letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem cytrynowym oraz solą. Dodać żółtka, jajko, otartą(...)skórkę z cytryny, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać osuszone rodzynki i zagnieść ciasto tak, by rodzynki dobrze się z nim połączyły. Wyrobione ciasto przykryć
Opowieści z piekarnikałyżka oliwy z suszonych pomidorów Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, miód, pokrojone pomidory, oliwę i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Ciasto można wyrobić robotem przez około 10 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto jest dość luźne, ale takie(...)być. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy w tej mące kilka chwil i przekładamy ponownie do miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. 2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy na 250-230 stopni, u mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie
IzabelawkuchniSmaczny sernik na kruchym spodzie z bezą na wierzchu. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu, tworzą się złote kropelki. Składniki Ciasto 300 g mąki 100 g cukru 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka smalcu 1/3 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka 1 szklanka(...)cukru 1 budyń śmietankowy (proszek) 3 szklanki mleka Dodatkowo 1 szklanka cukru do piany z białek Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Pozostałe białka zostawiamy. Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę rozkładamy zagniecione ciasto i nakłuwamy widelcem. Wszystkie składniki na masę przekładamy do miski i miksujemy
Wasze PrzepisyCiasto „Rajski ptak” to przepyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na nie znalazłam na stronie mniammniam.com i od razu wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Oczywiście, nie zawiodłam się. Ciasto jest lekkie, idealnie słodkie, z ciekawym akcentem w postaci ptasiego mleczka, choć jak dla mnie dobre byłoby i bez niego i ja osobiście następnym razem pewnie zrezygnuję z tego(...)sztywno, pod koniec wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. Powstałą piankę wykładamy na masę serową. Obie galaretki poziomkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta. UWAGI: Uważam, że masy serowej mogłoby być nieznacznie więcej – rozkładając ją na biszkopty, dałam jej mniej po bokach ciasta, aby zakryć w całości ptasie mleczko. Być może ilość byłaby
Smaki Na TalerzuSzybkie i lekkie ciasto z owocami? Mimo jeszcze braku świeżych owoców prosto z ogródka możemy mieć namiastkę wiosennego deseru przy użyciu ulubionego dżemu. Kochamy dżem porzeczkowy a jego słodycz i kwaskowa nuta świetnie łączy się z tłuściutkim mascarpone. Przepis jest bardzo prosty więc gorąco polecamy! Składniki (śr: 18cm): Ciasto kakaowe -2 duże jajka -50g ksylitolu -20g oleju rzepakowego(...)ozdoby) 1. Jajka, ksylitol, olej dokładnie połączyć. 2. Mąkę migdałową przesiać przez sito do masy jajecznej. 3. Dodać kakao, proszek do pieczenia i mleko. Całość dobrze wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec w 180’C ok 25-30 minut i wystudzić. Można po wystudzeniu ściąć wyrośniętą górę. 6. Mascarpone ubić mikserem (kilka minut), dodać
Candy Pandasdrożdże, sól, ziarna słonecznika i siemię lniane, wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Jak ciasto już ruszy możecie ściągnąć z niego ściereczkę, ta czasami(...)lubi się przykleić do ciasta. Od czasu do czasu można spryskać ciasto wodą. Ciasto wyrosło u mnie jakoś w 1,5 h. Napiszę Wam jeszcze jedną uwagę, może się tym zasugerujecie robiąc ten chleb ponownie. Można wszystkie składniki ze sobą wymieszać w dużej misce, przykryć tę miskę folią spożywczą lub dużym talerzem i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 12 godzin
KardamonovyCześć Kochani, dziś zapraszam na pyszne ciasto w walentynkowym klimacie. Bardzo ładnie wygląda, idealnie nada się na każdą okazję, nie tylko Walentynki. Składa się z jasnego biszkoptu, masy budyniowej na gorąco, pianki z kawałkami malinowej galaretki, serduszek galaretkowych zalanych galaretką cytrynową. Ciasto ciekawie wygląda i super smakuje. Jest łatwe do zrobienia. zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok(...)rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy żelatynę, chwilkę miksujemy, potem szybko dodajemy kawałki galaretki-mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Wyrównujemy. Układamy serduszka. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku, studzimy, tężejącą zalewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. i gotowe, ciasto pięknie wygląda, pięknie się kroi, jest
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwycinania miska ściereczka SKŁADNIKI: ZACZYN DROŻDŻOWY 25 g świeżych drożdży, pokruszonych, albo 2½ łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 3 łyżki maślanki o temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki uniwersalnej CIASTO 3 łyżki oleju roślinnego ½ szklanki / 120 ml maślanki o temperaturze pokojowej 2½ szklanki / 350 g mąki uniwersalnej, plus do posypania 2 łyżki cukru 4 żółtka sól naturalna drobnoziarnista 1 łyżka(...)zostaw zaczyn na 15–20 minut, aż się spieni i zwiększy objętość (może to zająć nieco dłużej w zależności od temperatury otoczenia). *Preferujemy użycie świeżych drożdży. Posyp blat mąką. CIASTO: Do miski z zaczynem dodaj olej roślinny, maślankę, mąkę, cukier, żółtka i szczyptę soli. Połącz składniki widelcem, wlej wódkę i wymieszaj, aż powstanie lepkie ciasto. Przełóż je na blat
Nerds KitchenAzjatycki fast food, kto go dnie jadł i nie lubi się czasem skusić. Jedna z najpopularniejszych potraw tam to niezmiennie kurczak w cieście kokosowym. To małe kulki z kurczaka smażone w prostym cieście na głębokim tłuszczu. Są soczyste w środku, skorupka jest pyszna i ma kokosowy aromat. Naprawdę prosto to danie zrobić w domu! Do tego przygotowałam sos słodko-pikantny(...)sosie dijon Kurczak z papryką Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami Siekane kotlety z kurczaka Pałki z kurczaka w panierce Sałatka z grillowanym kurczakiem Najlepszy kurczak pieczony! KURCZAK W CIEŚCIE KOKOSOWYM PRZYGOTOWANIE: 25 minut + 1,5 h sos Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI KURCZAK: – 400-500 g piersi lub polędwiczek z kurczaka – 200 ml wody – 80 g wiórków kokosowych
nietylkopasta.plnich wracam i trochę zmieniam recepturę. Zawsze używam jednak ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, zamiast płatków ziemniaczanych. Przy zmianach w przepisie, najbardziej reaguje na nie ilość potrzebnej do ciasta wody (lub wody i mleka), od 80 g wtedy, do 250 g dzisiaj. Zależy to chyba głównie od typu użytej mąki pszennej (jej wodochłonności) oraz od ilości i mączystości użytych(...)ziemniaków. Teraz taki skład ciasta: 200 g zimne ziemniaki (ugotowane i przeciśnięte przez praskę) 250 g woda 10 g drożdże świeże 50 g zakwas na mące żytniej typu 720 (opcjonalnie, tylko dla podbicia smaku/aromatu, bułki rosną tu na drożdżach) 475 mąka pszenna typu 650 (Stoisław) 25g mąka żytnia razowa, drobno mielona, typu 2000 11 g sól 15 g olej rzepakowy
Przepisy na domowy ser i chlebłyżeczka soli 50 g masła W misce rozpuszczam w mleku drożdże, cukier i mleko w proszku. Dodaję mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami i mieszam na jednolitą masę. Następnie zagniatam ciasto (najlepiej mikserem) przez 5-6 minut i dodaję porcjami rozpuszczone letnie masło. Ciasto cały czas wyrabiam. Następnie wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie ciasto(...)dzielę na dwie połówki. Każdą część rozciągam jak ciasto na chleb, a następnie rozwałkowuję na okrągłe placki o grubości około 5 mm. Każdy placek kroję na 4 części. Rogale zwijam od szerszej części do wierzchołka, lekko wyginam, smaruję mlekiem lub białkiem i posypuję np. makiem. Rogale układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 1 godzinę
Słodki sentymentpuszyste i bardzo aromatyczne. Smakują wybornie posmarowane samym masłem, a na ciepło po upieczeniu można je wcinać bez żadnych dodatków. Składniki na bułeczki czosnkowe z serem (około 14 sztuk): Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej typ 500 opakowanie suchych drożdży (8 g) 250 ml mleka 2% 50 ml oleju 2 żółtka łyżka cukru łyżeczka soli łyżka przyprawy suszone pomidory(...)czosnkiem i bazylią Dodatkowo: 100 g masła 5 ząbków czosnku łyżka czosnku niedźwiedziego 100 g sera cheddar białko jajka do posmarowania Przygotowanie Ciasto drożdżowe Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól i przyprawę suszone pomidory. Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko, żółtka jajek i olej. Ręcznie lub za pomocą robota
e-PrzepisyKulinarneCiasto czekoladowe z jabłkami to jedno z najsmaczniejszych i najłatwiejszych ciasta, jakie znam. Wystarczy ubić jajka, wymieszać z pozostałymi składnikami i upiec. Nic prostszego prawda? Artykuł Szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pltylko leciutko słodkie, więc z powodzeniem pasować będą do nich również wytrawne dodatki. Z zewnątrz delikatnie chrupiące, a w środku przyjemnie maślane ( a to dzięki dodatkowemu masłu, którym smarujemy ciasto ). Idealne na śniadanie, na kolację, a właściwie to na każdą porę dnia :) Bardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki na 12 sztuk : 580 g mąki pszennej(...)letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko oraz wyrośnięty rozczyn
Opowieści z piekarnikaCiasto Pychotka, zwane również jako Pani Walewska to jedno z najbardziej popularnych ciast, które zna chyba każdy. Tym razem przygotowałam je w wersji bez pieczenia. Artykuł Ciasto Pychotka bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pl