ciasto - 161836 przepisów (strona:1551/10790)

Pierwszy chleb na zakwasie – porady 101

szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki siemienia lnianego Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby wszystko się dobrze połączyło, nie ma konieczności wyrabiania, bo wyroby z mąki żytniej tego nie lubią. Ciasto na chleb odłożyć w misce przykrytej folią spożywczą na 8-12 godzin (można to przyspieszyć wkładając miskę do rozgrzanego piekarnika do max temp. 30 st., w wyższej temperaturze naturalne drożdże(...)mogą umrzeć ), tak aby podwoiło objętość. Dwie keksówki wysmarować masłem, wysypać otrębami lub zmielonymi płatkami owsianymi. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Wyrównać łyżką zwilżoną w wodzie, przycisnąć, aby nie było pustych szczelin. Ponacinać chleb – tak aby podczas wyrastania pękł, tam gdzie my tego chcemy. Odstawić do drugiego wyrastania na 8-12 godzin (można

moj przepis na
Szybki i prosty przepis na rogaliki drożdżowe z nadzieniem 90

mojej rodziny. Do tej pory korzystałam z innego przepisu, jednak ten przypadł mi szczególnie do gustu ze względu na szybkość jego wykonania. Jest prosty i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Podobny przepis posiadam na domowe ciasto do pizzy, ale o tym napiszę kiedy indziej. W każdym razie, te rogaliki, które zaprezentuję wam poniżej, poza tym, że są szybkie(...)przepis na rogaliki drożdżowe, tłusty czwartek Prep Time 40 min. Czas pieczenia ok. 1 godz. Total Time 1 godz. 40 min. Servings 64 sztuki Calories 150 kcal Ingredients Wykonanie ciasta: 8 szklanek mąki o poj. 250 ml 4 łyżki cukru 1 szczypta soli 5 sztuk jaj 2 kostki masła 250 g może być margaryna, lub pół na pół 1 szklanka

Zufi.pl
Menu na Wielkanoc 617

szynkę zawijaną z jajkiem , która jest nie tylko smaczna, ale będzie dekoracją wielkanocnego stołu. W czasie, gdy mięso na pasztet będzie się gotować a następnie stygnąć, przygotujcie coś słodkiego, ciasta też muszą się pojawić na śniadanie – polecam w sobotę lub nawet w piątek upiec Sernik z brzoskwiniami , który jest najlepszy jak postoi, dzień lub dwa. A zamiast babki drożdżowej polecam(...)posypuję kandyzowaną skórką, ale można też zrobić polewę czekoladową, jak nie potraficie to wystarczy ją posypać obficie cukrem pudrem. Polecam też inne moje Przepisy na babki wielkanocne Jeśli wolicie ciasta bez pieczenia to wypróbujcie przepis na Najlepszy przepis na sernik na zimno , albo wypróbujcie nasz przepis na prosty do wykonania mazurek andrutowy z czekoladą . Kiedy sernik i babka będą upieczone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Murzynek łyżką mieszany - bez jajek 115

Dziele się z Wami przepisem na rewelacyjnego murzynka - miękkiego i wilgotnego w środku. W smaku przypomina brownie, ale poniższe ciasto w swoim składzie nie zawiera ani grama czekolady. Murzynek jest tani, szybki i bardzo prosty do przygotowania. Dodatkowo do jego przyrządzenia nie potrzebujemy miksera, ponieważ wszystkie składniki na ciasto wystarczy wymieszać ze sobą za pomocą łyżki czy trzepaczki. Ciasto idealne(...)kryzysowe czasy, ponieważ w swoim składzie nie zawiera jajek ani masła. Zachęcam do przygotowania poniższego ciasta wspólnie z dziećmi 😊   Składniki na keksówkę o długości do 30 cm:  2 płaskie szklanki mąki pszennej  1 szklanka mleka 1/2 szklanki zwykłego cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka octu/soku z cytryny

Ugotować
SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ – NAJLEPSZA! 111

Choć wiosna i lato to nie są typowo szarlotkowe pory roku, to jednak szarlotka to takie ciasto, które z przyjemnością zajadamy o każdej porze roku! Dziś mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę z bezą, którą ostatnio nie przygotowałam ja, a moja mama. Kruchy spód pokryty dużą ilością grubo-tartych soczystych jabłek, bezową pianą i chrupiącą kruszonka jest zawsze idealnym(...)pomysłem do kawki. Tak jak już Wam kiedyś pisałam – kruche ciasto śmiało można przygotować dużo wcześniej, zamrozić, a potem wyciągać w razie potrzeby. Szarlotka z cała pewnością zachwyci wszystkich łasuchów! Ps. z gałką lodów waniliowych – niebo w gębie! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka M – 4 szt * cukier – 1 szklanka * proszek

