Pasta z bobu, przepis na nią jest banalnie prosty. Zrobi ją każdy. Idealna z grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło jako dodatek do makaronu
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu kolejny chlebek z patelni, tym razem wypatrzony u Beaty ze Starych garów . W dzisiejszym poście nasza kulinarna podróż dotarła do
Kulinarne przygody Gatitynajlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu: Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów: - 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta - 7 g suszonych drożdży - 300 ml ciepłej wody - 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBył chleb z musztardą ,a teraz pora na bułki.Przepis znaleziony tutaj ...chlebek był jednak smaczniejszy niż bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware .. 250 g maki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 20 g drożdży piekarskich 100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki] 1 łyżka miodu 200 ml ciepłej wody
Moje domowe kucharzeniebardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza. Taką pastę możecie podać do mięsa, do chleba, a nawet zmieszać z ugotowanym makaronem i zjeść na obiad. Ja z lubością zjadam ją na kanapkach razem z serem Pecorino przywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów
Chilli Czosnek i Oliwablasze wysmarowanej oliwą i podałam z sosem tzatziki posypanym nasionami czarnuszki dla podkręcenia smaku. Upieczone bakłażany były tak miękkie i kremowe, że bez problemu mogłam rozsmarować je na kromce chleba. Mmmm... taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera . Kojarzycie go? W Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych
Chilli Czosnek i Oliwałyżki groszku gotowanego lub konserwowego, świeży tymianek, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki bulionu, 4 małe okrągłe cukinie, mini kolorowe papryczki, chleb tostowy pełnoziarnisty, ser topiony camembert, olej rzepakowy. Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lubczyk siekamy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulkę, lubczyk, czosnek, jajko, igiełki tymianku, doprawiamy
Moniki Smakołykikarczek , jest tak samo smaczny jak schab . Ale to mięso jest oczywiście trochę tłuściejsze. Ale sądzę , że znajdą się i amatorzy na takie właśnie mięso :) Jest dobre do chleba , a ciepłe może być podawane do obiadu
Proste PotrawyBył miękki i bardzo smaczny , cienki jest dla mnie dobry , bo szybko się przepieka A wytopiony podczas pieczenia smalec był w sam raz na kromkę chleba
Proste PotrawySkładniki : 3 szklanki startej cukinii 20 dag startego twardego, żółtego sera 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół ) 4
Proste Potrawyposiekane drobno jajka - wymieszajmy całość 2 - 3 łyżki majonezu utrzemy z łyżką jogurtu Całość posolić , dodać pieprzu i wymieszać z sosem majonezowo -jogurtowym Taką pastą posmarujmy sobie kromki chleba na kolację lub śniadanie :) Taki zestaw możemy podać tez jako prostą i szybką sałatkę
Proste PotrawySkładniki : 3 -4 parówki surowej , białej kiełbasy liść laurowy 3 -4 ziarnka pieprzu ewentualnie mała , obrana cebula Przygotowanie : Do garnuszka wlewamy GORĄCEJ wody tyle , by pokryła
Proste PotrawySkładniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino
Proste PotrawySkładniki : 1 kg karczku, może być tłusty 2 łyżki smalcu główka czosnku 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 duża papryka czerwona słodka papryka mielona cebula mielony
Proste PotrawySkładniki : około 70-80 dag surowego schabu (do 1 kg) sól, pieprz 3- 4 zabki czosnku olej szałwiowy lub zwykły Przygotowanie: Schab umyć i osuszyć Posypać
Proste Potrawy