ciasto - 161836 przepisów (strona:1522/10790)

Kinder Country - ciasto na zimno 133

Kinder Country to czekoladowe ciasto na zimno składające się z białej i ciemnej warstwy. Do jego przygotowania będzie potrzebować pszenicę ekspandowaną w miodzie. Powyższy składnik znajdziecie w każdym sklepie spożywczym w dziale z płatkami śniadaniowymi. Składniki na małą tortownicę (średnica około 22 cm): 400 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady (200 g!) 2 tabliczki mlecznej czekolady(...)szklanki płatków (tj. pszenicy preparowanej w miodzie) + 1/2 szklaki do dekoracji około 100 g herbatników Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a na wierzchu ułożyć herbatniki. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej oraz ostudzić. Tak samo post postąpić z mleczną czekoladą. Schłodzoną śmietanę przelać do miski i ubić na sztywną pianę. Masę podzielić

Ugotować
CZEKOLADOWIEC CHAŁWOWO - BORÓWKOWY 71

Składniki: Ciasto chałwowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 180 g margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g chałwy waniliowej ok. 500 g borówki amerykańskiej Masa czekoladowa : 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: garść płatków czekoladowych(...)mnie szklanka ma 200 ml Przygotowanie:, Borówkę amerykańską  dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić. Ciasto chałwowe - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę -  lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto z rabarbarem i bezą 56

Przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkową i bezą. Składniki 2,5 szklanki mąki pół na pół tortowa i krupczatka 250 masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki. cukru 4 żółtka Nadzienie 500g rabarbaru słoik dżemu truskawkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Beza 4 białka w temp. pokojowej 3/4 szkl. drobnego cukru 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 1/2 godz. Piekarnik nagrzać do 180 st. góra-dół. Blachę 33*23 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lub zetrzeć na tarce (ja rozprowadziłam rękoma, wyłożyć też boki). Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika

Wasze Przepisy
Czebureki z warzywami i serem 83

nadziałam cukinią, papryką, cebulą, czosnkiem oraz serem. Podczas smażenia ser się rozpuszcza, a warzywa sprawiają, że czebureki są soczyste. Dostałam ostatnio komentarz, którego autor zachwala swoje czebureki robione z ciasta pierogowego. Co mogę powiedzieć? Nie idźcie tą drogą:) Ciasto na czebureki musi być specjalne, nie wystarczy jedynie zagnieść mąkę z wodą. Zresztą, mimo zaparzania mąki wodą, moje ciasto wcale(...)jogurtowym sosem .  Polecam również przepisy na czebureki z mięsem:  Czebureki z mięsem Czebureki (чебуреки) Czebureki z warzywami Czebureki z warzywami i serem Składniki (na 10 sztuk): ciasto: 2 szklanki mąki 150ml wody 1 małe jajko 1 łyżka masła/oleju 0,5 łyżeczki soli olej do smażenia (ok 0,5l) nadzienie: pół niedużej młodej cukinii (ok 150g) 1 papryka

Obiad gotowy
DOMOWY MAKARON 64

Taki domowy makaron jest o niebo lepszy od tego ze sklepowych półek. Rosół w niedzielę z domowym makaronem to raj dla podniebienia. Można go kroić samodzielnie, najpierw rozwałkowując cienko ciasto, ale można też tak jak to w moim przypadku wspomóc się maszynką wtedy taki makaron jest przygotowany ekspresowo. Składniki na domowy makaron (ilość odpowiednia dla około 4 osób(...)wysypać mąkę. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wbić całe jajko, 2 żółtka, wlać oliwę z oliwek, wsypać sól. Delikatnie nożem połączyć wszystkie składniki, następnie dłonią zabrać się za zagniatanie ciasta. Musi być ono jednolite i gładkie, zazwyczaj zagniatam taką porcję ciasta około 10-15 minut.  Opcja dla osób ręcznie krojących makaron: ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować najcieniej

Zrób to smacznie
PIEROGI RUSKIE 100

pierogi galicyjskie, popularne zarówno w Polsce jak i na Ukrainie, czyli dawnej Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Swą nazwę zawdzięczają więc nie Rosji jak można by sądzić, a Rusi. (wikipedia) Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli, a wypełnia farszem z potłuczonych ziemniaków, z dodatkiem sera i podsmażonej cebulki. Po ugotowaniu polewa się je tłuszczem z podsmażoną cebulką. I choć(...)przeraziła mnie początkowo ilość użytej cebuli, przygotowałam jej zdecydowanie mniej, to w efekcie końcowym musiałam ją dosmażać 🙈 Moje dziecko zajadające do niedawna tylko krawężniki z pierogów (czyli falbanki z ciasta🙊), nie mogło się nimi najeść, nie wiedziała, że pierogi mogą być tak pyszne... Zajadała je 3 kolejne dni... 😂 Ostatnio przekonała się też do pierogów z mięsem , więc może jej się

Smaczne Zdrowe
Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka 75

Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Łubno Opace, Gmina Tarnowiec, Powiat Jasło Miękki kalafior usmażony w naleśnikowym cieście na pewno przypadnie do gustu wielbicielom kalafiora. Danie jest łatwe w przygotowaniu, ale bardzo smaczne, a wręcz wciągające. Nie ma co za wiele pisać, po prostu trzeba zrobić :) Zapraszam na kalafiora w cieście z przepisu Pani Stanisławy Kobak z Koła Gospodyń Wiejskich(...)Łubno Opace, który został umieszczony w publikacji LGD Nowa Galicja pt. „Smaki Nowej Galicji”. Kalafior w cieście – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 średni kalafior (około 750 g) 200 g mąki pszennej 2 jajka 1-2 łyżki oleju 1 niepełna szklanka wody sól do smaku tłuszcz do smażenia (np. olej) Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości

Trzeci talerz
Rogale mleczne 91

łyżeczka soli 50 g masła W misce rozpuszczam w mleku drożdże, cukier i mleko w proszku. Dodaję mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami i mieszam na jednolitą masę. Następnie zagniatam ciasto (najlepiej mikserem) przez 5-6 minut i dodaję porcjami rozpuszczone letnie masło. Ciasto cały czas wyrabiam. Następnie wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie ciasto(...)dzielę na dwie połówki. Każdą część rozciągam jak ciasto na chleb, a następnie rozwałkowuję na okrągłe placki o grubości około 5 mm. Każdy placek kroję na 4 części. Rogale zwijam od szerszej części do wierzchołka, lekko wyginam, smaruję mlekiem lub białkiem i posypuję np. makiem. Rogale układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 1 godzinę

Słodki sentyment
Rolada szpinakowa z łososiem 49

Rolada szpinakowa na zimno z łososiem w to super pomysł na imprezową przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym. Ciasto szpinakowe jest wilgotne, a farsz ma lekko czosnkowy smak. Do tego duża ilość wędzonego łososia – danie bardzo proste w wykonaniu i oryginalne. Czas wykonania: 1 h + 1 h czas chłodzenia Ilość porcji: 16 plastrów Składniki: Ciasto szpinakowe: 450 g szpinaku(...)łyżeczkę soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 100 g łososia wędzonego 150 g serka kanapkowego 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku ½ pęczka koperku Przygotowanie: Ciasto szpinakowe: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą. Szpinak podsmażyć na patelni, aby odparowała z niego woda i wymieszać go z reszką składników za pomocą łyżki. Następnie

KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki z pieczarkami 71

Paszteciki z pieczarkami to niewielkie paszteciki z dużą ilością farszu to super pomysł na wieczorną przekąskę lub danie na wigilijny stół. Ciasto pomimo, że jest robione na drożdżach jest cienkie i bardzo miękkie. Najlepiej smakują na ciepło. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 30 g drożdży(...)łyżki maku Przygotowanie: Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i poddusić na maśle, do czasu aż odparuje z nich woda. Doprawić solą i pieprzem – ostudzić i drobno posiekać. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy (o grubości

KuchniaWeDwoje.pl
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką 45

łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki cukru Nadzienie: 40 g miękkiego masła 4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej pietruszki Dodatkowo: jajko do nasmarowania Przygotowanie: Wyciągnąć masło z lodówki, aby było miękkie. Ciasto: Jajko roztrzepać z 1 łyżką mleka. Resztę mleka (6 łyżek) o temperaturze pokojowej połączyć z drożdżami – dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą łyżki – tworząc(...)jednolitą konsystencję. Ciasto posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Następnie wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na kolejne 20 – 30 minut. Podzielić ciasto na 12 części i uformować podłużne bułeczki, wyłożyć je na papier do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Nadzienie: Do masła przecisnąć czosnek i dodać

KuchniaWeDwoje.pl
Uszka z grzybami 63

stwierdziłam, że już nigdy w życiu nie kupie gotowych uszek! Były okropne… Kilka dni temu postanowiłam przygotować uszka wcześniej i zamrozić. Wyszły naprawdę super! Mają delikatne i cienkie ciasto z dużą ilością grzybowego, dobrze przyprawionego farszu:) Już nie mogę doczekać się kolacji Wigilijnej Uszka i grzybowa to moje ulubione dania! Zachęcam wszystkich do przygotowania własnoręcznie wszystkich dań, wtedy(...)pewno unikniemy niesmacznej niespodzianki Czas wykonania: 1 h 15 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju Farsz: 25 g suszonych grzybów ½ cebuli 1 łyżka masła 1 płaska łyżka bułki tartej Przygotowanie: Grzyby gotować 30 minut w 300 ml wody. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z białym serem na słodko 58

Pierogi z serem to kolejne danie obiadowe na słodko. Masa serowa, którą użyłam do przepisu na czekoladowe naleśniki postanowiłam wykorzystać również jako farsz do pierogów. Delikatne ciasto ze słodkim twarożkiem serowym to na pewno jeden ze sposobów umilenia sobie zimowego dnia:) Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 25 sztuk Składniki: Ciasto: 200 g mąki 130 ml wody Masa serowa(...)łyżki śmietany 12 % lub 100 ml śmietanki 30 % 1 kostka czekolady Przygotowanie: Masa: Ser zmielić 2-krotnie. Do sera dodać żółtko, aromat i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto średniej grubości. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto masą serową. Następnie sklecić pierogi

KuchniaWeDwoje.pl
Bananowiec 85

Bananowiec – czekoladowy biszkopt, banany, galaretka i bita śmietana. Ciasto po raz pierwszy jadłam u mojej koleżanki Asi i oczywiście nie byłaby sobą gdybym nie poprosiła o przepis:) To ciasto jest jednym z moich ulubionych. Jest sycące i słodkie, ale nie zawiera ciężkich mas. Czas wykonania: 1 h 30 min (+ 6 h oczekiwania) Ilość porcji: 16 dużych kawałków Składniki: Biszkopt(...)Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać cukier, następnie po jednym żółtku. Wsiać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ciągle mieszając na wolnych obrotach. Ciasto przelać na formę (20 cm x 30 cm) posmarowaną łyżką oleju i wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez około 15 – 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić

KuchniaWeDwoje.pl