ciasto - 160969 przepisów (strona:1493/10732)

Pączki 37

razem z mlekiem delikatnie mieszamy i odstawiamy całość na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy żółtka i całość dokładnie wyrabiamy, najlepiej mikser z hakiem. Do wyrobionego ciasta dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Na koniec dodajemy spirytus i ponownie wyrabiamy. Spirytus dodajemy żeby pączki podczas smażenia nie wchłaniały tłuszczu. Ciasto przykrywamy(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto urośnie przekładamy je na stolnicę, delikatnie zagniatamy ale tylko 2-3 razy i dzielimy na 9 równych części. Ja ważę ciasto i dzielę na 9, a później każdą część robię o tej samej wadze. Wtedy mam pewność, że pączki będą jednakowe i będą się równomiernie smażyły. Ciasto na pączka rozpłaszczamy

To co lubię - gotuję i polecam
francuskie serduszka z cynamonem 30

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru troszkę mleka do posmarowania ciastek wykonanie: Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy cukrem z cynamonem. Z ciasta wycinamy prostokąty ok. 6,5 x 12 cm. Każdy prostokąt zwijamy od dłuższego boku w rulon. Następnie rulon składamy na pół i nacinamy w połowie. Wywijamy przecięte boki

Domowy Smak Jedzenia
Graffere / graffe 85

wlać połowę mleka. We wgłębieniu wymieszać widelcem drożdże z cukrem i mlekiem. Odstawić do namnożenia. Gdy drożdże "urosną", dodać resztę cukru, rozbełtane jajka, skórkę startą z pomarańczy i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić. Na koniec dodać stopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na dwie części(...)każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawać krążki za pomocą szklanki. W środku wyciąć krążki kieliszkiem. Oponki odkładać na ściereczkę, by wyrastały (przynajmniej 30 minut). Resztki ciasta zagniatać ponownie, rozwałkowywać i wycinać. I tak do zużycia ciasta. Wyrośnięte graffere smażyć w głębokiej patelni lub gęsiarce na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie wykładać na ręcznik

Weekendy w domu i ogrodzie
Proste, kruche, dwusmakowe ciasto na niedzielę 41

Śpieszę z tym niedzielnym wpisem, choć już po niedzielnym deserze. Może jednak już za tydzień się przyda, po niełatwym,  tłustoczwartkowym, pączkowym licytowaniu się " kto - ile ". Szybkie, kruche, proste ciasto.  Rewelacyjne na ciepło, doskonałe po przestudzeniu,  idealne do podgrzewania w mikrofalówce,  by gałka lodowa nałożona na wierzch spłynęła nęcąco na boki. Ciasto z potencjałem zaspokojenia wymagań wielu(...)dniami, ale były też prośby o szarlotkę. I w związku z tym - dwa w jednym. Pół na pół. Kombinacja sprytna, tylko nie zaznaczyłam gdzie co,  a gruba warstwa ciasta startego na powierzchnię  kamuflowała rodzaj nadzienia.  Pomyliłam się przy pierwszym krojeniu, szukając jabłuszka. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm 200 gram mąki pszennej tortowej 200 gram

Kronika Piekarnika
Chleb orkiszowy z marchewką na fermencie owocowym 42

fermencie owocowym Faza I 100g mąki orkiszowej typ 650, 100g  wody fermentacyjnej, Mieszamy składniki, przykrywamy i wstawiamy w ciepłe miejsce na 10-12 godzin Faza II  200g ciasta z fazy I, 100g mąki orkiszowej typ 650, 100g  wody fermentacyjnej Wymieszane ciasto wystarczy włożyć przykryte do piekarnika z włączona żarówką. na 2,5-do 3 godzin. Ciasto właściwe(...)300g ciepłej wody o temp. 28st. 14g soli. Najpierw łączymy wodę z solą dodajemy marchew i dosypujemy mąkę. Łączymy składniki i pozostawiamy na około 15-20 minut. Następnie do ciasta dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od rąk i miski. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 2,5 godziny w ciepłym miejscu. W tym czasie składamy ciasto 2 razy

Leśny Zakątek
Bułki czosnkowe 339

kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do pracującego rozczynu drożdżowego wlewamy resztę mleka i wody, rozmącone jajko, oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy 30ml oleju.  Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)około 30-45min. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy masło czosnkowe. Do miski wkładamy 40g miękkiego masła, dodajemy trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i około pół filiżanki drobno posiekanej natki pietruszki, całość solimy i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.   Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta powinien

Księga-Smaku
Ciasto na ptysie 134

zrobić pyszne ciasto na ptysie? Tego dowiesz się w tym przepisie. Potrzebujesz tylko 4 składników! Składniki 120 g masła 140 g mąki pszennej 250 ml wody 4 jajka Przygotowanie Do garnka wlać wodę i dodać masło. Zagotować. Następnie do gotującej się wody dodać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać, aż składniki dokładnie się połączą i z ciasta powstanie kulka. Przestudzić(...)Ciasto umiescić w misie miksera, dodawać po jednym jajku i miksować. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać okręgi na papier do pieczenia, zachowując odstępy bo ciasto sporo rośnie. Piec 30 minut w 200° C. Po przestudzeniu przekroić na pół i nadziewać dowolnym kremem. Autor przepisu: Viola Artykuł Ciasto na ptysie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Najprostsza kremówka z bitą śmietaną 315

pracy. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na przyjazd niespodziewanych gości. Ponieważ w tej wersji nie przygotowuje się masy budyniowej i nie trzeba czekać na jej ostygnięcie, przygotowanie ciasta zajmie mniej niż 45 minut (wliczając czas potrzebny do ostygnięcie ciasta francuskiego). Jak zrobić najprostszą kremówkę z bitą śmietaną? Wystarczy upiec ciasto francuskie i ubić śmietanę z mascarpone. Następnie blaty(...)ciasta przekładamy bitą śmietaną, wierch posypujemy cukrem pudrem i gotowe.   Składniki najprostszą kremówkę z bitą śmietaną: gotowy płat ciasta francuskiego (około 275 g) 400 ml śmietany 30% 250 g mascarpone łyżka żelatyny 100 ml wody 5 łyżek cukru pudru + do posypania ciastka   Przygotowanie Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy na dwie równe części. Płaty układamy w odstępie na wyłożonej

e-PrzepisyKulinarne
CHLEB NA ŻURKU – przepis na chleb na zakwasie z żurku 416

olej i sól. Możesz również dodać wybrane ziarna i dodatki (ja dodałam garść ziaren słonecznika). Całość wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem/robotem przez około 15 minut. Odpowiednio wyrobione ciasto nie powinno lepić się do ręki oraz ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte(...)ciasto ponownie lekko wyrób, po czym przełóż do formy do pieczenia. Ścianki formy do pieczenia posmaruj wcześniej tłuszczem (ja posmarowałam olejem za pomocą silikonowego pędzelka). Na tę proporcję ciasta odpowiednia będzie mała keksówka o długości 20-25 cm. Ciasto wyrównaj i ponownie przykryj ściereczką do wyrośnięcia na około 10 minut – tak, aby wyrosło na wysokość formy. W czasie kiedy

Via Gusto
Tort czekoladowo-miętowy 260

sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do okrągłej blachy (średnica około 24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy(...)patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Masa: Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy pastylki miętowe. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i studzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce całą noc. Do mocno schłodzonej śmietanki czekoladowo-miętowej dodajemy cukier

Kuchnia MagdaLeny
Idealne oponki 1769

polewą czekoladową. Przepis na domowe pączki z dziurką jest bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą dokładnie opisałam Wam poniżej. Do przygotowania oponek nie potrzeba wielu składników, ciasto przygotowane jest z mąki pszennej, drożdży instant, masła, cukru oraz jajek. Wszystkie te składniki zakupicie w każdym sklepie. Domowe oponki są naprawdę przepyszne, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. PRZEPIS(...)cukier wanilinowy i wlewamy przygotowany rozczyn. Następnie wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej), dodajemy sól i całość wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie dodajemy roztopione, ale przestygnięte masło. Ciasto wyrabiamy przez 10-15 minut, do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Wybronione ciasto formujemy w kuleczkę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około

Przepiski.pl
Ciasto Dakłas 291

Ciasto Dakłas Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta. Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach!       Składniki: Biszkopt: 3 jajka 50g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g kakao 100g cukru Beza: 4 białka szczypta soli 200g drobnego cukru(...)Przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao *** *** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 25 minut – do suchego

Blog z Apetytem
Krajanka z masłem orzechowym, serkiem śmietankowym i karmelem 52

Niewysokie, ale pyszne ciasto o wyraźnym posmaku masła orzechowego, z warstwą serową zapieczoną na wierzchu. Może w moim wykonaniu nie zachwyca wyglądem, ale smakiem już tak. Moja rodzina nie mogła się go nachwalić. Cieszę się ogromnie, że trafiłam na ten przepis i z niego skorzystałam. Miło widzieć takie zadowolone buźki i kolejki do spiżarki po kolejny kawałek Ciasto(...)orzechowego Masa serowa: 250-270 g serka śmietankowego 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietanki 30% Karmel: 1/2 szkl. brązowego cukru 1/3 szkl. śmietanki 30% 30 g masła Ciasto będziemy zapiekać w całości, dlatego zaczynamy od przygotowania karmelu. Karmel robi się dosyć długo, na bardzo małym ogniu. W tym celu w rondelku umieszczamy cukier, śmietankę oraz masło. Rozpuszczamy całość

Smaki Na Talerzu
Karnawałowe ciasteczka serowe z marmoladą różaną -pyszne i łatwe, super na Tłusty Czwartek+FILM 44

Cześć Kochani, witam w pierwszym filmie w nowym roku. Dziś chcę Was zaprosić na pyszne ciasteczka, ponieważ myślę, że po świętach każdy z nas ma troszkę dosyć ciast, wiec takie ciasteczka będą akurat. Już niebawem zapraszam na kolejne pyszne ciasta. zapraszam też na film z ich przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi ok 45 sztuk(...)marmolada różana -cukier puder Do miski dajemy ser biały (może być z wiaderka lub taki zmielony z kostki) dodajemy ok 250g mąki (resztę mąki będziemy dodawać stopniowo podczas zagniatania ciasta, ponieważ jej ilość zależy od użytego sera-ser z wiaderka jest bardziej mokry niż ten z kostki) dodajemy masło lub margarynę, sodę, cukier waniliowy, jajko i zagniatamy ciasto dodając stopniowo

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogale z makiem (na włoskim zakwasie lievito madre i drożdżach) 44

rozpuścić w wodzie np. przy pomocy miksera z trzepaczką. Jeśli nie rozprowadzimy dobrze takiego sztywnego zakwasu w wodzie, to jego kawałki mogą później nie połączyć się dobrze z resztą ciasta przy wyrabianiu. W międzyczasie przygotować kleik z mąki pszennej i mleka. 20 g mąki pszennej rozrobić dokładnie w 90 g zimnego mleka, tak aby nie było grudek, następnie podgrzewać(...)rondelku na minimalnej mocy do uzyskania gęstego  kleiku. Przed dodaniem do ciasta kleik musi zupełnie ostygnąć do temp. pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki poza solą i masłem. Wyrabiać ok. 10 min do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od dzieży. Dodać sol i parę kropli wody i wyrobić do wchłonięcia soli. Na końcu dodać masło i jeszcze chwilę wyrobić

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania