Odrowąż (ok. 1185 – 1257), który zachwycił się ich smakiem w Kijowie i przywiózł przepis nad Wisłę. Odtąd na staropolskich stołach i w tych bogatszych i mniej zamożnych domach, królowało ciasto z różnymi rodzajami nadzienia – mięsnym, serowym, z kaszy lub ziemniaków. Były jednak gospodynie, którym nie chciało się robić oddzielnie ciasta i farszu do pierogów z serem, i tak właśnie(...)pierogów wyewoluowały “leniwe” kluski – czyli połączenie nadzienia z ciastem. Mnie także daleko do perfekcyjnej pani domu, która godzinami stoi przy kuchni, więc takie pragmatyczne rozwiązanie naszych prababek bardzo mi się podoba. Staropolskie przepisy na leniwe pierogi (nie kluski, jak się je powszechnie nazywa) zalecają, żeby do ciasta nie dodawać całych jajek, ale żółtka i osobno białka ubite na pianę
smakowitehistorie.comOdrowąż (ok. 1185 – 1257), który zachwycił się ich smakiem w Kijowie i przywiózł przepis nad Wisłę. Odtąd na staropolskich stołach i w tych bogatszych i mniej zamożnych domach, królowało ciasto z różnymi rodzajami nadzienia – mięsnym, serowym, z kaszy lub ziemniaków. Były jednak gospodynie, którym nie chciało się robić oddzielnie ciasta i farszu do pierogów z serem, i tak właśnie(...)pierogów wyewoluowały “leniwe” kluski – czyli połączenie nadzienia z ciastem. Mnie także daleko do perfekcyjnej pani domu, która godzinami stoi przy kuchni, więc takie pragmatyczne rozwiązanie naszych prababek bardzo mi się podoba. Staropolskie przepisy na leniwe pierogi (nie kluski, jak się je powszechnie nazywa) zalecają, żeby do ciasta nie dodawać całych jajek, ale żółtka i osobno białka ubite na pianę
smakowitehistorie.comniespodziewanie. Na specjalne życzenie mojej siostrzenicy, która uwielbia cakepops i wszystkie deserki tego typu, postanowiłam umieścić jej przysmak wewnętrz tortu. Ten, kto kiedykolwiek jadł cakepops, wie o czym mówię. Ciasto jest zrobione ze zmielonego ciasta kruchego i pasty owocowej. Równie dobrze można użyć pasty z orzechów i kawy lub pasty kokosowej, lub karmelowej, można pokusić się też o dodatek alkoholu(...)owoców należy dosładzać do smaku. Print Owocowe ciasteczko w torcie schowane. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl udane wypieki. Course Deser Cuisine łatwe Keyword ciasto kruche, miód, owoce Prep Time 5 minutes Cook Time 20 minutes Schładzanie 30 minutes Total Time 55 minutes Servings 20 cm (średnica blaszki) Calories 486 kcal Equipment patelnia szpatułka
SmartBake.plŚwiętach miło mi Was zaprosić na ciasto jeszcze przedświąteczne. Delikatne, na puszystym biszkopcie, z morelową konfiturą, dosłodzone prostym, lecz w tym zestawieniu idealnym grysikowym kremem. Ciemna deserowa polewa dodaje ciastu wytworności i tonuje słodkie smaki. Blaszka 22 cm x 25 cm Składniki na biszkopt: 4 jaja L ¾ szklanki cukru cukier waniliowy ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciepłej(...)masło, podgrzewamy do rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia. Do masy przesiewamy kakao i szybko roztrzepujemy widelcem do powstania gęstej, błyszczącej polewy. WYKONANIE: biszkopt + nasączenie konfitura morelowa masa biszkopt polewa Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia, po całonocnym schłodzeniu w lodówce Smacznego
Domowe ciastatylko delikatnie wilgotna. Takie rogaliki można zabrać do pracy, czy na piknik, zaś dzieciaczkom dać do szkoły. U mnie obowiązkowo posypane makiem, bo mój syn Piotr kocha mak. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml ciepłego mleka 3,2% 25 g drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)dużego jajka) 70 g masła Nadzienie czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 60 g masła 20 ml mleka 3,2% 60 g cukru Dodatkowo: 1 jajko mak mąka ziemniaczana WYKONANIE Ciasto drożdżowe: Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do małej miseczki wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie wsypać 100 g mąki, wymieszać i zostawić na 15 minut
