ciasto - 160969 przepisów (strona:1481/10732)

PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. 187

Pamiętam jej uśmiech, kiedy razem ze mną, siedzącą na kuchennym stole, wyglądałyśmy jak dwa mączne bałwanki. Pamiętam głos i śmiech, gdy nieudolnie próbowałam zagnieść ciasto, obklejając się nim przy tym wszędzie, gdzie się tylko dało. Pamiętam to wyczekiwanie, kiedy w końcu po licznych trudach, placek trafił do piekarnika, starego, w angielce na drewno. Pamiętam, jak parzyła sobie małe, pulchne paluszki(...)żeby czasem nikt mi go nie zabrał. Teraz pamiętam. Mam nadzieje, że kiedyś moje dzieci też będą miały taką możliwość. Nie pamiętam jednak, od kogo dokładnie nauczyłam się piec ciasta drożdżowego. Byłam samoukiem w wielu sprawach kulinarnych, ale tutaj nie wiem. Mama też niegdyś spędzała mnóstwo czasu w kuchni, ale od jakiegoś okresu gdzieś to umknęło, a gotowanie

W kuchni Karmel-itki
Pleśniak 374

Ciasto mojego dzieciństwa.... Pamiętam jak mama je piekła w metalowej blaszce i jak razem z bratem kroiliśmy sobie pyszne kwadraciki, obskubywaliśmy bezy, które tworzyły gdzie niegdzie. Teraz ja często piekę to ciasto, tylko nie rzucam orzechów włoskich na powidła śliwkowe, ponieważ mój syn nie przepada za nimi. Śmiać mi się chce jak widzę syna jak stoi przy blaszce z ciastem(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia Piana: 5 białek 2/3 szklanki cukru pudru Ponadto: powidła śliwkowe lub inny dżem garść orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną rozwałkować i ułożyć na blasze, dwie pozostałe szczelnie owinięte w woreczki foliowe włożyć do zamrażalnika. Po ok godzinie na rozwałkowanym

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Malinami, Białą Czekoladą i Migdałami 148

obranych migdałów 1 łyżka cukru waniliowego ok. 100 g świeżych malin do posmarowania: żółtko z mlekiem do posypania: cukier puder i świeże maliny do dekoracji Wykonanie: SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ. Do dużej miski wsypujemy sól, przesiewamy mąkę. Robimy dołek, wsypujemy cukier puder, kruszymy drożdże i wlewamy ciepłe mleko, mieszamy delikatnie wszystko w dołku robiąc w ten sposób(...)rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Do małej miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Po tym czasie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej masy przez ok. 10 minut, następnie wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut. Ciasto będzie rzadkie, ale będzie przywierało do ręki. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto

Blondynka Gotuje
Szarlotka 304

bardzo dobry przepis na krucho - biszkoptowe ciasto, które można wykorzystać do wypieku szarlotki, albo np. na placek ze śliwkami. My akurat lubimy więcej ciasta w szarlotce niż jabłek (może to zasługa bardzo dobrego ciasta :)), ale to jest już kwestia gustu i należy indywidualnie dobrać proporcję ciasta i jabłek. :) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF(...)łyżki dobrego smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółta + 1 jajko całe Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek  cynamon (opcj.) cukier do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki na ciast o posiekać . Krótko wyrobić ręką tylko do połączenia składników , zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h .  Jabłka obrać, pokroić na mniejsze części. Uprażyć w garnku

coolinarnastrefa.blogspot.com
Placek Jojo (Stefanka) 500

ciasto jest pyszne, trochę podobne do Rafaell o (ale tylko trochę). Placki miodowe nadają lekko karmelowy posmak. Masa budyniowa nie zawiera jajek a kaszę (dla mnie jest to na plus). Pieczenie placków miodowych jest nieco czasochłonne, ale z tego przepisu wychodzi całkiem spora blacha - starczy dla wielu łasuchów (chyba). :) Odkąd pamiętam znam to ciasto pod nazwą placka Jojo, ale znam(...)kilka osób, które po spróbowaniu tego ciasta nazwały je Stefanką, dlatego w nazwie przepisu zamieściłam obydwie nazwy. :) Placek Jojo (Stefanka) PRZEPIS (na dużą prostokątną blachę) Temperatura pieczenia: 190 o C | Czas pieczenia: ok.20 min. Placki miodowe 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru  2 jajka 50 g margaryny 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta owocowa z masą budyniową 681

etnia tarta z sezonowymi owocami. Tutaj słodkie maliny i delikatne w smaku borówki amerykańskie. Przepis na ciasto kruche jeszcze nie raz wykorzystam bo było bardzo smaczne, kruche i maślane (w smaku przypominało dobre herbatniki). Tarta owocowa z masą budyniową PRZEPIS (na formę do tarty 24 cm) Temperatura : 180ºC | C zas pieczenia: 30-40 min var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel(...)function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Słodkie ciasto kruche  (przepis na ciasto kruche: "Wypieki" Anneka Manning )  250 g mąki pszennej (dałam krupczatki) 0,5 łyżeczki soli 110 g drobnego cukru 150 g masła w temp. pokojowej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Placek ze śliwkami i kruszonką 579

smaczny, jesienny placek drożdżowy ze śliwkami. Upieczony na dużej blaszce, nie za gruby, pokrojony w kwadraty. Obowiązkowo z kruszonką! Propozycja na idealną przekąskę na drugie śniadanie do pracy/szkoły, ciasto świetnie też się sprawdza na wypadach za miasto np. na grzyby (placek jest bardzo podzielny). Co ja tu mogę jeszcze powiedzieć, takie ciasto mogłabym jeść codziennie. :) Placek drożdżowy ze śliwkami(...)kruszonką PRZEPIS {duża blacha z piekarnika} Temperatura pieczenia: 200ºC | Czas pieczenia:  40 min. Ciasto 500 g mąki 0,5 kostki drożdży 1 łyżka cukru 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko   Kruszonka 100 g masła 175 g maki 100 g cukru 1 op. cukru waniliowego Dodatkowo 1 kg śliwek  4 łyżki zmielonych migdałów Przygotowanie Ciasto . Mąkę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czekoladowa babka jogurtowa 402

mnie zagląda to już wie jak bardzo lubię ciasta czekoladowe. :) Może nawet wyodrębnię oddzielną kategorię dla ciast czekoladowych. :) To ciasto nie zawiera w sobie czekolady, a smakuje naprawdę bardzo czekoladowo. Jogurt i śmietana nadają świetnego posmaku, a ciasto przy tym nie jest suche. Polecam wypróbować ponieważ bardzo prosto się je robi a przy tym jest bardzo smaczne. Czekoladowa babka jogurtowa(...)kakao Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Ciasto. Masło utrzeć mikserem do białości, dodać cukier i dalej ubijać. Wbijać kolejno jajka, zmiksować.  Przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek dodawać na zmianę z jogurtem i śmietaną, miksując

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pizza z airfryer 9

jako mini piekarnik i sprawdza się bardzo często do odgrzewania dań. Lubię też przygotowywać w niej i testować nowe przepisy, choćby ta pizza. Airfryer doskonale sobie tu poradził a ciasto wyszło bardzo fajnie chrupiące – jeśli więc lubicie taki efekt to polecam ten przepis! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS PIZZA Z AIRFRYER Składniki(...)sztuk: ciasto: 600g mąki włoskiej do pizzy typ 00 3 dag drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 300ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki chili 3 łyżki oliwy dodatki: 200g startego sera, który dobrze się rozpuszcza

Dorota Smakuje
Chleb orkiszowy na drożdżach 12

wody odlanej z całości. Rozmieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do zaktywowania drożdży w ciepłe miejsce (15 min). Wszystkie składniki przełóż do misy robota i wyrabiaj hakiem do ciasta przez ok. 10 min. Ciasto powinno być lepiące ale zacząć nieco odchodzić od brzegów misy. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce (ok. 90 min). Po wyrośnięciu(...)wymieszaj ciasto łyżką, uwalniając pęcherzyki powietrza. Przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Przykryj foliową reklamówką, tak aby nie stykała się z ciastem. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. Piekarnik ustaw na 220°C, grzanie góra-dół. Wstaw do środka naczynie z wrzącą wodą, po to aby w trakcie pieczenia w piekarniku unosiła się cały czas para wodna

Słodki Blog
Rozkosznie czekoladowe ciasto z gruszkami i kremem budyniowym 10

ciasto było po prostu genialnie w smaku, ale nie mogło być inaczej bo czekolada i gruszki stanowią bardzo zgrany duet. Dorzuciłam do tego jeszcze aksamitny krem budyniowy, który nadał ciastu lekkości i uwierzcie mi, że nic więcej do szczęścia nie potrzeba. No może poza kolejnym kawałkiem tego rozkosznego ciasta.  Ciasto czekoladowe (na blaszkę 23x33 cm):  250 g masła(...)dodaniu każdego miksuję ok 2 minut. Do gładkiej masy dodaję na zmianę mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko i miksuję aż się wszystko połączy. Gotowe ciasto przekładam do blachy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu układam równomiernie wcześniej obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki gruszki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego

Cynamonowe szczęście
Brownie ze śliwkami 63

Czekoladowe ciasto z dodatkiem śliwek, to fajny pomysł na jesienny wypiek do popołudniowej kawki czy herbaty. To takie brownie ze śliwkami. Intensywnie czekoladowe i dosyć „ciężkie”. Bardzo dobre. Ciasto: 200 g czekolady (u mnie po 100 g gorzkiej i mlecznej) 150 g masła 4 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)puszystej masy). Dodajemy roztopioną z masłem czekoladę, mieszamy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao oraz solą. Składniki suche dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy (24 cm). Na wierzchu układamy przekrojone śliwki, oprószamy je szczyptą cynamonu. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

Smaki Na Talerzu
Sernik na kruchym kakaowym spodzie 58

Przepis na Pyszny sernik na kruchym kakaowym spodzie z dodatkiem skórki z pomarańczy. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto kruche 2 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 150 g masła Połączyć składniki, wyrobić ciasto, 1/3 ciasta do lodówki, a 2/3 ciasta upiec 20 min/180′ C w tortownicy(...)szkl. 200ml) 50 g masła 1 kg sera białego Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i otartą skórkę, .studzimy. Białka ubijamy. Łączymy wszystkie składniki. Wykładamy masę serową na upieczone ciasto, a na wierzchu pozostałą 1/3 ciasta kruchego. Pieczemy 50/55 min. 180′ C. Autor przepisu: Sylwia The post Sernik na kruchym kakaowym spodzie first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
SERNIK Z BRZOSKWINIĄ + FILMIK 31

Sernik z brzoskwiniami to tradycyjny sernik na półkruchym spodzie z puszystą masą serową. Smaczne i piękne ciasto.              CIASTO :  200 g masła 5 żółtek  3/4 szklanki cukru pudru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gęstej śmietany 18 %        SER :  1 szklanka(...)PRZYGOTOWANIE :  Składniki na ciasto należy zagnieść lub wyrobić robotem. Ciasto dzielimy na dwie części, większą i mniejszą. Mniejszą odkładamy do lodówki.  Blaszkę o wymiarach 22/23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno blaszki rozkładamy ciasto lub je rozwałkowujemy na kształt formy. Ciasto nakłuwamy i podpiekamy 15 minut w temperaturze 200 %.  SER - do misy robota wsypujemy cukier, wlewamy

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania