chleb - 26084 przepisów (strona:1536/1739)

KOTLETY MIELONE W WERSJI LIGHT Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 1204

która po usmażeniu kotleta będzie się ciągnęła). Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety i "smażymy" je na wodzie. Gotowe!  Takie kotlety można podawać z kilkoma ziemniakami, bądź z chlebem. Co o nich sądzisz? Życzę smacznego! :) PS Od następnego przepisu postaram się dodawać więcej zdjęć z przygotowań i kolejnych kroków

All My Fit Life
Chałka 112

Pamiętam jak byłam mała, i razem z dziadkiem chodziłam po pieczywo do piekarni, mieszczącej się niedaleko naszego domu. Już kilkadziesiąt metrów przed nią, czuć było fantastyczne zapachy świeżo wypiekanych chlebów i bułek. A gdy się weszło do środka wypieki te prężyły się na półkach i kusiły już nie tylko samym zapachem ale również i wyglądem. Ja jednak skupiałam swoją uwagę

W mojej holenderskiej kuchni
Pesto alla genovese 138

wywodzi się z Genui, a swój kolor zawdzięcza świeżym listkom aromatycznej bazylii.  Pesto można wykorzystać na wiele sposobów: do spaghetti, lasagne, jako dip lub po prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty).  Potrzebujemy (na 2 porcje): - 15 g parmezanu - 15 g sera pecorino - 30 g świeżych listków bazylii - 20 g orzeszków piniowych - ząbek czosnku - 60 ml oliwy extra

W mojej holenderskiej kuchni
Sałata lodowa z camembert, bryndzą, papryką i gruszką. Do tego kanapka z hummusem 180

papryki kroimy w kostkę. Rzodkiewki w ćwiartki. Paprykę kroimy w ósemki, ogórka obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy w półplasterki. Wszystko układamy na talerzu. Polewamy oliwą z oliwek. Podajemy z chlebem razowym i hummusem. Wspaniały pomysł na śniadanie, polecam

Mango Papaja
Roti z warzywami 186

Antoni Kępiński            Ci, którzy znają indyjską kuchnię z pewnością wiedzą, czym jest chlebek roti. Może być dobrą alternatywą dla tradycyjnego chleba ze względu na jego szybkość przygotowania i niewielką ilość składników. Można go jeść zarówno na słodko, jak i słono, w zależności od tego, z czym go podamy. Ja lubię zajadać

Weganizm infantylny
Chleb Żytni na Zakwasie 129

wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temp. 180 stopni i pieczemy około godziny. Studzimy na kuchennej kratce. * przepis z małymi zmianami pochodzi z „Pracownia wypieków” The post Chleb Żytni na Zakwasie appeared first on Made

Made By Mom And Son
Focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi 247

pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia czyli drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Przedstawiam trochę inny przepis z dodatkiem pomidorków koktajlowych i oliwek. Dziś przygotowana na grilla (zamiast chleba), która wszystkim bardzo smakowała. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha wysokiej focacci Tutaj znajdziecie przepis klasycznej focacci, bez dodatków która jest idealna na kanapki. Post Focaccia

Marta Gotuje
Pomidorowo-paprykowa pasta kanapkowa 135

Dzisiaj przepis na kolejną pastę kanapkową - tym razem pomidorowo-paprykowa z białym serem. Parę minut i kilka podstawowych składników wystarczy do wyczarowania pysznego dodatku do chleba na śniadanie czy kolację. Składniki: kostka białego sera półtłustego mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka czerwonej papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz posiekany szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser rozgniotłam i wymieszałam

Kulinarny Pamiętnik
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 255

Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów...   Gotowe danie  Marynowane zielone pomidory

Zainspiruj się kuchnią
Jajka po wiedeńsku z grzankami... 166

Powoli wlewamy jajko i łyżka zakładamy białko na żółtko tak aby całe białko obkleiło nam żółtko. Gotujemy 2-3 minuty. Teraz robimy grzanki. Kromki chleba smarujemy masłem i posypujemy ziołami prowansalskimi, następnie opiekamy je na suchej, teflonowej patelni, z obu stron. Gdy mamy już wszystko gotowe, to układamy jajka na warzywach posypujemy pieprzem i solą

Zainspiruj się kuchnią
Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami 137

ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie). W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego

Moje domowe kucharzenie
HUMMUS IDEALNY 219

       Ostatnio coraz częściej pojawiają się u mnie dania kuchni wegańskiej, co nie oznacza oczywiście iż nagle stanę się weganką. Niemniej zachęcam do

Smaczne Zdrowe
Wołowina z porcini- czyli z borowikami 216

które jak się okazało są po prostu prawdziwkami. :) Przy okazji dowiedziałam się, że we Włoszech o porcino mówi się prosiaczki , w Niemczech mówimy Steinpilz - kamienne grzyby, w Holandii - eekhoorntjesbrood -chleb wiewiórki :), w Hiszpanii - panza- brzuch, no i oczywiście w Polsce mówimy o nim jako o prawdziwym grzybku. Cenimy go za walory smakowe i dlatego wszelkie sosy, zupy czy tez marynaty

Smaki Edyty
Bruschetty z bakłażanem 212

bakłażanem i pietruszką... Składniki: 2 średnie bakłażany garść posiekanej pietruszki 8 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki octu z białego wina sól morska, pieprz 8 kromek chleba Pokroić bakłażany na plastry o grubości 3 mm, opiec je na patelni grillowej i przełożyć do miski. W innej miseczce przygotować dresing: wymieszać oliwę z octem i natką, dodać czosnek

wyzwania kuchenne
Bruschetty z pomidorkami i bazylią 159

Składniki: 12 pomidorków koktajlowych 2 garście listków bazylii oliwa z oliwek ocet z białego winna 1 ząbek czosnku sól, pieprz 3 kromki chleba Pomidorki pokroić na małe kawałki, bazylię posiekać. Czosnek obrać i przekroić na pół. Wymieszać pomidorki z bazylią i dodać łyżkę oliwy, łyżkę octu, pieprz i sól do smaku. Kromki opiec, natrzeć czosnkiem i skropić oliwą. Wszystkie składniki

wyzwania kuchenne