chleb - 26176 przepisów (strona:1520/1746)

Błyskawiczna pasta z tuńczykiem 167

Szybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Gotujemy jajka na pół miękko, tzn. ok. 4-5 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. W tym czasie odlewamy na sitku sos z tuńczyka. Siekamy pietruszkę. Ostudzone i obrane

prawdziwe jedzenie
Kotlety schabowe faszerowane warzywami 219

Kotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do

prawdziwe jedzenie
Duszona cebulka 157

Składniki : Kilogram białej cebuli olej, sól Cebulę kroimy w krążki. Na rozgrzany na patelni olej wsypujemy łyżeczkę soli. Wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Zakrywamy pokrywką

prawdziwe jedzenie
Kapustka duszona na słodko 190

pieprzu, listki laurowe oraz szczyptę cynamonu. Nakrywamy garnek i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody lub oleju. Podajemy tradycyjnie z mięsem lub tylko z chlebem

prawdziwe jedzenie
Zakwas na żur 188

żytniej), dziś częściej korzystam z płatków owsianych (najlepiej górskich). Zakwas na zupę powstaje w trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie. Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki, mieszam płatki

prawdziwe jedzenie
Masło z awokado 188

Bardzo smaczna pasta z awokado do smarowania pieczywa. Szczególnie polecam osobom unikającym mleka, idealnie zastępuje masło lub serek. Do pasty w wersji słonej świetnie pasuje plaster

prawdziwe jedzenie
Konfitura z truskawek 160

Składniki : Kg truskawek Pół szklanki cukru Truskawki myjemy, obrywamy z nich ogonki i wrzucamy na patelnię razem z cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok

prawdziwe jedzenie
Żeberka w sosie z kurkami 222

Składniki : Porcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg) Olej lub smalec Sól, pieprz, rozmaryn, majeranek. Kilka ząbków czosnku Szklanka  białego wina 2 duże cebule

prawdziwe jedzenie
Kurczę pieczone w ziołach 179

Odpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś

prawdziwe jedzenie
Gulasz węgierski 214

Gulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek. Składniki: 500 g mięsa

prawdziwe jedzenie
"CUDZE CHWALICIE, SWOJE KOCHACIE" 236

Jakie wyroby, które posiadają jakieś z oznaczeń, znajdziemy? M.in. rogal świętomarciński z Poznania, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski , truskawka kaszubska , pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka , ś liwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, cebularz lubelski, jagnięcina podhalańska, podkarpacki miód spadziowy, andruty

W kuchni Karmel-itki
Pszenno - razowe bułeczki 151

dłuższego czasu zamierzałam upiec jakieś bułeczki . W końcu nadarzyły się dwie okazje , aby wypróbować swoje zdolności w pieczeniu pieczywka :). Nie było w domu ani jednej kromki chleba ani bułki. Drugą okazją była paczka którą dostałam od firmy Symbio a to z tego względu , że dzięki uprzejmości tej firmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację :) Wybór

Słodkości i nie tylko
Okrasa z wędzonej makreli 147

utworzyła warstwę o wysokości ok. 2 cm. Odstawiamy do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Moja stała 2 dni. Okrasę kroimy w prostokąty.Układamy na takiej samej wielkości pokrojonych kromkach chleba. Na wierzch układamy okrasę. Ozdobić kiełkami, kleksem sosu chilli, podajemy. Smacznego. The post Okrasa z wędzonej makreli appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) 198

najmniej 5 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać. Tak przygotowaną zupę podajemy na talerzach z kawałkami ryby i warzywnymi dodatkami. Można podawać do tej zupy świeży, biały chleb. The post Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pumpernikiel party z łososiem 234

każdy lubi na kanapce, chyba że się mylę. Finger food z łososiem i ricotta: wytrawne mini kanapeczki, czyli pumpernikiel party z łososiem, ricotta i koperkiem Składniki: pumpernikiel party – chleb żytni ser ricotta wędzony łosoś szczypta pieprzu koperek Przygotowanie: Ser ricotta przekładamy do miseczki doprawiamy pieprzem i mieszamy. Na każdym krążku żytniego pumpernikla kładziemy łyżeczkę sera ricotta, układamy kawałki wędzonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania