robie podobnie i takie domowe wedlinki sa najpyszniejsze:) sowa_nie_sowa 2011/11/01 12:13:27 Monami - mnie też się kojarzyła z czymś przede wszystkim pracochłonnym. Podobnie jak kiedyś pieczenie chleba;) Ewa - nie wiem po co tam majonez, ale ja lubię, więc się nawet nie zastanawiałam;) Kasiaorlikowska - wydaje się, że po tak krótkiej obróbce nie może wyjść nic jadalnego, prawda? Kulinarnespotkania
Zdrowa Kuchnia Sowykojarzy;) panna_malwinna 2012/01/13 14:11:47 Hummus uwieeelbiam! Chętnie bym się poczęstowała;) ren-ya 2012/01/13 14:32:37 Ja bardzo lubię wszelkie pasty do chleba, a sezam też przypadkiem mam w domu:) sylwiam7 2012/01/13 14:50:22 Ja również pierwszy i ostatni raz jadłam go rok temu :) I również go kiedyś zrobię, bo to fantastyczna sprawa :) sowa_nie_sowa
Zdrowa Kuchnia Sowywodę i posoliłam (sn) 4. wlałam wino (k) 5. dorzuciłam szczyptę lubczyku (g) Gotowałam ok. 30 min. Na koniec zmiksowałam, przelałam do miseczek, dodałam śmietanę, posypałam zrobionymi z pełnoziarnistego chleba grzankami i jeszcze dodatkowo lubczykiem. Ciekawe, bo po użyciu takiej ilości czosnku byłam przygotowana na zupę bardzo mocno nim naznaczoną, a tu nic takiego nie nastąpiło - zupa jest (albo mnie
Zdrowa Kuchnia Sowykolejno dodałam jeszcze: łyżkę oliwy (sł), estragon, pieprz, czosnek niedźwiedzi (o), a na końcu trochę soli i kilka kropli sosu sojowego (taki bez glutaminianu) (sn). Zmiksowałam, przełożyłam na kromki chleba opieczone w tosterze i posypałam dla zwiększenia urody suszonymi pomidorami. Zjadłam z lubością i dodatkiem surówki z kapusty kiszonej, którą to kapustę odkryłam ostatnio na nowo i bardzo dobrze się
Zdrowa Kuchnia Sowydość gęstego kremu; można dodać więcej wody, będzie wtedy luźniejszy. Można zamiast wody dać oliwę, ale ja wolałam lżejszą wersję. Zjadłam solo w całości, ale można posmarować takim kremem chleb, herbatniki albo użyć jako wypełnienie do tarty:) I choć dalej nie wiem jak smakuje krem czekoladowy z ciecierzycy, to wiem, że z soczewicy jest przepyszny:) Przy stosowaniu I fazy
Zdrowa Kuchnia Sowywytłoki muszą mieć sporą wartość i szkoda ich wyrzucać, więc poszłam poszukać przepisów na ich zagospodarowanie. Okazało się, że można zrobić kotlety z płatkami owsianymi, dodać do wypieku chleba albo do ciasteczek. I mnie najbardziej spodobał się ten ostatni pomysł:) CIASTECZKA ORKISZOWE Z OKARĄ Tutaj okara: Zrobiłam wg własnego pomysłu, wzorując się na już wielokrotnie przeze mnie robionych ciasteczkach
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam pasty do chleba, więc jak przy którymś z rzędu przeglądaniu mojej ulubionej książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" natrafiłam na przepis na pastę warzywną i pasta ta w dodatku miała w sobie masło orzechowe (!), to musiałam ją zrobić! Bardzo byłam ciekawa jak smakują duszone warzywa z dodatkiem masła, które kojarzy mi się absolutnie
Zdrowa Kuchnia SowyPołączyłam z bulionem (bulionu nie było dużo ok. 300 ml + jarzyny w nim), zmiksowałam, ale nie całkiem, tak że w zupie pozostały kawałeczki jarzyn. Zjadłam z grzanką razowego chleba. Polecam:) "Kto nie czeka aż mu przyjdzie pragnienie, nie znajdzie rozkoszy w piciu" M. Montaigne
Zdrowa Kuchnia Sowywiem czy to kwestia stępionych noży czy kiepskiego blendera) i część pasty przełożyłam do silikonowej foremki muffinkowej i wyszła z tego babeczka, którą zjadłam zaraz z grzanką z ciemnego chleba:) Resztę pasty przełożyłam do miseczki i po zrobieniu zdjęcia w scenerii trawnikowej włożyłam do lodówki. Ciecierzycy ugotowałam więcej i po zastanowieniu co z tą resztą zrobić postanowiłam przekształcić
Zdrowa Kuchnia Sowywarzywa wrzuciłam w porze kolacyjnej na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy i przyrządziłam podobnie jak kalafior i fasolkę w przepisie z kurkumą . Zjadłam z grzanką ciemnego chleba i bardzo mi smakowało:) Wracając do zupy: gdy bulion był już gotowy pokroiłam pora i przesmażyłam na maśle, po chwili dodałam pokrojonego w kostkę ziemniaka, chwilę pomieszałam i zalałam bulionem
Zdrowa Kuchnia Sowygazie, po czym wyjęłam mięso, a zupę lekko zmiksowałam, tak, aby część warzyw pozostała w kawałkach. Dodałam obrane z kości kawałki mięsa, posypałam koperkiem i zjadłam z grzanką razowego chleba:) "Kochać to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku" A. de Saint-Exupery
Zdrowa Kuchnia Sowyzblanszowane różyczki brokuła * łyżka jogurtu/majonezu/śmietany * duży ząbek czosnku * kurkuma, sól, cebula suszona, majeranek Bardzo, bardzo dobra:) Do tych past nie potrzeba chleba (choć zamierzałam je zjeść na grzance), smakują solo wyśmienicie:) "Moda - to co dziś ładne, ale za kilka lat będzie brzydkie. Sztuka — to co dziś brzydkie, ale za kilka lat będzie ładne. " Coco Chanel
Zdrowa Kuchnia Sowyczosnku * kilka pieczarek uduszonych z cebulą * po 1/4 łyżeczki majeranku, kminku mielonego i lubczyku * kiszony ogórek (do przybrania) Wszystkie składniki zmiksowałam i serwowałam na grzance chleb a z plasterkiem ogórka. Nie dajcie si ę zwieść jej wyglądowi - ja się nie z(a)wiodłam: jest pyszna! Co zrobisz, gdy ktoś ci przystawi nóż do szyi
Zdrowa Kuchnia Sowysłoiczka i odstawiłam w chłodne miejsce. Krem bardzo nam z mężem smakował, zaj ada liśmy sam maczając w nim orzechy:) Mo ż na go u ż y ć do chleba jako smarowidło, albo do ś n ia daniowej owsianki, nale ś ników, przeło ż enia ciasta itp . Świetny na prezent :) "Za starym przyjacielem jest jak ze starym płaszczem. Jest bardzo
Zdrowa Kuchnia Sowyczasu sobie pozwalam na takie :) Dziś na śniadanie Maca od SONKO z miodoczekoladą Królewskie Miody . Próbowaliście kiedyś pieczywo Maca? Maca z miodem od SONKO - Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki
kolorowotorcikowo