Grochówka 177dodać do zupy. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczek. Wrzucić do zupy. Całość przyprawić majerankiem. Podawać ze świeżym chlebem
Magiczne Życie Marty
Smakowity pasztet z kruszonką pistacjową 197najlepiej na 12 godzin do lodówki. SMAKOWITA PAJDA ZASKOCZYŁA MNIE SWOIM SMAKIEM. NIE PRZEPADAM ZA SMALCEM I STARAM SIĘ JAK NAJMNIEJ UŻYWAĆ GO W KUCHNI, JEDNAK ŚWIEŻY I CIEPŁY CHLEB ZE SMAKOWITĄ PAJDĄ SMAKUJE PRZEPYSZNIE
Magiczne Życie Marty
Bigos z włoskiej kapusty 196pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku. Całość połączyć z koncentratem pomidorowym. Kiełbasę pokroić w pół plasterki, przesmażyć i dodać do bigosu, zagotować. Podawać gorący z chlebem bądź ziemniakami
Magiczne Życie Marty
Wianuszki i chlebek do święconki 182wodą na 20 minut. Ciasto pokroić na mniejsze kawałki, formować cienkie ruloniki. Z trzech wałeczków formować wianuszki- z podanych składników wychodzi 6 wianuszków. Z reszty ciasta uformować mały bochenek chleba, naciąć go nożem w dwóch miejscach. Wianuszki i chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, posmarować pozostałym białkiem. Wianuszki posypać czarnuszką bądź sezamem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić
Magiczne Życie Marty
Szybka przystawka czyli pikantny omlet z kabanosem 178plasterki kabanosa. Jajka ubić razem z mąką, dodać szczyptę soli oraz wszystkie zioła. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na kabanosy, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z chlebem i ulubionymi warzywami, ziołami
Magiczne Życie Marty
Scones z rodzynkami i czekoladą 228serdecznie :) Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne śniadanie, na które niestety trzeba poświęcić trochę dłuższą chwilę, ale gwarantuję Wam, że warto! Scones to bułeczki, pochodzące ze Szkocji, nazywane czasem szybkim chlebem . Bardzo często podawane są z herbatą. Początkowo scones były pieczone na patelni, jednak z czasem zaczęto je wypiekać w piecu. Są one zwykle okrągłe, bez dodatków, jednak znajdziecie wiele przepisów
Pora coś zjeść
Caramel croissant pudding 208Pierwsze wzmianki o tym ostatnim są notowane na rok ok. 1420. Pudding Nigelli jest słodki, kremowy, mogę powiedzieć, że nawet lekko zapychający. Zamiast croissantów można użyć innego pieczywa np. chleba. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 280młodej kapusty. Jak tu z tego nie skorzystać? ;-) Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż można ją też spałaszować samą lub z kromką chleba. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Ciabatta z czekoladą 168Część przy wyrastaniu się roztopiła, tworząc piękne i słodkie esy floresy, które upiększają nasz bochenek! Dzisiejszy wpis jest tym bardziej szczególny, iż przygotowałam go w ramach akcji Upiecz Smakowity Chleb! organizowanej przez Tosię i Śliwkę. Zapoznajcie się z zasadami akcji i zapraszam Was do upieczenia ciabatty lub innego pysznego pieczywa od dziewczyn! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeść
Konfitura truskawkowa 201żel fixów i innych sztucznych substancji, postanowiłam, że będę stać nad garnkiem ile będzie trzeba, żeby była taka jak sobie wymarzyłam. Słodka, gęsta, w sam raz na kromkę świeżego chleba, posmarowaną masłem. Kwintesencja sezonu truskawkowego zamknięta w małym słoiczku, który będzie cieszył nasze podniebienia w trakcie zimy :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Knedle z morelami 149chciałby być kimś więcej? Romantyczna opowieść o miłości, przyjaźni i rodzinie. O tym, że chcemy kochać i być kochane. O przyjemności, jaką czerpiemy z drobnych rzeczy: zapachu świeżego chleba, smaku konfitury z czereśni, feerii barw różanego ogrodu, spotkań z bliskimi. O radości życia. O szczęściu.” Przepis pochodzi z powyższej książki. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeść
Ciabatta z oliwkami 172Witajcie! Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba 2013 . Nie mogło u mnie oczywiście zabraknąć bochenka, którym się mogliśmy delektować cały dzień. Ciabatta jest moim ulubionym pieczywem, znajdziecie już kilka wariacji na jej temat na blogu, więc i w tym ważnym dniu musiała się pojawić. Przygotowałam ją w ramach akcji Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Domowe masło orzechowe 229granolę . O przetworach już nie wspominam :-). Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie. Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek bananowych . Spróbujecie je przygotować? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Hummus z suszonymi pomidorami 221czas kiedy w końcu zrobię hummus, aż pewnego dnia się zdecydowałam i jego smak kolejny raz mnie zachwycił. Hummus jemy tak jak każdą inną pastę, możemy nim posmarować świeży chleb, wzbogacić o różne dodatki, nie tylko przyprawy mam na myśli. Ja pokusiłam się o położenie na nim marynowanych serc karczochów, musztardy francuskiej, oliwek, wyszło całkiem pysznie. Gorąco polecam! :-) Zapraszam! Czytaj
Pora coś zjeść
Pączki 469się stykać z dnem garnka - olej rozgrzewać powoli, jeżeli posiadamy termometr spożywczy, temperatura powinna wynieść 175 stopni, jeśli nie mamy tego gadżetu - należy wrzucić do oleju kawałek skórki z chleba, jeśli utrzyma się na powierzchni, a wokół pojawią się bąbelki, olej jest gotowy do smażenia - pączki delikatnie przekładać do oleju sklejoną częścią do góry (tą, która leżała na blacie), wcześniej
Smakołyki Bereniki