puszyste knedle ze słodką, śliwkową niespodzianką w środku. W sezonie śliwkowym na moim stole nie może zabraknąć knedli. Wystarczy z ugotowanych ziemniaków, jajka, łyżki mleka i mąki zrobić ciasto ziemniaczane. Dodać do środka kulki słodką śliwkę węgierkę i gotować przez kilka minut. Prawda, że banalnie proste i błyskawiczne w zrobieniu? Ilekroć je przyrządzam, to zawsze mam przed oczami beztroski smak(...)przede wszystkim puszyste, delikatne i miękkie. Jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, nie przejmuj się. Ważne jest, aby były dobrze schłodzone w lodówce. Ze świeżo ugotowanych ziemniaków ciasto jest bardzo klejące i trzeba dać więcej mąki. Większa ilość mąki sprawia, że knedle są twardsze po ugotowaniu. Jakie śliwki do knedli**? Na knedle najlepsze są oczywiści śliwki węgierki. Wybierz
Ania gotujeOrzechowe ciasto ze śliwkami to propozycja dla tych, którzy lubią ciasta bez masy. Jeśli upieczecie ciasto w nieco większej tortownicy (np o średnicy 26 cm), ciasto będzie niższe, przez co wydaje mi się, że może być jeszcze lepsze. 200 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru 4 jajka 150 g mąki pszennej 180 g mielonych orzechów, u mnie laskowe(...)każdym razem miksujemy do połączenia. Następnie wsypujemy połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, mieszamy. Wlewamy mleko, a następnie dodajemy resztę sypkich składników, mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica około 24 cm lub 26 cm, wówczas ciasto będzie nieco niższe). Na wierzchu rozkładamy przepołowione, pozbawione pestek, śliwki (skórką do dołu). Wstawiamy
Smaki Na TalerzuCiasto Kinder Bueno – bez pieczenia dla wielbicieli słynnego batonika i nie tylko! Kinder Bueno to pyszne ciasto na herbatnikach, przełożone kremem mlecznym, które wprost rozpływa się w ustach. Kinder Bueno to ciasto, które pokochasz od pierwszego kęsa. Po jednym kawałku sięgasz po kolejny, jest tak pyszne. Hit, który musisz wypróbować i ty! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)ciasto Kinder Bueno – bez pieczenia: około 350 g herbatników 250 g serka mascarpone 2 szklanki mleka w proszku 400 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru 2 łyżki masła około 200 g masy krówkowej o smaku orzechowym polewa 100 g czekolady mlecznej 1/4 szklanki mleka 1 batonik kinder bueno – do dekoracji szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Gotuj z Prezesemmnie na weekend, do niedzielnej kawki będzie ciasto 3 BIT . Ciasto to chyba zna każdy, składa się z trzech warstw: masy kajmakowej, budyniowej, a wierzch ciasta wieńczy bita śmietana, posypana tartą czekoladą. Tak naprawdę na przygotowanie tego deseru wystarczy 30 minut, oczywiście nie licząc czasu oczekiwania, kiedy nasze ciacho schładza się w lodówce. Przepis na 3 BIT jest naprawdę(...)banalnie prosty i do tego jest to deser bez pieczenia, dlatego tym bardziej polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu na ciasto 3 BIT . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto 3 BIT – bez pieczenia: około 300 g herbatników 400 g masy kajmakowej 400 ml śmietanki 36% 1 opakowanie śmietan – fixu 2 łyżki cukru pudru 3 szklanki mleka 2/3 szklanki
Gotuj z PrezesemGrill w wersji wege z kaszanką roślinną w cieście.Alternatywa dla osób nie jedzących mięsa. Do tego pieczarki nadziewane też kaszanką i marchewka. Pysznie, zdrowo i kolorowo. ciasto: 250g mąki 1/2 szklanki mleka roślinnego 25g drożdży świeżych 0,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli pozostałe: 8 kaszanek wege 6 pieczarek większych 4 marchewki 1/2 papryki 1 gałązka(...)pomidorków koktajlowych zioła/bazylia, oregano/ Ciasto: Do miski przesiewam trzy łyżki mąki, dodaję szczyptę cukru, wlewam 50 ml mleka letniego, dodaję drożdże. Mieszam i odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 30 minut. Do wyrośniętego zaczynu przesiewam resztę mąki,wlewam resztę mleka,dodaję sól i wyrabiam ciasto robotem. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Na blacie podsypanym mąką
wesoła kuchniaochotę na coś z musem jabłkowym. Myślałam o naleśnikach, ale przypomniałam sobie o drożdżówkach z jabłkami. Przepadałam..... Już czułam ten zapach i rozpływające się w ustach, świeże ciasto drożdżowe. Nie mogło być inaczej, zrobiłam ciasto i zakręciłam rogale. Byłam ciekawa jak to wyjdzie. Wcześniej z tego ciasta robiłam bułeczki. Także możecie wybrać co wolicie. Bułeczki(...)rogale. Jeśli bułeczki to podzielcie ciasto na 9 części. Rogale najlepiej smakują świeże, ale na drugi dzień też są miękkie i smaczne. Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 25 g. drożdży świeżych 3 łyżki cukru 350 g. mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1 jajko Nadzienie jabłkowe: 800 g. jabłek 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny
Agusiowe smakołykiJogurtowiec z borówkami Wilgotne i delikatne ciasto na jogurcie naturalnym z owocami i kruszonką. Szybkie, proste w przygotowaniu i przepyszne. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. W trakcie pieczenia przez pierwsze pół godziny nie otwieramy piekarnika. CIASTO: 1,5 szklanki gęstego(...)momentu połączenia się składników *** *** Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) *** *** Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 20×30 cm ) *** *** Na wierzchu wykładamy borówki *** *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami
Blog z Apetytembazie bitej śmietany z miodem, migdałami i… Drukuj Proporcje na: 10-12 szt. Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia/gotowania: 30 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto: 100 g mąki pszennej 80 g masła 130 ml wody 3 jajka szczypta soli Krem: 250 ml śmietany 30% lub 36% 50 g miodu 40 g migdałów ⅓ łyżeczki kakao(...)Dodatkowo: cukier puder (do posypania ptysiów) przygotowanie Wykonanie ciasta: W rondelku z grubym dnem umieść masło, wodę oraz szczyptę soli. Zagotuj, a następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką przez 4 minuty. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Kiedy masa wystygnie, dodawaj do niej po jednym jajku, miksując całość. Ważne, aby pomiędzy dodaniem kolejnego jajka ciasto
Via Gusto