ciasto - 161836 przepisów (strona:1505/10790)

Najprostsza kremówka z bitą śmietaną 320

pracy. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na przyjazd niespodziewanych gości. Ponieważ w tej wersji nie przygotowuje się masy budyniowej i nie trzeba czekać na jej ostygnięcie, przygotowanie ciasta zajmie mniej niż 45 minut (wliczając czas potrzebny do ostygnięcie ciasta francuskiego). Jak zrobić najprostszą kremówkę z bitą śmietaną? Wystarczy upiec ciasto francuskie i ubić śmietanę z mascarpone. Następnie blaty(...)ciasta przekładamy bitą śmietaną, wierch posypujemy cukrem pudrem i gotowe.   Składniki najprostszą kremówkę z bitą śmietaną: gotowy płat ciasta francuskiego (około 275 g) 400 ml śmietany 30% 250 g mascarpone łyżka żelatyny 100 ml wody 5 łyżek cukru pudru + do posypania ciastka   Przygotowanie Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy na dwie równe części. Płaty układamy w odstępie na wyłożonej

e-PrzepisyKulinarne
CHLEB NA ŻURKU – przepis na chleb na zakwasie z żurku 428

olej i sól. Możesz również dodać wybrane ziarna i dodatki (ja dodałam garść ziaren słonecznika). Całość wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem/robotem przez około 15 minut. Odpowiednio wyrobione ciasto nie powinno lepić się do ręki oraz ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte(...)ciasto ponownie lekko wyrób, po czym przełóż do formy do pieczenia. Ścianki formy do pieczenia posmaruj wcześniej tłuszczem (ja posmarowałam olejem za pomocą silikonowego pędzelka). Na tę proporcję ciasta odpowiednia będzie mała keksówka o długości 20-25 cm. Ciasto wyrównaj i ponownie przykryj ściereczką do wyrośnięcia na około 10 minut – tak, aby wyrosło na wysokość formy. W czasie kiedy

Via Gusto
Tort czekoladowo-miętowy 266

sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do okrągłej blachy (średnica około 24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy(...)patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Masa: Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy pastylki miętowe. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i studzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce całą noc. Do mocno schłodzonej śmietanki czekoladowo-miętowej dodajemy cukier

Kuchnia MagdaLeny
Idealne oponki 1779

polewą czekoladową. Przepis na domowe pączki z dziurką jest bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą dokładnie opisałam Wam poniżej. Do przygotowania oponek nie potrzeba wielu składników, ciasto przygotowane jest z mąki pszennej, drożdży instant, masła, cukru oraz jajek. Wszystkie te składniki zakupicie w każdym sklepie. Domowe oponki są naprawdę przepyszne, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. PRZEPIS(...)cukier wanilinowy i wlewamy przygotowany rozczyn. Następnie wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej), dodajemy sól i całość wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie dodajemy roztopione, ale przestygnięte masło. Ciasto wyrabiamy przez 10-15 minut, do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Wybronione ciasto formujemy w kuleczkę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około

Przepiski.pl
Ciasto Dakłas 300

Ciasto Dakłas Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta. Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach!       Składniki: Biszkopt: 3 jajka 50g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g kakao 100g cukru Beza: 4 białka szczypta soli 200g drobnego cukru(...)Przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao *** *** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 25 minut – do suchego

Blog z Apetytem
Krajanka z masłem orzechowym, serkiem śmietankowym i karmelem 60

Niewysokie, ale pyszne ciasto o wyraźnym posmaku masła orzechowego, z warstwą serową zapieczoną na wierzchu. Może w moim wykonaniu nie zachwyca wyglądem, ale smakiem już tak. Moja rodzina nie mogła się go nachwalić. Cieszę się ogromnie, że trafiłam na ten przepis i z niego skorzystałam. Miło widzieć takie zadowolone buźki i kolejki do spiżarki po kolejny kawałek Ciasto(...)orzechowego Masa serowa: 250-270 g serka śmietankowego 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietanki 30% Karmel: 1/2 szkl. brązowego cukru 1/3 szkl. śmietanki 30% 30 g masła Ciasto będziemy zapiekać w całości, dlatego zaczynamy od przygotowania karmelu. Karmel robi się dosyć długo, na bardzo małym ogniu. W tym celu w rondelku umieszczamy cukier, śmietankę oraz masło. Rozpuszczamy całość

Smaki Na Talerzu
Karnawałowe ciasteczka serowe z marmoladą różaną -pyszne i łatwe, super na Tłusty Czwartek+FILM 51

Cześć Kochani, witam w pierwszym filmie w nowym roku. Dziś chcę Was zaprosić na pyszne ciasteczka, ponieważ myślę, że po świętach każdy z nas ma troszkę dosyć ciast, wiec takie ciasteczka będą akurat. Już niebawem zapraszam na kolejne pyszne ciasta. zapraszam też na film z ich przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi ok 45 sztuk(...)marmolada różana -cukier puder Do miski dajemy ser biały (może być z wiaderka lub taki zmielony z kostki) dodajemy ok 250g mąki (resztę mąki będziemy dodawać stopniowo podczas zagniatania ciasta, ponieważ jej ilość zależy od użytego sera-ser z wiaderka jest bardziej mokry niż ten z kostki) dodajemy masło lub margarynę, sodę, cukier waniliowy, jajko i zagniatamy ciasto dodając stopniowo

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogale z makiem (na włoskim zakwasie lievito madre i drożdżach) 54

rozpuścić w wodzie np. przy pomocy miksera z trzepaczką. Jeśli nie rozprowadzimy dobrze takiego sztywnego zakwasu w wodzie, to jego kawałki mogą później nie połączyć się dobrze z resztą ciasta przy wyrabianiu. W międzyczasie przygotować kleik z mąki pszennej i mleka. 20 g mąki pszennej rozrobić dokładnie w 90 g zimnego mleka, tak aby nie było grudek, następnie podgrzewać(...)rondelku na minimalnej mocy do uzyskania gęstego  kleiku. Przed dodaniem do ciasta kleik musi zupełnie ostygnąć do temp. pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki poza solą i masłem. Wyrabiać ok. 10 min do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od dzieży. Dodać sol i parę kropli wody i wyrobić do wchłonięcia soli. Na końcu dodać masło i jeszcze chwilę wyrobić

Przepisy na domowy ser i chleb
Naleśniki szpinakowe 61

Naleśniki to danie mączne robione z jajek, mleka oraz mąki. Z ciasta naleśnikowego smaży się cienkie placki, zwane naleśnikami, które po usmażeniu najczęściej podawane są z dodatkiem nadzienia. Nadzienie do naleśników może być słodkie jak i wytrawne. Słodkie nadzienie przygotować można z twarogu, dżemu, czekolady czy bitej śmietany. Jako wytrawnego nadzienia użyć można mięsa, szpinaku czy sera ricotta. Same placki(...)naleśnikowe są także fajnym dodatkiem do zup, pokrojone w cienkie paseczki zaserwować można je z rosołem. Proste ciasto naleśnikowe urozmaicić można dodatkiem puree warzywnego, robionego na przykład ze szpinaku. Ciasto na wegetariańskie naleśniki szpinakowe robi się podobnie jako ciasto na regularne naleśniki, tyle iż dodatkowo dodaje się do niego zmiksowane liście szpinaku. Po usmażeniu naleśniki smakują pysznie podane jako danie

MeCooks
Orzechowiec z pomarańczą 50

Przepis na przepyszne ciasto orzechowe z pomarańczą . Delikatny jak puch biszkopt orzechowy przełożony budyniem z pomarańczy, udekorowany cytrusowym ptasim mleczkiem.  Całość ma delikatno aksamitny smak. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Wypiek idealny na święta, lub na Nowy Rok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORZECHOWIEC Z POMARAŃCZĄ SKŁADNIKI: foremka 25x35cm Biszkopt orzechowy : jajka (5 szt rozmiaru M) mąka pszenna(...)piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze) Po upeczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i gdy foremka lekko wystygnie wyciągamy biszkopt z foremki. Ściągamy papier i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty. Dolny blat wsadzamy do foremki w której był pieczony, a górny blat biszkoptu odkładamy na bok. 3. Budyń pomarańczowy . Do garnka

Rita creative
Ciasto Dakłas 72

Ciasto Dakłas Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta. Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach!       Składniki: Biszkopt: 3 jajka 50g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g kakao 100g cukru Beza: 4 białka szczypta soli 200g drobnego cukru(...)Przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao *** *** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 25 minut – do suchego

Blog z Apetytem
Drożdżowe koszyczki kebabowe 279

Przepis na takie drożdżowe koszyczki wypełnione pysznymi dodatkami wypatrzyłam kiedyś na stronie przyślij przepis. Od razu pomyślałam, żeby je wypróbować! Początkowo chciałam się mocno zainspirować i przygotować swoje ciasto, ale okazało się, że wyrosło tak mocno, że nie można już było nawet myśleć o nazwaniu ich „koszyczkami”. Po prostu wypełniły całą przestrzeń formy, w efekcie czego otrzymałam bułeczki(...)muffinkowe. Przygotowałam więc koszyczki wg oryginalnego przepisu. Tutaj również bułeczki mocno wyrosły, ale nie aż tak mocno. Pod koniec pieczenia, gdy ciasto było jeszcze elastyczne po prostu potraktowałam je trzonkiem tłuczka do mięsa, dociskając brzegi do formy i tworząc jak największą przestrzeń do nadziewania. Wyszły super! Dałam do nich dwa rodzaje sosu, sałatę, drobniusieńko pokrojone polędwiczki z kurczaka, rzodkiewkę, ogórki

Smaki Na Talerzu
Cynamonowe bułeczki odrywane 52

będzie równie smaczny jak ten mijający i pełen nowych kulinarnych wyzwań.  Mnóstwa szczęścia i smaku Wam życzę w Nowym Roku.  CYNAMONOWE BUŁECZKI ODRYWANE /cinnamon rolls/   Składniki: ciasto: 500 g mąki 1 jajko 1 żółtko 14 g świeżych drożdży 240 ml mleka 100 g miękkiego masła 4 łyżki cukru szczypta soli polewa cynamonowa: 60 g cukru(...)ciepłego mleka  rozrabiamy drożdże z odrobiną cukru i mąki. Mieszankę odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.  Resztę składników na ciasto przekładamy do miski, dolewamy wyrośnięte drożdże i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy przynajmniej na godzinę w ciepłe miejsce do "wyrośnięcia". W tym czasie można przygotować polewę cynamonową. Roztapiamy masło , dodajemy cukier i cynamon

Bon appetit mon amie
Pierogi z wędzoną śliwką 45

u0105czne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["\u015aliwki zala\u0107 ciep\u0142\u0105 wod\u0105 na 10 minut. Odcedzi\u0107.\r","Z m\u0105ki, wody i soli wyrobi\u0107 ciasto. Wyrabia\u0107 kilka minut na stolnicy.\r","Ciasto rozwa\u0142kowywa\u0107 na ok 2mm. Wycina\u0107 szklank\u0105 k\u00f3\u0142ka.\r","Nak\u0142ada\u0107 po 1 \u015bliwce na pieroga(...)Zlepia\u0107 brzegi k\u00f3\u0142ek ciasta dobrze. Je\u017celi si\u0119 nie lepi, posmarowa\u0107 delikatnie wod\u0105.\r","Wrzuci\u0107 do gotuj\u0105cej si\u0119 wody.\r","Gotowa\u0107 ok 3 minuty od wyp\u0142yni\u0119cia pierog\u00f3w na powierzchni\u0119.\r","Podawa\u0107 polane mase\u0142kiem."],"recipeYield":"ok 100 piero\u017ck\u00f3w","keywords":"pierogi,\u015bliwki,w\u0119dzone

Bardzo Gruby Smok