ciasto - 160969 przepisów (strona:1487/10732)

Bułeczki śniadaniowe z orzechami - keto 30

wymaga zagniatania i długiego wyrastania.  Jedynie zaopatrzenia w te konkretne podane poniżej składniki. Składniki: proporcje na 8 niewielkich bułeczek, lub mały chlebek keksowy 2/3 szklanki Mieszanki do ciast z podketo.pl 2/3 szklanki mielonych orzechów / migdałów ( u mnie nerkowce, laskowe i migdały ) 200 ml mleka migdałowego 20 gram świeżych drożdży 1 jajko rozmiar L 1 łyżka erytrytolu ( w wersji słodszej(...)być też zwykłe ),  wkruszamy do niego drożdże, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem  na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do spienionego rozczynu wsypujemy mieszankę do wypieku ciast,  zmieloną drobno mieszankę ulubionych orzechów, erytrytol, sól. Następnie dolewamy rozbełtane wcześniej jajko,  łyżeczkę roztopionego masła lub oleju kokosowego  i wyrabiamy ciasto drewniana lub plastikową łyżką,  energicznie

Kronika Piekarnika
Kruche paszteciki z mięsem – przepis i sekrety 26

cebulę, drobno posiekaną 2 ząbki czosnku, przeciśnięte 1 marchewkę, startą na tarce 1 łyżkę oleju roślinnego 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki ½ łyżeczki tymianku 2 opakowania ciasta kruchego 1 jajko, roztrzepane (do posmarowania pasztecików) A teraz czas na przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, a następnie podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj(...)tymianek. Smaż mieszankę, mieszając, aż mięso będzie dobrze podsmażone i miękkie. Dodaj startą marchewkę i smaż jeszcze przez kilka minut, aż marchewka zmięknie. Odstaw farsz mięsny do ostygnięcia. Rozwałkuj ciasto kruche na cienkie plastry i wytnij z niego kółka (około 10 cm średnicy). Na środek każdego kółka połóż łyżeczkę farszu mięsnego. Złóż ciasto na pół, tworząc półksiężyc. Następnie przytnij brzegi

Ania i Marcin gotują
Szarlotka z kremem 32

Pyszna szarlotka na puszystym biszkopcie, z pokaźną warstwą masy jabłkowej z galaretką oraz kremem budyniowym, zwieńczona chrupiącymi płatkami migdałów :) Uwielbiam takie ciasta! Nie za słodkie, wręcz orzeźwiające, lekkie, aż nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi, i kolejnemu...:) Dodatkowym atutem jest to, że wykorzystujemy tu jabłka prażone ze słoika, co znacznie skraca proces przygotowania, więc jeśli macie takie jabłuszka w swoich(...)wyczerpania cukru. Dodać wymieszane z proszkiem i octem żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia. Następnie wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia skladników. Ciasto biszkoptowe przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć

Opowieści z piekarnika
Zebra na białkach 33

niecodziennikpary.pl/wp-content/uploads/2023/11/zebra_na_bialkach_3.jpg Zebra na białkach to nasza propozycja na nieodłączne pytanie pojawiające się po pieczeniu serników, pączków lub kruchych ciast. Jest nim oczywiście zastanawianie się, co zrobić z reszty białek? Niezastąpiona jest tutaj beza Pavlova, my często pieczemy wilgotne ciasto na białkach, ale tym razem postanowiliśmy upiec wilgotną babkę na białkach z dodatkiem mleka i oleju. Gdy zobaczyliśmy, jak pięknie(...)ciasto z białek wyrosło i jak pięknie wygląda po przekrojeniu, wiedzieliśmy, że warto było tylko czasu spędzić w kuchni na ważeniu, liczeniu, mieszaniu i porcjowaniu. :-). Zebra na białkach Składniki: białka z 10 jajek wielkości L (ok. 350 g) 200 g cukru 250 g mąki pszennej 170 ml oleju 100 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo

niecodziennikpary
Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulką 25

ziemniaków 4 średnie cebule 30 dag boczku ( wędzonego i gotowanego ) masło lub margaryna do smażenia olej do smażenia ( niewielka ilość ) pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku Ciasto: 4 szklanki mąki ( użyłam tortowej ) 2 małe łyżeczki soli ( takie niepełne ) 1 szklanka ciepłej wody 2-3 łyżki oleju 1 jajko Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy   Wykonanie pysznych pierogów(...)pierz do smaku, mieszamy, ewentualnie solimy. Farsz studzimy. 2. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, wbijamy jajko i wlewamy olej, mieszamy, następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Ilość wody będzie zależała od wilgotności mąki. Następnie ciasto

