ciasto - 160969 przepisów (strona:1485/10732)

Ciasto SŁODKA WALENTYNKA-budyniowo-śmietankowe z galaretką-łatwe i pyszne +FILM 31

Cześć Kochani, dziś zapraszam na pyszne ciasto w walentynkowym klimacie. Bardzo ładnie wygląda, idealnie nada się na każdą okazję, nie tylko Walentynki. Składa się z jasnego biszkoptu, masy budyniowej na gorąco, pianki z kawałkami malinowej galaretki, serduszek galaretkowych zalanych galaretką cytrynową. Ciasto ciekawie wygląda i super smakuje. Jest łatwe do zrobienia. zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok(...)rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy żelatynę, chwilkę miksujemy, potem szybko dodajemy kawałki galaretki-mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Wyrównujemy. Układamy serduszka. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku, studzimy, tężejącą zalewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. i gotowe, ciasto pięknie wygląda, pięknie się kroi, jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pączki z powidłami śliwkowymi i bekonową posypką – Wiedźmin 23

wycinania miska ściereczka SKŁADNIKI: ZACZYN DROŻDŻOWY 25 g świeżych drożdży, pokruszonych, albo 2½ łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 3 łyżki maślanki o temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki uniwersalnej CIASTO 3 łyżki oleju roślinnego ½ szklanki / 120 ml maślanki o temperaturze pokojowej 2½ szklanki / 350 g mąki uniwersalnej, plus do posypania 2 łyżki cukru 4 żółtka sól naturalna drobnoziarnista 1 łyżka(...)zostaw zaczyn na 15–20 minut, aż się spieni i zwiększy objętość (może to zająć nieco dłużej w zależności od temperatury otoczenia). *Preferujemy użycie świeżych drożdży. Posyp blat mąką. CIASTO: Do miski z zaczynem dodaj olej roślinny, maślankę, mąkę, cukier, żółtka i szczyptę soli. Połącz składniki widelcem, wlej wódkę i wymieszaj, aż powstanie lepkie ciasto. Przełóż je na blat

Nerds Kitchen
Kurczak w cieście kokosowym 25

Azjatycki fast food, kto go dnie jadł i nie lubi się czasem skusić. Jedna z najpopularniejszych potraw tam to niezmiennie kurczak w cieście kokosowym. To małe kulki z kurczaka smażone w prostym cieście na głębokim tłuszczu. Są soczyste w środku, skorupka jest pyszna i ma kokosowy aromat. Naprawdę prosto to danie zrobić w domu! Do tego przygotowałam sos słodko-pikantny(...)sosie dijon Kurczak z papryką Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami Siekane kotlety z kurczaka Pałki z kurczaka w panierce Sałatka z grillowanym kurczakiem Najlepszy kurczak pieczony! KURCZAK W CIEŚCIE KOKOSOWYM PRZYGOTOWANIE: 25 minut + 1,5 h sos Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI KURCZAK: – 400-500 g piersi lub polędwiczek z kurczaka – 200 ml wody – 80 g wiórków kokosowych

nietylkopasta.pl
Bułki ziemniaczane po raz drugi 21

nich wracam i trochę zmieniam recepturę. Zawsze używam jednak ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, zamiast płatków ziemniaczanych. Przy zmianach w przepisie, najbardziej reaguje na nie ilość potrzebnej do ciasta wody (lub wody i mleka), od 80 g wtedy, do 250 g dzisiaj. Zależy to chyba głównie od typu użytej mąki pszennej (jej wodochłonności) oraz od ilości i mączystości użytych(...)ziemniaków. Teraz taki skład ciasta: 200 g zimne ziemniaki (ugotowane i przeciśnięte przez praskę) 250 g woda 10 g drożdże świeże 50 g zakwas na mące żytniej typu 720 (opcjonalnie, tylko dla podbicia smaku/aromatu, bułki rosną tu na drożdżach) 475 mąka pszenna typu 650 (Stoisław) 25g mąka żytnia razowa, drobno mielona, typu 2000 11 g sól 15 g olej rzepakowy

Przepisy na domowy ser i chleb
Rogale mleczne 15

łyżeczka soli 50 g masła W misce rozpuszczam w mleku drożdże, cukier i mleko w proszku. Dodaję mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami i mieszam na jednolitą masę. Następnie zagniatam ciasto (najlepiej mikserem) przez 5-6 minut i dodaję porcjami rozpuszczone letnie masło. Ciasto cały czas wyrabiam. Następnie wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie ciasto(...)dzielę na dwie połówki. Każdą część rozciągam jak ciasto na chleb, a następnie rozwałkowuję na okrągłe placki o grubości około 5 mm. Każdy placek kroję na 4 części. Rogale zwijam od szerszej części do wierzchołka, lekko wyginam, smaruję mlekiem lub białkiem i posypuję np. makiem. Rogale układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 1 godzinę

Słodki sentyment
Bułeczki czosnkowe z serem – moja rodzina je uwielbia 27

puszyste i bardzo aromatyczne. Smakują wybornie posmarowane samym masłem, a na ciepło po upieczeniu można je wcinać bez żadnych dodatków. Składniki na bułeczki czosnkowe z serem (około 14 sztuk): Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej typ 500 opakowanie suchych drożdży (8 g) 250 ml mleka 2% 50 ml oleju 2 żółtka łyżka cukru łyżeczka soli łyżka przyprawy suszone pomidory(...)czosnkiem i bazylią   Dodatkowo: 100 g masła 5 ząbków czosnku łyżka czosnku niedźwiedziego 100 g sera cheddar białko jajka do posmarowania   Przygotowanie Ciasto drożdżowe Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól i przyprawę suszone pomidory. Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko, żółtka jajek i olej. Ręcznie lub za pomocą robota

e-PrzepisyKulinarne
Szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami 36

Ciasto czekoladowe z jabłkami to jedno z najsmaczniejszych i najłatwiejszych ciasta, jakie znam. Wystarczy ubić jajka, wymieszać z pozostałymi składnikami i upiec. Nic prostszego prawda? Artykuł Szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Rogale maślane 29

tylko leciutko słodkie, więc z powodzeniem pasować będą do nich również wytrawne dodatki. Z zewnątrz delikatnie chrupiące, a w środku przyjemnie maślane ( a to dzięki dodatkowemu masłu, którym smarujemy ciasto ). Idealne na śniadanie, na kolację, a właściwie to na każdą porę dnia :) Bardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki na 12 sztuk : 580 g mąki pszennej(...)letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko oraz wyrośnięty rozczyn

Opowieści z piekarnika
Ciasto Pychotka bez pieczenia 1362

Ciasto Pychotka, zwane również jako Pani Walewska to jedno z najbardziej popularnych ciast, które zna chyba każdy. Tym razem przygotowałam je w wersji bez pieczenia. Artykuł Ciasto Pychotka bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Racuchy z pieczarkami 113

misce i usmaż na patelni! Przepis na racuchy pieczarkowe jest bardzo podobny do naszych słodkich racuchów drożdżowych z jabłkami , tylko zrobionych z solą zamiast cukru. Podstawą racuszków jest drożdżowe ciasto oraz podsmażone wraz z cebulą pieczarki. Smaki uzupełnia żółty ser oraz klasyczne przyprawy. Jeśli nigdy wcześniej nie szykowałeś racuszków w wersji wytrawnej, możesz uważać, że jest to propozycja, która(...)zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki dużej uniwersalności, możesz je podać jako dodatek do innych dań oraz jako przekąskę lub przystawkę. Zapraszamy na przepis! Racuchy z pieczarkami Składniki: Na ciasto: mąka pszenna BIO: 2 i 1/2 szklanki mleko: 120 – 130 ml jajka od szczęśliwych kur: 2 szt. olej: 4 – 5 łyżek świeże drożdże: 25 g sól: 1 płaska

