chleb - 26052 przepisów (strona:1532/1737)

Dip z pieczonych buraków z za'atarem 204

syrop klonowy lub melasę oraz za'atar. Wymieszaj całość i dopraw solą do smaku.  Przełóż dip do miski i posyp po wierzchu orzechami, serem oraz dymką. Podawaj z chlebem, najlepiej typu flatbread. Uwagi: Z podanej powyżej ilości wychodzi duża miska dipu (mniej więcej ilość ze zdjęcia razy 3), tak więc weźcie to pod uwagę i ewentualnie zmniejszcie ilości składników

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 197

może być spożywane przez wegan . W Turcji podaje się je na zimno, udekorowane listkami natki pietruszki oraz cząstkami cytryny , my jedliśmy je "po polsku", na ciepło, z pajdą świeżego chleba. Ale z natki i cytryny nie zrezygnowaliśmy - cytryna naprawdę tu pasuje.  Fasulye pilaki - przepis na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 45 min. + czas moczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
O kreteńskim stylu życia czyli geneza diety śródziemnomorskiej 133

drzemką w domu i powraca odświeżony, aby dokończyć swoją pracę. Jego główny posiłek, jedzony w połowie dnia, składa się z bakłażana, z wielkimi barwnymi pieczarkami, chrupiącymi warzywami i wiejskim chlebem maczanym w nektarze, którym jest złota kreteńska oliwa . Raz w tygodniu jada trochę jagnięciny , naturalnie aromatyzowanej tymiankiem jedzonym przez zwierzęta na pastwiskach. Raz w tygodniu jada kurczaka . Dwa razy

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 94

Panie na zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów). Zauważyć się dało

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 196

gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji

Chilli Czosnek i Oliwa
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 455

bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka chwil. Smak i wygląd piyaz stanowi dla mnie kolejny argument przekonujący, że Turcy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 186

olejem.  Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych warzyw i sosu

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 177

podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej. Ich nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne: W Turcji poğaça często przygotowuje się

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska zupa szczawiowa 210

niej mniej śmietany i nie dodajemy jajek. Zupę przygotowuje się w kilka minut, pod warunkiem, że macie w zanadrzu trochę bulionu. Taka zupa-krem świetnie smakuje z grzankami z chleba , ale jeżeli nie lubicie gładkiej konsystencji, możecie zupy nie miksować. Wtedy będzie bardziej przypominać naszą polską wersję. Mój Mąż nie przepada za kremami, dlatego dodałam do zupy ziemniaków pokrojonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Ladenia, czyli pizza z Grecji 220

oregano i mięty. Czasem posypuje się go również sezamem (wzorem przepisu Teo Vafidisa ). Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza "chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa). Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 295

Dzień dobry, Czy też macie takie produkty, bez których nie obejdą się Wasze zakupy? I nie mówię tu o chlebie (to oczywisty wybór;)), lecz o innych artykułach, które jecie nałogowo i pożeracie w każdych ilościach.  Dla mnie takim produktem są pomidory, nie tylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Bread pudding - zapiekanka chlebowa 153

woli pudding chlebowy. Ciepły, sycący, jednocześnie miękki i chrupiący. Bardzo jesienny i z pewnością poprawi Wam humor w niejeden ponury poranek. To też świetny sposób na pozbycie się chleba, który nie jest już najświeższy. Oczywiście najlepiej do jego zrobienia nadają się słodkie chałki pokrojone w grube kromki. Inne jasne pieczywo też się nada, chociaż smak będzie już nieco inny. Niestety

Okolice Palnika
Brzoskwinie. Przetwory. Dżem brzoskwiniowo jabłkowy z cytryną i cynamonem 125

dżem powstał na specjalne życzenie Żarłoczka, który uwielbia brzoskwinie i ich połączenie z cynamonem . Myślę, że kilka słoików zje po prostu łyżeczką a nie na chlebie czy w naleśnikach . Taki to z niego łakomczuszek :D Ale co tam - niech ma skoro tak lubi, prawda ? A znacie ten banalnie prosty sposób na naklejanie etykiet na słoiki z przetworami ? Sprawdzony i śmiało

Smaczna Pyza
Bruschetta z pomidorami, tuńczykiem, mozarellą, oliwkami i kaparami 167

puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju) 200 g mozzarelli, 15-20 czarnych oliwek, 15-20 kaparów z zalewy, 2 ząbki czosnku, garść świeżych listków bazylii, garść świeżych gałązek tymianku, chleb typu włoskiego (dostępny w Lidlu, ale może też być inne pszenne pieczywo, np.: ciabatta), oliwa z oliwek, pieprz. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i delikatnie soli

Delicious Titbits
Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi 100

kiedy go piekłam.  Poszperałam jednak na blogu i znalazłam.  Przepis był jedną z propozycji w ramach 53 wydania Weekendowej Piekarni u Alicji .  To był czasy.  Chleb niby jest już na blogu , ale może dzięki temu wpisowi ktoś go odkryje?  Polecam, bo naprawdę warto.     Składniki: 300 g mleka 150 g wody 200 g dokarmionego

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania