ciasto - 161836 przepisów (strona:1483/10790)

Babcine ciasto czekoladowe vs słodki murzynek 169

Moja młodsza siostra miała za zadanie upiec ciasto na Wigilię w swojej szkole. Mnie nie było pod ręką, więc śmiało zakasała rękawy i zabrała się do dzieła. Oczywiście zanim to zrobiła, udała się po przepis do najlepszego źródła- babci. Razem wybrały proste, ale efektowne ciasto czekoladowe. Kiedy otworzyłam drzwi do domu po męczącej podróży pociągiem, poczułam wypełniający cały dom urzekający(...)się pięknie wyrośnięty czekoladowiec. Teraz to ja zakasałam rękawy i wspólnie go udekorowałyśmy.  Niestety, następnego dnia moja siostra tak się rozchorowała, że została w domu, razem z nią ciasto... Poczułam mocne wyrzuty sumienia, częstując się pierwszym kawałkiem - nic nie cieszy bardziej, niż domowe słodkości! Ciasto okazało się tak pyszne, mocno czekoladowe, delikatnie wilgotne, idealne na czas oczekiwania na Boże

Gotowanie to kochanie
Kurczak w cieście francuskim 184

dania? Użyte składniki? Wygląd? Dodatki? A może smak? Moim zdaniem, to wszystko, nawet i jeszcze więcej. Czy proponowane przeze mnie danie jest wykwintne, czy nie, osądźcie sami. Kurczak w cieście francuskim. Podane niżej składniki są na 1 porcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch.   Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g) - upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko) - 3 małe kolorowe papryki(...)woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki i por. Płaty ciasta francuskiego posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Na każdy (przypominam, że robiłam z podwójnej porcji) nałożyłam – plasterki sera żółtego, kurczaka, upieczone papryki, por i na wierzch pieczarki. Nadzienie zawinęłam w ciasto, końcówki podwinęłam

mojewypiekiinietylko
Placek malinowo migdałowy 180

Lato kusi nas owocami. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki… i nie tylko, są jego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy.   Składniki: - 8 jaj - 3 szklanki mąki luksusowej(...)puszystą masę. Dolewamy, cały czas ubijając, olej oraz esencję migdałową. Przesianą mąkę z proszkiem dodajemy porcjami do ubijanej masy. Dużą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Maliny oprószamy lekko mąką (tą samą, jaką daliśmy do ciasta) i układamy na cieście, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 ° C na 70 minut. Gorące posypujemy cukrem

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z serem 210

kolejny sięgam po ciasto francuskie. Było już na słodko i wytrawnie, a będzie… ponownie na słodko. Ciastka francuskie z serem, to bardzo szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste.   Składniki na 24 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g) - 450g twarogu półtłustego - ½ szklanki drobnego cukru(...)Razem z ostatnią porcją twarogu dodajemy 1 łyżkę budyniu, miękkie masło i esencję rumową (można inną, jaką kto lubi). Ponownie wyrabiamy. Masa serowa nie musi być utarta na puch. Ciasto rozwijamy i kroimy (każdy płat) na 12 prostokątów (ok. 10×8 cm). Wewnątrz każdego prostokąta, ostrym, cienkim nożykiem robimy w rogach nacięcia, nie docinając ciasta do końca (patrz

mojewypiekiinietylko
Markizy z kremem ajerkoniakowym 136

Wczoraj były pudrowane poduszeczki , a dzisiaj - jak obiecałam - kolejna, czyli trzecia, propozycja z ciasta na cannoli. Markizy z kremem ajerkoniakowym . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - ½ łyżki drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 120g masła (chłodne, ale nie twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego wina wytrawnego - olej roślinny do smażenia Dodatkowo: - 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego - 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)kremu) - cukier puder do oprószenia ciastek   Ciasto przygotowujemy, jak na cannoli i poduszeczki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto

mojewypiekiinietylko
Sernik łaciaty 316

Jakoś nie przepadam za sernikami, ale odkąd zrobiłam pierwszy raz ten łaciaty, jest moim ulubionym. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 żółtka 20 dag masła Sposób przygotowania ciasta: Wymienione składniki wykładamy na stolnicę i ugniatamy z nich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki(...)ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg sera białego (z wiaderka) 20 dag masła 30 dag cukru 6 jajek 2 budynie waniliowe aromat waniliowy Sposób przyrządzenia masy serowej: Ucieramy wszystkie składniki w mikserze, najpierw masło, cukier i żółtka. Białka ubijamy w osobnej

upichcic
Sernik piernikowy łaciatek 263

Witajcie po świętach :) zapraszam Was na pyszny serniczek łaciatek o korzennym smaku i zapachu :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 2 łyżki kakao 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka płaska cynamonu Skworcu 1 kostka margaryny Palma Bielmar Masa serowa(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 7 jajek 2 budynie waniliowe 2 łyżki miękkiej margaryny Palma Bielmar kilka kropli olejku migdałowego Wykonanie : Mąkę i resztę składników podanych na ciasto włożyć do miski i wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Skubać po kawałeczku ciasta i zrobić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego

Sama słodycz i szczypta chili
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 391

miód, orzeszki i .....sól? Tak! Solony karmel to dla mnie niebywałe, nowe doświadczenie kulinarne. Ale zanim dojdziemy do przepisu na ciasto, to chciałabym Wam opowiedzieć o innym doznaniu. Jakim? Sołecznym /  kulturalnym... Zaczęło się od pomysłu Delimammy , która nas wprost skrzyknęła słowami: " Zróbmy coś takiego w Opolu!!!!!!" A, że Opolska Blogosfera Kulinarna lubi akcje nie tylko kulinarne, od razu zabraliśmy(...)bardzo happy bo klimat, atmosferę i możliwości tworzą ludzie a w Opolu żyją naprawdę wyjątkowi :) - See more at: http://www.delimamma.pl/2014/01/peczotto-z-kurczakiem.html#sthash.1c2KGEdX.dpuf Fot: Anna Rapp składniki na 2 płaty ciasta: W minioną sobotę, Opole jak wiele innych miast w Polsce czy na Świecie postanowiło pokazać jak bardzo jest happy. Doprecyzowując, pokazać swoje szczęście chcieli mieszkańcy a nie samo miasto

Bon Appetit Małgorzaty
Fale Dunaju z galaretką 520

Fale Dunaju to jedno z moich ulubionych ciast. U koleżanki jadłam z galaretką, co akurat było dla mnie nowością :) Wersja z galaretką bardzo mi smakuje! Tymczasem świętujmy Dzień Niepodległości - wielkie święto, którym powinniśmy się cieszyć! A tej radości nam brakuje... Szkoda, że nasze obchody są zawsze pełne powagi, przecież powinno być inaczej... Składniki: Ciasto (blaszka 25x36 cm): 2 szklanki mąki(...)wiśniowe 750 ml wody Krem: 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Wierzch: tarta czekolada lub polewa - wedle uznania Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem

Kuchnia domowa Ani
Piernik staropolski 235

Piernik Staropolski długo dojrzewający, ciasto leżakowało od 11.11 i po 5 tygodniach zostało upieczone. Po degustacji już mogę polecić przepis w 100%, pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię . Wprowadziłam zmianę co do nadzienia piernika pozostając przy powidłach  śliwkowych, bez masy orzechowej.  Składniki na duża blachę, 40x25 cm : 1,2 kg mąki pszennej 2 szklanki mąki(...)Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą. 3. Schłodzoną masę przelewamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodać jajka, następnie mąkę i mleko. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do kamiennego garnka, słoja lub miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. 4. Ciasto po czasie leżakowania dzielimy na trzy

Apetyczna babeczka
110. Odrywany deser czyli: słodkie bułeczki drożdżowe z dynią i twarogiem pod cynamonową kruszonką. 235

deser narodził się z powodu ogrrromnej dyni, którą to otrzymałyśmy w prezencie kilka dni temu. (: Taka drożdzowa propozycja jest czymś idealnym do kubka gorącej herbaty czy filiżanki kawy. . My ciastem drożdżowym bardzo często urozmaicamy sobie chłodne jesienne dni i zachęcamy do tego również Was, bo kto pierwszy sporządzi je sam już nigdy nawet nie pomyśli o specjalnej wyprawie do pobliskiej(...)cukierni czy piekarni. (: Nie jest ono wcale trudne w przygotowaniu - potrzeba do tego jedynie chęci i odrobiny cierpliwości, gdyż bardzo lubi wypoczywać. Więcej o samym cieście drożdzowym opowiedziałyśmy w tym starszym  wpisie . Zapraszamy dziś na bułeczki, które urozmaicyłysmy nadzieniem z twarogu i słodkiej dyni oraz piaskową kruszonką - mocno cynamonową. Dynia na słodko... - kto pierwszy raz spróbuje ten na pewno

Symfonia Smaków
Murzynek z dżemem i herbatnikami 263

mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do tego zawartość garnka (może być lekko ciepła). Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta.  3.   Nastawiamy piekarnik na 175 C i wkładamy ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut. Stan ciasta sprawdzamy patyczkiem ( jak ciasto nie będzie się do niego przyklejać, znaczy(...)ciasto dobre). 4.  Przekrajamy ciasto gdzieś w 2/3 wysokości. Smarujemy wyższą część dżemem i wykładamy herbatniki ( jeżeli ktoś ma w dużych rozmiarach herbatnik, należy je pokruszyć na dość małe kawałki). Tak jak na zdjęciu: 5.  Drugą część ciasta również smarujemy dżemem. "Składamy" ciasto w jedno. Polewamy odstawioną wcześniej polewą. Gotowe.  Smacznego ;)  A dziś polecam bardzo przyjemną

Gotuj Z Muzyką
Amerykańskie ciasto marchewkowe 307

Fantastyczne ciasto marchewkowe, na które przepis znalazłam tutaj . Jest jednym z moich ulubionych ciast i nie będę nigdy szukała przepisu na inne, bo żadne nie może być lepsze niż to..:) Jest idealne! Wszyscy je uwielbiają i zwykle robię z podwójnej porcji, a i tak znika błyskawicznie… Serdecznie zapraszam na ucztę, mam nadzieję, że będzie smakowało… (Zobacz też inne(...)przepisy na ciasta ) Składniki na ciasto marchewkowe: 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka cukru brązowego (może być biały) 2/3 szklanki oleju 3 jaja 1 szklanka marchewki startej 1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem) 1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego posiekane

UgotujmyTo.pl
Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej 189

spotkałam nikogo, kto powiedziałby kremówce twarde i zdecydowane Nie Czyż można się oprzeć tak pysznemu połączeniu delikatnego kremu i ciasta francuskiego??? W różnych krajach sprawdzają się różne przepisy na odpowiednik naszych kremówek… Dzisiaj polecam przepis na Millefeuilles z owocami, cudownie lekki i soczysty… Napoleonka inaczej – składniki: opakowanie ciasta francuskiego 250 ml śmietany 30-36 % cukier puder(...)grudki trzeba odstawić z palnika i mieszać aż masa będzie znowu jednolita. Po wystygnięciu do masy dodaję rum. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1 godzinę. Rozmrożony arkusz ciasta francuskiego wykładam na blachę do pieczenia lekko spryskaną zimną wodą. Nakłuwam ciasto widelcem. Przykrywam papierem do pieczenia a na wierzch wykładam kratkę do pieczenia. Piekę ok. 20 min. w nagrzanym

UgotujmyTo.pl
Drożdżówka dyniowa 144

drożdży instant) 1/3 szklanki cukru szczypta soli płaska łyżeczka cynamonu Kruszonka: 90 g mąki pszennej 50 g cukru łyżeczka cynamonu 60 g roztopionego gorącego masła + łyżka do posmarowania ciasta 1. Połączyć drożdże z połową mleka i odrobiną cukru, zostawić na 10-15 minut, aby ruszyły. 2. Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem/olejem i skórką pomarańczową. 3. Przesianą mąkę(...)połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej-ja nie dosypywałam a ciasto nie było wcale rzadkie. Z ciasta uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny

UgotujmyTo.pl