Passions hobbies lifenasze włoskie menu na tydzień, gdzie znajdziecie inne pyszne i łatwe w wykonaniu włoskie potrawy. Gnocchi miękkie jak puch Robienie gnocchi wymaga pewnej wprawy, pozwalającej ocenić czy trzeba do ciasta dodać jeszcze trochę mąki. Z naszym przepisem nie zginiesz. Testowaliśmy go wiele razy – także uszy do góry i do dzieła! Gnocchi powinny wyjść delikatne i miękkie jak puch. Zobacz(...)żółtka Sprawdź jak ugotować obiady na 5 dni i nie zwariować. Przygotowanie: Krok 1 Jeśli masz ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowa roboty za Tobą! Podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Jeśli nie masz – przygotuj masę ziemniaczaną od zera. Umyj ziemniaki i bez obierania, w łupinkach ugotuj aż będą miekkie, najlepiej na parze. Ugotowane odstaw
Niedzielny kucharzCiasto czekoladowe jest dobre na wszystkie smutki i mam wrażenie, że skutecznie poprawia humor, szczególnie gdy dzielimy się nim z najbliższymi, Chciałabym , żeby Wam też poprawiło nastrój : ) Jest przygotowane na mlecznej czekoladzie, a dodatkowo nadziane kosteczkami czekolady z miętowym nadzieniem… Nie jest bardzo wilgotne jak typowe brownie, ale mocno przesiąknięte miętowa nutą. Coś jak czekoladki After Eight- przepis zaczerpnięty(...)kakao WYKONANIE: Do miski z mąką wlewamy ostudzona masę czekoladową oraz ubite jaja z cukrem. Całość mieszamy do połączenia składników wylewamy do blaszki 22 x 25 cm wbijamy w ciasto kawałki nadziewanej czekolady pieczemy ok. 30 minut w temp 175 stopni ( z termoobiegiem) lub 35 minut bez termoobiegu. Smacznego
Domowe ciastaMazurek na pysznym, domowym kruchym cieście udekorowany bakaliami wszelakimi, słodki i pyszny to niezwykle apetyczny widok na wielkanocnym stole. Z mazurkiem można pobudzić kulinarną fantazję – posmarować dowolną słodką masą, np. kajmakową lub advokat, polewą z jasnej lub ciemnej czekolady, powidłami, konfiturami, dżemami wszelakimi, udekorować ulubionymi, kolorowymi, posiekanymi bakaliami lub owocami. Mazurek bakaliowy jest z nami co roku, to jeden(...)sprawdzonych przepisów na kruche ciasto i formę podania, więc zapraszam i polecam. Mazurek bakaliowy SKŁADNIKI: 170 g mąki pszennej 150 g zimnego masła, prosto z lodówki 1 średnie jajko 45 g cukru drobnego 80 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do dekoracji: 2 łyżki masy krówkowej lub kajmakowej HELIO 2 posiekane figi suszone HELIO
Zasmakuj Kuchnidobra, kilkudziesięciu) lat. Zwykła, prosta, która zawsze wychodzi a do tego wszyscy jedzący są mega zachwyceni. Można posypać ją cukrem pudrem. Rewelacyjnie smakuje również z lodami. Składniki na Ciasto 1/2 kg mąki 2 jajka 3/4 szklanki cukru 20 dkg masła (można wykorzystać margarynę) 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na masę 1 kg obranych(...)grubych oczkach jabłek 1-2 łyżki cynamonu (ilość zależy od tego jak bardzo lubimy cynamon) 1 kisiel Cukier do smaku Krok po Kroku 1 Z podanych składników, przygotowujemy ciasto. Zagniatając kilkoma ruchami (u mnie zagniata robot planetarny ) i wkładamy do lodówki na około godzinę. 3/4 ciasta wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem. 2 Wszystkie składniki na masę jabłkową łączymy wykładamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisypyszne. Bez babki pewnie się nie obejdzie. Dzisiaj przepis na babkę mocno czekoladową z serem i dodatkiem chilli. Smakuje obłędnie! Jest wilgotna, miękka, niezbyt słodka i kusząco pyszna. Uwielbiam ciasta czekoladowe i to właśnie one są moimi ulubionymi. Do przygotowania ciasta używam czekolady dwóch rodzajów - mleczną i deserową, co daje nam bardzo zbilansowany w smaku efekt. Dodatek chilli cudownie podkreśla(...)pokojowej. Zbyt mocno nie ubijamy. Do masy czekoladowej przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy płatki chilli. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak powstałe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kakao formy na babkę. Można użyć też keksówki, ale wtedy czas pieczenia może się zmienić. Składniki masy serowej umieszczamy w misie i ubijamy
Kuchnia Łukaszacukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką z cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać łyżkę masła i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na godzinę (powinno co najmniej podwoić(...)objętość). Bakalie osączyć z rumu, oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, podzielić na 2-3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt ok 20x30cm, posmarować miękkim masłem, posypać bakaliami, zwinąć w roladę. Roladę przeciąć wzdłuż, zostawiając ok 3cm, każdą połowę zwinąć, robiąc ślimaka. Zawinięte "ślimaki" ułożyć jeden na drugim i włożyć do wysokich forem (na wykorzystuję puszki po brzoskwiniach
Obiad gotowyłyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Pozostałe mleko mieszamy z pozostałym cukrem, cukrem z wanilią oraz jajkami. Do mąki dodajemy, sól, podrośnięty zaczyn, mieszankę mleczno jajeczną oraz olej. Wyrabiamy ciasto (będzie luźne). Pod koniec wyrabiania dodajemy żurawinę lub rodzynki. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok.45-60 min.). Jedną długą keksówkę lub dwie mniejsze natłuszczamy. Przekładamy wyrośnięte ciasto. Wyrównujemy
Domowy Smak Jedzeniaświecie, będzie ona bardzo specyficzna i przez wielu z nas obchodzona skromniej i w mniejszym kręgu, lub nawet w samotności. Dla mnie dobre jedzenia, a zwłaszcza dobre ciasto to zawsze sposób na poprawę humoru, dlatego mam dla was dziś fajny i szybki przepis na pyszną babkę, która będzie idealna na co dzień i od święta. Jest to dwukolorowa babka piaskowa(...)ucierałam do uzyskania puszystej masy. Mąkę tortową przesiałam razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i partiami wmieszałam do masy jajecznej. Następnie, nie przerywając miksowania, wlałam do ciasta cienkim strumieniem olej. Gdy składniki się połączyły, odlałam ok. 1/3 ciasta do innej miseczki i wymieszałam je z kakao. Formę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do formy wyłożyłam jasne ciasto
Waniliowe ImprowizacjeSłodkie, morelowe ciasto drożdżowe. Raz, dwa się przygotowuje i dobrze smakuje. Składniki na np. okrągłą formę ok. 25 cm: 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 300 g maki tortowej extra, 3 jajka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 120 g cukru trzcinowego, 400 g suszonych miękkich moreli, ponadto: cukier gruby biały, lub trzcinowy do posypania ciasta(...)temperaturze pokojowej. Morele kroimy na małe kawałki. Do zaczynu dodajemy olej, jajka, cukier i całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki i mieszamy. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Morele delikatnie oprószamy mąką. Połowę ciasta przekładamy równomiernie na formę, dodajemy morele (na całą powierzchnię) i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Można delikatnie zamieszać rączką
Moniki Smakołykioliwy 1 jajko 1 łyżka mleka Sposób wykonania: W dużej misce łączymy ze sobą suche składniki. Do oddzielnej miski wlewamy wodę i łączymy ją z oliwą. Zaczynamy wyrabianie naszego ciasta dodając stopniowo wodę z oliwą i mieszając wszystko drewnianą łyżką. Kiedy składniki zaczną nabierać konsystencję ciasta zaczynamy je wyrabiać ręką. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne(...)Kulkę ciasta przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto z miski i wyrabiamy jeszcze chwilę na podsypanej mąką powierzchni. Na tym etapie możemy odciąć kawałek ciasta i zrobić z niego mniejsze kuleczki, które znajdą się na wierzchu chlebka jako "rączka". Z pozostałego ciasta robimy
Mostek w kuchni