Ostra na Słodko
Prosty chleb żytni z melasą i prażonym słonecznikiem 138

wodzie, dodajemy sól i mąkę i dokładnie mieszamy, aż nie będzie grudek mąki. Zostawiamy na 18 h do fermentacji w temperaturze 26-28oC (w ciepłym miejscu). Następnego dnia Ciasto właściwe: zaczyn (cały) 240 g mąka żytnia jasna typ 720 145 g woda ciepła 30 g melasa 5 g sól 50 g słonecznik uprażony na patelni Wyrabiamy ciasto do połączania(...)składników. Na końcu dodajemy słonecznik, wrabiamy w ciasto, tak aby równomiernie się wmieszał. Ciasto zostawiamy na 45 minut w cieple ok. 28oC, w przykrytej misce, do wstępnego przefermentowania. Potem przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki, wyrównujemy i dajemy mu (również w cieple) czas na wyrośniecie, aż ciasto podniesie się do brzegów foremki, co trwa zwykle ok. 90-120 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Kilka wskazówek dotyczących drożdży 98

zaczyn: zamrożone zalać lekko ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, wymieszać żeby się rozpuściły, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać ponownie i odstawić w ciepłe miejsce. Zaczyn w przypadku przygotowania drożdżowego ciasta to zawsze bezpieczna opcja, żeby sprawdzić czy drożdże są dobre. Wyobraźcie sobie, że wrzucacie wszystkie składniki od razu do miski, wyrabiacie ciasto, ono stoi godzinę, drugą, trzecią… i ani ruszy(...)widać, jak małe pęcherzyki powietrza lecą ku górze, ową piankę tworząc. Uwaga: nie wszystkie przepisy wymagają przygotowania zaczynu.  Kolejną kwestią jest ilość drożdży w stosunku do mąki. Do ciasta na zaczynie drożdżowym w domowych wypiekach wykorzystuje się zazwyczaj proporcje 1:20, czyli na 50g świeżych drożdży bierzemy 1kg mąki. Nie polecam dodawania większej ilości drożdży. Widzieliście zapewne przepisy typu

Obiad gotowy
Ciasto marchewkowe bez cukru z sosem jogurtowym 93

zrobić, gdy masz wielką ochotę na coś słodkiego, ale starasz się liczyć kalorie? Zawsze można nieco "odchudzić" tradycyjne ciasto ;) Wyszło równie pysznie! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka 3 marchewki 4 łyżki oleju kokosowego 100 g erytrolu 1 łyżka miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu (+ szczypta do posypania ciasta) szczypta soli 100 g orzechów(...)mąki dodajemy roztopioną, zblendowaną masę, orzechy i marchewkę. 7.   Wyrabiamy wszystko rękami. 8.   Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej ciasto. 9.   Rozprowadzamy ciasto równomiernie w tortownicy, ale nie wygładzamy nadmiernie wierzchu - niech będzie nierówny, pagórkowaty. 10. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 40 minut.  11. Wyjmujemy ciasto

Prosto z Kotła
KRYZYSOWA PIZZA BEZ DROŻDŻY I WYRASTANIA. TYLKO 3 SKŁADNIKI + SOL 105

ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MAKE POŁĄCZYĆ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA ORAZ SOLA I PRZESIAĆ DO MISKI. DODAĆ JOGURT I CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ ŁYŻKA. KIEDY SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZA, CIĄGŁE LUŹNE CIASTO WYŁOŻYĆ NA STOLNICE WYSYPANA MAKA. CIASTO WYROBIĆ REKA PODSYPUJĄC TYLE MAKI ILE ZBIERZE CIASTO. ILOŚĆ PODSYPANEJ MAKI ZALEŻY OD JEJ JAKOŚCI, LEPIEJ ROBIĆ TO POWOLI ABY CIASTO NIE WYSZŁO(...)TWARDE. GOTOWE CIASTO, ROZWAŁKOWAĆ NA PAPIERZE DO PIECZENIA, PODSYPANYM ODROBINA MAKI ( JEŚLI LUBICIE MNIEJSZE PIZZE, CIASTO MOŻNA PODZIELIĆ NA CZĘŚCI). GRUBOŚĆ CIASTA WEDŁUG PREFERENCJI. SPOD PIZZY OBŁOŻYĆ ULUBIONYMI DODATKAMI I SOSEM, U MNIE PESTO Z BAZYLII, CEBULA, PIECZARKI, KABANOSY I SER MOZZARELLA. TO SKŁADNIKI JAKIE MAM OBECNIE W DOMU, ZAKUPY BYŁY NIEMOŻLIWE ZE WZGLĘDU NA KWARANTANNE. PIZZE PIEC W NAGRZANYM

Pani M - kuchnia smakowita
Pierogi z kapustą i grzybami 105

Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Jak zrobić idealne ciasto? Wszystkiego dowiesz się z mojego przepisu. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena:  przystępne SKŁADNIKI: 500 g kapusty 100 g suszonych grzybów 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz, sól olej do smażenia 500 g mąki 300 ml gorącej(...)wody 4 łyżki oleju do ciasta 1 łyżeczka soli 1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc żeby się namoczyły. Następnego dnia gotujemy kapustę z dodatkiem ziela i liści przez 30 minut i odcedzamy Tak samo robimy z namoczonymi grzybami, gotujemy przez 30 minut i odcedzamy. 2. Przygotowanie farszu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kapusta

karolgotuje
Torcik dyniowo-czekoladowy 81

czegoś nowego. Ponownie sięgnęliśmy po dynię, która nam się jeszcze nie przejadła. Naszemu Gościowi torcik dyniowo-czekoladowy bardzo smakował i zgodnie z życzeniem przepis dołączył do Jej kolekcji. Z ciastem szybko się uporaliśmy i z pełnymi brzuchami wróciliśmy na dietę. Składniki na torcik dyniowo-czekoladowy Ciasto: 4 jajka 100 g cukru pudru sok z 1 / 2 cytryny szczypta soli(...)wysmarowania formy Masa śmietankowa: 250 g śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: marmolada dyniowa czekolada do posypania orzechy do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą pianę, dodać sok z cytryny, wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodać puree z dyni

niecodziennikpary
Tarta czekoladowa z figami 83

kolei kontrastują konsystencją z jednolitą, czekoladową masą i dlatego tutaj pasują, ale smakiem schodzą na drugi plan, więc można z nich zrezygnować. Składniki na tartę czekoladową z figami Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 100 ml mleka 250 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru(...)gorzkiej czekolady 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 4 figi Dodatkowo: masło do posmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Nadzienie: Figi umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Do garnka

niecodziennikpary
Tort cukiniowo-czekoladowy 75

Pierwotnym planem było upieczenie samego ciasta cukiniowo-czekoladowego , ale gdy już było w piekarniku i zaczęło ładnie pachnieć, zdecydowaliśmy się zrobić z niego tort. Przygotowanie kremu zajęło kilka chwil i przy odrobinie dodatkowej pracy wieczorem mogliśmy się delektować pysznym tortem cukiniowo-czekoladowy . Cukinia i w tym wypieku potwierdziła, że bardzo dobrze nadaje się do ciast i dobrze odnajduje się także(...)bardziej złożonych kombinacjach. Składniki na tort cukiniowo-czekoladowy Ciasto: 300 g cukinii 250 g cukru 4 jajka 120 ml oleju 250 g mąki 50 g orzechów włoskich 50 gorzkiej czekolady 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem: 100 g masła 125 g margaryny 3 jajka 3 łyżki cukru 5 łyżek śmietanki kremówki 3 łyżki

niecodziennikpary
Pizza z salami i kukurydzą 89

prosto z lodówki. Rozejrzeliśmy się po niej, co możemy z naszych zapasów ugotować i wpadliśmy na pomysł, aby kilka z nich połączyć w pizzy meksykańskiej. Z dobrym przepisem na ciasto wyszła rewelacyjna, a do tego bardzo tania. Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli(...)puszki kukurydzy 50 g salami 1 / 2 małej czerwonej papryki 1 / 2 małej cebuli 100-150 g żółtego sera (w plastrach lub kostce) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Wodę lekko podgrzać (do ok. 30 o C), w jej połowie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać

niecodziennikpary
Lekkie ciasto na pizzę 98

Ciasto na pizzę jest bardzo ważnym elementem tej potrawy. Zazwyczaj nie zwracamy na nie uwagi, bo najbardziej liczy się nadzienie, ale ten niepozorny spód doceniamy dopiero wtedy, gdy któregoś razu trafi się nam grubaśny, chlebowy wymysł kucharza. To potrafi w jednej chwili całkowicie pozbawić apetytu. Nasz przepis pozwala przygotować cienkie, lekkie i puszyste ciasto, które będzie smacznym uzupełnieniem dla wszystkich(...)mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać resztę wody, oliwę, sól, zamieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, przez ok. 10 minut wyrabiać ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na ok. 30 cm placek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

niecodziennikpary