Izabelawkuchni
Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jagodami 59

Witajcie:) Mam dzisiaj dla Was szybki przepis na pyszne i proste ciasto jogurtowe odmierzane kubeczkiem.  Zapraszam do wypróbowania bo warto.     Składniki na ciasto:   200 g jogurtu naturalnego 1 kubeczek po tym samym jogurcie cukru 3 kubeczki z brzuszkiem mąki tortowej 1 kubeczek oleju 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)Składniki na kruszonkę:   1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 70 g masła szczypta cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Blaszka o wymiarach 30/28 cm Wykonanie ciasta: Do miski przekładamy jogurt. Kubeczek myjemy i osuszamy, tym właśnie kubeczkiem odmierzamy składniki na ciasto. Następnie dodajemy mąkę, cukier, jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i olej. Ciasto mieszamy łyżką tylko

Sama słodycz i szczypta chili
Najlepsze ciasta z jabłkami 33

Jabłka to świetny owoc, który można wykorzystać do wielu smacznych ciast i deserów. Z ich dodatkiem można przygotować tradycyjną szarlotkę na kruchym spodzie, a także inne smaczne wypieki.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na ciasta z jabłkami.  Każde z nich pięknie wygląda i jest warte upieczenia. Te ciasta są naprawdę pyszne i idealnie(...)sprawdzą się na każdą okazję! Zapraszam do zapoznania się z przepisami.  Jeśli któryś z wypieków wpadnie Wam w oko, wystarczy kliknąć w nazwę ciasta, co przeniesie Was do pełnego przepisu. 1. Makowiec z jabłkami 2. Szarlotka na biszkoptach bez pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Fale dunaju z kremem śmietankowym 4. Ciasto czekoladowe z bakaliami 5. Makowiec japoński (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Damusia.pl
Przepyszne pierniczki: przepis na miękkie pierniczki bożonarodzeniowe 22

smaku i sprawi, że będą one miękkie. Dodaj przyprawy – Cynamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa to kluczowe składniki, które nadają piernikom charakterystyczny aromat. Dodaj sody oczyszczonej – Soda sprawi, że ciasto piernikowe będzie rosło i stanie się puszyste. Staranne wyrabianie ciasta – Im dłużej wyrabiasz ciasto, tym bardziej będzie ono elastyczne i miękkie. Przepis na pierniczki domowe – składniki Oto lista składników, które(...)się rozpuszczą. W misce połącz mąkę pszenną, przyprawy i sodę oczyszczoną. Dodaj rozpuszczoną mieszankę miodu, masła i cukru do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne. Zawinij ciasto w folię spożywczą i włóż je do lodówki na co najmniej godzinę. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto

Ania i Marcin gotują
Ciasto Błękitna Laguna 33

Dzisiaj ciasto jeszcze z sierpnia- trochę obsuwa z dodaniem, ale przepis jak najbardziej nadaje się na teraz. Wszakże przyda się teraz trochę letniego klimatu ! Orzeźwiająca błękitna galaretka z mnóstwem borówek i malin ( można użyć mrożonych), lekki krem jogurtowo-śmietanowy i mięciutki biszkopt.  I jest pysznie! Składniki na biszkopt:   4 jaja    ¾ szklanki cukru    3 łyżki

Domowe ciasta
Chrupiące krokiety (z mięsem z obiadu) 37

mrożenia, wystarczy zawinąć je szczelnie w woreczek lub folię spożywczą i zamrozić. Głównym składnikiem farszu może być mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane, wedle uznania.     Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: 0,5 kg mięsa (gotowanego, pieczonego, smażonego(...)grillowanego) 1 cebula 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa około 1/4 szklanki rosołu lub bulionu Panierka: pozostałe ciasto naleśnikowe 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 szklanka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia     *** Przygotowujemy farsz. Mięso obieramy z kości i mielimy (razem ze skórą) w maszynce do mięsa

Blog z Apetytem
Orzechowe ciasteczka i desery – ponad 15 przepisów! 32

Znajdziesz tutaj przepisy z orzechami laskowymi, włoskimi i ziemnymi – sprawdź i zainspiruj się. Czekają tu na Ciebie m.in. takie przepisy: deser Kinder Bueno z orzechami laskowymi ciasteczka z ciasta francuskiego z orzechami orzechowe pralinki z czekoladą orzechowe ciastka Snickers bez cukru orzechowe kruche pierniczki Zobacz również przepis na orzechowe ciasto Specjał – https://viagusto.pl/specjal-najsmaczniejsze-ciasto-orzechowe-z-kremem/ PRZEPISY – ORZECHOWE CIASTECZKA(...)kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Ciasteczka Snickers – przepis na ciastka bez cukru Przepis na orzechowe ciastka bez cukru. Te ciasteczka Snickers składają się z owsianego kruchego ciasta, nadzienia orzechowego z pastą z… ZOBACZ PRZEPIS Deser Jeżyki Coolki – waniliowy deser z krówkami Przepis na waniliowy deser z krówkami – czyli deser Jeżyki Coolki! Deser jest puszysty

