ciasto - 160969 przepisów (strona:1495/10732)

Piec do pizzy jak wybrać? - na te parametry powinieneś zwrócić uwagę! 38

zwrócić uwagę podczas wyboru pieca, jest sposób jego zasilania. Do wyboru mamy piece do pizzy:  elektryczne, gazowe, opalane drewnem. Piec do pizzy elektryczny lub gazowy wypieka równie dobre ciasto, jak ten tradycyjny opalany drewnem. Atutem tego typu urządzeń są ich niewielki gabaryty, dodatkowe funkcje usprawniające pieczenie oraz  możliwość dopasowanie ilości i wielkości komór do potrzeb naszego lokalu. Piece(...)Piec do pizzy opalany drewnem jest dobrym wyborem, gdy dysponujemy dużą powierzchnią lokalową. Jest on wtedy prawdziwym sercem pizzerii, a wypiekanie pizzy odbywa się na oczach klientów. Aromat pieczonego ciasta oraz ciepło pieca tworzą wyjątkowy klimat, sprzyjający biesiadowaniu. Piece do pizzy opalane drewnem są ekonomiczne i praktycznie bezawaryjne. Trzeba jednak pamiętać, że budowa takiego typu pieca jest kosztowna, a praca

Kuchnia MagdaLeny
bezglutenowy jabłecznik (paleo, keto) 40

Dzień dobry! To ciasto wyszło przez przypadek! Mieliśmy ochotę na coś do kawy z mąk, które były w zasięgu ręki. A była tylko migdałowa która została po tostach. Nikomu nie chciało się iść do sklepu. Lenistwo… Do nadzienia w spiżarce znaleźliśmy jabłka i brukselkę. Bezglutenowy jabłecznik z brukselką… brzmi średnio, ale kto wie może następnym razem Postawiliśmy więc(...)klasykę – jabłecznik z jabłkami. Ciasto jest trochę “trudne”, szczególnie górna warstwa, ale powoli i cierpliwie da się je nałożyć. Smakuje tak dobrze, że musiało wylądować na blogu, a nie mieliśmy tego w planach. Oboje jednak z Sylwią stwierdziliśmy, że musimy się tym przepisem na bezglutenowy jabłecznik z Wami podzielić. Bo był po prostu przepyszny Dlatego też takie szybkie zdjęcie

PaleoLife
BUDYNOWIEC ŚWIĄTECZNY 50

Składniki: Kruche ciasto waniliowe : 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 250 g margaryny Nadzienie: 2 opakowania budyniu o smaku piernikowym ok. 1 litra mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 3 - 4 jabłka U mnie szklanka ma 200 ml. Przygotowanie: Ciasto -  margarynę rozpuszczamy w rondelku(...)Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.   Nadzienie -  2 opakowania budyni o smaku piernikowym rozpuścić

Ciastka - domowe słodkości
Lasagne po studencku 47

prezentuje przepis na lekko spolszczoną wersję tego dania. Najlepszy smak uzyskamy gdy przygotujemy wszystko sami, wraz z makaronem, ale możliwe jest również użycie gotowych płatów lazanii. Przygotowanie i rozwałkowanie ciasta jest zajmującą najwięcej czasu czynnością. Składniki: Ciasto - mąka pszenna, najlepiej z pszenicy durum 500g - 5 jajek - szczypta soli Farsz - 500g mięsa mielonego wieprzowego - 500g mięsa mielonego wołowego - dwa kartoniki przecieru(...)cebule - 4 ząbki czosnku - przyprawy - 5 łyżek oliwy Sos beszamel - 100g masła - 4 łyżki mąki pszennej - 0,5l mleka 3% Do posypania, ser żółty mozzarella, gouda lub inny. Przygotowanie: Ciasto Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka i szczyptę soli. Zagniatamy na ciasto, które powinno być dosyć twarde. Nie jest na tym etapie konieczne by ciasto było bardzo jednolite, chodzi tylko

Tanie przepisy studenckie
Burger z piekarnika wg Aleex 45

też sprawdzi się na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi lub męskie kibicowanie podczas meczu ukochanej drużyny. Dla dwóch osób ta porcja wystarcza przynajmniej na 2 dni. Polecam.   Składniki:   Ciasto:   • 200 g letniej wody  • 20 g świeżych drożdży  • 1 łyżeczka cukru  • 500 mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu  • 2 łyżeczki soli(...)plastrów sera cheddar lub sera żółtego, np. goudy, edamskiego  • 1 roztrzepane jajko  • 1 - 2 łyżki ziaren białego sezamu  Sposób przygotowania:   1. Przygotować ciasto: Do miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól, olej i jajko, wyrobić mikserem ciasto przez 1,5 min. Drugą miskę natłuścić olejem. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i uformować w kulę, przykryć

W mojej kuchni
Ciasto drożdżowe z winogronami 53

occacia to włoskie ciasto przygotowywe z ciasta podobnego do ciasta na pizzę.Oryginalna nazwa to"Schiacciata con l'uva", wypiekana w Toskani. Moje ciasto zawiera ziemniaki, trochę wiecej cukru ale mniej soli. Dziś zarobiłam je z kolorowymi winogronami i rozmarynem. Winogron można dać więcej. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ Chciałam sprawdzić czy będą nam smakowaćły pieczone winograna. Fajnie jak uda wam się dostać bezpestkowe(...)gram świeżych drożdży 15-180 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli rozmaryn kilka sztuk winogron Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć ciasto ok. 8 minut ręcznie lub w dzieży robota. Miskę z wyrobionym ciastem oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3  godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć

AZgotuj!
Sernik snickers 54

Sernik snickers, czyli z dodatkiem masy kajmakowej, orzechów i czekolady. Przyznam szczerze, że to ciasto od którego naprawdę ciężko się oderwać! Na pewno przypadnie do gustu fanom batonów snickers, ale nie tylko Do przygotowania sernika snickers wykorzystałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój ulubiony od SDM Wieluń . Uwielbiam jego mocno śmietankowy smak i to że jest bardzo gęsty, ale co najważniejsze(...)temperaturze 150 stopni (u mnie górna i dolna grzałka bez termoobiegu). Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie smarujemy wierzch ciasta pozostałą masą kajmakową . Orzeszki ziemne siekamy na małe kawałki i posypujemy nim wierzch sernika. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy ją podgrzaną śmietanką (można w mikrofali), po czym dobrze

WegePrzepis
Rodzinna pizza gyros 52

Puszyste ciasto, mnóstwo pysznych dodatków i ciągnący ser.... Uwielbiamy taką pizzę :) Ciasta wystarczy na jedną dużą pizzę lub dwie mniejsze. Najlepszym dodatkiem do takiej pizzy będzie sos czosnkowy lub keczup.  Ciasto na pizzę: 3 szkl mąki pszennej op. drożdąy instant 1 szkl ciepłego mleka jajko łyżka oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Dodatki: 2 małe filety z kurczaka 3 łyżki(...)salami 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej cebuli 2 ogórki kiszone 20 dag sera żółtego 1 łyżeczka oregano lub przyprawy do pizzy 2 łyżki sosu lub koncentratu pomidorowego Ciasto: do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, cukier i wymieszać. Wlać ciepłe mleko, oliwę i wbić jajko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

Smakołyki Asi
Rolada drożdżowa z makiem 39

Masa makowa: Mak 400 g rodzynki 100g miód płynny 1/2 szklanki cukier 100 g orzechy włoskie 60 g skórka pomarańczowa 4 łyżki białko 4 szt Ciasto: Drożdże 50 g mąka pszenna 2,5 szkl cukier 1/2 szklanki mało 30 g mleko 200 ml sól 1/3 łyżeczki żółtka 4 szt   cukier puder(...)zmielonego maku rodzynki cukier, skórkę pomarańczową, miód oraz orzechy, Teraz wszystko razem nalezy dobrze wymieszać. Następne dodajemy 4 ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy masę makową. Ciasto: Drożdże kruszymy do miski, posypujemy je cukrem i zostawiamy na około 3 minut. Następnie rozcieramy je łyżką i zalewamy ciepłym mlekiem mieszając. Teraz dodajemy sól, żółtka, mało rozpuszczone oraz mąkę przesianą

Camilla w kuchni
Zawijaki makowe w 5 minut 2598

okresie makowe wypieki smakują najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie postawiłam na coś niezwykle szybkiego i przygotowałam zawijaki makowe, które można przygotować w 5 minut! Wystarczy zakupić ciasto francuskie i rozsmarować na nim gotową masę makową. Następnie pokroić na roladki i upiec. Czas pieczenia również nie jest zbyt długi, bo wynosi 12-15 minut. Sumując w 20 minut mamy(...)Sprawdzą się, szczególnie kiedy nie mamy czasu, a chcemy przyszykować coś smacznego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. ZAWIJAKI MAKOWE W 5 MINUT – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g masy makowej 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Wykładamy masę makową i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta. Ciasto z masą makową

Przepiski.pl
Rurki z kremem mascarpone 1610

Przepis na kruche rurki nadziane delikatnym kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem kremówki. Idealna słodka przekąska na każdą porę dnia. Składniki (na 50 sztuk) Ciasto 0.5 kg mąki tortowej 250 g margaryny 1 szklanka śmietany 18% 2 opakowania cukru wanilinowego Krem do rurek 1 śmietana łaciata 30% (500 ml) 1 serek mascarpone (250 g) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie(...)Ciasto: składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować, pociąć na paski ok 1.5 cm i nawijać na metalowe foremki rurek, nawijać od szerszej strony i zachodząc ciastem na ciasto, kończyć na węższej końcówce. Dobrze skleić, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 15 min (do zrumienienia) w temp. ok 220 stopni

Wasze Przepisy
Cumberland Pie 43

Cumberland Pie, ciasto, które nie jest ciastem, taki oto paradoks. A czemuż tak jest ❓, ponieważ Brytyjczycy słowo – Pie – czyli – ciasto – używają nie tylko, do wyrobów cukierniczych. Cumberland Pie swoim wyglądem przypomina Cottage Pie lub Shepherd’s Pie, ale jest kilka różnic w tych trzech zapiekankach: Cottage Pie , używa mięsa mielonego i purée ziemniaczane. Shepherd(...)wskazuje jagnięciną. Cumberland Pie to kawałki wołowiny – u mnie, karkówka – i plastry ziemniaków, zapieczone pod mieszanką sera i bułki tartej, by fajnie chrupało. Każde z tych – ciast – swoje początki ma w średniowieczu, kiedy to faktycznie używano ciasta, zamiast ziemniaków i tak do końca nie wiadomo, kiedy zastąpiono ciasto ziemniakami. Cumberland Pie pierwotnie, było robione z różnych

RafalCook
ciasto kakaowo-korzenne z owocami i galaretką... 34

korzenną i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składnik na dość gęste, gładkie ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, w formie ciasto rozsmarować, wygładzić wierzch. Umyte jabłka, śliwki, gruszki pokroić w kostkę i rozsypać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 200C(...)grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić. W 950 ml gorącej wody wymieszać galaretki, wystudzić, gdy zacznie tężeć wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin - pyszne ciasto ucierane o smaku korzenno-kakaowym, mocno owocowe i z galaretką to doskonałe ciasto na każdą okazję.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone pierogi (ciasto drożdżowe z dodatkiem zakwasu) 62

ciasto: 580 g mąka pszenna jasna 6 g słód jasny aktywny (diastyczny), jeżeli nie mamy - pominąć lub zastąpić cukrem lub miodem 270 g woda 15 g drożdże świeże 40 g zakwas żytni (jeśli nie mamy pominąć) 18 g cukier 2 małe jajka (w sumie ok. 94 g) 12 g sól 25 g olej lub 30 g masło W misie miksera(...)umieszczamy wszystkie podane składniki, poza solą i tłuszczem. Wyrabiamy na pierwszej prędkości, do czasu, aż ciasto zacznie odklejać się od misy i stanie się gładkie i jednorodne. Wtedy dodajemy sól i wyrabiamy chwilę na wyższej prędkości, następnie dodajemy masło lub olej i wyrabiamy do całkowitego wchłonięcia przez ciasto. Przykryte ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około  półtorej godziny

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania