ciasto - 161836 przepisów (strona:1497/10790)

Racuchy z pieczarkami 116

misce i usmaż na patelni! Przepis na racuchy pieczarkowe jest bardzo podobny do naszych słodkich racuchów drożdżowych z jabłkami , tylko zrobionych z solą zamiast cukru. Podstawą racuszków jest drożdżowe ciasto oraz podsmażone wraz z cebulą pieczarki. Smaki uzupełnia żółty ser oraz klasyczne przyprawy. Jeśli nigdy wcześniej nie szykowałeś racuszków w wersji wytrawnej, możesz uważać, że jest to propozycja, która(...)zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki dużej uniwersalności, możesz je podać jako dodatek do innych dań oraz jako przekąskę lub przystawkę. Zapraszamy na przepis! Racuchy z pieczarkami Składniki: Na ciasto: mąka pszenna BIO: 2 i 1/2 szklanki mleko: 120 – 130 ml jajka od szczęśliwych kur: 2 szt. olej: 4 – 5 łyżek świeże drożdże: 25 g sól: 1 płaska

Kuchnia Na Wypasie
Zakręcone pączki – kkwabaegi 39

Kolejno, do miski miksera planetarnego wsypać mąkę, cukier puder, rozpuszczone w mleku drożdże, jajko, sól, ocet i wyrabiać składniki przez kilka sekund. Następnie wlać płynne masło i kontynuować wyrabianie ciasta przez 8 minut. Po tym czasie miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na blat kuchenny, chwilkę(...)wyrobić i podzielić na 18 równych kawałków (45 g każdy). Kawałki z ciasta drożdżowego uformować w kulki, po czym z każdej z nich formować wałki o długości 25-u centymetrów każdy. Przytrzymując jeden z końców wałka, skręcić go lekko w jednym kierunku a następnie złapać za oba końce i zakręcić. Zakręcone pączki ułożyć na blacie kuchennym, przykryć ściereczką i odstawić

MeCooks
Ciasto ucierane z twarogowo-migdałowymi kleksami i masą budyniową 39

Ucierane ciasto z migdałowo-twarogowym twistem. Pyszne. Na wierzch zdecydowałam się przygotować masę budyniową w dosyć ciekawej wersji, a mianowicie z dodatkiem rozpuszczonej w gorącym budyniu galaretki. Co prawda liczyłam na nieco intensywniejszy kolor, ale smakiem i konsystencją się nie zawiodłam. Ciasto jest bardzo smaczne. Nie przesłodzone. Najlepiej smakuje pokrojone na cienkie kawałki. Masę twarogowo-migdałową należy wykonać w pierwszej(...)twarogu kanapkowo-sernikowego 5 łyżek drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji 2 jajka 120 g mąki migdałowej 3-4 lekko kopiaste łyżki kaszki manny Ciasto: 250 g masła 180 g cukru pudru 300 g mąki tortowej 6 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki mleka, w temp. pokojowej 1 lekko kopiasta łyżka kakao

Smaki Na Talerzu
Zawijasy z orzechami włoskimi i parmezanem 37

pasują do wina czy piwa czy po prostu same. Do tego bardzo prosto i szybko można je wykonać i równie szybko zjeść. Składniki (na około 30 ciasteczek): opakowanie gotowego ciasta francuskiego szklanka obranych orzechów włoskich szklanka tartego na drobno parmezanu żółtko łyżka wody świeżo mielony pieprz   Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachy do pieczenia wykładamy papierem – ja piekłam(...)można partiami na jednej.   Orzechy wrzucamy do robota kuchennego i rozdrabiamy, na mokry piasek – olej z orzechów sprawi, że zacznie się wszystko lekko sklejać.   Rozkładamy ciasto francuskie na stolnicy i delikatnie wałkujemy – nie chcemy go rozciągnąć, ale wyprostować i posklejać dziury – czasem na zacięciach w rolkach gotowego ciasta robią się niewielkie dziury. Na ciasto rozsypujemy

Smaczna Strona
Pierogi z suszonymi śliwkami 30

pytałam Was na Facebooku jakie mniej znane potrawy serwujecie na wigilię. Dość często pisaliście o pierogach z suszoną śliwką, a że robiłam akurat pierogi z grzybami i zostało mi ciasto, postanowiłam spróbować i tego dania. Tym bardziej że wykonanie jest bardzo proste i szybkie. No i mieliście racje, są mega pyszne, aż dziwne, że nigdy wcześniej o nich nie słyszałam(...)jeszcze nie próbował, to bardzo polecam!     Składniki: Ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki 1 jajko Farsz: suszone śliwki kalifornijskie Dodatkowo: 50g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru waniliowego     *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy

Blog z Apetytem
Uszka z kapustą i grzybami 30

Uszka z kapustą i grzybami Znany i bardzo lubiany dodatek do wigilijnej zupki. Chyba mało kto wyobraża sobie święta bez uszek, a już takie własnoręcznie robione, z cieniutkiego elastycznego ciasta i wypełnione pysznym i mega aromatycznym farszem, to prawdziwa bajka!     Składniki: Ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki 1 jajko sól i pieprz Farsz: Kapusta(...)grzybami z tego przepisu (klik) Dodatkowo: olej i sól do gotowania uszek     *** Przygotowujemy farsz według podanego przepisu *** *** Przygotowujemy ciasto: do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy aż tłuszcz się stopi *** *** Na stolnicy wysypujemy mąkę, posypujemy ją łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu *** *** Dodajemy wodę ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajko i zagniatamy *** *** Jeżeli ciasto będzie zbyt

Blog z Apetytem
Urządzamy dziecku pełne radości przyjęcie urodzinowe 41

niemu możemy wyczarować zawiłe wzory, koronki i detale, które sprawią, że tort stanie się prawdziwym kulinarnym arcydziełem. A wszystko we własnej kuchni. Urocze słodkie przekąski? Pomogą formy silikonowe do ciast Aby urozmaicić smakowe doznania podczas urodzinowego przyjęcia dla dzieci, warto sięgnąć po różnorodne słodkie przekąski.   Ciastka, ciasteczka, muffinki, galaretki, marcepanki, pianki czy pralinki to ukochane słodkie smakołyki naszych pociech(...)które też możemy przygotować samodzielnie.  Dzięki rozmaitym narzędziom, takim jak formy silikonowe do ciast w różnorodnych kształtach – od kul, przez kwiaty, rozety, gwiazdy, po domki i tematyczne figurki – stworzymy nie tylko smaczne, ale również kształtem i wyglądem dopasowane do tematyki przyjęcia elementy.  Te niezwykle praktyczne akcesoria kuchenne umożliwiają szybkie i łatwe formowanie ciastek o różnych kształtach i rozmiarach

Kuchnia MagdaLeny
Szybkie paszteciki świąteczne 35

Pyszne paszteciki kruchodrożdżowe. Smakowita, sycąca i pożywna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na wigilię jak i w święta. Robi się je bardzo szybko, gdyż nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, wystarczy zagnieść wszystkie składniki i gotowe.     Składniki: 25g drożdży 100g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru 250g mąki pszennej 2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania ciasta) 100g(...)pół łyżeczki soli szczypta pieprzu Farsz: Kapusta z grzybami z tego przepisu (klik) lub farsz mięsny z tego przepisu (klik) Dodatkowo: sezam lub czarnuszka do posypania     *** Przygotowujemy ciasto. Do miseczki przekładamy śmietanę, wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy *** *** Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, sól i pieprz *** *** Całość siekamy nożem *** ***dodajemy żółtka oraz śmietanę

Blog z Apetytem
Sposób na szybki świąteczny makowiec 36

pysznego makowca Przygotowanie pysznego makowca to nie tylko kulinarna tradycja, ale także sztuka, która przekazuje świąteczne ciepło i radość. Ten klasyczny wypiek, z jego bogatym, makowym nadzieniem i delikatnym ciastem, jest symbolem świątecznego stołu, przynoszącym wspomnienia rodzinnych chwil i radosnych spotkań.  Szukasz sposobu na szybkie ciasto z masą makową z puszki ? Oto prosty przepis na makowca na kruchym cieście(...)posiekanych orzechów laskowych/włoskich 1 puszka masy makowej (850 g) Przepis: Do przesianej przez sito mąki dodajemy posiekane, schłodzone masło, cukier, cukier z wanilią, jajko, żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min., aby się schłodziło. Po tym czasie jedną porcją ciasta wylepiamy spód natłuszczonej formy

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z makiem 34

u015b\u0107 pokrojonych rodzynek"],"name":"Pierogi z makiem","recipeCategory":"Bo\u017ce Narodzenie, dania m\u0105czne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Z m\u0105ki, wody i soli wyrobi\u0107 ciasto. Wyrabia\u0107 kilka minut na stolnicy.\r","Zagrza\u0107 mleko. Wsypa\u0107 do niego mak, bakalie, mas\u0142o i mi\u00f3d. Gotowa\u0107 ok 20-30 minut.\r","Ciasto rozwa\u0142kowywa(...)u0107 na ok 2mm. Wycina\u0107 szklank\u0105 k\u00f3\u0142ka.\r","Nak\u0142ada\u0107 farsz \u0142y\u017ceczk\u0105.\r","Zlepia\u0107 brzegi k\u00f3\u0142ek ciasta dobrze, uwa\u017ca\u0107, \u017ceby nie wyp\u0142yn\u0105\u0142 farsz. Je\u017celi si\u0119 nie lepi, posmarowa\u0107 delikatnie wod\u0105.\r","Wrzuci\u0107 do gotuj\u0105cej si\u0119 wody.\r","Gotowa

Bardzo Gruby Smok
Pierniczki jogurtowe + przepis na lukier 28

Pierniczki jogurtowe + przepis na lukier Mięciutkie, puszyste i przepyszne. Robi się je łatwo i szybko, ale uwaga, ciasto trzeba przygotować dzień wcześniej i przez noc musi przeleżeć w lodówce. Dodatkowo podrzucam świetny przepis na ekstra lukier do ozdoby pierniczków, który wykonacie ekspresowo i to z zaledwie dwóch składników. Polecam!     Składniki: 200g miodu 150g masła 1 łyżka kakao(...)Odkładamy do przestudzenia *** *** Do miski wsypujemy mąkę i sodę, dodajemy jogurt oraz żółtka jaj *** *** Dodajemy miodową mieszankę z garnka i całość dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem *** *** Ciasto nie wyjdzie gęste i twarde jak w klasycznym przepisie na pierniczki, będzie kleiste i dość luźne, takie ma być *** *** Miskę z ciastem zakrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki

Blog z Apetytem
Świąteczne ciasteczka korzenne 31

godziny wcześniej z lodówki. Dobrze utarte masło z cukrem . Powinna wyjść jasna i puszysta masa. W zależności od miksera ucieranie może trwać nawet 10 minut. Schłodzone ciasto . Ciasteczka będą miały najładniejszy kształt i najlepszą konsystencję jeśli uformowane kuleczki schłodzisz przez minimum 30 minut w lodówce. Sprawdź też inne przepisy na ciasto na święta: Sernik królewski Drożdżowa gwiazda z makiem Metrowiec(...)jasną, puszystą masę. 150 g masła, 150 g cukru Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i zmiksuj. 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dosyp suche składniki i krótko wymieszaj. Z ciasta uformuj 15 kulek równej wielkości i przełóż na tacę lub duży talerz. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie połowę schłodzonych kulek przełóż na blachę do pieczenia

Na-talerzu.pl
Ciasto Wiśniowy Chrupek 55

Ciasto wiśniowy chrupek idealnie sprawdzi się na zbliżające się święta, a także każdą inną okazję. Jest naprawdę pyszne i pięknie prezentuje się na stole. Artykuł Ciasto Wiśniowy Chrupek pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Jabłka w cieście francuskim 33

Prosta i smaczna przekąska z jabłkami i ciastem francuskim w roli głównej. Idealna na szybki, słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, nawet nie przypuszczałam, że zrobią w moim domu taką furorę. Miała to być odpowiedź, na popularne na wielu blogach plasterki jabłka owinięte ciastem francuskim. W tej formie też je kiedyś robiłam (zobacz zdjęcie(...)pamiętam, że strasznie się wkurzałam na to owijanie Tym razem zrobiłam więc prostszą wersję i wyszło świetnie. To deser, do którego zechcesz wracać częściej, zobaczysz 3 jabłka 1 op. ciasta francuskiego xl cukier trzcinowy (1-2 łyżki) cynamon (około 1/3 łyżeczki) powidła śliwkowe lub świeża żurawina Jabłka obieramy, kroimy na około 1 cm plasterki, wydrążamy gniazdo nasienne. Plasterki jabłek obtaczamy

Smaki Na Talerzu
„Trójkolorowy” siostry Anastazji 82

Seromak orzechowy to ciasto składające się z warstwy makowej, serowej oraz orzechowej. Idealne np na Święta, gdy nie możemy się zdecydować czy upiec makowiec, sernik czy ciasto z orzechami W tym wypadku mamy pyszne 3w1, taki seromakowiec orzechowy. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, choć jest nieco pracochłonne (głównie jeśli chodzi o zmywanie). Proponowałabym przygotowania rozpocząć od wyjęcia z lodówki(...)maku. Należy pamiętać, by za każdym razem dobrze umyć i przede wszystkim osuszyć naczynie do ubijania białek – w przeciwnym razie nie ubiją się one na sztywno. Każdą część ciasta przygotowuje się w podobny sposób. W jednym naczyniu miksujemy wymienione składniki, a w drugim ubijamy na sztywno białka, a następnie łączymy obie masy za pomocą szpatułki. Mi masa serowa wyszła

Smaki Na Talerzu