ciasto - 160969 przepisów (strona:1531/10732)

Podpłomyki z kozim serem i młodymi warzywami 137

potłuczonej butelki i przysypywanie tego piaskiem. Wtedy inny innym razem podczas zabawy można było odkryć pod piaskiem piękne widoczki :) Przypomniało mi się o tym, kiedy na cienko rozwałkowanym chlebowym cieście układałam w widoczki młode, słodkie  warzywa i krągłe plastry słonego koziego sera. Wyglądały jak małe, jadalne widoczki! Pełne wiosenno-letniego smaku, na chrupiących podpłomykach prosto z pieca. Kiedyś równie(...)przekąską na pikniki, działkowe posiedzenia, czy ciepłe biesiadowanie na balkonach i tarasach :) Bo takie podpłomyki najlepiej smakują na świeżym powietrzu! Podpłomyki z kozim serem i młodymi warzywami Potrzebujesz: Na ciasto 225g mąki pszennej + do podsypania 1 łyżka oleju 125ml wody 2 szczypty soli Dodatki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 2 buraczki botwiny z liśćmi 1/2 małej cukinii 1 roladka sera

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Knedle z morelami i białą czekoladą 88

mąkę, szczyptę soli, tworzymy kopczyk do którego wbijamy jajko. Za pomocą noża, siekamy ziemniaki z mąką i jajkiem do wstępnego połączenia – jest to czystsza opcja rozpoczęcia pracy z ciastem. Możemy też od razu rękami zacząć łączyć składniki. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników, aż stanie się mniej klejące do rąk – tego typu ciasto zawsze się będzie trochę kleić(...)dodawajmy więcej mąki bo będzie twarde i gumowate. Z ciasta tworzymy zgrabny wałek.   Nożem, okrawamy plaster ciasta, około 0,5cm grubości. Lekko opruszonymi mąką rękami rozciągamy placek, na środek układamy morelę, a w jej zaglębienie kostkę czekolady. Obwijamy ciastem, ciasno zaklejamy, nadmiar ciasta możemy usunąć, aby kluska nie była zbyt gruba. Kulamy w rękach do utworzenia zgrabnej kulki. Robimy

Smaczna Strona
Tarta z kremem i truskawkami! Mało cukru! 105

Pyszna i prosta krucha tarta z truskawkami, takie ciasto trzeba zrobić chociaż raz w roku, a w sezonie truskawkowym jest ono obowiązkowe! Tarta na kruchym przepysznym spodzie, z kremem na bazie budyniu i ubitą śmietaną z cukrem kokosowym. Całe ciasto jest mocno "odchudzone" na tartę dodałam zaledwie dwie łyżki cukru, nie jest więc zbyt kaloryczna i nie jest za słodka(...)przepisie na kruchą tartę z truskawkami zostawiam Wam też kilka tipów na to jak ubić śmietanę aby zawsze się Wam udała, i jak zrobić najlepszy krem ever! PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE: - 100 g zimnego masła prosto z lodówki - 200 g mąki pszennej typ 480 - szczypta soli - 1 jajko rozmiar M - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka cukru kokosowego W/w szybko

SMYKWKUCHNI
Torcik a'la Milka Oreo (bez glutenu, cukru białego) 253

dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). 4. Mąkę, skrobię wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło(...)sodę wymieszać razem. 2. Olej, ksylitol i słód podgrzać do rozpuszczenia składników (nie zagotowywać). Dodać węgiel. 3. Jajko rozmieszać osobno. 4. Mokre składniki połączyć z suchymi i zagnieść ciasto. 5. Jeśli jest bardzo mokre i klejące zostawić na kilkanaście minut w chłodnym miejscu. 6. Ciasto rozwałkowywać między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wyciąć koło o tej samej średnicy

Candy Pandas
Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi 115

chrupiący. Upiekłam chleb z dodatkiem płatków owsianych błyskawicznych i kaszy manny. Nie ukrywam, że pyszny mi wyszedł. Niezwykle puszysty z chrupiącą skórką. Po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki płatków owsianych pół szklanki kaszy manny 1 łyżeczka soli 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka ciepłego mleka Dodatkowo(...)Wykonanie pysznego chlebka: 1. Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę i płatki owsiane. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, następnie wlewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy widelcem, ciasta nie zagniatamy. W razie potrzeby należy dolać ciepłego mleka lub dosypać mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. 2. Po tym czasie do ciasta

Izabelawkuchni
Ciasto biszkoptowe z galaretką 78

Dzisiaj polecam ciasto biszkoptowe z galaretką Ciasto biszkoptowe z galaretką Składniki na biszkopt o wymiarach 25X20 (piekłam w rancie) 2 jajka 55 g cukru 5 g cukru wanilinowego 40 g mąki tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 3 g proszku do pieczenia Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczana  i proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną piane, następnie(...)powoli dodawać cukier i żółtka. Jak już wymieszamy żółtka małymi porcjami (podzielić na dwie porcje), dodawać przesiana mąkę i wymieszać łopatką. Piec w temperaturze 150 stopni do zarumienienia się ciasta, pod koniec zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem. Delikatnie wkładamy patyczek  do piekarnika i nakłuwamy ciasto (nigdy nie wyciągamy biszkoptu bo może powstać

Pomysłowa kuchnia
Biszkopt z masą truskawkową i cytrynową pianką 400

Biszkopt, masa truskawkowa oraz pianka cytrynowa, to dzisiejsza propozycja na ciasto z truskawkami. Taką masę truskawkową wykorzystywałam już kilka razy ( zobacz przepis na: ciasto z masą budyniową oraz masą truskawkową wg siostry Anastazji oraz ciasto z truskawkową masą i masą jogurtową) . Jak można się łatwo domyśleć lubię to rozwiązanie:) Tego typu ciasta bardzo smakują mi i moim bliskim. Tutaj dodatkowo(...)Dodatkowo: około 150-200 g truskawek około 100-130 g liofilizowanych truskawek Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Umyte i pozbawione szypułek truskawki miksujemy na mus. Podgrzewamy

Smaki Na Talerzu
Kokosowy sernik bez pieczenia 156

Kokosowy sernik bez pieczenia to pomysł na pyszne i szybkie ciasto, które przygotujesz bez użycia piekarnika. To ciasto idealne dla wszystkich miłośników kokosa oraz osób, które lubią ciasta na zimno. U mnie tego typu ciasta bardzo często pojawiają się w okresie letnim, gdy korzystanie z piekarnika wiąże się z niemożliwością wytrzymania w mieszkaniu. Ten sernik jest jednym z naszych ulubionych(...)wszyscy bardzo lubimy kokos, a w tym cieście jest on składnikiem dominującym Ten przepis to jednak baza, możesz go modyfikować dowolnie, dodając do niego np. gorzką czekoladę. Możesz go również udekorować świeżymi owocami Kokosowy sernik bez pieczenia Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm: 200 g ciasteczek maślanych 120 g masła 100 ml mleka kokosowego (stała część) 250 g mascarpone

365 dni dookoła kuchni
Chleb pszenno-żytni z ziarami 103

chlebem. Jak pysznie smakuje śniadanie gdzie jeszcze ciepłe kromki posmarowane są twarożkiem z rzodkiewką. Poezja :) Potrzebujemy: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 75 g mąki pszennej 90 g letniej wody Ciasto na chleb: Zaczyn 220 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 60 g słonecznika 60 g pestek dyni 40 g siemienia lnianego 250 ml letniej wody 1 łyżeczka soli Zakwas(...)wodą i mąką. Mieszamy wszystko drewnianą lub plastikową łyżką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Kiedy zaczyn nam już przepracuje dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość wyrabiamy ręką (chyba, że macie ten super robot co   wyrabia takie ciasto za was). Kiedy ciasto już w miarę odchodzi od ręki to przekładamy je do keksówki

Emskie Smaki
Pszenno-żytni chleb na zakwasie / Rye and Wheat Sourdough Bread 73

jest zbity i ciężki. Powinien posmakować również tym, którzy nie nie przepadają za pieczywem na zakwasie . Z podanych proporcji upieczecie mały, zgrabny okrągły bochenek. Nie bójcie się podsypywać ciasta mąką, gdyby mocno się kleiło - trzeba dodać tyle, by z ciasta uformować gładką kulę. Pszenno-żytni chleb na zakwasie to jeden z łatwiejszych domowych chlebów, bardzo polecam! Smacznego:) Jeśli szukacie przepisu(...)garnka): 100 ml wody, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pszenno-żytni chleb na zakwasie, przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na chleb oprócz soli. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie posypać ciasto solą i zagniatać mieszadłami do ciasta drożdżowego przez 5-8 minut. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić, można podsypywać mąką, nie powinno być luźne. Odstawić na 3 godziny przykryte ściereczką

