Jeżeli chcielibyśmy uchwycić atmosferę Świąt Bożego Narodzenia w jednym cieście - to myślę, że to jest właśnie to ciasto :) Pyszna masa serowa, na spodzie z ciasteczek korzennych z puszystym musem śmietanowo-piernikowym. Na spód można wykorzystać np. ciasteczka firmy Togo, Vintersaga (dostępnych w Ikea) lub upieczone w domu - grunt, żeby były to cienkie, kruche ciasteczka z przyprawami korzennymi. Składniki na spód(...)pieczenia. Piekarnik zamknąć i piec przez około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a drzwiczki tylko uchylić na około 5-10 cm. Po godzinie piekarnik całkiem otworzyć, a ciasto wysunąć do ostudzenia. Kiedy sernik będzie już wystudzony wstawić go do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie przygotować mus piernikowy. Czekoladę mleczną połamać na kawałki, przełożyć
Świat Ciastarazem z orzechami i czekoladą. To jest kawałek grzechu, który mnie gubi szczególnie po 20, ale jak się jej nie oprzeć. Mięciutka, cieplutka i z ulubionymi dodatkami. Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży 100 g masła 1 łyżeczka cukru nadzienie 150 g orzechów (użyłam włoskich) 100 g migdałów 1/4 szklanki kakao(...)masła 60 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Ciasto Przygotuj rozczyn: miski włóż pokruszone drożdże z łyżką cukru i 2 łyżeczkami ciepłego mleka. wymieszaj i odstaw 15 minut, aż zaczną pracować. Na stolnicy wysyp mąkę i uformuj dołek, dodaj ciepłe mleko, roztopione masło uraz rozczyn z drożdży. Wyrabiaj ciasto i przykryj ściereczką, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Nadzienie
Niezły Młynekciasteczka przełożone dżemem - niby proste, a jakże pyszne! Nawiązują one do słynnego tortu (Linzer torte) z miasta Linz w Austrii. Tort ten przypomina raczej tartę - spód stanowi kruche orzechowe ciasto (z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów), cynamon, skórka z cytryny, dżem z czerwonych porzeczek z charakterystyczną kratką na wierzchu. Najstarsza receptura tarty pochodzi z 1653 roku z książki kucharskiej Anny(...)geklaubt und beschreiben lassen") . Księga została odkryta w 2005 roku, przedtem za najstarszy uważano przepis z 1696 roku, przechowywany w bibliotece wiedeńskiego ratuszu. Uważa się, że jest to najstarsze ciasto, którego nazwa pochodzi od konkretnego miasta. I jak zwykle bywa w takich przypadkach, nie wiadomo, kto jest wynalazcą tego tortu: czy to wiedeński cukiernik o nazwisku Linzer, czy też frankoński
Obiad gotowyyszne ciasto drożdżowe w kształcie wieńca pięknie prezentuje się na stole. Zamiast nadzienia cynamonowego można wykorzystać masę makową. Piekłam w 190 ˚ C. Polecam 180 ˚ C. mąka ( u mnie orkiszowa) 300 g masło 30 g lub olej olej (rozpuszczone, wystudzone) miód 1 łyżka drożdże świeże 15 g cukier waniliowy mleko roślinne lub zwykłe ciepłe 150 ml Dodatkowo(...)trzcinowego M ąkę przesiej, zrób dołek i wlej 150 ml ciepłego mleka, dodaj drożdże, łyżkę miodu. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj szczyptę soli i żółtko. Zagnieć ciasto pod koniec dodając masło lub olej. Jeśli używasz mąki orkiszowej miej pod ręką 30 ml mleka, bo ta mąka potrzebuje więcej wilgoci, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Nie może się
AZgotuj!Może trochę pikanterii? Pizza na ostro to opcja dla fanów pikantnych potraw, choć i osoby preferujące łagodniejsze smaki, taką pizzę mogą spróbować. Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego . Jako sos na pizzę Smok poleca sos pomidorowy . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/pizza-na-ostro-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/pizza-na-ostro-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content(...)czasie rozczyn powinien si\u0119 spieni\u0107.\r","Rozczyn wla\u0107 do m\u0105ki i wymiesza\u0107. Doda\u0107 oliw\u0119 i s\u00f3l.\r","Zagnie\u015b\u0107 ciasto i dobrze je wyrobi\u0107 a\u017c b\u0119dzie g\u0142adkie i elastyczne.\r","Odstawi\u0107 w misce w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia na ok 1 godzin\u0119
Bardzo Gruby Smokdomu uwielbiamy wytrawne ciasta z mięsem i warzywami. Można je jeść na obiad, a resztę zabierać na śniadania do pracy. Ciasto :mąka pszenna 500 g drożdże 40 g margaryna 140 g szczypta cukru 2 żółtka + 1 jajko 7-8 łyżeczek śmietany sól, czosnek niedźwiedzi czosnek staropolski, pieprz Nadzienie : pierś kurczaka 930 g natka pietruszki 14 g 2 duże(...)dnia lekko obgotowujemy warzywa i natychmiast hartujemy zimną wodą. Przesianą mąkę z przyprawami siekamy z margaryną. Drożdże mieszamy z cukrem, płynne dodajemy do mąki razem z resztą składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Tortownicę 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Wyrośniętym ciastem wykładamy spód i boki tortownicy, posypujemy bułką tartą. Mięso mieszamy z rozmąconym jajkiem. 2/3 mięsa
Smaczne mojeBoże Narodzenie zbliża się do nas wielkimi krokami, zostało już kilka dni dosłownie. Po ruchu na moim blogu obserwuję, że planujecie menu, powoli zabieracie się za przygotowywanie potraw i ciast. Jednymi z najpopularniejszych postów są właśnie teraz przepisy na pierniczki. Te korzenne ciasteczka to niejako symbol zimowych świąt. Ich pieczenie i dekorowanie jest tradycją w wielu domach za którą przepadają(...)miodem (tylko do momentu aż rozpuszcza się i dobrze wymieszają, nie można zagotować). Mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą piernikową, dodajemy masło z miodem i jajko. Mieszamy, wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy foremkami pierniczki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10 min w 180st. Kiedy całkowicie ostygną można lukrować. 2 Wybierz foremki do ciastek Foremki
Dorota Smakujejajecznej dodaję stopniowo mąkę z orzechami i na niskich obrotach miksuję, aż składniki się połączą. Dodaję przestudzoną masę czekoladowo-miodową i mieszam szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x10 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra-dół. Piekę przez około 35-45 minut
Cztery Fajerymożemy ją zrobić nieco wcześniej, a przed podaniem po prostu podgrzać w piekarniku. Tarta z grzybami i kiszoną kapustą Proporcje na formę o średnicy 26 cm Składniki Ciasto: 250 g mąki 110 g masła 1/3 łyżeczki soli 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany 2 żółtka Farsz: 40 g suszonych podgrzybków 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula olej do smażenia sól(...)pieprz 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonego jałowca mleko + odrobina oleju do pomalowania ciasta Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy
Kulinarne przygody GatityJest to kolejne ciasto z maminego zeszytu które nie piekłam już wieki a pamiętam ja mam go piekła . podaje składniki 15 łyżek mąki pszenej czy basia 5 łyzek cukru kryształu 1 jajko 15 dag margaryny 1 łyzeczka sody 4 łyżki miodu krem 2 budynie waniliowe,1/2 szklanki kryształu ,1/2 litra mleka ,cukier waniliowy ,1/2 kostki margaryny ,3 łyżki grysiku pomada(...)kostka masła ,20 dag chałwy waniliowej ,dodatkowo można zrobic polewę ale ja nie dawałam bo bez polewy jest i tak pyszny , przyrządzanie ciasto zagniatamy wszystkie składniki razem ,a ciasto bardzo dobrze się wyrabia .Pieczemy w tortownicy .ciasto dzielimy na 3 części .każda cześć ok30 min.Jak mamy ciasto upieczone robimy masę. większą część mleka gotujemy z cukrem ,a do pozostałej wsypać
Moje WyrobyPrzepis na czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami. Nie wymaga wiele pracy, jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: 1,5 szklanki oleju szklanka cukru 6 jajek 3 szklanki maki 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Orzechy posiekać, rodzynki i jabłka(...)pokrojone w talarki przygotować w osobnej misce dodając 3 łyżeczki cukru – pół godziny przed przygotowaniem ciasta. Ciasto: Olej wymieszać z cukrem, następnie cały czas ubijając dodawać po jednym jajku na koniec dodać wszystkie sypkie składniki. Do przygotowanego ciasta dodać orzechy rodzynki i jabłka wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wytłuszczonej formy posypanej bułka tartą. Pieczemy 40-45 minut
Wasze PrzepisyScroll down for recipe in English. Kocham drożdżowe wypieki. Pomyślałam, że oprócz drożdżowego makowca muszę mieć na święta jeszcze inną drożdżową opcję. Tak zrodził się pomysł, by zarobić ciasto drożdżowe o smaku piernika. Do tego nadzienie migdałowe i mamy iście królewskie drożdżówki w klimacie świąt :) Składniki: (7 sztuk) Zaczyn 30 g. świeżych drożdży 200 ml. ciepłego mleka 2 łyżki cukru(...)łyżki mąki pszennej Ciasto wyrośnięty zaczyn 300 g. mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 100 g. cukru 40 g. miękkiego masła Nadzienie 200 g. mielonych migdałów 1 jajko 100 g. śmietanki 30% 70 g. cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Oraz 2-3 łyżki mąki do podsypywania 1 jajko do posmarowania drożdżówek pukier
Delicious Placepierogi z pieczarkowym farszem, idealne do czerwonego barszczu. Świetny pomysł na obiad i na nadchodzące święta. Przepis na drożdżowe pierogi z pieczarkami jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasto nie wymaga długiego wyrastania. Wyrasta właściwie w czasie, gdy wy przygotowujecie farsz i rozgrzewacie piekarnik. Szybkie danie, to i szybki barszcz jak znalazł W takich chwilach, gdy zależy(...)też i smaku (!) sięgam po pyszny barszcz czerwony Profi . Bez konserwantów i barwników! Pyszny i szybki w przygotowaniu. Zrób szybkie pierogi drożdżowe, podgrzej barszcz i #WyluzujNaŚwięta Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka mleka szczypta cukru 1 jajko klasy M Na farsz: 400 g pieczarek
Słodkie okruszkiPrecel to pieczone ciasto drożdżowe uformowane w dowolny kształt, najczęściej z węzłem w środku, posypane posypką. Jako posypki użyć można ziaren, przypraw czy soli. Precle smakują dobrze zarówno ze słodką jak i z wytrawną posypką. Ja tym zdecydowałam się na zrobienie precli z posypką z drobno siekanych migdałów . Po raz pierwszy tego typu precle jadłam dawno temu w Anglii. Bardzo(...)łyżkę mąki oraz ciepłą wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski przesiać pozostałą mąkę , dodać wyrośnięte drożdże, sól, cukier puder i miękkie masło. Wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 8 minut, po czym włożyć do miski lekko nasmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 50 minut. Do dużej miski wlać wrzącą wodę, dodać
MeCooksmakiem Jagodzianki z kruszonką Bułeczki z jabłkami i kruszonką Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Watruszki - rosyjskie buleczki z serem Składniki na 16 sztuk: ciasto: 200ml mleka 20g drożdży 100g szklanki cukru 2 jajka 400g mąki luksusowej (typ 550) 50g masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej nadzienie: 400g twarogu 50g śmietany (lub jogurtu(...)łyżka cukru z wanilią 1 jajko 20g maki 20g masła opcjonalnie: garść rodzynków lub 2 łyżki skórki pomarańczowej dodatkowo: 1 małe jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajka roztrzepać z cukrem i esencją waniliową, wlać mleko
Obiad gotowy