ciasto - 161836 przepisów (strona:1478/10790)

Ciasto "Czekoladowa Coca-cola " 345

Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na ciasto z dodatkiem coca-coli.  Hmmmm zaintrygowało mnie to  , więc musiałam przetestować . Ale jak to zwykle u mnie musiałam też co nieco pozmieniać i dodać coś od siebie. W moim Cieście nie dość ,że podstawa jest z coca-colą to i krem ją zawiera , a całość wieńczy galaretka(...)bazie tego słodkiego napoju. No i okazało się ,że powstało bardzo przyjemne czekoladowe ciacho :) Inspiracja z Tego Bloga Składniki : Ciasto : 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 1 kostka rozpuszczonego, przestudzonego masła 2 jajka szklanka coca-coli 3 łyżki mleka Masa : 150 g herbatników 150 g ulubionych

Malinowa Kawiarenka
43. Drożdżowy puch 142

Przedstawiam przepis na drożdżowe ciasto, które robi się bardzo szybko i prosto, dodatkowym atutem ciasta jest to, iż jest niezwykle puszyste, no i zawsze się udaje! Podane proporcje są na bardzo dużą blachę, taką, jaka jest w komplecie w każdym piekarniku. Ciasto: 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka ciepłego mleka 600 dag mąki(...)cukru 1/2 kostki margaryny/masła 1 1/3 szklanki mąki 2 opakownaia cukru waniliowego Dowolne owoce Drożdże rozpuścić w mleku, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 1-1,5 godziny do  wyrośnięcia, potem ciasto wyłożyć na blachę i znowu pozostawić do wyrośnięcia, ok 40 minut. Wyrobić kruszonkę. Na ciasto wyłożyć owoce

Jadło i czytadło
Piernik przekładany 125

byłam fanką ciast piernikowych dopóki nie otrzymałam przepisu na to ciasto piernikowe, które po kilku dniach od upieczenia (najlepiej 5) jak to ciasto piernikowe, nabiera dodatkowego aromatu i wilgoci. Ja moje ciasto przełożyłam powidłami i polałam polewą czekoladową.       Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki(...)sztywno, dodać cukier, oraz żółtka,  ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć. Ciasto

Jadło i czytadło
Szarlotka królewska z bezą 527

Długo szukałam przepisu na idealną szarlotkę, wypróbowałam wiele, aż w końcu moje serce skradła szarlotka królewska. Myślę, że użyta w niej mąka krupczatka jest gwarantem nie przemakania ciasta z masy jabłkowej a wierzchnia kruszonka jest chrupiąca nawet po kilku dniach. Podane składniki są na bardzo dużą blachę ok. 30x40 cm   ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru(...)jabłkowa 3 kg jabłek cynamon cukier do smaku 1/2 szklanki bułki tartej Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, wraz cukrem i cynamonem udusić do miękkości.   Składniki ciasta wymieszać z sobą i wyrobić na jednolite ciasto. 1/3 odłożyć do zamrażalnika, a resztą ciasta wykleić blaszkę i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wstawić na 20 minut

Jadło i czytadło
Drożdżówki z jabłkami 520

macie też tak, że najwspanialsze, kremowe, wielowarstwowe, wymyśle ciasta z chęcią zamienilibyście na zwykłą drożdżówkę lub ciasto drożdżowe. Ciepłe i świeże prosto z piekarnika są najlepsze. Potem ewentualnie można je lekko odgrzać w mikrofalówce i cieszyć się niczym nie zastąpionym  drożdżowym puchem i smakiem.       Do przygotowania około 12-14 drożdżówek 1/2 szklanki(...)kostki drożdży 1/2 szklanki mleka 600 g mąki pszennej   4 jabłka, cukier, cynamon     W ciepły mleku rozpuścić drożdże, następnie dodać cukier, roztrzepane jajka, olej i mąkę. Ciasto wyrabiać drewnianą łopatką lub ręką na jednolitą masę, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cukrem i cynamonem do miękkości

