czasu sobie pozwalam na takie :) Dziś na śniadanie Maca od SONKO z miodoczekoladą Królewskie Miody . Próbowaliście kiedyś pieczywo Maca? Maca z miodem od SONKO - Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki
kolorowotorcikowosól łyżeczka miodu łyżka octu jabłkowego Ogórka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić "w zapałkę " Koper posiekać. Ogórki wymieszać z koprem. Ocet jabłkowy wymieszać z miodem - polać ogórki sosem. Na chlebie układać plaster okrasy, na wierzchu sałatkę z ogórka. Smacznego
kolorowotorcikowoodbywać - zrobiłam tylko dwie potrawy. Dobrze, że zabrałam fartuszek, to miałam a'la obrus z niego ;) Na moim stole znalazły się: okrasa z pstrąga podana na domowym chlebie tarta śliwkowo-czekoladowa Pogoda nam dopisała, odwiedzający także. Była to okazja do zapoznania się i pokazania. Jestem bardzo zadowolona, że mogłam uczestniczyć w Pikniku i czekam
kolorowotorcikowotekście, wszystkich emocji towarzyszących Festiwalowi… Podzamcze zamieniło się w te dni w wielki jarmark, na którym wystawcy prezentowali swoje produkty, zarówno krajowe jak i zagraniczne. Świeży chleb litewski, przeróżne konfitury, smaczne wędliny, sery, domowe ciasta… Obok tego obojętnie przejść nie można było. Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne, odbywające się na dwóch scenach – tzw. Małej – na Błoniach
kolorowotorcikowocebulę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Wlać wino, gotować jeszcze 3-5 minut. Dodać ser - zamieszać. Gotową zupę cebulowo-serową zmiksować na krem. Podawać z grzankami z chleba razowego. Smacznego
kolorowotorcikowoZwykły twaróg, a jednak niezwykły. Wystarczy połączyć go z ulubionym warzywem, by stworzyć w mig pyszną i zdrową pastę do kanapek. Co dodać
kolorowotorcikowowody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody. 5. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze ok 10 minut. Soczewicę można podawać z ryżem, makaronem lub chlebem. Ja wybrałam ryż. Potrawa jest naprawdę sycąca
Pasja Smakudodać filety z dorsza i przykryć je w całości sosem. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Rada: Rybę można podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem. W każdym połączeniu powinna być pyszna
Pasja Smakumnie ta sałatka pojawiła się na stole w Wielki Piątek. Bardzo pasuje do kromki razowego chleba. [Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009] Składniki: 1 makrela wędzona 4 jajka 10-15 dag żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Makrelę oczyścić, wyjąć ości i pokroić. 2. Ugotowane jajka pokroić w kostkę
Pasja Smakumięsem - niestety zimne. Było w czym wybierać... I jeszcze więcej dobroci... Panie ze Stowarzyszenia Promocji i Rozwoju Gminy Sułów. Rajdówka i kolejne faszerowane ziemniaczki Pyszna nalewka i tradycyjny chleb ze smalcem i ogórkiem. A te ciastka zabraliśmy do domu: makowiec, wuzetka, amoniaczek, sernik z jagodami i pewex :) Niestety nie zdążyłam spróbować sernika z brzoskwiniami - za szybko zniknął z tacy. Fajny
Pasja SmakuWykonanie siostry. Przepis z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning. Świetnie smakują z domowym dżemem - u mnie wiśniowym. Składniki: 450 g mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami
Pasja Smakumogłam pojechać do Biłgoraja. Niestety deszcz dał o sobie znać i tylko kilka stoisk było zastawionych. Sprzedawano: oscypki, ciastka oraz na szczęście regionalny piróg biłgorajski, racuchy, kiszoną kapustę czy chleb ze smalcem i ogórkiem. Nie było cen, smakosze mogli za to płacić ile uważali. Z tego co zauważyłam byli raczej hojni. I dobrze ponieważ jedzenie też było niezłe. Mniej
Pasja Smakujajka i przyprawiamy wedle uznania. Gdy składniki są już odpowiednio usmażone, wlewamy jajka z przyprawami i smażymy na małym ogniu, mieszając w razie potrzeby. Jajecznicę podajemy z razowym chlebem z masłem, udekorowaną tymiankiem. insertCookd("8364d1464d41bbffaede52f4ec51781a
Pasja SmakuLubię galaretę, zwłaszcza drobiową. Z dodatkiem warzyw i octu, świetnie smakuje też ze świeżym swojskim chlebem. Twórcą galaretek jest moja Mama, ale i ja mam zamiar kiedyś zmierzyć się z tym przepisem. PS. W kieliszku jest ocet, a nie alkohol wysoko procentowy :) Składniki: 7 skrzydełek 1 udko ok. 1,5 l wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki
Pasja SmakuDanie, które pojawia się u nas "od zawsze". Jest to tradycja, którą przejęłam od mojej Mamy: na Wielkanoc co roku pojawia się szynka pieczona w chlebie , a na Boże Narodzenie jest indyk z nadzieniem. Przygotowuję go już od kilku lat a dopiero w tym roku dowiedziałam się, że tradycja ta sięga jeszcze kilku pokoleń wstecz. A mianowicie przepis ten pochodzi
Smaczne Zdrowe