Via Gusto
Pierogi gryczane 34

ierogi grycznane bezglutenowe z serem polane sosem śmietankowo waniliowym z makiem. Pierwszy raz robiłam ciasto bezglutenowe z mąki gryczanej. Ciasto jest delikatne i lepiąc pierogi nie należy ich mocno ściskać. Wystarczy delikatnie je zlepić.  Składniki: Ciasto: 200 g mąki gryczanej bezglutenowej lub eko 50 go mąki ziemniaczanej szczypta soli 5 go gumy guar ( opcjonalnie) 1 szklanka gorącej wody Farsz(...)sera twarogowego 2 łyżki miodu gryczanego wanilia Sos waniliowy: 200 ml śmietanki kremówki 1 /2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka mąki Przygotowanie: Składniki ciasta umieścić w misce. Jedną ręką wlewać gorącą wodę a drugą z pomocą łyżki szybko mieszać ciasto. Następnie zagniatać ciasto kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z sera miodu i wanilii zrobić farsz. Ciasto przeciąć na pół

AZgotuj!
Moja pierwsza książka kulinarna 33

która całkowicie odmieniła moje życie... Z tej okazji mam dla Was niespodziankę! Dzisiaj ruszyła przedsprzedaż mojej pierwszej książki kucharskiej. W książce znajdują się najlepsze przepisy na śniadania, obiady, przekąski, ciasta, sałatki i kolacje. Premiera książki już 10.10.2023! A już dzisiaj możecie zamówić książkę na stronie księgarni internetowej i na allegro Księgarnia internetowa Wydawnictwa RM: https://tiny.pl/c159m Allegro: https://tiny.pl/c159r Jakie przepisy znajdziecie w książce? 100 przepisów na śniadania, obiady, przekąski, ciasta, sałatki i kolacje. Przykładowe przepisy: 1. Chlebek jabłkowy 2. Szarlotka królewska z kajmakiem 3. Hiszpańskie krokiety z szynką i chili 4. Sałatka brokułowa na krakersach 5. Biała tarta z orzeszkami 6. Sernik marcepanowy na biszkopcie pistacjowym 7. Pomidorowe pierogi z soczewicą Szczegóły Wydawnictwo Wydawnictwo RM Autor Magdalena

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z kurkami, ziemniakami i oscypkiem na złoty Październik 33

zatem żegnaj lato na rok, dziękuję za tyle pieknych chwil! :) Tymczasem zasiadam do pierwszej uczty z Październikiem, a na stote talerz parujących pierogów, wypełnionych złotem :) W objęciach mięciutkiego ciasta kryje się ziemniaczane nadzienie z kurkami i wiórkami słonego oscypka, który podbija wszystkie smaki jeszcze bardziej i nadaje całości lekko wędzonego aromatu i jesiennej przytulności. To pyszne i otulające danie złotej(...)karmelizowana z boczkiem cebulka do podania. Te pierogi to oda do babiego lata i pierwszych szeleszczących pod stopami liści, która łagodnie wypełnia brzuchy złotą dobrocią i ciepłem :) Zagniatajcie ciasto i podsmażajcie kurki i niech to będzie pysznie rozpoczęty miesiąc ♥ A jeśli jesteście ciekawi, ja jeszcze można połaczyć grzyby z serem, koniecznie sprawdźcie tę Tartę z leśnymi grzybami i jesiennego burgera

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami 160

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami Kruche i delikatne rogaliki z pysznym jabłkowym nadzieniem. Ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu, gładkie i aksamitne, nie trzeba odkładać go do wyrośnięcia, dzięki czemu rogaliki szybko się robi, wystarczy zagnieść wszystkie składniki i gotowe.     Składniki: Ciasto: 50g świeżych drożdży 300g śmietany 18% (kwaśnej) 4 szklanki mąki pszennej 200g masła 2 żółtka 1 pełna(...)zasypujemy cukrem *** *** Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Odkładamy do wystudzenia *** *** Dwie łyżki masła roztapiamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy ciasto. Do śmietanki wkruszamy drożdże *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Do mąki dodajemy masło i wszystko siekamy nożem *** *** Dodajemy śmietanę z drożdżami, cukier puder, sól i żółtka *** *** Całość zagniatamy na gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania