Kolejny przepis z wyciętych kartek z gazet. Tym razem szachownica. Wbrew pozorom nie jest trudna do wykonania. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (plus dwie łyżki do części jasnej) 1 szklanka cukru 250 g masła lub margaryny 5 jajek 2 łyżki kakao 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na masę czekoladową(...)koniec nie przerywając ucierania, dodawać stopniowo po jednym całym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartej masy i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki a do drugiej dwie łyżki kakao. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jasną część ciasta nałożyć do rękawa lub szprycy
Na słodko lub wytrawniezimowe wieczory nie ma nic lepszego jak szklanka dobrej herbaty i kawałek aromatycznego ciasta. Zapraszam na banana bread- ciasto bananowe. Ten anglosaski smakołyk na dobre się u nas zadomowił. W zależnosci od składników, jakich użyjemy i metody wyrabiania, możemy uzyskać różne smakowo i strukturowo ciasto. Chyba najbardzej rozpowszechniona jest wersja z przyprawami korzennymi, choć równie pyszna jest z orzechamni, łezkami(...)czekoladowymi czy aromatyzowana owocami cytrusowymi. Szczególnie zależało mi na puszystym wypieku, więc przygotowałam je jak babkę i dodałam otartą skórkę z cytryny. Ciasto bananowe będzie nadzwyzaj aromatyczne, jeśli użyjemy bardzo dojrzałych bananów. To jest ten moment, gdy zastanawiamy się, czy ktoś z domowników skusi się jeszcze na nie, czy lepiej już je wyrzucić. Ciasto zyskuje na smaku jeśli przygotujemy
Mia Cucina SofietaWariacji na temat ciasta marchewkowego jest bardzo dużo. Przyznam, że dopóki nie upiekłam tego ciasta, nie byłam zbyt wielkim fanem marchewkowych wypieków, bo te które próbowałam wydawały mi się suche i zapychające lub przeciwnie stanowczo zbyt tłuste. To ciasto jest zupełnie inne. Wilgotne, obłędnie pachnące korzennymi przyprawami i pomarańczą. Pyszne zarówno z kremem jak i bez, a do jego przygotowania(...)potrzeba nawet miksera. Polecam! Ciasto: 180 g mąki pszennej 150 g drobnego brązowego cukru 150 ml oleju 3 jajka 250 g marchewki startej na średnich oczkach (3 spore marchewki) 100 g dyni (ugotowanej, rozgniecionej) 1 pomarańcza 50 g drobnych rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Krem cynamonowy: 200 g kremowego
maniapieczeniaMoje ulubione ciasto z dzieciństwa. Szarlotka na kruchym cieście w bardzo tradycyjnym wydaniu. Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka(...)opcji należy pominąć. Owoce mają być lekko kwaśne (jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru). Formę nasmarować masłem i bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zagniecionego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na ciasto przenieść jabłka. Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta lub przygotowanymi z niego wyciętymi paseczkami (ułożyć w kratkę). Wierzch można posmarować białkiem, żeby ciasto ładniej się
BullioCiasto zadowoli nie jednego zaproszonego gościa. Ciasto jest wysokie, biszkopt pulchny, a masa delikatna i puchata o lekko cytrynowym smaku (coś w rodzaju musu). Dodatek dżemu i wiórków uatrakcyjniają strukturę ciasta. Mam nadzieje, że ciasto załapie się na konkurs moje: wypieki i desery. A oto link do tak ostatnio popularnej książki (klik) Składniki: Biszkopt: 6 jaj (oddzielnie białka(...)połączenia składników (ale nie za długo, aby piana nie opadła). Wylać na blachę 35x45 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 40 min. (czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając patyczek np. do szaszłyków - jak patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe) Jak biszkopt przestygnie kroimy go na dwa blaty. Masa: Galaretki rozpuścić w jednej szklance
IMPRESJA SMAKUpuszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: pół kostki margaryny/masła 3 dag drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczypta soli 2 szklanki mąki 2 jajka Lukier: 4 czubate(...)szczyptę soli, dodać całe jajko, roztopione masło, łyżkę cukru i rozpuszczone w mleku i cukrze drożdże. Uwaga - składniki nie powinny być zimne, lepiej trzymać wszystko w cieple a ciasto ładniej będzie rosło. Wymieszać wszystkie składniki w misce łyżką, a potem wyrobić ręką. Zakryć miskę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (pod palcem będziemy czuć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaZwycięskie cisto "Piękny Leon" jak powiada nasza przewodnicząca - To ciasto jest pracochłonne, ale naprawdę warto poświęcić mu czas. Ciasto biszkoptowe: 6 jaj 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki Do nasączenia: 1 szkl. słabej, posłodzonej herbaty z cytryną Ciasto miodowe: 30 dkg mąki 15 dkg masła lub margaryny jajo(...)szkl. mleka kostka masła 2 żółtka Krem jabłkowy: l kg antonówki lub szarej renety galaretka truskawkowa i morelowa . Wykonanie Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe. Przełożyć je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką dużej tortownicy, piec 40 min. w temp. 160-180 C Przygotować ciasto miodowe. Tłuszcz posiekać z mąką wymieszaną z sodą
kgwjanczewoidzie planujemy jakie dnia podamy naszym gościom. Jakimi słodkościami zachwycimy przybyszów, których będziemy mieli pod naszą strzechą, w te jak pogodne dla nas święta. Proponujemy ciasto, które rozpływa się w ustach, z niezawodną czarna porzeczką Lodzi. Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki pszennej 250 gram zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)soli Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło, oraz pozostałe składniki wszystko siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Składniki na masę jogurtowo-kokosową: 3 opakowania jogurtów typu greckiego (po 350 g każdy) 250 g drobnych wiórków kokosowych 0,5 szklanki płatków migdałowych 0,5 szklanki suszonej żurawiny
