Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z kolejną propozycją pysznego ciasta :) Tym razem to ciasto Wiśniowa Pianka. Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kremem, pianką z dodatkiem wiśni/czereśni z biszkoptami i galaretką. Jest łatwe i zachwyca smakiem Zapraszam serdecznie też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI(...)wstawiamy do lodówki żeby zaczęła tężeć. Gdy pianka się zetnie wykładamy na nią biszkopty, które zanurzamy lekko w mleku. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, tężejące wykładamy na biszkopty Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc. I gotowe :) Ciasto jest wspaniałe, pięknie wygląda , bardzo polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusezonie obowiązkowo muszą być z borówkami. Do tego roztopione masło, trochę cukru i pyszny mus. Kwaśno-słodkie połączenie. Tym razem zaszalałam..podałam z bezami. Mniam. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 mała łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki oleju około 1 szklanka ciepłej wody Na nadzienie: borówki amerykańskie ( około 2 szklanki(...)smaku 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego Dodatkowo: 2 łyżki masła ( roztopionego ) bezy do dekoracji melisa do dekoracji ewentualnie cukier do smaku Wykonanie pysznych pierogów: 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, wbijamy jajko i wlewamy olej, mieszamy, następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką
Izabelawkuchnijagodami. Ale ostatnio odkryłam bardzo fajne nadzienie z kurczaka, suszonych pomidorów i mozzarelli. Całość jest bardzo smaczna, ale warto wszystkie składniki pokroić najdrobniej jak tylko się da. Przepis na ciasto na pierogi mam od lat jeden ulubiony i zawsze korzystam właśnie z niego. Często samego ciasta zostaje mi ciut więcej niż nadzienia, ale mi to akurat nie przeszkadza. Ciasto: około(...)Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z solą. Cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę oraz roztopione masło, mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy żółtko. Wyrabiamy dłońmi przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy na lekko podsypany mąką blat, przykrywamy miską. Po około 15-20 minutach możemy zacząć przygotowanie pierogów. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich
Smaki Na TalerzuCiasto z groszkiem ptysiowym bez pieczenia to świetny pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Chrupiące kuleczki groszku w połączeniu z aksamitnym kremem budyniowym tworzą niezwykle smaczną kompozycję smakową, która zachwyci każde podniebienie. Przepis na ciasto bez pieczenia z groszkiem ptysiowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i znajdziecie je w każdym(...)sklepie. Polecam zrobić i przekonać się jak ten deser cudownie smakuje! CIASTO Z GROSZKIEM PTYSIOWYM BEZ PIECZENIA PRZEPIS Składniki 200 g masła 80 g cukru 2 budynie śmietankowe (2x40g) 800 ml mleka 150 g groszku ptysiowego cukier puder Przygotowanie 600 ml mleka wraz z cukrem podgrzej w rondelku. W pozostałym mleku rozpuść proszki budyniowe. Kiedy mleko w rondelku zacznie się
Alle Dobre!śniadanie , na kolację oraz jako słodka przekąska w trakcie dnia. Jestem przekonana, iż ten prosty przepis na jagodzianki przypadnie wam do gustu. Przygotowanie drożdżowych jagodzianek zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Jako, iż wykorzystuję w nim drożdże instant , nie robię zaczynu a od razu łączę ze sobą wszystkie składniki i wyrabiam tak długo, aż uzyskam elastyczne i jednolite ciasto. Ciasto drożdżowe(...)jajko oraz żółtko, przesiany przez sitko cukier puder , wlać letnie mleko oraz jogurt naturalny i mieszać składniki przez kilkanaście sekund – nakładka hak. Kolejno dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na 1,5 godziny bądź do momentu, w którym podwoi ono swoją objętość. Wyrośnięte
