troszeczkę... Jakiś czas temu dostałam spory worek jabłek od Brata C., z jego ogrodowej jabłonki. Trochę kwaśne, raczej twarde, nieco obite. Smaczne, ale bez większego zachwytu świeże. Do ciast - idealne. Właśnie one zmotywowały mnie do przygotowania tego wyjątkowego ciasta. Jabłecznik ten u Oli znalazłam wieki temu (no dobra, ponad miesiąc. Ale w tempie, w jakim kolekcjonuję nowe przepisy(...)zgubić czy zapomnieć o niesamowitych pysznościach) i wiedziałam, że będę musiała go upiec. Pełen jabłek, które uwielbiam. Z budyniem cynamonowym, a takiego jeszcze nie jadłam. Wszystko zamknięte w dwukolorowym cieście, z którym nawet ja dałam sobie radę bez problemu. C. stwierdził, że to ciasto jest zupełnie inne od tych, które zazwyczaj piekę. Na ciepło pochłonął dwa spore kawałki
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki ciemnego brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, rozetrzeć dokłądnie między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, odcinając(...)wystające brzegi. Ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą lub grochem. Piec w 190 st. C. przez 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć papier z obciążeniem. Dopiekać jeszcze 5 minut w 190 st. C. Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić. W tym czasie zmiskować chałwę z mascarpone, jajkami, budyniem, cukrem i śmietaną. Jeśli zostaną kawałeczki chałwy, nie szkodzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukrem i skórką z cytryny. Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić. W mące zrobić dołek, wlać mleko z cukrem i skórką z cytryny, dodać rozpuszczoną margarynę, i sól i wyrobić ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około(...)godziny. Po upływie tego czasu ciasto krótko wyrobić. Następnie odrywać w miarę równe kawałki ciasta, formułować z nich kule, następnie spłaszczać, napełniać 1 - 2 łyżeczkami jagód i sklejać. Gotowe, nafaszerowane kule, układać ściśle obok siebie, na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Buchty piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni MiejskaSzybkie ciasto drożdżowe – najlepsze na ciepło ;) Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) 1/2 szklanki letniego mleka 3 jajka 3/4 kostki masła (ok. 180 g) 5 łyżek cukru 1/2 paczki drożdży (ok. 50 g) świeżych drożdży łyżeczka soli Poza tym: ser biały masło cukier brązowy W letnim mleku rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. W misce umieszczamy mąkę, jajka(...)cukier, sól. Dodajemy rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 20 min. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 min. Ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem formy. Na górę układamy rozdrobniony ser biały, miejscami kładziemy po łyżeczce masła i posypujemy brązowym cukrem – wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez
kuchcikowniaWyjątkowo delikatne ciasto, bardzo kruche i rozpływające się w ustach. Polecam do porannej kawy :). Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny, 25 dag 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu lub konfitury, u mnie frużelina truskawkowa(...)orzechów włoskich od www.Skworcu.com.pl Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanka cukru kryształu cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag masła 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, zagniatamy i wykładamy nim spody dwóch foremek. Formy wykładamy papierem do pieczenia aby łatwo nam było po upieczeniu wyciągnąć je w całości i nie zniszczyć bezy. Surowe
Apetyczna babeczkamakutrze. Na szczęście makutra nie jest droga i można ją dostać w większości supermarketów. Także dla tej masy warto kupić makutrę i zaprać się za wypiek. Składniki ciasto 500 g mąki 250 g cukru 250 g miodu 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kawy naturalnej 1 opakowanie(...)przyprawy do piernika masa 300 g masła 1 szklanka cukru pudru 300 ml jogurtu naturalnego (nie może być grecki) Przygotowanie: ciasto 100 g cukru wsypujemy do garnuszka i na małym ogniu podgrzewamy, aż zacznie się rozpuszczać i robi się ciemnobrązowy kolor. Jak karmel się utworzy delikatnie dolewamy 2 łyżki wody, ściągamy z ognia do ostudzenia
Niezły MłynekSękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku ! Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie jajeczka(...)cukrem cukrem waniliowym i masłem na pulchną masę mikserem. Dodajemy mąkę, śmietanę, sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy ręką. Ubijamy pianę z 30 jajek , dokładnie połączamy z pozostałym ciastem. Znów dokładnie mieszamy dłonią. Wałek do wypieku sękacza(drewniany, z jednej strony musi być węższy), smarujemy masłem, zawijamy papierem śniadaniowym, obwiązujemy nitką. Wałek umieszczamy przy ogniu lub spiralach elektrycznych kręcąc