Jadło i czytadło
Klasyczna karpatka 356

Jeden z moich ulubionych deserów - ptysiowe ciasto i maślano-budyniowy krem. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 100 g masła 1 szklanka wody szczypta soli 160 g mąki pszennej 7 jajek 1/2 torebki proszku do pieczenia (ok. 9g) Składniki na krem: 1 l mleka 2 jajka 4 żółtka 2 opakowania cukru waniliowego 2 opakowania(...)budyniu 600 g masła (3 kostki) 400 g cukru pudru Opcjonalnie: cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: W garnku umieszczamy szklankę wody i 100 g masła. Podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Dodajemy szczyptę soli. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i odejdzie od ścianek garnka. Odstawiamy

My Culinary Art
Karpatka 257

Ciasto które mam dzisiaj dla Was jest bardzo znane i tak samo lubiane. Proste do wykonania, nie potrzeba do niego jakiś wymyślnych składników. Większość produktów każdy z nas ma codziennie w swojej lodówce. Karpatka o której dzisiaj mowa nie należy do bardzo słodkich ciast. Składa się ona z dwóch blatów przygotowanych z parzonego ciasta oraz przepysznego budyniowego kremu. Oczywiście krem(...)można przygotować na bazie kupnego budyniu ale zapewniam, że o wiele smaczniejszy i nie bardziej pracochłonny jest ten domowy. Karpatka jest wyjątkowym ciastem, dlatego, że za każdym razem wygląda inaczej.  Zapraszam;) Składniki ciasto: 125 g masła szklanka zimnej wody  szklanka mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Wykonanie: Masło zagotować razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną

Krakowskie smaki Ani
Ciasto ajerkoniakowe 374

Proste i pyszne ciasto, które warto skosztować. Ilość alkoholu można dobrać sobie indywidualnie, ale należy się z tym liczyć, że z każdym dniem będzie on mniej wyczuwalny (dlatego robiąc ciasto dzień wcześniej warto dolać nieco więcej ajerkoniaku). Plusy ciasta długo by można wymieniać, ale warto tu wspomnieć o istotnym minusie, czyli fakcie, że ciasto zawiera alkohol, który może być utrudnieniem(...)zmotoryzowanych. Niewykluczone, że zaraz po zjedzeniu ciasta alkomat może wykazać nam procenty. W takim przypadku pozostaje nam albo odczekać stosowny czas, albo też pojechać na badanie krwi. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki cukru trzcinowego (drobnego) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody szczypta soli

Passions hobbies life
Biszkopt ciemny do ciast 544

Biszkopt powinien być puszysty, smaczny i przede wszystkim nie za suchy. Dlaczego nie za suchy? Miałam okazję sprawdzać kilka przepisów na biszkopty, których za nic bym nie poleciła, bo ciasta te ratowały tylko kremy, sam zaś biszkopt był suchy i niesmaczny. Zamieszczam więc przepis na biszkopt, który mi bardzo zasmakował i który z czystym sumieniem mogę polecić. Ja użyłam blaszki(...)następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Biszkopt wyjmuję w prosty sposób. Zostawiam go na 5 minut w formie, później obkrawam

Passions hobbies life
Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków 207

pierwszy wzięłam udział w organizowanej przez Bożenę akcji “Ciasto na niedzielę”. Tym razem wspólnie piekłyśmy kubeczkowe ciasto jogurtowe. Z chęcią się przyłączyłam, bo to jedno z ulubionych mojej córki i kiedys bardzo często gościło w naszym domu. Znałam je pod inną nazwą „Siedem kubeczków”, ponieważ dokładnie 7 kubeczków ingrediencji potrzeba aby je upiec, nie licząc jajek i p.d.p. Kubeczkowe jogurtowe(...)jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem, z owocami czy czekoladowymi łezkami, z dodatkiem ulubionego likieru, przełożone kremem patissiere lub nutellą. Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”) - 1 kubeczek 200 g jogurtu   - 1 kubeczek oleju - 2 kubeczki cukru ( można nieco zmniejszyć tą ilość) - 3 kubeczki mąki

Mia Cucina Sofieta
Ciasto Fale Dunaju 326

ciasto powróciło do łask w mojej kuchni. Przepis bardzo stary, ale bardzo dobry. Dlatego polecam wszystkim spróbujcie na pewno się rozsmakujecie. SKŁADNIKI Ciasto margaryna  1 szk. cukru 5 jajek 2 szk. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do ciasta 1 kg jabłek krem 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła  2 łyżki cukru pudru żółtko(...)masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Mieszamy  za pomocą miksera. Wykładamy  na blachę  połowę ciasta, a do pozostałej części dodajemy kakao i wylewamy na górę. Na ciasto wciskamy jabłka układając  w jodełkę, Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 1 godz. W czasie gdy ciasto

W kuchennym oknie Ewy
Pyszne ciasto z powidłami :) 171

Witajcie :) Dzisiaj trochę inaczej - zaproponujemy Wam super ciasto :) Przepis wypróbowany kilkukrotnie, dlatego stwierdziliśmy, że warto przekazać Wam ten przepis. Składniki : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 słoik powideł czerwony kisiel Wykonanie : Mąkę, margarynę, żółtka i cukier zagnieść w gładkie ciasto na stolnicy(...)Jedną większą i dwie mniejsze. Największą wyłożyć na dnie blaszki. Do jednej z mniejszych części dodać kakao i dobrze wyrobić, aż zmieni kolor. Obie mniejsze części włożyć do zamrażalnika. Ciasto wyłożone w blaszce smarujemy powidłami. Ubijamy pianę z białek, wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy, aż zrobi się różowa. Na powidła ścieramy na tarce o dużych oczkach jasne ciasto, na które

vegetanie
Szybka babka z łatką :) 178

Dzisiaj kolejna propozycja szybkiego ciasta na niedzielę. Po co siedzieć godzinami w kuchni, rzeźbić w garnkach i tracić czas na wytwarzanie cudów cukierniczych. Od tego są cukiernicy. No chyba, że to Wasze hobby lub pasja. Jeśli lubicie piec artystycznie, oczywiście brawo za wytrwałość. My lubimy, jak wiecie, prosto szybko i tanio. Dzisiaj klasyczna babka, którą zrobicie szybko i bez problemowo(...)idealne ciasto na weekend do popołudniowej kawy. No to do pracy :)   Szybka babka z łatką idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy dużej cytryny 3/4 szklanki cukru

vegetanie
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 316

słońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni, kiedy w sadach pełno było fioletowych węgierek. Proponuję więc przepis na pyszną tartę na słodko z węgierkami i bezą. Składniki: Kruche ciasto (na dwie blaszki o średnicy 24cm): 0,5 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżki(...)oleju Beza: 3 biała (pozostaną nam z ciasta kruchego) 0,5 szklanki cukru -> można dać więcej jeśli lubimy słoddziutkie 1 łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 1 kg śliwek węgierek łyżeczka masła 3 łyżki brązowego cukru cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: Deser jest prosty do wykonania jednak należy go wykonywać etapowo. Zaczynamy od przygotowania ciasta, bo musi ono odpocząć

PastelFood
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 180

wiedzą. Jednak czytelnikom o słabych nerwach, tudzież bogatej wyobraźni, radzę od razu przejść do przepisu. Mowa bowiem dzisiaj będzie o bakteriach. Tak, tak - szkoła cukiernicza to nie tylko obkładanie ciast kremami i pieczenie hurtowych ilości muffin i ciasteczek. To długie godziny teorii na temat składników, wartości odżywczych, kalorii, a także higieny i mikroorganizmów. Z biologii zapewne pamiętacie(...)łazience. Część z nich jest nam potrzebna, większość jednak - niekoniecznie. To przez nie żywność się psuje, a my chorujemy. Część z nich wykorzystujemy - choćby do pieczenia chleba czy ciast drożdżowych, do wyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej sprawa ma się w kuchni

Pożeraczka, czyli raz adobrze