mieszaniną z jajkiem i gotowe. W sezonie jesiennym nie może zabraknąć tarty z dynią. Jej słodycz świetnie komponuje się z podpieczoną, pikantną czerwoną cebulą i orzechowym w smaku, razowym ciastem. Składniki (na blachę o średnicy około 31cm): szklanka pełnoziarnistej mąki razowej 2 łyżki mąki zwykłem 100g zimnego masła szczypta soli 5 łyżek lodowatej wody odrobina masła i mąki do oprószenia(...)300g kawałek dyni 2 duże czerwone cebule 250g sera ricotta 1/2 szklanki mleka 2 jajka sól i pieprz do smaku pół łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę razową, zwykłą, szczyptę soli. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło i zaczynamy wszystko rozcierać w palcach do uzyskania drobnej kruszonki. Do tego dodajemy lodowatą
Smaczna Stronabyłam mała najczęściej była ona z koncentratu pomidorowego. Do dziś pamiętam i uwielbiam pomidorówkę, którą robiła moja babcia. Wiem, że niektórzy mogą ją skrytykować, ale babcina pomidorowa z tartym ciastem według tego przepisu to dla mnie najsmaczniejsza wersja tej zupy! No i nie ma odwiecznego problemu: pomidorowa z ryżem, czy z makaronem? Babcina pomidorowa z tartym ciastem Składniki(...)można pominąć) 3-4 liście laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 6-8 ziarenek pieprzu czarnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól Tarte ciasto: szklanka mąki + trochę do podsypania jajko sól Rozpoczynamy od przygotowania bulionu. Myjemy kości i zalewamy je około 2 litrami wody. Pozostawiamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień na średni, żeby
PatiGotujefareast-language:EN-US;} Może Was to zdziwi , a może nie 😊 że w przekładańcu z przepisu poniżej znajdziecie wszystkie te same składniki ( + kilka dodatkowych) , które znalazły się w cieście Skarby Jesieni. No cóż- korzystamy z darów tej pięknej pory roku. Oczywiście różnica między tym a ciastem wcześniejszym jest widoczna, bo to dwa zupełnie inne rodzaje ciach 😉 Grand Choco to czekoladowy
Domowe ciastaKruchy, o 'nieidealnym' kształcie placek- Galette, ze śliwkami, wszak na nie sezon 😊 Prosty i banalny placek- ot wystarczy zagnieść ciasto, wyłożyć owocami, niedbale zawinąć i upiec! Dużą robotę w tym przepisie robi ciasto, genialne ciasto- niby kruche, a fantastycznie listkujące się jak francuskie! 👌 Dziękuję Rozkoszny - od dziś jest to mój ulubiony przepis na 'kruche' ciasto! ciasto kruche ála francuskie(...)trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki kaszy manny do podsypania spodu tarty 2 łyżki cukru trzcinowego 1 małe, roztrzepane jajko Ze składników wyrobić ciasto, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Przygotować śliwki- przekroić na pół, usunąć pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić
Kraina Miodem PłynącaCiasto, które rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda, zawsze się udaje (bynajmniej reklamacji do tej pory nie słyszałam;) Bez miksera, proste, szybkie, można by rzec dla tych co czasu nie mają lub nie bardzo lubią w kuchni siedzieć a goście za chwilę i chcą Ciasto ze śliwkami z mąki kukurydzianej i pszennej, nie za słodkie, takie na ten czas(...)Pyszne, jesienne! Pasują do niego każde owoce, nawet mrożone. Śmiało pieczcie, częstujcie i chwalcie! Ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 x 200 g serka homogenizowanego waniliowego (2 opakowania po 200 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub białego opakowanie cukru z wanilią
Zasmakuj KuchniProste ciasto z gruszkami. Dziś zapraszam Was na proste w przygotowaniu ciasto z gruszkami. Wystarczy kilka składników, łyżka do mieszania i gotowe. Gruszki dla wzbogacenia smaku oprószyłam cynamonem. Ten zapach podczas pieczenia… Coś cudownego. Jeśli tak jak ja lubicie gruszki i proste, słodkie ciasta, to ta propozycja będzie dla Was idealna. A co do tak pysznego jesiennego ciasta(...)gruszkami? Oczywiście aromatyczna kawa. Ja podałam ciasto z pyszną włoską kawą CASA DEL CAFFE YELLOW . Pyszna, delikatna kawa o orzechowo-czekoladowym smaku. Moi bliscy lubią ją bez dodatku, ja jak zawsze wybieram wersję z odrobiną mleka. Polecam. A gdzie można kupić tą wyjątkową włoską kawę (100% jakości i smaku)? Odwiedźcie sklep internetowy kawwa.pl Składniki: 2 szklanki mąki pszennej niepełna szklanka
Słodkie okruszkiKruche ciasto kakaowe, mus jabłkowy i pyszna pianka. To wszystko, tworzy naprawdę pyszne ciacho :) Do kawy, lub herbaty pasuje idealnie. Pianka, miała być budyniowa, ale w domu nie było budyniu. Tak to jest, kiedy zawsze są zapasy. Byłam pewna, że budyń jest, ale akurat się skończył :) Na szczęście, był zapas mąki ziemniaczanej :) Po upieczeniu ciasta stwierdziłam, że to nawet lepiej(...)Pianka, dzięki mące ziemniaczanej, była idealnie biała. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 kostka margaryny 6 żółtek Pianka: 6 białek 1 nie pełna szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 litrowy słoik, musu jabłkowego ( miałam swojski) Wykonanie: Wszystkie składniki sypkie
Agusiowe smakołykiLotaryngii (stamtąd pochodził Fulko de Lorche, dobry Niemiec z „Krzyżaków”, przyjaciel Zbyszka z Bogdańca:). Nazwa wywodzi się od słowa kuchen , co znaczy ciastko . To prosta zapiekanka zrobiona na kruchym cieście z nadzieniem z jajeczno-mlecznej masy. Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem. My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche, bo na spodzie(...)ciasta ziemniaczanego, a właściwie z ziemniaków. To odpowiedź na często zadawane pytanie: “co zrobić z ziemniaków”. Do zrobienia quiche nadadzą się jakieś resztkowe ziemniaki z obiadu. Musi być ich jednak dość sporo: na tartę o średnicy 20 cm potrzeba około pół kilograma ziemniaków (waga przed ugotowaniem), czyli jakieś 2 szklanki puree. Na potrzeby tego przepisu warto ugotować dzień
Niedzielny kucharzToskańskie bułeczki Toskańskie bułeczki to mój autorski przepis . Powstał w prosty sposób , jak zawsze kiedy kucharzę z chłopakami… zaczynamy od jednego , a kończymy na czymś zupełnie innym Do ciasta na bułki wrzuciłam to co lubimy najbardziej , czyli zioła toskańskie . Starszy syn uwielbia suszone pomidory więc kazał dodać ich sporo , a młodszy kocha parmezan więc wsypał porządną ilość zanim się(...)ciepłe , ale nie gorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy oliwę , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól . Wsypujemy wszystkie zioła , czosnek , parmezan i pomidory . Na pewno nie będzie ich za dużo , ciasto mocno łagodzi
Ogrodnik w podróżyniemieckie, dokładnie z Lotaryngii (stamtąd pochodził Fulko de Lorche, dobry Niemiec z „Krzyżaków”) – nazwa wywodzi się od słowa kuchen , co znaczy ciastko . To prosta zapiekanka zrobiona na kruchym cieście z nadzieniem z jajeczno-mlecznej masy. Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem. My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche, bo na spodzie(...)ciasta ziemniaczanego, a właściwie z ziemniaków. Doskonale nadadzą się do tego jakieś resztkowe ziemniaki z obiadu. Musi być ich jednak dość sporo: na tartę o średnicy 20 cm potrzeba około pół kilograma ziemniaków (waga przed ugotowaniem), czyli jakieś 2 szklanki puree. Na potrzeby tego przepisu warto ugotować dzień wcześniej więcej ziemniaków i odłożyć część. Quiche możecie przechowywać w lodówce
Niedzielny kucharzdawna jest już na blogu z przepisu ze strony Moje Wypieki , ale tym razem w fantazyjnej formie zamkniętych bułeczek - instrukcja zwijania i więcej zdjęć tutaj . Puszyste drożdżowe ciasto, słodki budyń i kwaśny rabarbar to połączenie bardzo udane i serdecznie Wam je polecam! Składniki: Budyń wa niliowy: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru z wanilią 20 g mąki(...)karmel. Uważać aby nie przypalić, spalony karmel ma gorzki smak. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar. Pogotować aż część soku puszczonego przez rabarbar wyparuje. Pozostawić do ostudzenia. Składniki na ciasto (12 drożdżówek): 500 g mąki pszennej tortowej 300 ml letniego mleka 1 jajko 20 g świeżych drożdży (10 g suchych) 2,5 łyżki cukru szczypta soli 100 g roztopionego
Kocham..lubię..gotuję..podwieczorek polecam bardzo pyszną tartę. Czekoladowe ciasto, kwaśne maliny i słodka śmietanka to doskonałe połączenie. Maliny prosto z krzaczka z domowego ogrodu, takie są najlepsze, pachnące słońcem. Upieczcie taką tartę, a będziecie zachwyceni :) Udanych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao(...)mąka pszenna do posypania stolnicy Śmietanka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru do smaku Do dekoracji: listki melisy świeże maliny Wykonanie pysznej tarty z malinami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Do formy: Ciasto wałkujemy na stolnicy przekładamy do tortownicy o średni 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ja robiłam taki grubszy brzeg. Ciasto
IzabelawkuchniCiasto kinder czekolada to cała blacha słodkości, która skradnie Twoje serce! Jego przygotowanie jest niesamowicie proste, a w dodatku nie musisz go piec. Kremowa masa na herbatnikowym spodzie to idealne połączenie. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku! Ciasto kinder – przepis Kto z nas nie kocha małych batoników Kinder? No właśnie! To zdecydowanie smak dzieciństwa. Teraz masz szansę zrobić(...)całą blachę tej słodkości. To połączenie maślanych herbatników ze słodką masą i polewą czekoladową. Podany przepis na ciasto kinder przygotowałam na blaszce o wymiarach: 30 x 23,5 cm. Po przygotowaniu, trzeba je schłodzić w lodówce minimum godzinę, aby masa kremowa i polewa stężały. Składniki: 3/4 szklanki mleka, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, kostka masła w pokojowej temperaturze
Rozdomowiona