ciasto - 160969 przepisów (strona:1484/10732)

Serniki karmelowy na spodzie oreo 86

składników. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek *** *** Delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – już nie miksujemy *** *** Całość przelewamy delikatnie na blaszkę z przygotowanym wcześniej spodem oreo *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy(...)uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach *** *** Gdy sernik całkowicie

Blog z Apetytem
Łatwa babka drożdżowa 33

Łatwa babka drożdżowa, którą dziś chciałam wam zaproponować sprawdzi się w na co dzień i od święta. Mój mąż jest wielkim fanem ciasta drożdżowego, dzieci też chętnie jedzą, dlatego akurat tego typu ciasto pojawia się u nas dość często jeśli nie na każdą niedzielę. A ponieważ dla rodziny wielodzietnej fajnie od razu zrobić więcej, tak by każdy swobodnie mógł nasycić(...)swoją chęć na drożdżówkę, to i przepis musi być łatwy i prosty do przygotowania. Ten bardzo fajnie sprawdza się w tej roli, dlatego polecam wam go wypróbować! Babka to ciasto idealne na Wielkanoc. Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS ŁATWA BABKA DROŻDŻOWA Składniki: 500g mąki pszennej 150g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru

Dorota Smakuje
babka na oleju 472

miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy mleko, olej, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Około 1/2 część ciasta przelewamy do foremki z kominem (natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Do pozostałej część dodajemy kakao i przekładamy na jasne ciasto (opcjonalnie ciasto możemy zamieszać rączką łyżki). Pieczemy(...)suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczone i wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. inspiracja z przepisu p. Beaty Baczyńskiej

Domowy Smak Jedzenia
Ciasta na Wielkanoc 274

Święta tuż tuż… dlatego też z pewnością wiele z Was zastanawia się jakie ciasto upiec na święta Wielkanocne? Warto wcześniej zaplanować wielkanocne wypieki, niż na ostatnią chwilę robić listę zakupów i biegać po sklepach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie przygotowałam dla Was pyszne propozycje na ciasta Wielkanocne . Każde z nich jest pyszne i warte wypróbowania. Które(...)nich wybierzecie? 1. Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 2. Chrupiące ciasto z brzoskwiniami 3. Ciasto leśny mech (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Wiśniowe ciasto Filadelfia 5. Ciasto jajko sadzone (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasta na Wielkanoc pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
Ciasto „Pijana śliwka” 249

Ciasto warstwowe, składające się z jasnego i kakaowego biszkoptu przełożone powidłami śliwkowymi oraz czekoladową masą budyniową z dodatkiem suszonych śliwek kalifornijskich moczonych przez noc w rumie. Na wierzchu herbatniki i moim zdaniem najlepsza polewa czekoladowa. Ciasto „Pijana śliwka” to wypiek idealny na święta czy rodzinne spotkania. Jest wysokie, dobrze się je kroi i pysznie smakuje. Rumowe śliwki(...)czym dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na koniec dodajemy suszone śliwki, nutellę oraz odrobinę rumu do smaku (opcjonalnie). Składanie ciasta: Na biszkopcie kakaowym rozprowadzamy połowę powideł śliwkowych. Wykładamy połowę czekoladowego kremu budyniowego. Dajemy biszkopt jasny, który smarujemy powidłami. Wykładamy pozostały krem czekoladowy. Rozkładamy herbatniki. Wierzch dekorujemy ulubioną polewą lub zostawiamy same

Smaki Na Talerzu
Leśny mech na dużą blachę 35

Przepis na ciasto leśny mech, w wersji na dużą blachę. Idealny wypiek na święta i inne wyjątkowe okazje. Składniki Ciasto 2 opak. szpinaku świeżego 6 jajek 1,5 szkl cukru 1 szkl oleju 3 szkl mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Krem 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki(...)niskich obrotach wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temp. 170 st. Ciasto wystudzić, podzielić na 2 części. Górę ciasta drobno pokruszyć. Śmietankę, mascarpone i cukier puder zmiksować do uzyskania puszystej masy. Wyłożyć na spód ciasta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować owocami

Wasze Przepisy
Domowy makaron z mąki semolina, przepis podstawowy 22

Pomysłów na kształt makaronu może być wiele w zależności od tego do czego chcemy go użyć. Ja robiłam do rosołu, dlatego zrobiłam długi i cienki. Z ciastem z mąki semolina pracuje się bardzo przyjemnie. Myślę, że nawet osoba początkująca nie powinna mieć żadnego problemu. Ugotowałam tyle makaronu ile było mi potrzebne na obiad. Reszkę wysuszyłam i umieściłam w bawełnianym woreczku(...)Makaron z mąki semolina Potrzebujemy 600g mąki semolina, x) 6 jajek, 1 łyżeczka soli, Odrobinę zimnej wody. Użyjmy ręcznego miksera z hakami do wyrabiania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy jajka i sól i mikserem wyrabiamy ciasto do chwili kiedy mąka wchłonie jajka i wytworzą się grudki.  Zimną wodę dodajemy jak jest taka konieczność w zależności od wielkości jajek

Leśny Zakątek
Drożdżowa babka cytrynowa 22

letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem cytrynowym oraz solą. Dodać żółtka, jajko, otartą(...)skórkę z cytryny, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać osuszone rodzynki i zagnieść ciasto tak, by rodzynki dobrze się z nim połączyły. Wyrobione ciasto przykryć

Opowieści z piekarnika
Chleb z gara z suszonymi pomidorami i oliwą 56

łyżka oliwy z suszonych pomidorów   Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, miód, pokrojone pomidory, oliwę i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Ciasto można wyrobić robotem przez około 10 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto jest dość luźne, ale takie(...)być. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy w tej mące kilka chwil i przekładamy ponownie do miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. 2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy na 250-230 stopni, u mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie

Izabelawkuchni
Sernik ze złotą rosą 21

Smaczny sernik na kruchym spodzie z bezą na wierzchu. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu, tworzą się złote kropelki. Składniki Ciasto 300 g mąki 100 g cukru 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka smalcu 1/3 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka 1 szklanka(...)cukru 1 budyń śmietankowy (proszek) 3 szklanki mleka Dodatkowo 1 szklanka cukru do piany z białek Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Pozostałe białka zostawiamy. Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę rozkładamy zagniecione ciasto i nakłuwamy widelcem. Wszystkie składniki na masę przekładamy do miski i miksujemy

Wasze Przepisy
Ciasto „Rajski ptak” – bez pieczenia 27

Ciasto „Rajski ptak” to przepyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na nie znalazłam na stronie mniammniam.com i od razu wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Oczywiście, nie zawiodłam się. Ciasto jest lekkie, idealnie słodkie, z ciekawym akcentem w postaci ptasiego mleczka, choć jak dla mnie dobre byłoby i bez niego i ja osobiście następnym razem pewnie zrezygnuję z tego(...)sztywno, pod koniec wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. Powstałą piankę wykładamy na masę serową. Obie galaretki poziomkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta. UWAGI: Uważam, że masy serowej mogłoby być nieznacznie więcej – rozkładając ją na biszkopty, dałam jej mniej po bokach ciasta, aby zakryć w całości ptasie mleczko. Być może ilość byłaby

Smaki Na Talerzu
Torcik porzeczkowy z białą czekoladą (bez glutenu, bez cukru) 60

Szybkie i lekkie ciasto z owocami? Mimo jeszcze braku świeżych owoców prosto z ogródka możemy mieć namiastkę wiosennego deseru przy użyciu ulubionego dżemu. Kochamy dżem porzeczkowy a jego słodycz i kwaskowa nuta świetnie łączy się z tłuściutkim mascarpone. Przepis jest bardzo prosty więc gorąco polecamy! Składniki (śr: 18cm): Ciasto kakaowe -2 duże jajka -50g ksylitolu -20g oleju rzepakowego(...)ozdoby) 1. Jajka, ksylitol, olej dokładnie połączyć. 2. Mąkę migdałową przesiać przez sito do masy jajecznej. 3. Dodać kakao, proszek do pieczenia i mleko. Całość dobrze wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec w 180’C ok 25-30 minut i wystudzić. Można po wystudzeniu ściąć wyrośniętą górę. 6. Mascarpone ubić mikserem (kilka minut), dodać

Candy Pandas
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach 27

drożdże, sól, ziarna słonecznika i siemię lniane, wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Jak ciasto już ruszy możecie ściągnąć z niego ściereczkę, ta czasami(...)lubi się przykleić do ciasta. Od czasu do czasu można spryskać ciasto wodą. Ciasto wyrosło u mnie jakoś w 1,5 h. Napiszę Wam jeszcze jedną uwagę, może się tym zasugerujecie robiąc ten chleb ponownie. Można wszystkie składniki ze sobą wymieszać w dużej misce, przykryć tę miskę folią spożywczą lub dużym talerzem i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 12 godzin

Kardamonovy
Ciasto SŁODKA WALENTYNKA-budyniowo-śmietankowe z galaretką-łatwe i pyszne +FILM 31

Cześć Kochani, dziś zapraszam na pyszne ciasto w walentynkowym klimacie. Bardzo ładnie wygląda, idealnie nada się na każdą okazję, nie tylko Walentynki. Składa się z jasnego biszkoptu, masy budyniowej na gorąco, pianki z kawałkami malinowej galaretki, serduszek galaretkowych zalanych galaretką cytrynową. Ciasto ciekawie wygląda i super smakuje. Jest łatwe do zrobienia. zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok(...)rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy żelatynę, chwilkę miksujemy, potem szybko dodajemy kawałki galaretki-mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Wyrównujemy. Układamy serduszka. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku, studzimy, tężejącą zalewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. i gotowe, ciasto pięknie wygląda, pięknie się kroi, jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pączki z powidłami śliwkowymi i bekonową posypką – Wiedźmin 23

wycinania miska ściereczka SKŁADNIKI: ZACZYN DROŻDŻOWY 25 g świeżych drożdży, pokruszonych, albo 2½ łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 3 łyżki maślanki o temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki uniwersalnej CIASTO 3 łyżki oleju roślinnego ½ szklanki / 120 ml maślanki o temperaturze pokojowej 2½ szklanki / 350 g mąki uniwersalnej, plus do posypania 2 łyżki cukru 4 żółtka sól naturalna drobnoziarnista 1 łyżka(...)zostaw zaczyn na 15–20 minut, aż się spieni i zwiększy objętość (może to zająć nieco dłużej w zależności od temperatury otoczenia). *Preferujemy użycie świeżych drożdży. Posyp blat mąką. CIASTO: Do miski z zaczynem dodaj olej roślinny, maślankę, mąkę, cukier, żółtka i szczyptę soli. Połącz składniki widelcem, wlej wódkę i wymieszaj, aż powstanie lepkie ciasto. Przełóż je na blat

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania