Coś kakaowego za mną "chodziło". A dzieciaki chciały ciasto z gruszkami. Widziałam w internecie gruszki zatapiane w cieście, bardzo mi się to ciasto spodobało ze względu na efekt podania. No to upiekłam ciasto z starego sprawdzonego przepisu. Ciasto jest puszyste a dodatek gruszek z żurawinowym wypełnieniem było świetnym uzupełnieniem. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szk wody 1,5 szk cukru(...)zimnej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Ułożyć gruszki wypełnione żurawiną. Piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć
Ala piecze i gotujeZapraszam na szybki i lekki serniczek z groszkiem czekoladowym. Idealny na każdą porę roku. Kruchutkie i aromatyczne ciasto, delikatna ricotta, wyborna gorzka czekolada i świeży posmak cytryny sprawiają, że nie kończymy na jednym kawałku) Uwaga- uzależnia)) W necie znajduje się mnóstwo przepisów na ten klasyczny włoski sernik. Podaję link do jednego z nich. Sernik stracciatella Ciasto tortownica(...)Składniki na kruche ciasto: v 200 g mąki pszennej v 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) v 250 g masła ( z lodówki) v 120 g cukru pudru v 2 żółtka v 1 jajko v 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie serowe: v 600 g serka ricotta
Mia Cucina Sofietamasła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Składniki na nadzienie 100 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe: Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Następnie na stolnicę wysypujemy resztę(...)mąki i pozostałe składniki, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto . Powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (na 1,5 /2 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na 20 równych części. Formujemy z nich wałeczki i robimy luźny supełek. Przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia. Nadzienie
Mia Cucina Sofietapomysł podpasuje również i Wam! Do sosu pomidorowego została dodana odrobina białego wina, przez co sos różni się od swojego pierwowzoru - kombinujcie w kuchni, bo naprawdę warto! (; Składniki: -ciasto: 2,5 szklanki mąki razowej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody (temp. ok 37*C) 20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy szczypta słodkiej papryki(...)pół łyżeczki soli + odrobina oliwy do wysmarowania ciasta przed wyrośnięciem + mąka do oprószania stolnicy - sos pomidorowy: 2-3 ząbki czosnku posiekanego na drobno garść świeżych listków cząbru ( lub innych, które akurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli szczypta słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii
Symfonia Smakówroku tego dnia na francuskich stolach pojawia sie Galette des rois. O tradycjach zwiazanych z tym ciastem wspominalam juz rok temu . Dzis podobnie jak przed rokiem takie ciasto poczynilam u siebie w kuchni, choc o wiele latwiej byloby je kupic w pierwszej lepszej piekarni. Wlasciwie dzis latwiej o samo ciasto niz o skladniki potrzebne do jego upieczenia. Chyba(...)roku wiekszosc francuskich gospodyn postanowilo upiec galette samodzielnie, gdyz kupienie ciasta francuskiego graniczylo z cudem i tak dopiero w 3 sklepie udalo mi sie je dostac. Nadzienie zrobilam takie jak przed rokiem tylko z innego przepisu, za to zamiast jednego duzego ciasta zrobilam kilka malych ciasteczek i w jedynm z nich ukrylam feve. Korona czeka, choc i bez feve jest
