Początek maja to najlepszy czas na wykorzystanie darów Matki Natury. Można wtedy wzbogacić domową spiżarnię o takie rarytasy jak angielski sos miętowy, sok z młodej pokrzywy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNawet niewielka ilość, pojedyncza porcja, przyda się, kiedy pewnego dnia zabraknie czasu na gotowanie. Warzywa i owoce Z warzyw (marchew, pietruszka, seler, etc.) można zrobić po ugotowaniu ich najprostszą sałatkę lub po prostu surowe zetrzeć na jarzynowej tarce, przesypać solą i wymieszać. W ten sposób mamy gotową jarzynkę-przyprawę np. do zup. Ziemniaki Z nich najprościej zrobić sałatkę
Codzienna kuchnia niecodziennaProsta sałatka śledziowa do przygotowania w niecałe 5 minut. Wystarczy tylko pokroić składniki i wszystko wymieszać. Filety śledziowe zamarynowane z chilli dodają fajnego, lekko pikantnego smaku. Składniki: 1 opakowanie filetów śledziowych sweet chilli Seko , 1 cebula, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 ogórki konserwowe, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie: Filety śledziowe delikatnie odsączamy z nadmiaru zalewy. Kroimy w kosteczkę(...)Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę. Wsypujemy groszek. Sałatkę mieszamy z majonezem
Aga w kuchnilunch, obiad (jak zwał tak zwał) do pracy. Popularne są również coraz częściej zdrowe posiłki, mające zastąpić popularne (i raczej mało dietetyczne) kanapki. Zrobiłam przydatne zestawienie 15 przepisów na sałatki w wersji FIT. * w trzech sałatkach pojawił się majonez, który śmiało możemy zastąpić jogurtem. Z ciecierzycą Z winogronami w sosie vinegrette Kapuściana w musztardzie Buraczana Z kuskus i łososiem
Tradycyjna KuchniaKoktajl na gorąco to wcale nie szaleństwo, jesienna aura powoduje nie odpartą chęć ogrzania się :) Zwykła herbata może nie wystarczyć, szczególnie że bardzo często też łapie
Kuchnia PROzdrowotnaKlasyka w połączeniu z tym co tygryski lubią najbardziej czyli chilli :). Świeże papryczki są już dostępne w większości marketów i często też są uprawiane w Polsce
Kuchnia PROzdrowotnaistniejący na rynku od 1990 roku. W swojej ofercie posiada ponad 200 najwyższej jakości ekologicznych produktów, w tym: zupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów(...)Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający
Poranek na słodkochodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem(...)Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję
Cooking MonsterSzybka w przygotowaniu i dająca dużo energii sałatka z kurczakiem, soczystym pomidorem malinowym, chrupiącą papryką, zieloną pietruszką i mozzarellą. 200 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1 pomidor malinowy 1/2 pęczka natki pietruszki 1 duża kulka mozzarelli 1 łyżka oliwy z oliwek do sałatki Oliwa z oliwek do smażenia Zioła suszone (bazylia
VioletoweKucharzenieSałatka, którą dzisiaj Wam polecam jest pełna smaków i aromatów. Idealna na kolację, do pracy i na imprezki. Kolorowa i łatwa do zrobienia. Składniki: 100 g czerwonego ryżu (u mnie Skworcu ) wędzona pierś z kurczaka (około 250 g - 300 g) 10 dag sera żółtego 1 papryka czerwona puszka kukurydzy 3 czubate łyżki siekanej natki pietruszki 4 czubate łyżki majonezu(...)około 20 minut). Odcedzamy i studzimy. Jeśli nie macie czerwonego ryżu, możecie użyć zwykłego ryżu białego. Pierś z kurczaka, ser żółty i paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy. Smacznego
Smak mojego domuobfitości jadam je do każdego posiłku, a za kilka tygodni będę nucić: Addio pomidory Addio ulubione Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej... * Chyba zgodzicie się ze mną, że kupowanie pomidorów zimą nie ma sensu, są bez smaku i zapachu. Ale jakby tak wyjąć zimowa porą ze słoiczka pomidory, które(...)dojrzewały w letnim słońcu? Takie pomidorki wyśmienicie pasowałyby do sałatki. Koleżanka obdarowała mnie znaczną ilością pomidorków koktajlowych, więc zapakowałam je do słoików w towarzystwie takim jakie do nich pasuje: czosnek, oregano i oliwa z oliwek. * fragment tekstu piosenki z Kaberetu Starszych Panów, tekst Jeremi Przybora Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych do każdego półlitrowego słoika: po 1 dużym ząbku czosnku
Codziennik KuchennyPyszna i lekka sałatka, która łączy kilka smaków - słodkie winogrona, słony ser oraz kwaskowy sos balsamiczy. Całość idealnie dopełnia prażony słonecznik, który uwielbiam. składniki: 5-6 liści sałaty lodowej 400 g różowych winogron 150 g serka sałatkowego a`la feta 2-3 garście słonecznika olej do skropienia sos balsamiczny do skropienia Liście sałaty lodowej porwać na małe kawałki. Winogrona przekroić(...)pół, można wypestkować jeśli ktoś nie przepada za pestkami. Ser pokruszyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać. Sałatkę delikatnie skropić olejem oraz odrobiną sosu balsamicznego i od razu podawać
Monia miesza i gotujeDziś propozycja wytrawna- sałatka nie tylko na imprezę ale także na codzienną kolację. Zrobiłam ją jak zawsze: namieszałam to, co było w domu i wyszło bardzo pysznie i pożywnie. Składniki: 1/2 brokuła 1 szklanka makaronu średniej grubości 4 kabanosy (niezbyt suche) czerwona papryka puszka białej fasoli 5 jajek mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku(...)pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo i pokroić niezbyt drobno. Kabanosy pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z jogurtem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić pieprzem. Wszystkie składniki razem wymieszać, odstawić sałatkę do lodówki, żeby smaki przeszły
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniahistorii pochodzenia i odkrycia tych produktów. Acai jest mi bardzo dobrze znane, natomiast z lucerną w tej postaci spotykam się po raz pierwszy. Te superfoods'y możesz dodawać do sałatek, jogurtów, koktajli i innych dań lub wypić po wymieszaniu z wodą czy sokiem. JAGODY ACAI - ułatwiają trawienie i wypróżnianie, poprawiają wzrok, obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Pomagają(...)używać po raz pierwszy. Na co dzień w mojej kuchni znajduje się olej kokosowy i oliwa z oliwek - ekologiczne, tłoczone na zimno. Do smażenia używam tego pierwszego, a do sałatek i potraw już gotowych zazwyczaj dodaje oliwę. OLEJ PALMOWY - uzyskany z miąższu owoców palmy oleistej pochodzącej z kontrolowanych upraw ekologicznych. Ma czerwono-pomarańczową barwę, gdyż nie został poddany procesom
Zdrowie na języku :PSałatka jest bardzo smaczna i można ją przygotowywać przez dłuższy czas, ponieważ wszystkie warzywa są dostępne przez cały czas, więc nie musimy się ograniczać do sezonu letniego. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg białej kapusty 8 szklanek wody 5 łyżek cukru 1,5 łyżki soli 6 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego(...)garnka zalewamy wodą i dodajemy cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować 25-30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie i pod koniec dodać ocet. Gotować jeszcze chwilkę. Gotową sałatkę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5 minut. Smacznego
talerz przyjemności