porcje. Jedna z nich trafiła dzisiaj do chleba. Nieskromnie powiem, że wyszedł bardzo dobry, a po przekrojeniu robi spore wrażenie .Niby zwykły codzienny chleb, a jednak niecodzienny :) Składniki : ciasto dyniowe : - 3/4 szklanki musu dyniowego(...)około 1/2 szklanki ciepłej wody, - 12,5 g świeżych drożdży, - 1/2 łyżeczki soli, - około 2 szklanek mąki pszennej, - łyżeczka oleju. ciasto kakaowe : - około 2 szklanek mąki pszennej
Przepisy MikołajaSmacznego!!! Niezwykle delikatny kokosowy biszkopt ze smacznym kremem. To ciasto samo rozpływa się w ustach Na formę 23,5cm x 23,5cm Biszkopt: Składniki: 4 jajka 80 g cukru 80 g mąki tortowej typ 450 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 40 g wiórków kokosowych Szczypta soli Wykonanie: Żółtka(...)waniliowym, a następnie żółtka. Dobrze ubić. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem przesianą przez sitko. Wymieszać łyżką. Dodać olej i wiórki kokosowe i ponownie dobrze wymieszać łyżką. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 20 – 25 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Krem: Składniki
Przepisy BabciKruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i kwaskowymi jabłkami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje. składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka) 3-4 łyżki gęstej śmietany 1,2 kg jabłek (najlepiej szarej renety lub antonówek) 1 szklanka cukru(...)pudru 2 suche budynie waniliowe na 1/2 litra mleka wykonanie: Na stolnicy łączę mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło, żółtka i śmietanę. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. 1/3 część ciasta odkładam do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam dno blaszki (21x26). Na ciasto wykładam jabłka - obrane i starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijam na sztywną pianę z cukrem
babka w formieCiasto Kinder Country bez pieczenia to kolejna propozycja deseru, inspirowanego popularnym batonikiem, znakomity smakołyk dla wszystkich miłośników słodkości. Puszysta masa z serkiem mascarpone, śmietaną kremówką i mlekiem skondensowanym, a do tego ekspandowana pszenica oraz czekolada, to świetne połączenie składników, wyśmienity pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia. składniki na tortownicę 26 cm spód 100 g gorzkiej czekolady(...)wodnej często mieszając. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z ognia. Do miski wsypujemy ekspandowaną pszenicę, dodajemy do niej rozpuszczoną jeszcze gorącą czekoladę i wszystko dokładnie razem łączymy. Gotową masę na spód ciasta przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie ją rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką a następnie wstawiamy do lodówki na pół godziny. Do miski przekładamy serek mascarpone, wlewamy mleko skondensowane
Smakowite Daniadrożdże wyrosną, dodać je do mąki wymieszanej z solą. Wymieszać. Rozbełtać jajko i dodać do mąki. Wymieszać. Do mąki dodać stopione masło raz ocet winny lub spirytus. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić, by je odgazować. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować wzdłuż, złożyć(...)ponownie rozwałkować na cieniutkie płaty (wykorzystałam do tego maszynkę do wałkowania, więc uzyskałam płaty o szerokości 14 cm. Płaty ciasta kroić ozdobnym nożem, wykonując 11 nacięć co ok. 7 mm, zostawiając od dołu i od góry ok. 1 cm marginesu. Pocięty kawałek ciasta składać na pół wzdłuż nacięć, a potem jeszcze raz na pół. Dokładnie skleić na górze
Weekendy w domu i ogrodzieDawno nie piekłam czysto żytniego chleba na zakwasie. Ten powstał na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia". Jest pyszny! Wilgotny, długo utrzymuje świeżość. Ciasto robi się bez problemu, wymaga jednak dużo czasu. Najlepiej zacząć szykować chleb wieczorem, tak aby zaczyn rósł w nocy. Rano mieszamy ciasto właściwe i odstawiamy do późnego popołudnia. Jeszcze tego samego(...)byłaby nieco większa lub dwie keksówki. Bardzo polecam ten chleb! CHLEB ŻYTNI JASNY - PRZEPIS składniki zaczyn 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 180 g wody 60 g zakwasu ciasto właściwe 800 g mąki żytniej chlebowej typ 720 650 g wody 20 g soli 350 g zaczynu kminek - opcjonalnie przygotowanie Dzień przed pieczeniem zaczyn Zakwas wyjąć z lodówki
Stare Garychcą przygotować je w domu mamy całkiem prosty przepis. A tu podrzucamy naszą wcześniejszą recepturę na pączki oraz na faworki . Wegańskie donuty Przepis na ok. 15 sztuk Potrzebujemy: Ciasto: 1 szklanka mleka roślinnego (u nas ryżowe) 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 40 g drożdży świeżych 1 dojrzały banan 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego(...)mieszamy z pozostałym cukrem oraz 1 łyżką wódki. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej mleko, zaczyn oraz 1 rozgniecionego dokładnie banana - całość dokładnie mieszamy. Jeżeli nasze ciasto jest zbyt lepiące podsypujemy odrobinę mąki. Na koniec dodajemy olej. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ma być miękkie i ładnie odchodzić od rąk. Wkładamy ciasto do miski
Bananowe PoleGniazdka to pączki wykonane z ciasta parzonego (ptysiowego) zwane też pączkami wiedeńskimi lub hiszpańskimi. Są tak mięciutkie, delikatne i puszyste, że dosłownie rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 5 składników! Jest przy nich trochę zabawy, ale wbrew pozorom nie są trudne do wykonania i szybciej z nimi schodzi niż z tradycyjnymi pączkami, bo nie trzeba wyrabiać ciasta(...)czekać aż wyrośnie. Można podawać je posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. W przypadku, gdy decydujemy się polać gniazdka lukrem, to wykonując ciasto możemy zmniejszyć ilość cukru pudru z 1 łyżki do 1 łyżeczki, bo i tak będą słodkie. Są tak pyszne, że gwarantuję, że na jednym gniazdku się nie skończy! Składniki: 1 szklanka wody 120 g masła 1 łyżka
Kuchnia MagdaLenyCiasto bez jajek z powidłami śliwkowymi, wanilią oraz siemieniem lnianym, zwarte, mięsiste, bez miksera, szybkie, bardzo smaczne. Do ciasta można dodać szklankę żurawiny lub rodzynek, łyżkę kakao. Polecam do kawy i na spotkania wszelakie Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego 280 g powideł śliwkowych(...)wymiarach: 30 x 11 cm. PRZYGOTOWANIE: Wszystkie suche składniki przesypuję do miski, mieszam. Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną w oddzielnej misce. Łączę ze sobą suche i mokre składniki. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto piekę przez 50-60 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra
Zasmakuj Kuchniletnie 1/2 szklanki Cukier 2 pełne łyżki żółtka 3 Jogurt naturalny 1/4 szklanki Masło roztopione 25 g Olej 1l lub smalec do smażenia * łyżka octu lub mocnego alkoholu do ciasta, konfitura, czekolada lub budyń do nadzienia, lukier lub cukier puder do posypania. * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miseczce przygotować rozczyn. Pokruszyć drożdże. zasypać łyżką cukru, łyżką mąki(...)minut. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać żółtka, masło, jogurt, łyżkę cukru, sól oraz wyrośnięty rozczyn. ( Jeśli nie chcemy aby pączki "wypiły" dużo oleju należy dodać do ciasta łyżkę octu lub mocnego alkoholu). Wszystko razem wymieszać a następnie wyrobić na blacie do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto odłożyć
Kulinarne przygodySkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 żółtko Nadzienie pigwowo - jabłkowe: 4 średnie jabłka 1 słoik konfitury z pigwy (250 g) 1 skórka otarta z pomarańczy 100 g rodzynek sułtańskich Kruszonka kokosowa: 100 g mąki pszennej(...)cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 80 g margaryny Dodatkowo: 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 750 ml mleka 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia - przesiać. Dodać cukier, wymieszać. Następnie zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać jajko i żółtko oraz dodać łyżkę śmietany - wymieszać nożem. Na koniec dodać schłodzoną pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrobić
Ciastka - domowe słodkościPączki według przepisu z 1825 roku, spisanego przez Marcjannę Oborską z domu Jawornicką . Pączki z ciasta parzonego, takiego jak na ptysie. Można by powiedzieć smażone ptysie. Ciekawym dodatkiem smakowym jest kwiat muszkatołowy. „ Pączki Nice Wziąć pół kwarty mleka, cukru kawałek wielkości cytryny, masła łyżkę mierną włożyć w to wszystko w rondel i zagotować na dobrym ogniu. Gdy się ugotuje, sypać(...)mąki mięszając dobrze, aby ciasto było gęstawe i zupełnie od rondla odstało. Wyłożyć go potem na naczynie obszerne, aby zupełnie ostygło. Potem wsypać tartey skórki cytrynowey trochę, kwiatu muszkatołowego trochę y soli do proporcji, wbić 4 całych jajec, 4 zółtka i dobrze rozcierać, aby krupków wcale nie było. Potym brać łyżką ciasta na rękę w maśle lub mące uwalaney
królestwo garówDzień dobry! To ciasto wyszło przez przypadek! Mieliśmy ochotę na coś do kawy z mąk, które były w zasięgu ręki. A była tylko migdałowa która została po tostach. Nikomu nie chciało się iść do sklepu. Lenistwo… Do nadzienia w spiżarce znaleźliśmy jabłka i brukselkę. Bezglutenowy jabłecznik z brukselką… brzmi średnio, ale kto wie może następnym razem Postawiliśmy więc(...)klasykę – jabłecznik z jabłkami. Ciasto jest trochę “trudne”, szczególnie górna warstwa, ale powoli i cierpliwie da się je nałożyć. Smakuje tak dobrze, że musiało wylądować na blogu, a nie mieliśmy tego w planach. Oboje jednak z Sylwią stwierdziliśmy, że musimy się tym przepisem na bezglutenowy jabłecznik z Wami podzielić. Bo był po prostu przepyszny Dlatego też takie szybkie zdjęcie
PaleoLifeprzedstawię Wam jak krok po kroku przygotować takie faworki. Dodam, że to dziecinnie proste. Kto jeszcze nie robił to zachęcam to spróbowania. Udanych wypieków życzę i smacznego :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 4 żółtka 1 łyżka octu lub spirytusu 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 % Dodatkowo: cukier puder do oprószenia faworków olej do smażenia mąka do podsypania stolnicy(...)Wykonanie pysznych faworków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę. 2. Wykrawanie: Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy
Izabelawkuchni