkoszy postanowiłam zamknąć waniliowy twarożek i soczyste morele z dodatkiem cytrynowego tymianku, który jest wprost stworzony do deserów. Koniecznie spróbujcie :) 10-12 sztuk ciasto: 80 g masła 50 ml mleka 5 g suchych(...)cukru trzcinowego 1 łyżka tymianku cytrynowego (zwykły też będzie ok) 100 g naturalnego twarogu jajko (osobno żółtko i białko) 1 łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 1 łyżka mleka Ciasto przygotowujemy dzień przed pieczeniem. Masło z mlekiem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą ( mleko nie powinno być gorące). Mąkę mieszamy z cukrem i solą. W środku

Mienta blog
Ciasto czekoladowe z moimi powidłami śliwkowymi 35

przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych i mazistych brownie, muffinach czy po prostu w mocno czekoladowym cieście(...)które prezentuję Wam dzisiaj, dodałam swoich powideł śliwkowych, które także zostały wzbogacone czekoladą. Całość wyszła wybornie! W sam raz na taki listopadowo – grudniowy czas! A więc? Czas na ciasto czekoladowe! A jak przygotować takie ciasto czekoladowe? Składniki 150-200 g gorzkiej, dobrej czekolady 200 g masła 1,5 szklanki cukru do wypieków 1 łyżeczka esencji waniliowej 150 ml mleka

Raj dla Podniebienia
Chleb pszenny na nocnym zaczynie i moje lato 46

whiteplate.com. Przepis jest zaczerpnięty od Kena Forkisha na chleb wiejski na zaczynie poolish. Składniki Zaczyn: 250 g mąki orkiszowej, 250 g wody w temp pokojowej, 2 gramy świeżych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej, 140 g wody w temp ok. 40 st C, 12 g soli morskiej, 10 g świeżych(...)drożdży Wykonanie Zaczyn: Za pomocą miksera wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Odstaw pod przykryciem na 12-14 h. Ciasto właściwe: Do zaczynu dodaj pozostałe składniki, miksuj ok. 4 minut. Przykryj ściereczką ciasto i odstaw do rośnięcia na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podwoi swoją objętość. Podczas wyrastania składamy ciasto dwukrotnie, czyli mokrymi dłońmi sięgamy pod spód ciasta z jednej strony

Raj dla Podniebienia
Ciasto Jagodowe Mango 145

Ciasto Jagodowe z mango to rewelacyjnie pyszne ciasto bez pieczenia . Na biszkoptach, o delikatnie aksamitnym kremie jagodowym z dodatkiem białej czekolady. Wykończone galaretką z mango i udekorowane bitą śmietaną z borówkami. Polecam zrobić, bo warto. Po prostu pycha. Jak zrobić takie ciasto jagodowe mango pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.  Subskrybuj za darmo kanał  RITA creative(...)będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO JAGODOWE MANGO SKŁADNIKI:  Spód: biszkopty podłużne (18 szt.) Krem: galaretki jagodowe (2 opakowania = 94 g) gorąca woda (300 ml.) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) biała czekolada (200 g) jagody mrożone lub świeże (400 g) Mus mango: mango duże (potrzeba 400 g miąższu) galaretka żółta (1 opakowanie = 71 g) żelatyna

RITA food channel
Makowa panienka z truskawkami 51

Ależ to było pyszne połączenie, przyjemnie chrupiące makowo kokosowe ciasto, aksamitny krem budyniowy i do tego soczyste truskawki zanurzone w galaretce. Jednym słowem pisząc słodka letnia rozpusta w małym kawałeczku ciasta. Mam nadzieję, że Was skusiłam i zrobicie to fantastycznie ciasto, póki jeszcze sezon na truskawki w pełni. Ciasto: 8 białek   4 żółtka   szczypta soli(...)cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy dodajemy kolejno żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy wymieszane ze sobą mak, wiórki kokosowe i mielone migdały i delikatnie mieszamy wszystko ze sobą. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Jeśli boicie się, że ciasto Wam się nie równo przekroi to proponuję

Cynamonowe szczęście
Przepis na bułeczki z truskawkami 44

mąki kokosowej lub bułki tartej  Przygotowanie:     Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Do wyrobionego ciasta na samym końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką(...)zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.    Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut lub dłużej do ponownego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Marokańskie ażurowe naleśniki - Baghrir 62

czasie muzułmańskiego postu ramadan. Lekkie, słodkie i tradycyjnie polewane mieszanką miodu z masłem, który zachłannie wypełnia sobą każdą napotkaną w naleśniku dziurkę. A tych tutaj nie brakuje! Dojrzewające ciasto, wylane cienką warstwą na rozgrzaną patelnię i smażone tylko z jednej strony, pokrywa się z wierzchu tysiącem małych dziurek gotowych przyjąć każdy dodatkowy smak z zewnątrz :) Wspaniale sprawdzą się tu wszelkie(...)masła rozpuszczona z 1 łyżką miodu truskawki Sposób przyrządzenia: 1. W misce połącz wszystkie suche składniki oprócz proszku do pieczenia. 2. Dolej letnią wodę i dokładnie połącz na rzadkie ciasto, mieszając trzepaczką przez ok. 3-4min, aby ciasto się napowietrzyło - można użyć blendera. 3. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15-20min. do pojawienia się wielu

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania