ciasto - 162907 przepisów (strona:1522/10861)

Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 82

Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na 5 min. W misie malaksera umieścić mąkę migdałową, dodać cukier puder, dodać siemię. Zagnieść ciasto, jak na kruche. Ciasto wyłożyć na spód formy, wgnieść w dno, wyrównać. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania kremu. Jak ugotować kaszę jaglaną: Ja zazwyczaj kaszę gotuję na sypko

moj przepis na
Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą 93

mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe ciasto. Takie coś z dużą ilością słodkich suszonych moreli, czerwonej fasoli, której nie czuć. Mi w smaku przypomina trochę krówki/batoniki karmelowe… coś takiego. To jest takie coś co się wkłada(...)miód, daktylowy) 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego 50 ml mleka Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub wysokoobrotowym blenderze, zmielić na jedwabiście gładką masę. Kremem posmarować ciasto. Smacznego! Wegańskie krówki morelowe Wegańskie krówki morelowe

moj przepis na
Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) 100

naczynia umieścić odciśnięte daktyle, mleko, ocet, olej zmielić do powstania gęstego musu. Do musu dodać suche składniki, wymieszać szpatułką, następnie delikatnie wmieszać pianę ubitą z aquafaby, dodać konfiturę, wymieszać. Ciasto powinno być lekko lejące, o konsystencji kwaśnej śmietany, jeżeli wyjdzie gęstsze, należy dodać wodę z moczenia daktyli (ja dałam 80 g). Muffiny nie rosną dużo więc można nakładać ciasto prawie

moj przepis na
Ciasto 3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami 89

Mojprzepisna.pl | Poniżej znajduje się przepis wraz z instrukcjami, jak przygotować idealne ciasto 3 BIT, właściwie, jest to deser ponieważ nie wymaga pieczenia, jedyne czego tu potrzebujecie to mikser. Ten kremowy i słodki deser był tematem wczorajszych, 6 warsztatów Cukiernicze ABC, moje kursanki nauczyły się, jak zrobić domowy budyń, jak ukręcić masło na puch, jak zrobić masę budoniowo-maślaną oraz(...)prawidłowo ubić śmietanę ze śmietan fixem lub żelatyną. Efektem warsztatów było bardzo popularne ciasto 3 BIT. U mnie dziewczyny poznały wersję mniej słodką, z kakaowymi herbatnikami, z mniejszą ilością kajmaku i cukru Składniki na blachę 40×30 cm: 500 g herbatnikow kakaowych około 75 szt 250 g masy kajmakowej, możecie dać więcej, ja nie chciałam przesłodzić 2 budynie śmietankowe

moj przepis na
Pierwszy chleb na zakwasie – porady 87

szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki siemienia lnianego Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby wszystko się dobrze połączyło, nie ma konieczności wyrabiania, bo chleby z mąki żytniej tego nie lubią. Ciasto na chleb odłożyć w misce przykrytej folią spożywczą na 8-12 godzin (można to przyspieszyć wkładając miskę do rozgrzanego piekarnika do max temp. 30 st., w wyższej temperaturze naturalne drożdże(...)mogą umrzeć ), tak aby podwoiło objętość. Dwie keksówki wysmarować masłem, wysypać otrębami lub zmielonymi płatkami owsianymi. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Wyrównać łyżką zwilżoną w wodzie, przycisnąć, aby nie było pustych szczelin. Ponacinać chleb – tak aby podczas wyrastania pękł, tam gdzie my tego chcemy. Odstawić do drugiego wyrastania na 8-12 godzin (można

moj przepis na
Keto gofry na słono z jarmużem 116

Keto gofry na słono z jarmużem Przepis pochodzi z książki dieta warzywno-owocowa dr. Ewy Dąbrowskiej przepisy na wychodzenie. Jedyna zmiana jaką ja zastosowałam, to zmiana sposóbu przygotowania. Z ciasta zrobiłam gofry, w książce jest omlet na parze. 1 łyżka oleju kokosowego, 2 jajka, 2 duże garści jarmużu, 2-4 łyżki mleka kokosowego, sok z połowy małej cytryny, Po szczypcie(...)wysokoobrotowym. Piec w bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy. Można też przelać do foremek i upiec w piekarniku lub ugotować kąpieli wodnej lub na parze. Z podanych składników wychodzi bardzo gęste ciasto i tak ma być. Z podanych składników wychodzą dwa gofry. Gofry można serwować z sałatką z zielonych liści, cebulki czerwonej, małego pomidorka, kawałka ogórka z oliwą. Smacznego! Keto gofry

moj przepis na
ciasto szpinakowe z wiśniami 127

taka moja wersja bardzo popularnego ciasta leśny mech , które wielokrotnie piekłam, zawsze z efektem "wow" ;-) Ciasto jest lekkie i wilgotne, smak szpinaku praktycznie niewyczuwalny za to zielony kolor zawsze robi wrażenie. Przełożyłam ciasto bitą śmietaną , wierzch udekorowałam wiśniami i galaretką . składniki: 400 g szpinaku mrożonego 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka(...)godzin do rozmrożenia. Jajka utarłam z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodałam przesianą mąkę wymieszaną z  proszkiem do pieczenia i dokładnie odsączony szpinak. Całość delikatnie wymieszałam szpatułką. Ciasto wylałam na blaszkę (24x32) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam do suchego patyczka, około 50 minut. Wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystudzenia

babka w formie
Ciasto budyniowe z jabłkami 66

Przepis na pyszne ciasto budyniowe z jabłkami. Idealne do kawy czy herbaty. Składniki 4 jajka 1 kg jabłek 1 kostka margaryny 1 szklanka mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru mały proszek do pieczenia 2 budynie waniliowe lub śmietankowe Przygotowanie Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodawać stopniowo jajka i mąki z proszkiem. Ciasto podzielić na 2 części(...)część położyć równo na blachę zetrzeć jabłka na tarce i wyłożyć na ciasto. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorącym polać ciasto na to wyłożyć drugą część ciasta. Piec 45 minut w 200C°. Autor przepisu: Anna Swiecicka Pecyna Artykuł Ciasto budyniowe z jabłkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciasto z tahini, sezamem i pomarańczą oraz recenzja książki Chloe Sucree - Raz na tydzień. 85

zjadacza mięsa.  Przepisy podzielone są na dania bazowe słodkie, dania bazowe wytrawne, śniadania, obiady i kolacje a także desery i przekąski.  Ja jestem pożeraczem deserów więc przetestowałam ciasto które jak dla mnie można nazwać zero vaste ponieważ jest idealne do wyczyszczenia lodówki z zalegających zdrowych produktów. Ciasto wyszło bardzo zbite, wilgotne i sycące. Więc idealne do pracy(...)podwieczorek. Długo utrzymuje świeżość bo u mnie leżało nawet do tygodnia i nic złego się z nim nie stało. Oprócz ciast czy babeczek w książce znajdą się też zupy, kotleciki oczywiście przypominam w wersji wege z przeróżnymi sosami. Są też granole i inne pomysły na śniadania a także przekąski.  Zdjęcia dodatkowo zachęcają do wypróbowania dań, to co zaczynamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Keto gofry na słono z jarmużem 117

Keto gofry na słono z jarmużem Przepis pochodzi z książki dieta warzywno-owocowa dr. Ewy Dąbrowskiej przepisy na wychodzenie. Jedyna zmiana jaką ja zastosowałam, to zmiana sposóbu przygotowania. Z ciasta zrobiłam gofry, w książce jest omlet na parze. 1 łyżka oleju kokosowego, 2 jajka, 2 duże garści jarmużu, 2-4 łyżki mleka kokosowego, sok z połowy małej cytryny, Po szczypcie(...)wysokoobrotowym. Piec w bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy. Można też przelać do foremek i upiec w piekarniku lub ugotować kąpieli wodnej lub na parze. Z podanych składników wychodzi bardzo gęste ciasto i tak ma być. Z podanych składników wychodzą dwa gofry. Gofry można serwować z sałatką z zielonych liści, cebulki czerwonej, małego pomidorka, kawałka ogórka z oliwą. Smacznego! Keto gofry

moj przepis na
Wieniec drożdżowy z pesto 74

/partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=435801&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3065&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jakie drożdże najlepiej nadają się na ciasto? W przypadku tego przepisu wykorzystałam świeże drożdże ponieważ najłatwiej mi się z nimi pracuje, a dodatkowo pieczenie z nimi ma coś w rodzaju terapeutycznego działania. Nic jednak nie stoi(...)być ciepłe, ale nie gorące. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, sól i rozmaryn. Rozkrusz drożdże oraz dodaj jajko, a następnie zacznij wlewać cienką strużką mleko z masłem. Wyrabiaj ciasto hakiem w mikserze przez około 5-10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj kulkę, przełóż do dużej miski, przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą

okolicepalnika.pl
Ekspresowy dżem śliwkowy 88

Dziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać przepis bo sezon śliwkowy w pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc

moj przepis na
Ekspresowe mocno czekoladowe muffiny 86

mojprzepisna.pl | Ekspresowe mocno czekoladowe muffiny Zapraszam na mocno czekoladowe muffiny. Muffiny są bardzo smaczne, lekko wilgotne, mało słodkie. Oryginalny przepis pochodzi se strony moje wypieki, tam ciasto nazwę Mississipi Mud Cake . Muffiny mają wielką zaletę, są bardzo szybkie w przygotowaniu, wręcz ekspresowe, nie potrzebny jest mikser. Składniki na formę 22 cm lub na 26 małych muffinek: 250 gr masła(...)proszek, sodę, kakao, cukier. W drugiej misce rozbełtać jajka z olejem, jogurt/kefir/maślankę, dodać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać przestudzoną czekoladową masę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto rozdzielić do formy na muffiny do 3/4 wysokości gniazda. Piec w 150 st. przez 15-20 min z termoobiegiem. Ja mam dwie formy do muffin, więc piekłam wszystkie muffiny jednocześnie

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb z mąką gryczaną 74

kolej wsypywać suche składniki i mieszać na wolnych obrotach miksera. Dodać miód, zaczyn. Mieszać do momentu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Do słoika odłożyć około 200 gr wyrobionego ciasta. Będzie to baza pod następny chleb zwana zaczynem. Zaczyn potrafi zwiększyć swoją objętość (nawet będąc w lodówce), lepiej więc przechowywać go w litrowym słoiku. Zaczyn należy przechowywać w lodówce(...)zużyć w przeciągu 10 dni. Resztę ciasta przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami foremek/keksówek. Wyrównać. Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 5-8 godzin. Chleb powinien trochę urosnąć. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika. ustawić 175 st. C z termoobiegiem na 45-60 min (zależy od piekarnika) (ja piekę 50 min). Chleb wyjąć

moj przepis na
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 75

przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na