Lekcje w kuchni
Ciasteczka wiatraczki z marmoladą 121

oraz twarogu. W smaku i strukturze przypominają francuskie słodkości, ponieważ są maślane, lekko chrupiące i mają warstwową strukturę. Poniższe ciasteczka są bardzo proste do przygotowania. U waga: do przygotowania ciasta na wiatraczki należy wykorzystać taką samą ilość mąki, masła oraz twarogu (np. po 250 g) . Przed podaniem, wiatraczki posypać cukrem pudrem (jeżeli ciasteczka będą jadły maluszki to cukier puder należy(...)kostka!) 250 g twarogu półtłustego (1 kostka) 250 g mąki (niepełne 2 szklanki) dodatkowo 1 jajko marmolada, powidła śliwkowe cukier puder Z masła, twarogu i mąki wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do woreczka i schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować i wykroić kwadraty. Następnie każdy bok kwadratów należy

Ugotować
Domowe ciasto - co zrobić, by zawsze się udało? 112

Smak domowego ciasta jest na tyle wyjątkowy, iż zazwyczaj jeden kęs wystarczy, bo rozpoznać, czy dany wypiek powstał w domowym zaciszu, czy jest efektem produkcji masowej doświadczonych cukierników. Placki, przekładańce, tory urodzinowe - wypieki wszelkiej maści powstające w domu są pieczone z miłością. 1.   Czy każdy może zostać mistrzem cukiernictwa? 2.   Stolnice i maty do pieczenie - akcesoria(...)spędzać wolny czas w kuchni i poszukujesz rozwiązań, dzięki którym Twoje wypieki będą jeszcze smaczniejsze, a czas ich przygotowania się skróci? A może dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem ciast i chcesz się dowiedzieć, w jakie elementy wyposażenia kuchni warto zainwestować? Czy każdy może zostać mistrzem cukiernictwa? Nie trzeba mieć specjalnego talentu ani lat doświadczenia przy stolnicy, aby samodzielnie przygotować

kruche babeczki
Pizza ze szparagami i botwinką 80

maksa z tego maja w kuchni. U mnie zdecydowanie królują szparagi, botwinka i rabarbar. Odbijam sobie w kuchni majowe niedomagania na zewnątrz. PIZZA ZE SZPARAGAMI I BOTWINKĄ Składniki: Ciasto (możecie użyć też innego sprawdzonego przepisu na ciasto) 400 g mąki ( najlepiej typ 00) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy ok 200 ml wody ciepłej(...)ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól 1 kulka mozzarelli 150 g twarożku koziego 3 łyżki oliwy pęczek szparagów 2-3 jajka Przygotowanie: Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać drożdże z ok 20-30 ml wody, szczyptą cukru i łyżką mąki – ostawić na 15 minut. W misie miksera umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać, dodać oliwę

Cooking for Emily
Sernik na kruchym z kawą i żurawiną 87

Sernik na kruchym cieście z nutą kawy i słodką żurawiną.  Witajcie w słoneczną niedzielę. Pogoda zachęca do siedzenia na tarasie z kawusią i jakimś słodkim akcentem. Jako wielbicielka serników wpadłam wczoraj na pomysł połączenia go z kawą. Maślane kruche ciasto z kremowym serkiem śmietankowym i mascarpone, do tego aromat kawy i słodka żurawina stworzyła niebanalny smak! Wartości odżywcze(...)kawałka (24): 212 kcal B 7 g W 11 g T 15 g Składniki: ciasto: 400 g mąki (u mnie orkiszowa) 2 jajka 200 g masła zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru pudru (zmielony słodzik) masa: 500 g twarogu śmietankowego** 250 g mascarpone* 3 jajka* pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) 1 budyń śmietankowy

zdrowo i aktywnie
Sernik na kruchym z kawą i żurawiną 88

Sernik na kruchym cieście z nutą kawy i słodką żurawiną.  Witajcie w słoneczną niedzielę. Pogoda zachęca do siedzenia na tarasie z kawusią i jakimś słodkim akcentem. Jako wielbicielka serników wpadłam wczoraj na pomysł połączenia go z kawą. Maślane kruche ciasto z kremowym serkiem śmietankowym i mascarpone, do tego aromat kawy i słodka żurawina stworzyła niebanalny smak! Wartości odżywcze(...)kawałka (24): 212 kcal B 7 g W 11 g T 15 g Składniki: ciasto: 400 g mąki (u mnie orkiszowa) 2 jajka 200 g masła zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru pudru (zmielony słodzik) masa: 500 g twarogu śmietankowego** 250 g mascarpone* 3 jajka* pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) 1 budyń śmietankowy

Zdrowie i pysznie na talerzu