Kuchnia Na Wypasie
Zakręcone pączki – kkwabaegi 26

Kolejno, do miski miksera planetarnego wsypać mąkę, cukier puder, rozpuszczone w mleku drożdże, jajko, sól, ocet i wyrabiać składniki przez kilka sekund. Następnie wlać płynne masło i kontynuować wyrabianie ciasta przez 8 minut. Po tym czasie miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na blat kuchenny, chwilkę(...)wyrobić i podzielić na 18 równych kawałków (45 g każdy). Kawałki z ciasta drożdżowego uformować w kulki, po czym z każdej z nich formować wałki o długości 25-u centymetrów każdy. Przytrzymując jeden z końców wałka, skręcić go lekko w jednym kierunku a następnie złapać za oba końce i zakręcić. Zakręcone pączki ułożyć na blacie kuchennym, przykryć ściereczką i odstawić

MeCooks
Ciasto ucierane z twarogowo-migdałowymi kleksami i masą budyniową 32

Ucierane ciasto z migdałowo-twarogowym twistem. Pyszne. Na wierzch zdecydowałam się przygotować masę budyniową w dosyć ciekawej wersji, a mianowicie z dodatkiem rozpuszczonej w gorącym budyniu galaretki. Co prawda liczyłam na nieco intensywniejszy kolor, ale smakiem i konsystencją się nie zawiodłam. Ciasto jest bardzo smaczne. Nie przesłodzone. Najlepiej smakuje pokrojone na cienkie kawałki. Masę twarogowo-migdałową należy wykonać w pierwszej(...)twarogu kanapkowo-sernikowego 5 łyżek drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji 2 jajka 120 g mąki migdałowej 3-4 lekko kopiaste łyżki kaszki manny Ciasto: 250 g masła 180 g cukru pudru 300 g mąki tortowej 6 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki mleka, w temp. pokojowej 1 lekko kopiasta łyżka kakao

Smaki Na Talerzu
Zawijasy z orzechami włoskimi i parmezanem 29

pasują do wina czy piwa czy po prostu same. Do tego bardzo prosto i szybko można je wykonać i równie szybko zjeść. Składniki (na około 30 ciasteczek): opakowanie gotowego ciasta francuskiego szklanka obranych orzechów włoskich szklanka tartego na drobno parmezanu żółtko łyżka wody świeżo mielony pieprz   Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachy do pieczenia wykładamy papierem – ja piekłam(...)można partiami na jednej.   Orzechy wrzucamy do robota kuchennego i rozdrabiamy, na mokry piasek – olej z orzechów sprawi, że zacznie się wszystko lekko sklejać.   Rozkładamy ciasto francuskie na stolnicy i delikatnie wałkujemy – nie chcemy go rozciągnąć, ale wyprostować i posklejać dziury – czasem na zacięciach w rolkach gotowego ciasta robią się niewielkie dziury. Na ciasto rozsypujemy

Smaczna Strona
Pierogi z suszonymi śliwkami 25

pytałam Was na Facebooku jakie mniej znane potrawy serwujecie na wigilię. Dość często pisaliście o pierogach z suszoną śliwką, a że robiłam akurat pierogi z grzybami i zostało mi ciasto, postanowiłam spróbować i tego dania. Tym bardziej że wykonanie jest bardzo proste i szybkie. No i mieliście racje, są mega pyszne, aż dziwne, że nigdy wcześniej o nich nie słyszałam(...)jeszcze nie próbował, to bardzo polecam!     Składniki: Ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki 1 jajko Farsz: suszone śliwki kalifornijskie Dodatkowo: 50g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru waniliowego     *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy

Blog z Apetytem
Uszka z kapustą i grzybami 24

Uszka z kapustą i grzybami Znany i bardzo lubiany dodatek do wigilijnej zupki. Chyba mało kto wyobraża sobie święta bez uszek, a już takie własnoręcznie robione, z cieniutkiego elastycznego ciasta i wypełnione pysznym i mega aromatycznym farszem, to prawdziwa bajka!     Składniki: Ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki 1 jajko sól i pieprz Farsz: Kapusta(...)grzybami z tego przepisu (klik) Dodatkowo: olej i sól do gotowania uszek     *** Przygotowujemy farsz według podanego przepisu *** *** Przygotowujemy ciasto: do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy aż tłuszcz się stopi *** *** Na stolnicy wysypujemy mąkę, posypujemy ją łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu *** *** Dodajemy wodę ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajko i zagniatamy *** *** Jeżeli ciasto będzie zbyt

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania