robię bardzo często, dokładnie w każdą sobotę :) Od kilku lat mamy taką tradycję, że zawsze w sobotę robimy domową pizzę. Na blogu są już przepisy na pizzę. Kiedyś robiłam ciasto z dodatkiem mleka, ale teraz tylko na wodzie, to jest taki przepis podstawowy. Pizzę piekę w temperaturze 310 stopni, na drugiej półce od dołu. Jeśli wasz piekarnik nie nagrzewa(...)lubi. Z tego przepisu robię 3 pizze, każda około 30 cm. W tym wpisie pokaże wam pizzę z różnymi dodatkami. To co? Zapraszam na pizzę :) Ciasto: 300 g. ciepłej wody 20 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 500 g. mąki pszennej typ 00 1 łyżeczka soli 5 łyżek oliwy z oliwek Sos pomidorowy
Agusiowe smakołykiZamiast tego, do ich przygotowania używa się naturalnych zamienników cukru, takich jak syrop klonowy, daktylowy czy stewia. Wegańskie desery bez cukru mogą być przygotowywane w różnych formach, takich jak ciasta, lody, czy batony energetyczne. Różnice między tradycyjnymi a wegańskimi deserami bez cukru Wegańskie desery bez cukru różnią się od tradycyjnych słodkości pod kilkoma względami. Przede wszystkim, nie zawierają one składników(...)pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli. Proces przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki, wylej do foremki i piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180°C. Wegańskie ciasto marchewkowe: Składniki: 2 szklanki startej marchewki, 1 szklanka mąki, 1 szklanka mąki owsianej, 1 szklanka puree z jabłek, 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/2 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ugotowane pozamiatanesoli,,\r","maliny,\r","serek mascarpone"],"name":"Pierogi z malinami i mascarpone","recipeCategory":"dania m\u0105czne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Z m\u0105ki, wody i soli wyrobi\u0107 ciasto. Wyrabia\u0107 kilka minut na stolnicy.\r","Ciasto rozwa\u0142kowywa\u0107 na ok 2mm. Wycina\u0107 szklank\u0105 k\u00f3\u0142ka.\r","Nak\u0142ada\u0107 po 1-2 maliny(...)u0142y\u017ceczk\u0119 mascarpone na pieroga.\r","Zlepia\u0107 brzegi k\u00f3\u0142ek ciasta dobrze. Je\u017celi si\u0119 nie lepi, posmarowa\u0107 delikatnie wod\u0105.\r","Wrzuci\u0107 do gotuj\u0105cej si\u0119 wody.\r","Gotowa\u0107 ok 3 minuty od wyp\u0142yni\u0119cia pierog\u00f3w na powierzchni\u0119.\r","Podawa\u0107 polane mase\u0142kiem."],"keywords":"maliny,mascarpone,pierogi
Bardzo Gruby Smokjuż przerobione na dżem to zupełnie inna historia, którą mogłabym wylizać z garnka do czysta! Postanowiłam więc całą tę pyszność upchnąć w kruche ramiona tarty końca lipca. Kruche ciasto, warstwa agrestowego dżemu i agrestowo-śmietanowy krem z waniliową nutą tworzą poezję prosto z soczyście zielonego ogrodu. To chyba jedna z najprostszych i najpyszniejszych tart z tak kremowym wnętrzem, jaką zrobiłam(...)beziki już tylko do ozdoby, bo dostałam je w pracy. Zaparzajcie zatem kawę i chodźcie na kawałek schłodzonej agrestowej tarty, która wypełni policzki soczystym latem ♥ Tarta agrestowa Potrzebujesz: Ciasto: 200g mąki 80g zimnego masła 5 łyżek zimnej wody szczypta soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 450g agrestu + kilka do dekoracji 3 łyżki białego cukru 3 łyżki brązowego cukru 150ml śmietany
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto 3 Bit to wyjątkowy słodziak, który z pewnością zachwyci każdego smakosza. Delikatny biszkopt, masa budyniowa i śmietankowa warstwa tworzą idealne połączenie smaków. W mojej wersji na lato zrezygnowałam z masy krówkowej oraz kremu na maśle, dzięki czemu całość wspaniale nadaje się na upalne miesiące. A z 3bita zrobił się 2-bit:) Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco czasu, ale efekt(...)Dodajemy żółtka : Delikatnie dodajemy żółtka, miksując na najniższych obrotach miksera. Mieszamy z mąką : Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy z masą jajeczną. Pieczenie : Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Pieczemy w temperaturze 175°C przez 35 minut. Masa 1 (budyniowa): Rozrabiamy budyń : W 200 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Gotujemy mleko
Domowe ciastasmakiem możemy cieszyć się nie tylko latem. Sezon na czereśnie trwa krótko, dlatego warto wykorzystać ich smak jak najszybciej. Poniżej przestawiamy sprawdzone przepisy, które z pewnością urozmaicą nasze menu. Ciasto czekoladowe z czereśniami Pierwszą propozycją jest ciasto czekoladowe z czereśniami , które idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do herbaty i kawy lub poczęstunek na specjalne okazje. Jest wilgotne, a jednocześnie(...)sypkie składniki i zmiksuj. Masę przelej do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż czereśnie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 60 minut. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem przed podaniem. Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-czekoladowe-z-czeresniami . Pierogi z czereśniami Jeśli nadal zastanawiasz się co zrobić z czereśni, a jesteś fanem polskiej
Słodkie okruszkiCześć Kochani, dziś przychodzę do Was z kolejną propozycją pysznego ciasta :) Tym razem to ciasto Wiśniowa Pianka. Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kremem, pianką z dodatkiem wiśni/czereśni z biszkoptami i galaretką. Jest łatwe i zachwyca smakiem Zapraszam serdecznie też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI(...)wstawiamy do lodówki żeby zaczęła tężeć. Gdy pianka się zetnie wykładamy na nią biszkopty, które zanurzamy lekko w mleku. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, tężejące wykładamy na biszkopty Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc. I gotowe :) Ciasto jest wspaniałe, pięknie wygląda , bardzo polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusezonie obowiązkowo muszą być z borówkami. Do tego roztopione masło, trochę cukru i pyszny mus. Kwaśno-słodkie połączenie. Tym razem zaszalałam..podałam z bezami. Mniam. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 mała łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki oleju około 1 szklanka ciepłej wody Na nadzienie: borówki amerykańskie ( około 2 szklanki(...)smaku 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego Dodatkowo: 2 łyżki masła ( roztopionego ) bezy do dekoracji melisa do dekoracji ewentualnie cukier do smaku Wykonanie pysznych pierogów: 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, wbijamy jajko i wlewamy olej, mieszamy, następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką
Izabelawkuchnijagodami. Ale ostatnio odkryłam bardzo fajne nadzienie z kurczaka, suszonych pomidorów i mozzarelli. Całość jest bardzo smaczna, ale warto wszystkie składniki pokroić najdrobniej jak tylko się da. Przepis na ciasto na pierogi mam od lat jeden ulubiony i zawsze korzystam właśnie z niego. Często samego ciasta zostaje mi ciut więcej niż nadzienia, ale mi to akurat nie przeszkadza. Ciasto: około(...)Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z solą. Cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę oraz roztopione masło, mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy żółtko. Wyrabiamy dłońmi przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy na lekko podsypany mąką blat, przykrywamy miską. Po około 15-20 minutach możemy zacząć przygotowanie pierogów. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich
Smaki Na TalerzuCiasto z groszkiem ptysiowym bez pieczenia to świetny pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Chrupiące kuleczki groszku w połączeniu z aksamitnym kremem budyniowym tworzą niezwykle smaczną kompozycję smakową, która zachwyci każde podniebienie. Przepis na ciasto bez pieczenia z groszkiem ptysiowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i znajdziecie je w każdym(...)sklepie. Polecam zrobić i przekonać się jak ten deser cudownie smakuje! CIASTO Z GROSZKIEM PTYSIOWYM BEZ PIECZENIA PRZEPIS Składniki 200 g masła 80 g cukru 2 budynie śmietankowe (2x40g) 800 ml mleka 150 g groszku ptysiowego cukier puder Przygotowanie 600 ml mleka wraz z cukrem podgrzej w rondelku. W pozostałym mleku rozpuść proszki budyniowe. Kiedy mleko w rondelku zacznie się
Alle Dobre!śniadanie , na kolację oraz jako słodka przekąska w trakcie dnia. Jestem przekonana, iż ten prosty przepis na jagodzianki przypadnie wam do gustu. Przygotowanie drożdżowych jagodzianek zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Jako, iż wykorzystuję w nim drożdże instant , nie robię zaczynu a od razu łączę ze sobą wszystkie składniki i wyrabiam tak długo, aż uzyskam elastyczne i jednolite ciasto. Ciasto drożdżowe(...)jajko oraz żółtko, przesiany przez sitko cukier puder , wlać letnie mleko oraz jogurt naturalny i mieszać składniki przez kilkanaście sekund – nakładka hak. Kolejno dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na 1,5 godziny bądź do momentu, w którym podwoi ono swoją objętość. Wyrośnięte
MeCookspozwalają na przygotowanie smacznych i kolorowych słodkości. W tej części artykułu przedstawimy różne przepisy, które wykorzystują jesienną gamę owoców oraz podamy przykłady, jak te desery można przygotować w domu. Ciasto z jabłek – klasyczny deser jesieni Przygotowanie ciasta z jabłek to doskonały sposób na wykorzystanie jesiennych owoców. Oto szczegółowy przepis na ciasto z jabłek: Składniki: 5 jabłek, 2 szklanki mąki(...)proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce ubij jajka z olejem i ekstraktem waniliowym. Połącz suche składniki z mokrymi, a następnie dodaj pokrojone jabłka. Wymieszaj wszystko razem. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy na ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50-60 minut, aż ciasto będzie złote i patyczek wbity w środek wyjdzie
Ugotowane pozamiataneJagodzianek nigdy dość! Czy to w sezonie, czy poza nim, gdy mamy tylko mrożone jagody. Dlatego proponuję prosty przepis na bardzo smaczne drożdżówki z serem i jagodami. Ciasto z mojego ulubionego przepisu jest miękkie, puchate, a nadzienie nie za słodkie i pysznie owocowe. Zamiast jagód można dodać inne owoce, np. maliny, borówki, porzeczki, a nawet wypestkowane wiśnie, śliwki czy brzoskwinie(...)drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania ciasta) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć
Obiad gotowyTarta z malinami to ciasto, które zachwyci każdego. Idealnie kruchy i delikatny spód, pyszny krem i świeżutkie owoce. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka białej czekolady 500 g mascarpone maliny Przygotowanie Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto, brzegi wylepiamy grubiej. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na surowe ciasto nałożyć mniejszą formę do pieczenia, by je obciążyć (zdjąć(...)połowie pieczenia). Piec zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie, dodawać po łyżce mascarpone ciągle mieszając mikserem. Krem przełożyć na wystudzone ciasto i udekorować malinami. Można jeszcze polać roztopioną gorzką czekoladą. Będzie wyglądało jeszcze bardziej apetycznie. Smacznego. Autor przepisu: Ewelina The post Tarta z malinami first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPrzepis na to ciasto znalazłam na blogu: smaki Katriny. W zasadzie niczego nie zmieniałam, zrobiłam jedynie biszkopty z 4 jajek, zamiast z 3, bo taki lubię, w związku z czym ciasto wyszło baaardzo wysokie Ciasto Biały Lion to dwa jasne biszkopty przełożone kremem budyniowym oraz warstwą ryżu preparowanego z kajmakiem. Mocnym punktem wypieku są posiekane orzeszki ziemne na wierzchu ciasta(...)Ciasto moim bliskim smakowało. Mnie również smakowało, ale mimo to, do moich ulubionych jednak nie trafia. Biszkopt: pieczemy 2 takie biszkopty 3-4 jajka 100 g cukru 2 łyżki oleju 80 g mąki tortowej 10 g mąki ziemniaczanej Masa budyniowa: 4 szkl. mleka 6-7 łyżek cukru 4 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu
Smaki Na Talerzu