MeCookspozwalają na przygotowanie smacznych i kolorowych słodkości. W tej części artykułu przedstawimy różne przepisy, które wykorzystują jesienną gamę owoców oraz podamy przykłady, jak te desery można przygotować w domu. Ciasto z jabłek – klasyczny deser jesieni Przygotowanie ciasta z jabłek to doskonały sposób na wykorzystanie jesiennych owoców. Oto szczegółowy przepis na ciasto z jabłek: Składniki: 5 jabłek, 2 szklanki mąki(...)proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce ubij jajka z olejem i ekstraktem waniliowym. Połącz suche składniki z mokrymi, a następnie dodaj pokrojone jabłka. Wymieszaj wszystko razem. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy na ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50-60 minut, aż ciasto będzie złote i patyczek wbity w środek wyjdzie
Ugotowane pozamiataneJagodzianek nigdy dość! Czy to w sezonie, czy poza nim, gdy mamy tylko mrożone jagody. Dlatego proponuję prosty przepis na bardzo smaczne drożdżówki z serem i jagodami. Ciasto z mojego ulubionego przepisu jest miękkie, puchate, a nadzienie nie za słodkie i pysznie owocowe. Zamiast jagód można dodać inne owoce, np. maliny, borówki, porzeczki, a nawet wypestkowane wiśnie, śliwki czy brzoskwinie(...)drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania ciasta) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć
Obiad gotowyTarta z malinami to ciasto, które zachwyci każdego. Idealnie kruchy i delikatny spód, pyszny krem i świeżutkie owoce. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka białej czekolady 500 g mascarpone maliny Przygotowanie Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto, brzegi wylepiamy grubiej. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na surowe ciasto nałożyć mniejszą formę do pieczenia, by je obciążyć (zdjąć(...)połowie pieczenia). Piec zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie, dodawać po łyżce mascarpone ciągle mieszając mikserem. Krem przełożyć na wystudzone ciasto i udekorować malinami. Można jeszcze polać roztopioną gorzką czekoladą. Będzie wyglądało jeszcze bardziej apetycznie. Smacznego. Autor przepisu: Ewelina The post Tarta z malinami first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPrzepis na to ciasto znalazłam na blogu: smaki Katriny. W zasadzie niczego nie zmieniałam, zrobiłam jedynie biszkopty z 4 jajek, zamiast z 3, bo taki lubię, w związku z czym ciasto wyszło baaardzo wysokie Ciasto Biały Lion to dwa jasne biszkopty przełożone kremem budyniowym oraz warstwą ryżu preparowanego z kajmakiem. Mocnym punktem wypieku są posiekane orzeszki ziemne na wierzchu ciasta(...)Ciasto moim bliskim smakowało. Mnie również smakowało, ale mimo to, do moich ulubionych jednak nie trafia. Biszkopt: pieczemy 2 takie biszkopty 3-4 jajka 100 g cukru 2 łyżki oleju 80 g mąki tortowej 10 g mąki ziemniaczanej Masa budyniowa: 4 szkl. mleka 6-7 łyżek cukru 4 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu
Smaki Na Talerzuniewielu przepisach używam wagi kuchennej, jednak przygotowując ciasto na pierogi korzystam z niej zawsze. Ponieważ mam swój jeden, ulubiony, unikatowy przepis na ciasto na pierogi od dekady i nie zmieniam tej wyjątkowej, doskonałej receptury bo: wychodzi zawsze i ma idealną konsystencję, nie klei się do blatu/ stolnicy, można rozwałkować je wystarczająco cienko (a ja kocham pierogi z delikatnym ciastem(...)pochwalę się nią na moim blogu myślę, że któryś to już raz! :) Jeśli chodzi o pierogi, to w ogóle czuję się tej materii dość dobrym specjalistą, bo o ile ciasto wiem, że wyjdzie mi DOSKONAŁE, o tyle też mam "rękę" do smacznego, dość zbitego a jednocześnie lekkiego jak chmurka farszu. Na blogu jest już kilka przepisów na naprawdę smaczne pierogi
Mango Papajaprzechowywania. Możesz jednak przygotować deserki bez bitej śmietany, a bitą śmietanę dołożyć tuż przed podaniem – taki deser bez bitej śmietany możesz przechować w lodówce do 5 dni. Jakie ciasta i desery z suszonymi śliwkami można przygotować? Suszone śliwki doskonale sprawdzą się w przygotowaniu ciast i deserów. Oto kilka pomysłów na słodkości z suszonymi śliwkami: piernik z suszonymi śliwkami tort(...)kremem czekoladowym z suszonymi śliwkami ciasto biszkoptowe z kremem waniliowym i musem z suszonych śliwek naleśniki z twarogiem i suszonymi śliwkami śliwki w czekoladzie pierogi z suszonymi śliwkami ciasto drożdżowe z suszonymi śliwkami Jakie deserki z bitą śmietaną warto przygotować? Oto kilka przepisów na proste deserki z bitą śmietaną (po kliknięciu w nazwę przejdziesz na stronę z przepisem): deser
Via Gustodeser Kopiec Kreta z bananem kokosowy deserek Princessa deser Kinder Bueno deser z truskawkami i nasionami chia deser Malinowa Chmurka Zobacz przepisy i zainspiruj się! Sprawdź również przepisy na ciasta i desery z mascarpone . Przepisy na mini desery na słodki stół Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Deser z arbuzem i galaretką (mini deser w kubeczku(...)brzoskwiniami, galaretką i brzoskwiniowym serkiem. Brzoskwiniowy deserek w kubeczkach… ZOBACZ PRZEPIS Deser cappuccino w pucharkach Ten pyszny i prosty deser cappuccino w pucharkach smakuje i wygląda jak znane ciasto Cappuccino z kokosem i maślanym kremem… ZOBACZ PRZEPIS Deser Kopiec Kreta bez pieczenia Mini deser kopiec kreta bez pieczenia to prosty przepis na deserek w pucharku! Kruche ciasteczka, bita
Via Gustomedia bloga: Facebook Instagram Pinterest Jak przechowywać deser z arbuzem i galaretką? Deserek z arbuzem i galaretką przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 2 dni od przygotowania. Jakie ciasta i desery można zrobić z arbuzem? Z arbuzem można zrobić mnóstwo pysznych ciast i deserów! Oto kilka przykładów: deser z bitą śmietaną przekładaną kawałkami arbuza ciasto budyniowe z arbuzem(...)galaretką arbuzowy pudding z mleczkiem kokosowym i nasionami chia domowe lody arbuzowe orzeźwiająca lemoniada arbuzowa z miętą koktajl na bazie kefiru z arbuzem ciasto ze spodu z płatków owsianych z arbuzowym musem sernik bez pieczenia z musem arbuzowym i galaretką Jaki arbuz jest słodki i dojrzały? Aby wybrać słodkiego i dojrzałego arbuza, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Dojrzały
Via Gustoprzygotowania jest dość długi, ze względu na to, że trzeba poczekać, aż ugotowana kasza manna przestygnie, a galaretka zacznie tężeć. Dlatego najlepiej przygotować je na dzień przed podaniem. To ciasto, zwane również Stefanką, jest znane w mojej rodzinie od lat i bardzo je wszyscy lubimy. Często też powstaje z różnymi modyfikacjami, jak chociażby w wersji letniej z truskawkami i galaretką(...)Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wodzy i odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój w plastry. Kiedy kasza będzie zimna, a galaretki zaczną tężeć, na wierzchu ciasta ułóż truskawki. Na truskawki wylej ostrożnie galaretkę. Całość wyłóż do lodówki na 3-4 godziny. Grysikowiec truskawkowy Zobacz przepisy na inne ciasta i desery z kaszą manną: Ciasto Poselskie
e-PrzepisyKulinarneRabarbar, choć zwykle traktowany jako owoc, jest wielofunkcyjnym warzywem w kuchni. Możemy z niego robić przetwory np. słodkie konfitury, kwaśne dżemy i aromatyczne musy, nadając naszym potrawom wyjątkowy smak. Ciasta i kompoty z dodatkiem rabarbaru są nieodzownym elementem wiosennych spotkań rodzinnych. Ponadto rabarbar można wykorzystać do przygotowania pikantnych sosów, które doskonale komponują się z różnorodnymi daniami. Wiele z tych smaków(...)odżywczych. Latem miksujemy je w garnkach pełnych truskawek, porzeczek, pigw i agrestu, aby w zimowy dzień otworzyć słoiczek domowej konfitury i dodać ją do herbaty lub użyć do wypieku ciasta. Po trzecie, robienie domowych przetworów to także oszczędność - szczególnie jeśli mamy własny ogródek. Nawet jeśli musimy zakupić owoce sezonowe i warzywa sezonowe, nasze własne przetwory zawsze wychodzą taniej w dłuższej
Kuchnia MagdaLeny