Znane i lubiane przez wszystkich ciasto zebra poleca się do niedzielnej kawki z rodziną :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM: 5 jajek szklanka cukru 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka wody gazowanej szklanka oleju cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki WYKONANIE: Całe jajka (w temp. pokojowej) ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę(...)Wlewamy stopniowo wodę oraz olej. Krótko miksujemy. Trzy szklanki mąki przesiewamy z proszkiem , dodajemy po łyżce do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką, aż do wyczerpania mąki. Ciasto przelewamy do 2 identycznych misek. do 1 części ciasta wsypujemy 2 łyżki mąki, do 2 miski- 2 łyżki kakao. Delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy
Pani na deserTradycyjny sernik wiedeński to sernik bez kruchego spodu. Uważam, że im więcej sera w serniku tym lepiej, więc jest to jedno z moich ulubionych ciast. Sernik możecie przygotować z dowolną polewą na przykład lukrem waniliowym, polewą czekoladową, albo po prostu posypać cukrem pudrem. Będzie również pyszny bez niczego. Składniki 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła(...)składników. W drugiem misce ubijamy białka na sztywną pianę. Pianę dodajemy do utartego masła z żółtkami. Dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszamy. Pamiętajcie nigdy nie róbcie tego na odwrót, bo ciasto opadanie. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 26 cm). Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Na dno piekarnika warto wstawić naczynie z wodą, aby parowała
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem klonowym. Dodatkowym elementem słodzącym jest polewa z gorzkiej czekolady, którą można również kupić w wersji bez cukru. Ciasto nie jest za słodkie, a poza tym jest wartościowe odżywczo, więc nawet na diecie możemy pozwolić sobie na jeden kawałek. Plusem jest też szybkość oraz łatwość wykonania - bez miksera, wystarczy wszystkie składniki(...)pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 min. Studzimy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi
Kuchnia MagdaLenyśrodku miękkie. Z podanych proporcji wychodzi ich bardzo dużo. Bardzo polecam ten przepis. Zapraszam też na film, na którym pokazuję jak zrobić te pyszne faworki "na żywo" SKŁADNIKI CIASTO -550g mąki pszennej tortowej -125ml piwa -4 żółtka -4 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% -4 łyżki cukru -50g rozpuszczonego masła -1 łyżka cukru waniliowego DODATKOWO(...)jasną masę, następnie dodajemy roztopione masło, piwo oraz śmietanę i cukier waniliowy-wszystko miksujemy. Do powstałej mieszaniny dodajemy mąkę-najpierw wszystko mieszamy a potem zagniatamy ciasto. Można sobie je troszkę podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut. Następnie dzielimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam serdecznie, dzisiaj przepis na faworki z ciasta francuskiego. Faworki są pieczone, czas przygotowania to około 2 minut + pieczenie, no i zakup ciasta francuskiego (chyba że zrobimy ciasto sami). Faworki są chrupkie, słodkie i smaczne. Do przygotowania będziemy potrzebowali: ciasto francuskie cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Faworki z ciasta francuskiego Przygotowanie: Rolkę ciasta francuskiego(...)rozwijam, przekrawam wzdłuż na pół, i kroję w paseczki o szerokości około 2-3 centymetrów. Każdy paseczek dodatkowo nacinam na środku. Następnie jeden z końców ciasta przekładam przez nacięcie (tak jak przy klasycznych faworkach), i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na blasze środek faworka delikatnie rozciągam, żeby podczas pieczenia się nie skleił. Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego
Uwaga Babcia Gotujeletniej wodzie, potem dodaj szklankę mąki, sól cukier i oliwę i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy rozczyn wyrośnie dodaj zioła, czosnek oraz resztę mąki i wyrób ciasto (będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od dłoni). Podziel ciasto na 2 części i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy ciasto podrośnie będzie materiał na 2 pizze(...)średnicy 25 cm : ) Weź w dłonie jedną część ciasta i formuj w powietrzu rękami okrągły placek, możesz też klasycznie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką. Rozsmaruj oliwę na blasze i wstaw blachę do piekarnika. Rozgrzej piekarnik ustawiając najwyższą temperaturę (opcja pieczenia z góry i z dołu). Połóż placek na blachę i piecz przez 5 minut – do momentu lekkiego zbrązowienia ciasta
Eat me! Fit me!drobnego cukru 1 jajko (rozm. L) 1-2 łyżeczek ekstraktu waniliowego szczypta soli Masło kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej zmiękło. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 20 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie(...)grubości. Polecam rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka do dekoracji z piekarnika i studzimy. Uwagi: Aby ciasteczka nie ubrudziły się mąka warto wałkować je przez
Słodki Pomysłskładzie są mięsiste, grubsze, sycące. W smaku wręcz uzależniające. Spróbujcie potestować z grubością placka, którego wykrawacie faworki. Czy bardziej zasmakują wam te cieńsze, czy też te z grubszego ciasta. Rosyjskie faworki mają jeszcze jeden plus. Robi się je bardzo prosto, a samo ciasto jest bardzo elastyczne i niesamowicie miłe we współpracy. Jak dla mnie, tradycyjne ciasto na faworki polskie, jest(...)kefiru 5 łyżek cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju cukier puder do posyania olej do smażenia Wykonanie Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie miękkie, troszkę klejące, coś na wzór pierogowego ale troszkę luźniejsze.(tak wiem, różne twardości ciasta pierogowego robicie) Ciasto dzielimy i rozwałkowujemy na placki ok 1 cm. Wykrawamy z nich