Z Majeczką w kuchnipuszki masy kajmakowej spód: 25 dag mąki 15 dag masła 3 łyżki cukru jajko sól morska młynek Kamis Wykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć(...)fasolę, zapiekać 10 min w 180 st. Masę makową wymieszać z pianą,wyłożyć na ostudzony spód. Zapiekać ok 15 minut, po tym czasie wyjąć tartę, z odłożonego ciasta zrobić kwiatuszki wyłożyć na połówce ciasta, oraz przedzielić ciasto na połowę. Zapiekać ok 15 minut do zrumienienia ozdób z ciasta. Ostudzić, połowę boków obłożyc migdałami, połowę morelami. Na połowę wyłożyc kajmak
Z Majeczką w kuchniCiasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. Składniki: ciasto: 2 szkl.mąki 3 jajka 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka cukru 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 1 łyzka kakao 1 op. cukru waniliowego masa: 1 duzy budyń(...)mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru wierzch: 660 ml smietany kremówki cukier puder do ubicia śmietany opakowanie wiórek kokosowych Wykonanie: ciasto: Wszystkie podane składniki mieszamy ze sobą. Miksujemy. Wylewamy na dużą blachę. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. masa: Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną
Z Majeczką w kuchniCiasto dyniowe z dodatkiem zdrowszej mąki pełnoziarnistej to jedno z najprostszych ciast. Jak większość wypieków przygotowujemy je z puree dyniowego. Aby je wykonać wystarczy wydrążyć i pokroić dynię na mniejsze części, nakryć folią aluminiową i piec przez 40 minut w 180°C. Potem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień(...)przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 czubata szklanka cukru trzcinowego 1 saszetka cukru wanilinowego 4 duże
Poezja smakumiski przesiać mąki, proszek do pieczenia i cukier puder - dodać zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki ciasta (u mnie 7g), formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej(...)papierem do pieczenia w dużych odstępach - każdą kulkę delikatnie spłaszczyć widelcem (niezbyt mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek - jeśli nie wykorzystaliśmy całego ciasta, resztę schłodzić na czas pieczenia pierwszej tury ciasteczek - uformowane ciasteczka piec przez 12-15 minut do lekkiego zrumienienia (na blasze z piekarnika piekłam 12 minut
Smakołyki BerenikiPyszne kruche maślane ciasteczka w połączeniu z wieloowocową marmoladą jak dla mnie bomba. Ciasteczka te są bardzo dekoracyjne co jest ich dodatkową zaletą. Przepis znaleziony tutaj . Ciasto: 200 g zimnego masła, 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru, 3 żółtka, szczypta soli Dodatkowo: marmolada Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na około pół godziny do lodówki(...)Ciasto rozwałkować na płaty o grubości ok. 3mm i wykrawać kółka .Krążki ciasta ( u mnie 5 )ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż kółek nakożyć paseczek marmolady. Zwinąć w rulon, i przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przełożyć na blachę i rozchylić płatki. Piec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto o ciekawym smaku, którego jednak nie potrafię opisać, po prostu trzeba je wypróbować , żeby wiedzieć o co chodzi. Babka jest wilgotna i delikatna. Polana cytrynowym lukrem smakuje super. Rodzynki gotowane w herbacie stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach. Tak więc nic dodać , nic ująć , pyszne ciasto , które gości u mnie drugi raz z rzędu . Składniki: 500g mąki(...)otartą skórkę, następnie sodę i proszek do pieczenia oraz na przemian mąkę i herbatę ciągle ucierając. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta, na koniec dodać rodzynki i jeszce raz wymieszać. Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczniea. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować babkę. Wszystkie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto to jest bardzo delikatne i puszyste. Od razu po upieczeniu jest mięciutkie i przepyszne. Do ciasta można dodać dodatkowo kakao wtedy będzie ciemniejsze. Polecam wypróbować. Czas pieczenia: 3 x 45 min Temperatura pieczenia: 175 °C Wielkość formy : Ciasto(...)śmietany 2 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Przełożyć placki masą, posmarować wierzch ciasta i posypać rodzynkami, orzechami i prażonymi płatkami migdałów
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaUwielbiam ciasta z miodem a w szczególności ten miodownik. Ciasto jest mięciutkie już tego samego dnia a od pysznej masy budyniowej z budyniami tofi nabiera jeszcze nieco wilgoci przez co rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować z czystym sumieniem :) Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 margaryny 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szkl sztucznego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżki śmietany Mąkę, cukier i miękką margarynę rozetrzeć razem. Jajka, śmietanę , sodę i miód wymieszać razem. Rozrobioną masę wlać do mąki i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec placki po ok 15 min w 180 stopniach. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Powyższe składniki zagotować . 2 jajka 1 szkl śmietany 2 budynie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia