zdrowotnych właściwościach nasturcji, Karmel-itka pisała przy okazji pochwalenia się śniadaniem, dokładniej chlebem z nasturcją i miętą . Tym razem Karmel-itka postanowiła wykorzystać roślinę, jej nasiona, do przyrządzenia fałszywych kaparów, takich polskich. O dziwo, smakują łudząco podobnie do prawdziwych. Jeśli nie wierzycie, przekonajcie się sami ! POLSKIE KAPARY. / źródło: Sielskie Życie 3/2013 / duże nasiona nasturcji ocet jabłkowy sól Nasiona nasturcji zbieram
W kuchni Karmel-itkiDoprawiam. Przed podaniem podgrzewam ponownie, a gdy już jest na talerzu, kruszę na wierzch pozostałość koziego sera i posypuję świeżo mielonym pieprzem. Można podać do tego jeszcze kawałek świeżego chleba na zakwasie. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprawda? Ale to przyjemna, cudowna wręcz rzeczywistość. Którą może każdy w swym domu zaprowadzić. Wystarczy tylko chcieć. I włożyć w to serce. Bułki te są zupełnym przypadkiem. Początkowo planowałam chleb, taki jak TEN . Jednak plany się zmieniły, gdy dojrzałam na półce w markecie mąkę orkiszową. Do tego znalazłam w szafce płatki owsiane. Pomyślałam i... Zaczęłam eksperymentować, totalnie bez żadnego oparcia
W kuchni Karmel-itkiwięc uznałeś, że niedaleko pada jabłko od jabłoni i lepszej partii nie znajdziesz... - śmiałam się, gdy prosił mnie o rękę. - Obie fantastycznie gotujecie, ale jak jestem z Tobą i chleb powszedni ma cudowny smak. Stanęliśmy na ślubnym kobiercu, gdy miałam 22 lata, a Staszek 29. Przez pierwsze półtora roku mieszkaliśmy z rodzicami męża, a później z naszą
W kuchni Karmel-itkinajwięcej mleka. Przelewam do wyparzonej, wystudzonej szklanej butli i trzymam w lodówce. Przechowywać do 3-4 dni w lodówce. Z pozostałych zmiksowanych orzechów można zrobić mazidło do chleba. Mieszam orzechy z miodem, cynamonem i smaruję nim świeże pieczywo. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitego idealnie nadaje się leżak nad basenem :) Co do jedzenia, już wiele razy wspominałam, że jest to mój największy problem. Nie mają tutaj świeżego pieczywa, można kupić jedynie chleb tostowy, owoce i warzywa są pozbawione smaku a wszystko jest sztucznie słodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda
Zgrabne Gotowaniesię podobał mój pobyt w USA, ale cieszę się, że już wróciłam do Polski. Tak naprawdę nigdy jeszcze nie opuściłam domu na tak długo. Po 4 miesiącach jedzenia gąbkowatego chleba, "papierowych" owoców i warzyw, okropnych fast foodów w końcu przypomniałam sobie smak prawdziwego polskiego jedzenia. Wspaniałe uczucie :) Wraz z moim powrotem przyszedł czas na reaktywację bloga. Bardzo Was przepraszam
Zgrabne Gotowaniepieprzem. Z upę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką lub drobno posiekaną dymką. G rzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepieprz i majeranek. Dusimy dłuższą chwilę, mieszając całość co jakiś czas. Na końcu dosypujemy świeży posiekany koperek,mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę. Nakładamy do miseczek i podajemy z chlebem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePowidło śliwkowe, czy powidła? Kurcze sama nie wiem jaka forma jest poprawna, może Wy wiecie? Wiem jedno: uwielbiam to! Mój smak z dzieciństwa kromka chleba posmarowana masłem, na to plaster sera białego w kostce i na wierzch powidła śliwkowe...mmmm Pycha! Trochę śmieszne połączenie, ale przecież możecie spróbować! Zastosowań powideł jest mnóstwo, już nie moge się doczekać! Składniki: śliwki węgierki
Blondynka Gotujesię piekły. Kiedy upłynął czas pieczenia, otworzyłam naczynie, natarłam golonki miodem wymieszanym z łyżką wywaru i tak odkryte piekłam jeszcze 20 minut. Z czym podałam golonkę? Oczywiście z chlebem, musztardą i chrzanem ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekanapce w czystej postaci nigdy w życiu! Zrobiłam masło czosnkowe, takie na kanapki, do tego w formie sympatycznego kurczaka i co? Udało się! Spokojnie patrzę jak smaruje masłem chleb, na to kładzie ulubione dodatki. Składniki na 1 kurczaka: 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej kilka ząbków czosnku sól ziołowa w młynku Prymat 2 ziarenka pieprzu kawałeczek czerwonej wstążeczki forma
Blondynka GotujeMINIE -NAUCZ SIĘ GRILLOWAĆ W DESZCZU!' . Składniki: kawałek surowego boczku przyprawa do grilla pikantna Kamis majeranek suszony Kamis 3 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda Dijon Kamis ketchup kilka kromek chleba kilka gałązek świeżego tymianku Wykonanie: Wlewamy trochę oleju do miski, do którego wsypujemy majeranek suszony, przyprawę do grilla i przeciśnięte przez praskę czosnek. DO tej naszej marynaty wkładamy pokrojony
Blondynka Gotujejeszcze druga odmiana pesto, która w przeciwieństwie do odmiany standardowej pesto alla genovese zawiera suszone na słońcu pomidory i nazywa się pesto alla siciliana. Pesto serwowany jest do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. We Włoszech sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę
Blondynka Gotujemaja br. Tak się złożyło (zupełnie przez przypadek), że wpis ten powstał dokładnie 6 miesięcy po ukazaniu się pierwszego wpisu na blogu, a był to przepis na chleb orkiszowy . :) Całkiem ładnie się złożyło. ;) Sernik z polewą czekoladową PRZEPIS (tortownica: ø 2 2 cm ) Kakaowy spód sernika ( ź ródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine ) Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.com