ciasto - 162155 przepisów (strona:1513/10811)

bezglutenowy jabłecznik (paleo, keto) 53

Dzień dobry! To ciasto wyszło przez przypadek! Mieliśmy ochotę na coś do kawy z mąk, które były w zasięgu ręki. A była tylko migdałowa która została po tostach. Nikomu nie chciało się iść do sklepu. Lenistwo… Do nadzienia w spiżarce znaleźliśmy jabłka i brukselkę. Bezglutenowy jabłecznik z brukselką… brzmi średnio, ale kto wie może następnym razem Postawiliśmy więc(...)klasykę – jabłecznik z jabłkami. Ciasto jest trochę “trudne”, szczególnie górna warstwa, ale powoli i cierpliwie da się je nałożyć. Smakuje tak dobrze, że musiało wylądować na blogu, a nie mieliśmy tego w planach. Oboje jednak z Sylwią stwierdziliśmy, że musimy się tym przepisem na bezglutenowy jabłecznik z Wami podzielić. Bo był po prostu przepyszny Dlatego też takie szybkie zdjęcie

PaleoLife
BUDYNOWIEC ŚWIĄTECZNY 61

Składniki: Kruche ciasto waniliowe : 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 250 g margaryny Nadzienie: 2 opakowania budyniu o smaku piernikowym ok. 1 litra mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 3 - 4 jabłka U mnie szklanka ma 200 ml. Przygotowanie: Ciasto -  margarynę rozpuszczamy w rondelku(...)Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.   Nadzienie -  2 opakowania budyni o smaku piernikowym rozpuścić

Ciastka - domowe słodkości
Lasagne po studencku 61

prezentuje przepis na lekko spolszczoną wersję tego dania. Najlepszy smak uzyskamy gdy przygotujemy wszystko sami, wraz z makaronem, ale możliwe jest również użycie gotowych płatów lazanii. Przygotowanie i rozwałkowanie ciasta jest zajmującą najwięcej czasu czynnością. Składniki: Ciasto - mąka pszenna, najlepiej z pszenicy durum 500g - 5 jajek - szczypta soli Farsz - 500g mięsa mielonego wieprzowego - 500g mięsa mielonego wołowego - dwa kartoniki przecieru(...)cebule - 4 ząbki czosnku - przyprawy - 5 łyżek oliwy Sos beszamel - 100g masła - 4 łyżki mąki pszennej - 0,5l mleka 3% Do posypania, ser żółty mozzarella, gouda lub inny. Przygotowanie: Ciasto Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka i szczyptę soli. Zagniatamy na ciasto, które powinno być dosyć twarde. Nie jest na tym etapie konieczne by ciasto było bardzo jednolite, chodzi tylko

Tanie przepisy studenckie
Burger z piekarnika wg Aleex 55

też sprawdzi się na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi lub męskie kibicowanie podczas meczu ukochanej drużyny. Dla dwóch osób ta porcja wystarcza przynajmniej na 2 dni. Polecam.   Składniki:   Ciasto:   • 200 g letniej wody  • 20 g świeżych drożdży  • 1 łyżeczka cukru  • 500 mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu  • 2 łyżeczki soli(...)plastrów sera cheddar lub sera żółtego, np. goudy, edamskiego  • 1 roztrzepane jajko  • 1 - 2 łyżki ziaren białego sezamu  Sposób przygotowania:   1. Przygotować ciasto: Do miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól, olej i jajko, wyrobić mikserem ciasto przez 1,5 min. Drugą miskę natłuścić olejem. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i uformować w kulę, przykryć

W mojej kuchni
Ciasto drożdżowe z winogronami 64

occacia to włoskie ciasto przygotowywe z ciasta podobnego do ciasta na pizzę.Oryginalna nazwa to"Schiacciata con l'uva", wypiekana w Toskani. Moje ciasto zawiera ziemniaki, trochę wiecej cukru ale mniej soli. Dziś zarobiłam je z kolorowymi winogronami i rozmarynem. Winogron można dać więcej. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ Chciałam sprawdzić czy będą nam smakowaćły pieczone winograna. Fajnie jak uda wam się dostać bezpestkowe(...)gram świeżych drożdży 15-180 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli rozmaryn kilka sztuk winogron Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć ciasto ok. 8 minut ręcznie lub w dzieży robota. Miskę z wyrobionym ciastem oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3  godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć

AZgotuj!
Sernik snickers 69

Sernik snickers, czyli z dodatkiem masy kajmakowej, orzechów i czekolady. Przyznam szczerze, że to ciasto od którego naprawdę ciężko się oderwać! Na pewno przypadnie do gustu fanom batonów snickers, ale nie tylko Do przygotowania sernika snickers wykorzystałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój ulubiony od SDM Wieluń . Uwielbiam jego mocno śmietankowy smak i to że jest bardzo gęsty, ale co najważniejsze(...)temperaturze 150 stopni (u mnie górna i dolna grzałka bez termoobiegu). Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie smarujemy wierzch ciasta pozostałą masą kajmakową . Orzeszki ziemne siekamy na małe kawałki i posypujemy nim wierzch sernika. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy ją podgrzaną śmietanką (można w mikrofali), po czym dobrze

WegePrzepis
Rodzinna pizza gyros 63

Puszyste ciasto, mnóstwo pysznych dodatków i ciągnący ser.... Uwielbiamy taką pizzę :) Ciasta wystarczy na jedną dużą pizzę lub dwie mniejsze. Najlepszym dodatkiem do takiej pizzy będzie sos czosnkowy lub keczup.  Ciasto na pizzę: 3 szkl mąki pszennej op. drożdąy instant 1 szkl ciepłego mleka jajko łyżka oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Dodatki: 2 małe filety z kurczaka 3 łyżki(...)salami 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej cebuli 2 ogórki kiszone 20 dag sera żółtego 1 łyżeczka oregano lub przyprawy do pizzy 2 łyżki sosu lub koncentratu pomidorowego Ciasto: do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, cukier i wymieszać. Wlać ciepłe mleko, oliwę i wbić jajko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

Smakołyki Asi
Rolada drożdżowa z makiem 46

Masa makowa: Mak 400 g rodzynki 100g miód płynny 1/2 szklanki cukier 100 g orzechy włoskie 60 g skórka pomarańczowa 4 łyżki białko 4 szt Ciasto: Drożdże 50 g mąka pszenna 2,5 szkl cukier 1/2 szklanki mało 30 g mleko 200 ml sól 1/3 łyżeczki żółtka 4 szt   cukier puder(...)zmielonego maku rodzynki cukier, skórkę pomarańczową, miód oraz orzechy, Teraz wszystko razem nalezy dobrze wymieszać. Następne dodajemy 4 ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy masę makową. Ciasto: Drożdże kruszymy do miski, posypujemy je cukrem i zostawiamy na około 3 minut. Następnie rozcieramy je łyżką i zalewamy ciepłym mlekiem mieszając. Teraz dodajemy sól, żółtka, mało rozpuszczone oraz mąkę przesianą

Camilla w kuchni
Zawijaki makowe w 5 minut 2834

okresie makowe wypieki smakują najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie postawiłam na coś niezwykle szybkiego i przygotowałam zawijaki makowe, które można przygotować w 5 minut! Wystarczy zakupić ciasto francuskie i rozsmarować na nim gotową masę makową. Następnie pokroić na roladki i upiec. Czas pieczenia również nie jest zbyt długi, bo wynosi 12-15 minut. Sumując w 20 minut mamy(...)Sprawdzą się, szczególnie kiedy nie mamy czasu, a chcemy przyszykować coś smacznego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. ZAWIJAKI MAKOWE W 5 MINUT – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g masy makowej 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Wykładamy masę makową i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta. Ciasto z masą makową

Przepiski.pl
Rurki z kremem mascarpone 1695

Przepis na kruche rurki nadziane delikatnym kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem kremówki. Idealna słodka przekąska na każdą porę dnia. Składniki (na 50 sztuk) Ciasto 0.5 kg mąki tortowej 250 g margaryny 1 szklanka śmietany 18% 2 opakowania cukru wanilinowego Krem do rurek 1 śmietana łaciata 30% (500 ml) 1 serek mascarpone (250 g) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie(...)Ciasto: składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować, pociąć na paski ok 1.5 cm i nawijać na metalowe foremki rurek, nawijać od szerszej strony i zachodząc ciastem na ciasto, kończyć na węższej końcówce. Dobrze skleić, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 15 min (do zrumienienia) w temp. ok 220 stopni

Wasze Przepisy
Cumberland Pie 64

Cumberland Pie, ciasto, które nie jest ciastem, taki oto paradoks. A czemuż tak jest ❓, ponieważ Brytyjczycy słowo – Pie – czyli – ciasto – używają nie tylko, do wyrobów cukierniczych. Cumberland Pie swoim wyglądem przypomina Cottage Pie lub Shepherd’s Pie, ale jest kilka różnic w tych trzech zapiekankach: Cottage Pie , używa mięsa mielonego i purée ziemniaczane. Shepherd(...)wskazuje jagnięciną. Cumberland Pie to kawałki wołowiny – u mnie, karkówka – i plastry ziemniaków, zapieczone pod mieszanką sera i bułki tartej, by fajnie chrupało. Każde z tych – ciast – swoje początki ma w średniowieczu, kiedy to faktycznie używano ciasta, zamiast ziemniaków i tak do końca nie wiadomo, kiedy zastąpiono ciasto ziemniakami. Cumberland Pie pierwotnie, było robione z różnych

RafalCook
ciasto kakaowo-korzenne z owocami i galaretką... 46

korzenną i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składnik na dość gęste, gładkie ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, w formie ciasto rozsmarować, wygładzić wierzch. Umyte jabłka, śliwki, gruszki pokroić w kostkę i rozsypać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 200C(...)grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić. W 950 ml gorącej wody wymieszać galaretki, wystudzić, gdy zacznie tężeć wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin - pyszne ciasto ucierane o smaku korzenno-kakaowym, mocno owocowe i z galaretką to doskonałe ciasto na każdą okazję.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone pierogi (ciasto drożdżowe z dodatkiem zakwasu) 77

ciasto: 580 g mąka pszenna jasna 6 g słód jasny aktywny (diastyczny), jeżeli nie mamy - pominąć lub zastąpić cukrem lub miodem 270 g woda 15 g drożdże świeże 40 g zakwas żytni (jeśli nie mamy pominąć) 18 g cukier 2 małe jajka (w sumie ok. 94 g) 12 g sól 25 g olej lub 30 g masło W misie miksera(...)umieszczamy wszystkie podane składniki, poza solą i tłuszczem. Wyrabiamy na pierwszej prędkości, do czasu, aż ciasto zacznie odklejać się od misy i stanie się gładkie i jednorodne. Wtedy dodajemy sól i wyrabiamy chwilę na wyższej prędkości, następnie dodajemy masło lub olej i wyrabiamy do całkowitego wchłonięcia przez ciasto. Przykryte ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około  półtorej godziny

Przepisy na domowy ser i chleb
Bardzo czekoladowe brownie 1000

Brownie to przepyszny, czekoladowy deser, znany chyba na całym świecie. Charakteryzuje go ciężka, wilgotna konsystencja i bardzo aksamitny smak. Ciasto brownie to idealna propozycja dla miłośników czekolady i nie tylko. Składa się z prostych składników, jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się jako szybki dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. BROWNIE PRZEPIS Poziom trudności: łatwy | Czas pieczenia(...)minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm Składniki Ciasto 130 g mąki pszennej 130 g gorzkiej czekolady 130 ml mleka 3 jajka 2 łyżki rumu 80 g cukru 70 g masła 1 czubata łyżka kakao Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki 30% 70 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady Przygotowanie Ciasto: Do metalowej miski wrzucić masło, czekoladę połamaną na mniejsze

Alle Dobre!