ciasto - 162803 przepisów (strona:1526/10854)

Miłosne węzły 113

Miłosne węzły , ciastka według przepisu Marty Norkowskiej z książki Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska z 1902 roku. Węzły miłosne to ciastka z ciasta faworkowego z cukrem i skórką pomarańczową. W oryginalnym przepisie ciasto wałkowane jest bardzo grubo, ja je dużo cieniej wałkowałam. Zdecydowanie bardziej nam smakowały te z cieńszego ciasta. Węzły miłosne to takie grubsze faworki w kształcie węzłów. Kilkadziesiąt(...)smalcu, 2 łyżki rumu lub spirytusu. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier puder, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać w nie 5 żółtek i śmietanę. Dodać skórkę pomarańczową. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto, lekko podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Podczas wałkowania staramy się podsypywać jak najmniej mąki – im mniej

królestwo garów
Faworki z mascarpone (kruche i delikatne) 88

Faworki te odkryłam zupełnie przypadkiem gdy szukałam w internecie pomysłu na mascarpone... Nie chciałam żadnych ciast z kremem, deserów i tym podobnych. Wpadłam na bloga I love bake i znalazłam tam przepis właśnie na to cudo. Ja wszelkie tłustoczwartkowe wypieki uwielbiam, więc wiedziałam, że i te będą strzałem w dziesiątkę. No chyba że wyszłyby twarde, zbite i istniałoby ryzyko(...)stało ;) Mało tego, faworki są tak kruche, że łamały się jak próbowałam po upieczeniu ułożyć jedne na drugich... Sekret w pysznych chruścikach jest ciągle ten sam- odpowiednie napowietrzenie ciasta i bardzo cienkie rozwałkowanie. Ja przez swoje rozwałkowane ciasto widziałam linie papilarne palców, więc możecie się domyślać jak cienko to było ;) Składniki na 2 duże talerz:  4 żółtka 250g serka

Kuchnia w czekoladzie
Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe 118

Wykonanie: 1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i szczyptę soli. Wymieszać i dodać skórkę cytrynową według upodobania. Stopniowo wlać sok z cytryny i wymieszać. Zagnieść ciasto stopniowo dodając przesianą mąkę. Ciasto podzielić na 2- 3 części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. 2. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować na stolnicy(...)podsypanej mąką na grubość 5 mm. Wycinać kieliszkiem lub foremką małe kółka. Podobnie postępować z resztą ciasta. 3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dwie foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Vanilice piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10- 12 minut. Brzegi ciastek mają się lekko zezłocić, ale ciastka nie powinny być za ciemne. 4. Ciasteczka wyjąć

dolcevitainmykitchen
Ciasto „śmietniczek” 63

Ciasto „śmietniczek” czyli deser przygotowany z resztek z lodówki. Wygląda pysznie i tak też smakuje. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt 4 jajka 250 g cukru 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g sera twarogowego półtłustego garść orzechów laskowych garść rodzynek garść rodzynek w czekoladzie garść suszonych śliwek w czekoladzie garść(...)dodajemy mąki z proszkiem, miksujemy chwilę na wolnych obrotach lub mieszamy drewnianą łyżką, po chwili dodajemy resztę składników i znów chwilę mieszamy łyżką. Nastawiamy piekarnik na 180°C, wylewamy ciasto na tortownicę lub małą blaszkę kwadratową pokrytą papierem po pieczenia, pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy około godziny. Przekrawamy na pół zimny

Wasze Przepisy
Drożdżowe Kołaczyki Z Ziemniakami, Cebulką I Kiełbaską 96

malutkie to będą na dwa gryzy. Są łatwe do zrobienia, a naprawdę można nimi się najeść i ładnie wyglądają na stole, prawie jak słoneczniki ;) Składniki na 6 sporych bułeczek Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko (ująć 1 łyżeczkę żółtka do posmarowania bułeczek) 1 łyżeczka mleka 1/3 łyżeczki(...)łyżki oleju Nadzienie: 250 g ugotowanych ziemniaków (mogą być wczorajsze) 1 spora cebula 100 g startego, żółtego sera kawałek kiełbasy (1/3 pętka) (niekoniecznie) sól, pieprz, papryka słodka Ciasto 1. Z ciepłego mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Jajko wbijamy do miseczki i ujmujemy i przekładamy do osobnego naczynia 1 łyżeczkę razem z żółtkiem, dodajemy

Gotowanie...to proste !
Ciasto Pijana Śliwka 162

Mocno czekoladowe i mocno alkoholowe ciasto z kremem na bazie nutelli z suszonymi śliwkami nasączonymi rumem   i polewą z gorzkiej czekolady. Wyraziste, wilgotne  w smaku i bardzo smaczne, dla amatorów treściwych konkretnych ciast. Jest obłędnie pyszne! Sprawdzi się na róznych uroczystościach, nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Polecam. Forma 25/30 cm Ciasto: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody(...)krótko zmiksować, wlać wystudzoną masę kakaową, delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera. Wsypać mąkę i wymieszac delikatnie samą rózgą, tylko do połączenia, aby nie utracić konsystencji piany. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem-tylko samo dno, boków niczym nie natłuszczać..  Piec przez 45 minut w temp 180*c na grzaniu góra-dół. Po upieczeniu studzić w lekko

Wanilia i Kardamon
Pierogi drożdżowe - półfrancuskie z jagodami 106

Będą też pączki, ale karnawał zaczynamy od pierożków drożdżowych z oszukanym ciastem półfrancuskim. Oczywiście nie musimy go robić dwa dni hehe. To wersja przyspieszona na już :). ok 30 pierożków  Składniki: 150 ml mleka  25 g drożdży  640 g mąki 120 g cukru  250 g miękkiego masła 2 jajka 4 żółtka cukier wanilinowy  szczypta soli słoik(...)wanilinowy. Wszystko wymieszaj. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W oddzielnie misce umieść 60 g mąki i 200 g masła, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonej stolnicy wymiary 45cm x 40 cm. Na środku prostokąta umieść zmieszane masło z mąką. Boczne blaty ciasta złóż do środka, brzegi dociśnij. Ciasto obróć

Niezły Młynek
Idealnie delikatne ciasto na pierogi 146

uwielbiam farsz ziemniaczano- serowy z cebulką. Delikatnie pikantny....ale... Oprócz farszu pierogi powinny mieć również idealną "skorupkę".  Dla mnie wyznacznikiem pysznych pierogów jest delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Cienkie po ugotowaniu, ale po podsmażeniu również ujmujące zasmażoną skórką. Spróbujcie i nie żałujcie siły w ugniatanie ;) Składniki:   0,5kg mąki pszennej (typ 450 tortowa) 1 łyżeczka oleju(...)łyżeczka soli 280ml ciepłej wody (nie może być gorąca)  Przygotowanie:   Ciasto na pierogi lubi być dobrze i długo wyrobione, aby jego konsystencja po rozwałkowaniu była bardzo delikatna. Ja należę do osób, które lubią ciasto na pierogi oraz ciasto drożdżowe wyrabiać ręcznie, ale jeżeli preferujesz to oczywiście bez problemu można je wyrobić mikserem :)  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy

ChilliJemy
Chleb z chia i suszonymi pomidorami 114

Puszysty chleb z chrupiącą skórką, przygotowany z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziaren chia i suszonych pomidorów jest najczęściej pieczonym chlebem w moim domu. Od dość długiego już czasu nie kupuję pieczywa, piekę swoje bułki oraz chleby. Domowe pieczywo ma to do siebie, iż jest bardzo naturalne w smaku, nie zawiera żadnych ulepszaczy i można się nim delektować kiedy jest jeszcze(...)ciepłe. Chlebek z chia i pomidorami suszonymi robię najczęściej w każdą praktycznie sobotę. Lubię sobie wstać rano, zarobić ciasto na chleb, odpocząć kiedy chleb wyrasta i się piecze. Kiedy mąż wstaje mamy już ciepłe pieczywo prosto z piekarnika. Do takiego chleba wystarczy odrobina szynki czy sera, kilka warzyw oraz pyszne masło. Polecam Wam ten chleb, gdyż jest naprawdę prosty

MeCooks
Tort czekoladowy z kremem pomarańczowym. 109

bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort czekoladowy z kremem pomarańczowym. SKŁADNIKI: Blaty tortu : 2 ciasta czekoladowe ( patrz przepis ) Krem pomarańczowy: śmietanka kremówka 36% (400 ml.) mascarpone (250 g) orange curd (300 g) Ganache czekoladowe: czekolada deserowa (100 g) śmietanka kremówka 30% (80 ml.) Krem(...)rękaw cukierniczy  (rozmiar L /30cm.)  miarka kuchenna   waga kuchenna  podkładka pod tort barwnik spożywczy w żelu czerwony barwnik spożywczy w żelu żółty WYKONANIE: 1.) Ciasto czekoladowe . Robimy ciasta czekoladowe według tego przepisu . Z dwóch  ciast  czekoladowych ścinamy wypukłą górę. Każde ciasto przekrajamy na 2 blaty. 2.) Krem pomarańczowy . Do misy miksera wlewamy kremówkę

RITA food channel
Ptysie z malinową bezą przepyszne! 118

dzisiaj przepis na przepyszne ptysie z malinową bezą. Ptysie to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Zawsze mi smakowały i od kiedy odkryłam, że zrobienie ptysiowego ciasta wcale nie jest trudne przyrządzam ten deser na niedzielę bardzo często. Ptysie z kremem bezowym są przepyszne! Przyrządzenie bezowego kremu to naprawdé błachostka. Jest to typowy krem na bazie białek, które po zmiksowaniu tworzą(...)lśniącą i gęstą bezę, która ja zdecydowałam zabarwić gorącym, malinowym syropem. Jak się domyślacie moja beza to beza zaparzana tu i ówdzież znana jako beza włoska . Ptysiowe ciasto również nie sprawia kłopotu. To po prostu jedna duża miękka i lśniąca kluska, którą pakuję do rękawa cukierniczego i wyciskam okrągłe ptysie . Mój mąż uwielbia ptysie i mógłby je jeść na okrągło

codojedzenia
Pączki serowe bez drożdży / No Yeast Cream Cheese Doughnuts 88

pączki twarogowe na tłusty czwartek, znikają w mig i zawsze się udają! Zobacz przygotowanie pączków krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto na pączki serowe bez drożdży przygotujecie w 5 minut. Wystarczy tylko krótko zmiksować składniki i szybko połączyć je w kulę - nie potrzeba długiego zagniatania i wyrastania. Do ciasta możecie wykorzystać(...)smalec lub olej spowoduje, że pączki spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Twarogowe pączki w 5 minut nie zawierają dużo cukru - zbyt duża jego ilość w cieście mogłaby spowodować spalenie się ciasta. Po usmażeniu obficie posypujemy je cukrem pudrem albo oblewamy lukrem lub polewą czekoladową.  Domowe pączki serowe są łatwe i szybkie, idealne dla początkujących. Najlepiej

Lekcje w kuchni
Oponki jogurtowe - delikatne i puszyste! 78

Mąka pszenna 300 g + do podsypywania Żółtka 2 Drożdże świeże 20 g Cukier łyżka Masło 30 g Sól szczypta Mleko 5 łyżek + łyżeczka octu lub mocnego alkoholu do ciasta aby nie chłonęły tłuszczu + cukier puder Przygotowanie: Do miski wlać letnie mleko, dodać drożdże i za pomocą widelca rozetrzeć w mleku. Dodać cukier, sól, żółtka, jogurt, masło i wszystko razem wymieszać(...)koniec wsypać mąkę. (do ciasta warto dodać łyżkę octu lub spirytusu, aby nie chłonęły dużo oleju). Wszystko razem wyrobić w misce. Ciasto będzie rzadsze od ciasta drożdżowego i może być klejące. Na tym etapie nie dosypujemy mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości. Blat posypać mąką i wyłożyć ciasto z miski. Wyrobić do momentu, aż ciasto nie będzie

Kulinarne przygody
Pizza rodzinna – dwie wersje 95

mozzarellą. Druga wzbogacona o pieczarki, paprykę i plasterki kiełbasy krakowskiej z kurczaka. Czyli dla każdego coś dobrego To kto się skusi na taką domową pizze? Składniki: Na jedno ciasto: (ja przygotowałam dwa osobne ciasta, każde z podanych poniżej składników) 3 szklanki mąki pszennej – u mnie maka do pizzy typ 00 TOTA (polecam!) szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju(...)papryczka, około 200-250 g sera mozzarella wiórki prosty sos pomidorowy na spód niewielka ilość oleju Uwaga! Ilość sera i innych składników dostosowujemy do własnych upodobań. Przygotowanie: Jak przygotować ciasto na pizze? Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, nasze drożdże i olej. Całość zagniatamy przez dłuższy czas

Słodkie okruszki