Mieszam w Garnkuoryginalnego pieca do jej wypieku, ale jest smaczna i na pewno taniej wychodzi, a najeść może się cała rodzina. Ja dziś zrobiłam małą pizzę na drożdżowym, średniej grubości cieście ziołowym. Jako dodatki wybrałam pieczarki, kurczaka i ogórki konserwowe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju(...)odstawiłam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę, sól i cukier wsypałam do miski. Dodałam przyprawę włoską, olej i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko wymieszałam łyżką, a następnie zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i wymieszałam z przyprawą gyros. Mięso usmażyłam na niewielkiej ilości oleju na patelni i wyłożyłam na talerz. Pieczarki obrałam
Waniliowe ImprowizacjePyszne i efektowne ciasto w którym smaki i tekstury świetnie się uzupełniają i tworzą naprawdę zgrane połączenie. Dwa cieniutkie i kruche blaty ciasta pieczone z dżemem z czarnej porzeczki i lekką piankową bezą. Na koniec przełożone delikatnym kremem maślano-budyniowym z wanilią. Ciasto nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte zrobienia. Dobrze się przechowuje, jest podzielne i zawsze wszystkim smakuje(...)pieczenia przesiewamy do dzieży miksera lub na stolnicę. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Miksujemy lub rozcieramy palcami, aż powstanie kruche, gładkie ciasto. Formujemy kulę i dzielimy na 2 równe części. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia, na wielkość spodu blaszki lub na wymiar 22x35 cm. W razie
cool and mintyChlebek pita (z greckiego pita- to placek), to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu. To ciasto z mąki, drożdży i wody, do którego możemy zapakować dowolne dodatki. Możemy wypełnić wnętrze farszem warzywnym, mięsnym, z dowolnymi sosami i dodatkami. Podczas pieczenia ciasto napusza się i mocno rośnie, to m.in dzięki wysokiej temperaturze. Ja wykorzystałam płytę szamotową, którą nagrzałam już pół godziny(...)wcześniej w piekarniku. Po przeczytaniu komentarzy, o tym, iż trzeba bardzo uważać przy przenoszeniu wyrośniętego ciasta, wykombinowałam, by nie trzeba było ciasta naciągać przy przenoszeniu. Moje krążki odkładałam na kawałki (arkusz przecięłam na 4 części) papieru do pieczenia, na nich łatwiej było mi przenieść potem pity na wygrzaną płytę do piekarnika. Wystarczy też nagrzać mocno blachę z piekarnika
Smaczne Zdrowewspaniały różowy kolor <3 Do przygotowania kremu do biszkoptowej rolady możecie użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych malin. Pamiętajcie też by zawsze sugerować się gustem dziadków. Jeśli wolą ciasta czekoladowe lub serniki, to poszukajcie innych inspiracji (tutaj) Ja upiekę jeszcze z moimi maluchami muffinki. Moja córeczka uwielbia je przygotowywać. Te małe niepozorne babeczki, to zawsze dobry pomysł na prezent(...)babeczki i muffinki znajdziecie (tutaj) Warto się zainspirować A wracając do przepisu na malinową roladę na Dzień Babci i Dziadka… Spójrzcie jak ją łatwo przygotować Składniki: Na ciasto biszkoptowe: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na malinowy krem do rolady
Słodkie okruszkikieliszek o śr 2-2,5 cm (zamiast kieliszka użyłam tylki cukierniczej). Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i sprężyste. Jeśli będzie się kleić do rąk podsypujemy delikatnie mąką. W cieście będą widoczne małe kropeczki sera. To normalne, ponieważ ser się nie rozpuści w cieście. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Dzielimy(...)ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy je na grubość ok 5-7 mm. […] Artykuł OPONKI pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłPizza na ziołowym cieście to moja kolejna propozycja na domową pizzę i wariacja na temat pizzy na grubym cieście. Tak naprawdę jest to pizza na tradycyjnym drożdżowym cieście, do którego dodałam zioła prowansalskie i czosnek. W ten sposób pizza jest jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista w smaku. Jako dodatki wybrałam to co było akurat w lodówce, czyli parówki, jakaś szynka(...)papryka konserwowa i cebula, oraz oczywiście żółty ser. W ten sposób powstała pyszna pizza obiadowa dla całej rodziny. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 30g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1szkl. ciepłego mleka ok. 400g mąki tortowej 4 łyżki oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: ok. 300g żółtego
Waniliowe Improwizacjemąkę pszenną tortową, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wbiłam jajko i wlałam zimne mleko. Wszystko zmiksowałam mikserem na małych obrotach do połączenia składników. Z miski odlałam ok. 1/3 szklanki ciasta, dodałam do niego kakao i dokładnie wymieszałam do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Ciemne ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego i odcięłam końcówkę robiąc bardzo mały otworek. Ciasto jest dość lejące więc(...)trzeba zrobić małą dziurkę, żeby ciasto zbyt szybko nie leciało. Na patelni rozgrzałam ok. 0,5 łyżeczki oleju i nalałam porcję ciasta jasnego rozprowadzając je po całej patelni jak przy zwykłych naleśnikach. Następnie dość szybko wycisnęłam z rękawa ciasto ciemne na kształt kratki. Gdy naleśnik zrumienił się od spodu, przewróciłam go na drugą stronę i również smażyłam do zrumienienia. Usmażony
Waniliowe Improwizacje