Przysmaki KarolkiTakie ciacha powinny zostać zakazane... to mega bomba kaloryczna, ale mega przepyszna. Połączenie brownie, masy serowo-śmietanowej, masła orzechowego, czekolady, karmelu i batoników, a wszystko lekko zmrożone. Ciasto zrobiłam wczoraj na przyjęcie urodzinowe córki, zachwyciło, smakowało, tym bardziej że 15-latki nie musza się jeszcze martwic, że idzie im w biodra. Ciasto jest idealne do filiżanki delikatnej kawy Jacobs Crema(...)Gold. Ciasto zgodnie z tym opisem autorki przepisu powinno być to lodowe i jak na oryginale pięknie się kroić, niestety mimo wielu chęci tak nie było. Problemem pewnie jest użycie innych składników, niż te które my mamy dostępnie. W przepisie użyto jakiejś specjalnej mrożonej śmietany i gęstego serka kremowego, nasza śmietana kremówka i serki twarogowe takiej konsystencji nie dały
Bernika - moj kulinarny pamietnikProste ciasto czekoladowe w wersji mini torcików z kremem z mascarpone i białej czekolady. Idealne na Dzień Matki ! Torcik bardzo słodki, ale od święta - dlaczego nie ! Składniki na ciasto : 125 g mąki pszennej 125 g cukru 125 g masła roztopionego 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka 45 ml mleka Piekarnik rozgrzać do 180ºC(...)kakao i proszek przesiać do miski dodać cukier. W drugiej misce roztrzepać jajka dodać mleko oraz masło i połączyć z suchymi składnikami. Wymieszać dokładnie mikserem lub łyżką. Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy 23cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać mąką. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut do tzw.suchego patyczka. W tym czasie
Zabawa smakiemMakowiec to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Zazwyczaj gości u mnie tradycyjna strucla makowa i taką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić poniżej. Mój makowiec to połączenie ciasta drożdżowego z aromatyczną masą makową, nie dodaję do niego bakalii, gdyż jestem zwolenniczką mniej słodkich makowców, a duża ilość rodzynek czy orzechów potęguje jego słodycz. Bakalie(...)ktoś nie posiada maszynki do mielenia, można poszukać wspomnianego wyżej maku mielonego. Dla wielkich fanów masy makowej polecam przygotować ją z 1,5 porcji podanych składników, warstwa maku w cieście będzie wtedy grubsza. Jak dla mnie, słodycz strucli wykonanej z proporcji podanych poniżej jest wystarczająca. Strucla makowa Składniki: ciasto 20 dag mąki pszennej 8 dag margaryny 2,5 dag drożdży
Smakołyki BerenikiPamiętam jej uśmiech, kiedy razem ze mną, siedzącą na kuchennym stole, wyglądałyśmy jak dwa mączne bałwanki. Pamiętam głos i śmiech, gdy nieudolnie próbowałam zagnieść ciasto, obklejając się nim przy tym wszędzie, gdzie się tylko dało. Pamiętam to wyczekiwanie, kiedy w końcu po licznych trudach, placek trafił do piekarnika, starego, w angielce na drewno. Pamiętam, jak parzyła sobie małe, pulchne paluszki(...)żeby czasem nikt mi go nie zabrał. Teraz pamiętam. Mam nadzieje, że kiedyś moje dzieci też będą miały taką możliwość. Nie pamiętam jednak, od kogo dokładnie nauczyłam się piec ciasta drożdżowego. Byłam samoukiem w wielu sprawach kulinarnych, ale tutaj nie wiem. Mama też niegdyś spędzała mnóstwo czasu w kuchni, ale od jakiegoś okresu gdzieś to umknęło, a gotowanie
W kuchni Karmel-itkiCiasto mojego dzieciństwa.... Pamiętam jak mama je piekła w metalowej blaszce i jak razem z bratem kroiliśmy sobie pyszne kwadraciki, obskubywaliśmy bezy, które tworzyły gdzie niegdzie. Teraz ja często piekę to ciasto, tylko nie rzucam orzechów włoskich na powidła śliwkowe, ponieważ mój syn nie przepada za nimi. Śmiać mi się chce jak widzę syna jak stoi przy blaszce z ciastem(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia Piana: 5 białek 2/3 szklanki cukru pudru Ponadto: powidła śliwkowe lub inny dżem garść orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną rozwałkować i ułożyć na blasze, dwie pozostałe szczelnie owinięte w woreczki foliowe włożyć do zamrażalnika. Po ok godzinie na rozwałkowanym
Blondynka Gotujeobranych migdałów 1 łyżka cukru waniliowego ok. 100 g świeżych malin do posmarowania: żółtko z mlekiem do posypania: cukier puder i świeże maliny do dekoracji Wykonanie: SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ. Do dużej miski wsypujemy sól, przesiewamy mąkę. Robimy dołek, wsypujemy cukier puder, kruszymy drożdże i wlewamy ciepłe mleko, mieszamy delikatnie wszystko w dołku robiąc w ten sposób(...)rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Do małej miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Po tym czasie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej masy przez ok. 10 minut, następnie wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut. Ciasto będzie rzadkie, ale będzie przywierało do ręki. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto
Blondynka Gotujebardzo dobry przepis na krucho - biszkoptowe ciasto, które można wykorzystać do wypieku szarlotki, albo np. na placek ze śliwkami. My akurat lubimy więcej ciasta w szarlotce niż jabłek (może to zasługa bardzo dobrego ciasta :)), ale to jest już kwestia gustu i należy indywidualnie dobrać proporcję ciasta i jabłek. :) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF(...)łyżki dobrego smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółta + 1 jajko całe Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek cynamon (opcj.) cukier do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki na ciast o posiekać . Krótko wyrobić ręką tylko do połączenia składników , zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h . Jabłka obrać, pokroić na mniejsze części. Uprażyć w garnku
coolinarnastrefa.blogspot.comciasto jest pyszne, trochę podobne do Rafaell o (ale tylko trochę). Placki miodowe nadają lekko karmelowy posmak. Masa budyniowa nie zawiera jajek a kaszę (dla mnie jest to na plus). Pieczenie placków miodowych jest nieco czasochłonne, ale z tego przepisu wychodzi całkiem spora blacha - starczy dla wielu łasuchów (chyba). :) Odkąd pamiętam znam to ciasto pod nazwą placka Jojo, ale znam(...)kilka osób, które po spróbowaniu tego ciasta nazwały je Stefanką, dlatego w nazwie przepisu zamieściłam obydwie nazwy. :) Placek Jojo (Stefanka) PRZEPIS (na dużą prostokątną blachę) Temperatura pieczenia: 190 o C | Czas pieczenia: ok.20 min. Placki miodowe 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 2 jajka 50 g margaryny 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa
coolinarnastrefa.blogspot.cometnia tarta z sezonowymi owocami. Tutaj słodkie maliny i delikatne w smaku borówki amerykańskie. Przepis na ciasto kruche jeszcze nie raz wykorzystam bo było bardzo smaczne, kruche i maślane (w smaku przypominało dobre herbatniki). Tarta owocowa z masą budyniową PRZEPIS (na formę do tarty 24 cm) Temperatura : 180ºC | C zas pieczenia: 30-40 min var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel(...)function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Słodkie ciasto kruche (przepis na ciasto kruche: "Wypieki" Anneka Manning ) 250 g mąki pszennej (dałam krupczatki) 0,5 łyżeczki soli 110 g drobnego cukru 150 g masła w temp. pokojowej
coolinarnastrefa.blogspot.comsmaczny, jesienny placek drożdżowy ze śliwkami. Upieczony na dużej blaszce, nie za gruby, pokrojony w kwadraty. Obowiązkowo z kruszonką! Propozycja na idealną przekąskę na drugie śniadanie do pracy/szkoły, ciasto świetnie też się sprawdza na wypadach za miasto np. na grzyby (placek jest bardzo podzielny). Co ja tu mogę jeszcze powiedzieć, takie ciasto mogłabym jeść codziennie. :) Placek drożdżowy ze śliwkami(...)kruszonką PRZEPIS {duża blacha z piekarnika} Temperatura pieczenia: 200ºC | Czas pieczenia: 40 min. Ciasto 500 g mąki 0,5 kostki drożdży 1 łyżka cukru 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko Kruszonka 100 g masła 175 g maki 100 g cukru 1 op. cukru waniliowego Dodatkowo 1 kg śliwek 4 łyżki zmielonych migdałów Przygotowanie Ciasto . Mąkę
coolinarnastrefa.blogspot.com