ciasto - 160969 przepisów (strona:1538/10732)

Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą 61

Czekoladowy sernik z wiśniami był pierwszą myślą, gdy zobaczyliśmy ogrom dojrzałych owoców na drzewach. Musiał jednak ustąpić pierwszeństwa prostym ciastom drożdżowym i upiekliśmy go dopiero teraz, wykorzystując wiśnie z ostatnich zbiorów. Ponieważ z pieczenia jagodzianek z kruszonką zostały nam białka, pierwotne plany na sernik wzbogaciliśmy o bezowy kopiec, ale nie jest on niezbędny. Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą stał(...)dotychczasowych wypieków tego lata i nawet Ed, który nie lubi serników, jedząc go, wydawał pomruki zadowolenia. Składniki na czekoladowy sernik z wiśniami i bezą Owoce: 400 g wiśni Czekoladowe ciasto: 250 g masła 450 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżki kakao Masa sernikowa: 1 kg białego sera z wiaderka (lub trzykrotnie zmielonego) w temperaturze pokojowej 5 jajek

niecodziennikpary
Miodownik 68

Miodownik , u mnie w domu znany jako kaszak , a w innych domostwach nazywane Stefanka , to ciasto typowo świąteczne pieczone najczęściej na Boże Narodzenie lub Nowy Rok. Ponieważ ciasto to można przygotować kilka dni wcześniej, nas dzieci, kusiło ono na długo przed Wigilią i naprawdę musieliśmy wysilać swoją wolę, aby nie ukroić dla siebie choć kawałeczka. Niezależnie od tego, czy miodownik(...)robiony był z kaszą manną, czy też z grysikiem, zawsze pięknie wyglądał i doskonale smakował. Udostępnij Składniki na miodownik Ciasto miodowe: 1 / 2 kg mąki 125 g margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody Masa grysikowa: 1 / 2 l mleka 4 łyżki grysiku (lub kaszy manny) 250 g margaryny 1 szklanka cukru Polewa

niecodziennikpary
Chałwowiec 74

Chałwowiec to pyszne przekładane ciasto czekoladowe, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole. Piekąc ciasto w tortownicy, można zrobić tort, kremu chałowego jest wystarczająco dużo nie tylko na przełożenie ciasta, ale również na ozdobienie boków i wierzchu. Pomimo użycia dużej ilości chałwy, masa nie jest zbyt słodka, więc ciasto przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom tego przysmaku. Składniki(...)ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez gęste sito, wymieszać. Delikatnie wmieszać te składniki do ubitych jajek. Formę o wymiarach 25/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać czekoladowe ciasto, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 25-30 minut . Pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut, uchylić drzwiczki

niecodziennikpary
Mazurek kajmakowy 63

Mazurkiem kajmakowym , z myślą o blogu, rozpoczęliśmy tegoroczne świąteczne wypieki. Jest to najprostsza wersja wielkanocnych mazurków, którego podstawą jest doskonałe kruche ciasto. Po jego upieczeniu wystarczy jedynie rozsmarować masę krówkową i ozdobić bakaliami. Tę łatwość w zrobieniu mazurka kajmakowego można wykorzystać włączając dzieci w przedświąteczne przygotowania, z pewnością taka zabawa im się spodoba. Składniki na mazurek kajmakowy Kruche ciasto(...)masła 70 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Dodatki: 1 / 2 puszki masy krówkowej bakalie do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zimne masło w kawałkach, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtko, wodę oraz szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki

niecodziennikpary
Ananasowiec na czekoladowym spodzie 90

Ananasowiec to ciastko lubiane przez wiele osób, które co jakiś czas przypominają mi o tym, prosząc właśnie o ten wypiek. Mając to na uwadze, przygotowałam nieco inną wersję ciasta z ananasami, która również znalazła uznanie wśród jedzących je Znajomych. Tworzenie nowych ciast inspirowanych już kiedyś zrobionymi jest bardzo przyjemne i jak się okazuje efekty są równie smaczne. Ananasowiec na czekoladowym(...)spodzie , podobnie jak poprzednia wersja, jest orzeźwiający, nieco kwaskowaty i z przyjemnie chrupiącą kokosową górą. Warto spróbować. Składniki na ananasowiec na czekoladowym spodzie Czekoladowe ciasto: 110 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 4 jajka wielkości L 3 łyżki kakao Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 2 galaretki pomarańczowe

niecodziennikpary
Castagnaccio 71

przepis na włoskie ciasto castagnaccio natrafiliśmy przypadkiem, szukając czegoś zupełnie innego. Jego niecodzienne smaki bardzo nas zaintrygowały, a ponieważ główny składnik, jakim jest mąka kasztanowa, leżał od dłuższego czasu w szufladzie, od razu dodaliśmy pomysł do zakładek. Nie znając języka włoskiego, skorzystaliśmy z wbudowanego translatora, który podpowiadał nam, że mamy użyć jądra lub ziarna orzecha włoskiego, a na koniec posypać(...)powierzchnię ciasta kroplą oleju. Przepis na ciasto z mąki kasztanowej był na tyle prosty, że takie słowne perełki nie tylko nie przeszkadzały, a wręcz rozweselając, uprzyjemniały czas w kuchni. Udostępnij Składniki na castagnaccio 250 g mąki kasztanowej 300 ml wody 2 łyżki oliwy 50 g orzeszków pinii 40 g rodzynek 30 g orzechów włoskich 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka cukru

niecodziennikpary
Drożdżówki z makiem 107

porcjach po 600 g mrożę. Wtedy jak znalazł domowa masa przydaje się do wyczarowania słodkich drożdżówek. Uwielbiamy masę makową więc u mnie drożdżówki są pełniutkie maku. Jeśli wolicie więcej ciasta drożdżowego, po prostu zmniejszcie ilość masy. Polecam serdecznie :) Składniki: 540 g mąki pszennej 80 g cukru szczypta soli 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych) 75 g roztopionego masła(...)orzechów laskowych prażonych od Helio ) 600 g masy makowej np. z tego przepisu   (moja domowa masa makowa) Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu

Kocham..lubię..gotuję..
Babka kawowa 116

Babka kawowa proste ciasto do kawy i herbaty.  Babka kawowa nie wymaga użycia drożdży, jest miękka, wilgotna i aromatyczna. Zrobicie ją bardzo szybko, a później...  Zaparzcie filiżankę ulubionej kawy lub herbaty, usiądźcie wygodnie w fotelu i cieszcie się smakiem pysznego ciasta. Babka kawowa na to zasługuje! Ilekroć rozmawiam z kimś albo zamieszczam na blogu przepis na ciasto(...)przepis 1. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. 2. Nie przerywając ucierania, kolejno, jedno po drugim dodajemy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Ciasto ma prawo się w tym momencie zważyć, to bardzo częste zjawisko i nie jest to powód do zmartwienia. 3. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Słodkie drożdżowe bułeczki odrywane 104

Świeże, pachnące bułeczki najlepszy smak mają, a jeśli są słodkie to w mig znikają. Wydawać by się mogło, że trzeba się przy nich napracować, ciasto na piękne, równe kształty formować. Ale tu nie chodzi o idealnie wyglądanie, ale o ich smaczne zjadanie. Można tylko płaskie ciasto ponacinać, a po upieczeniu bułeczki odrywać. Różna ich wielkość sprawia, że sami wybieramy(...)mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 min w temp. pokojowej. Dodajemy żółtka, sól, część mąki i miksujemy. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Jeszcze raz wyrabiamy, spłaszczamy na kształt prostokąta o grubości ok. 3 cm. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia

Moniki Smakołyki
Szybka domowa pizza bez drożdży 73

patelni Prosta, szybka i bardzo smaczna pizza, którą wykonamy dosłownie w kilka chwil. Bez dodatku drożdży i bez użycia piekarnika. Całość zrobimy na dużej patelni. Jest to inne ciasto niż te klasyczne jakie znamy z pizzerii, ale również bardzo smaczne i do tego ekspresowe w przygotowaniu!     Składniki: Ciasto: 100g mąki ok pół szklanki wody 1 łyżka oleju pół(...)łyżki pikantnego ketchupu 1 przeciśnięty ząbek czosnku Dodatki: (według uznania) ser żółty, szynka, wędlina, kiełbasa, cebula, pomidor, ananas,podsmażone pieczarki, oliwki itp.       *** Składniki na ciasto umieszczamy w misce i mieszamy. Całość odkładamy na około 5 minut, aby ciasto odpoczeło *** *** Ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i rozwałkujemy na okrągły placek *** *** Patelnie smarujemy niewielką ilością oleju i mocno