kgwjanczewoPrzepis: Składniki: Na ciasto: 250 ml mleka 100 g margaryny szczypta soli 1 łyżka cukru 1/2 torebki cukru waniliowego 150 g mąki 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru 1 torebka cukru waniliowego Dodatkowo: tłuszcz i mąka do blachy cukier puder do posypania ptysi Przygotowanie: Mleko, margarynę(...)szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy zagotować w garnku. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i wsypać przesianą mąkę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ponownie podgrzać ciasto na ogniu około minuty cały czas mieszając, aż na dnie garnka powstanie cienka biała warstwa ciasta. Zdjąć ciasto z ognia i przełożyć do miski. Odczekać chwilę i po tym czasie
Passions hobbies lifezazwyczaj bywa, robiąc ciasto czy inną potrawę, sugerujemy się zazwyczaj sezonem. I zapewne też bym nie robiła w zimie ciasta truskawkowego... gdyby nie fakt, że latem zamroziłam sobie truskawki :-) I właśnie wczoraj nadszedł ten moment, żeby zrobić zupełnie niesezonowe ciasto. Jeżeli macie również zamrożone, albo w okolicznych sklepach spożywczych są mrożone truskawki w przyzwoitej cenie, to polecam. A jeżeli akurat(...)czytacie ten przepis w lecie, to można zrobić ze świeżych truskawek , tylko że w tym momencie odpadnie nam etap z nasączeniem ciasta :-) Jeszcze jedna uwaga. U mnie ciasto jest bardzo wysokie z powodu bardzo małej formy o wymiarach 25x25. Lepsza byłaby forma 25x30, a nawet może być nieco większa. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 170 g cukru 1 łyżeczka proszku
Passions hobbies lifepowodu mojej niezdarności. Zawsze muszę coś potłuc, zepsuć, rozwalić, pomyślałam więc, że deser ten wprowadza do mojej kuchni sporą dawkę ryzyka w postaci pobitej formy (mam ceramiczną) lub też ciasta lądującego na podłodze. Ale że bez ryzyka nie ma zabawy, a wszystkie potrzebne składniki wprost krzyczały o wyjęcie ich z lodówki tudzież spiżarni, postanowiłam spróbować. I stało się... Ciasto wylądowało(...)niecierpliwością czekałam na efekty. Czy się udało? O tym zaraz. Potrzebne nam: - 100g (7 łyżek) brązowego cukru - 4 łyżki wody - 40g masła - 2 duże kwaśne jabłka - cynamon - opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: Na patelni lub w rondelku z teflonową powłoką karmelizujemy na złoty kolor cukier z wodą. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Karmel przelewamy do formy
W poszukiwaniu inspiracjiprzeze mnie stwierdzenie :P Przyszła więc chęć na brokuła, tylko co dalej? Z dalszych rozmyślań o owym brokule wyszedł warkocz drożdżowy z pysznym, brokułowym nadzieniem :) Przede wszystkim, chciałam pochwalić ciasto, bo jest świetne. Puszyste w środku, z wierzchu chrupiące. Nadaje się do różnych nadziewanych wypieków. Z czystym sercem POLECAM! :) Z podanej porcji powstały dwa takie warkocze. Składniki: Ciasto: 225g mąki(...)cukier. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie nasze mleko zacznie się "pienić", więc warto, do robienia zaczynu, użyć większego naczynia. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy sól, oliwę z oliwek i przygotowany wcześniej zaczyn. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie chce, możemy trochę podsypać
Czerwona Porzeczkagóry Wam dziękuję :* A teraz pora na obiecane ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać(...)tego co wiem to kosztuje podobnie jak mak niemielony. Wygoda jeśli chodzi o użycie go jest bezcenna :) No to co? robimy makowiec :) Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.: Ciasto: 15 dkg masła , 8 łyżek cukru pudru , 20 dkg mąki pszennej , szczypta soli . Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać mąkę i połączyć wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszna tarta z ciasta francuskiego z aromatycznym, soczystym łososiem, oraz smacznym, zdrowym i idealnie doprawionym farszem ze szpinaku to propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, wykwintną kolację lub jako ciepła przystawka. Połączenia łososia ze szpinakiem stanowi bardzo ciekawą kompozycję smaków tworząc niezwykłe danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu. Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem(...)mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól opakowanie ciasta francuskiego Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy
Słodka Stronawiecie uwielbiam ciasta budyniowe ( a jakich ja ciast nie uwielbiam?! ;) ). Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto budyniowe o orzeźwiającym smaku! Delikatny makowy biszkopt przełożony pomarańczowym kremem i obsypany chrupiącymi bakaliami. Ozdobione soczystymi owocami sprawia, że wygląda niesamowicie apetycznie i przywodzi na myśl wakacyjne słońce i egzotyczne wakacje! Niebo w gębie! Ciasto po które sięga się z przyjemnością(...)które znika w błyskawicznym tempie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO: * mąka – 130 g * cukier – 160 g * margaryna – 50 g * jajko – 5 szt * suchy mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * budyń śmietankowy z cukrem – 3 op x 60 g * mleko – 800 ml * margaryna – 220 g * olejek do ciast pomarańczowy
Ostra na Słodko