Blog z Apetytem
Błyskawiczne bułeczki śniadaniowe bez drożdży 196

drożdży to sepcjalność starej kuchni irlandzkiej. Soda bread to specjalność każdej irlandzkiej szanującej się babki. Robi się go bardzo szybko, na poczekaniu i zrobi go każdy, kto nigdy wcześniej ciasta nie robił. Tak jest też z błyskawicznymi bułeczkami śniadaniowymi. Wystarczy połączyć składniki, utoczyć kulki, spłaszczyć i bułeczki śniadaniowe gotowe. Dodajmy bułeczki bez drożdży. Składnikiem spulchniającym jest tu soda(...)niewielkiej ilości – która w połączeniu z jogurtem (możesz też użyć maślanki lub kefiru) sprawia, że ciasto ładnie rośnie. Ciasto na bułeczki śniadaniowe nie jest tak elastyczne jak ciasto drożdżowe, jest, co tu dużo mówić, kluchowate i niewyględne;) Ale nie przejmuj się, po upieczeniu bułeczki bez drożdży pięknie wyrosną, będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. W razie problemów

Niedzielny kucharz
Maślane, puszyste rogale z makiem, wg przedwojennego przepisu z 1933 roku 86

tego możecie je przygotować na dwa sposoby – jak – zerknijcie niżej Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali – dodajcie więcej cukru do ciasta. Też będą smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi Składniki (na 6 małych rogalików): – 250 g mąki pszennej – 1 jajko + 1 jajko(...)wody – mak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn – nie wiesz jak? Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn “ruszy”, połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum 10 min i w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki – ciasto będzie delikatnie się kleiło do rąk). Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce

CookYourself
Różyczki drożdżowe 94

Ciasto drożdżowe może wydawać się takie zwyczajne, ale w tym wydaniu zyskuje niesamowity kształt i estetykę. Właśnie dlatego różyczki drożdżowe wydają mi się świetnym nawiązaniem do książki „Dżentelmen w Moskwie”, w której główny bohater pozbawiony majątku, piękna i wszystkiego, co kochał do tej pory, stara się odnaleźć piękno w zwyczajnych rzeczach i budować na nowo swój świat, wierząc że… „prawdziwe(...)masła 1 szczypta soli 16 łyżeczek ulubionego dżemu (u mnie to dżem z czarnej porzeczki Składniki na lukier: 2 łyżki ciepłej wody 4,5 łyżki cukru pudru Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 3 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę, żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę

Słodki sentyment
CIASTO KOKOS NA BUDYNIU 187

Bardzo łatwe, szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia ciasto z herbatnikami, budyniem, amaretto i kokosem.  Ciasto kokos na budyniu to wyśmienity deser do popołudniowej kawki. O delikatnym i aksamitnym smaku zachwyci wszystkich wielbicieli kokosa. Jak zrobić ciasto kokos na budyniu pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania.  Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO KOKOS NA BUDYNIU   SKŁADNIKI:  Krem budyniowy: mleko (2 szkl.) żółtka (2 szt.) mąka pszenna (2 łyżki kopiaste) mąka ziemniaczana (2 łyżki kopiaste) cukier (pół szkl.) masło (250 g) likier amaretto (4 łyżki) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) wiórki kokosowe (garść) Dodatkowo:   herbatniki ( 26 szt.) wiórki kokosowe (około 50 g) do posypania wierzchu ciast Potrzebne

RITA food channel
Torcik brzoskwiniowo-ajerkoniakowy 94

przyozdobiona dwukolorowymi rurkami. Niebo w ustach. Polecam! Do pianki dodałam odrobinę żółtego barwnika (akurat miałam taki na stanie), ale nie jest to konieczne, gdyż nie zmienia on zupełnie smaku ciasta, a jedynie dodaje efektu wizualnego. Natomiast żelka wierzchnia sama z siebie wychodzi pięknie żółciutka z uwagi na kolor ajerkoniaku.     Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na puszystą puszystą masę. mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką *** *** Ciasto przelewamy do foremki lub tortownicy ( u mnie o średnicy 20 cm ) i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto studzimy i nasączamy syropem z brzoskwiń

Blog z Apetytem