ciasto - 160969 przepisów (strona:1571/10732)

Mazurek z masą kajmakową i dżemem 165

podtrzymana - mazurki upieczone. W takim razie dziele się przepisem, gdyż jest  bardzo dobry. Spód bez cukru, ale w połączeniu z bardzo słodką masą komponuje  się  znakomicie. Ciasto  (   na dwa spody ). 50  dag. mąki krupczatki 25 dag mąki tortowej  łyżeczka proszku do pieczenia; 4 żółtka 25 dag. masła. 1 łyżka śmietany gęstej Dodatki(...)masy: 1/2 puszki masy kajmakowej dżem z czarnej porzeczki do dekoracji płatki migdałowe skórka  pomarańczowa , rodzynki Wykonanie. Mąkę na ciasto siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy.  Dzielimy na dwie części.  Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki.  Mleko w puszcze gotujemy wcześniej ok. 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Schłodzonym ciastem wykładamy

W kuchennym oknie Ewy
Biała kiełbasa w chlebie 152

Biała kiełbasa na wielkanocnym stole króluje, i swoje zaszczytne miejsce w żurku, czy barszczu białym zajmuje. Jest na przeróżne sposoby podawana, na ciepło czy zimno zjadana. Ja ciasto chlebowe  z dodatkiem musztardy ostrej przygotowałam, do którego kiełbasę schowałam.  Takie inne jej podanie, będzie idealne na wielkanocne śniadanie.  Jeśli dobrze kiełbasy rozmieścicie, to mojego błędu nie popełnicie(...)Jedna mi podczas pieczenia wyskoczyła :p,  bo za małą ilością ciasta, przykryta była :P  Ale i tak smakowała, chociaż innaczej od pozostałych wyglądała :) Składniki: 4-5 sztuk kiełbasy białej wieprzowej  NATURRINO  Sokołów, 450 g mąki z pełnego przemiału, 30 g świeżych drożdży, 350 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru, 2 kopiate łyżki musztardy sarepskiej ostrej

Moniki Smakołyki
Najłatwiejszy mazurek kajmakowo-porzeczkowy 162

Najłatwiejszy mazurek kajmakowo-porzeczkowy . Szybki, smaczny, prosty, idealny na święta. Pyszne kruche ciasto, słodycz kajmaku przełamana kwaskowatością konfitury porzeczkowej, do tego proste ozdoby. I czasem nie trzeba nic więcej Oczywiście jeśli wolicie możecie swój mazurek przyozdobić „bujniej”. Ja jednak zawsze stawiam na prostotę. Do przygotowania mazurka wykorzystałam mąkę pszenną tortową od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej(...)słodkie kwiatki do ozdoby cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekamy je). Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy cukier puder i szybko zagniatamy składniki. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 60 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, szybko rozwałkowujemy na macie silikonowej lub obsypanym mąką blacie. Ciasto przenosimy

Słodkie okruszki
Mazurek różany z białą czekoladą 216

kruchym, maślanym spodzie, wypełniony po brzegi konfiturą różaną, do tego biała czekolada oraz chrupiące płatki migdałów. Przepięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje, a i pracy niewiele- jak to przy kruchym cieście: szybko wyrobić, uformować, wstawić do piekarnika, a następnie posmarować konfiturą oraz roztopioną, białą czekoladą i gotowe! 👍 Serdecznie polecam, nie tylko od Święta! 😊 Kruche ciasto: * żółtka- 2 szt. * mąka pszenna(...)czubata łyżka * cukier puder- 1 łyżka Dodatkowo: * konfitura z róży- 5-6 łyżek * biała czekolada- 50 g * kremówka- 2 łyżeczki * płatki róży i płatki migdałów- do posypania Kruche ciasto: W malakserze (ewentualnie posiekać nożem i wyrobić ręcznie) połączyć zimne masło z żółtkami, śmietaną, cukrem pudrem oraz mąką. Oderwać 80 g ciasta i uformować z niej długi rulonik. Papier do pieczenia

Kraina Miodem Płynąca
Tarta orzechowa z kawałkami czekolady 138

Tarta orzechowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo orzechowe, z czekolady kawałkami, zachwyca smakami. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Na ciepło czekolada się rozpływała, a po schłodzeniu twardszą(...)formę przybrała. Polecam ją do przygotowania, zarówno na ciepło jak i zimno oryginalnym smakiem rozkoszowania. Przepis dawno zroboiny i teraz znaleziony :P   Składniki na formę ok 35 cm: ciasto: ·                    ½ kostki schłodzonej margaryny

Moniki Smakołyki
LUKSUSOWE BUŁKI DO BURGERÓW 165

dodatkami. Dzięki dużej ilości żółtek i masła  są m ięciutkie, puszyste i bogate w smaku. Trzymane pod przykryciem długo zachowują świeżość.  Łatwo się je przygotowuje i choć ciasto na etapie wyrabiania jest dosyć luźne (tak ma być), to po wyrośnięciu, bez problemu uformujecie z niego bułeczki. SKŁADNIKI 3 szklanki/450 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g świeżych(...)gorące)mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy przy użyciu mieszadła do ciast drożdżowych, tzw. haka. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku, a gdy ciasto będzie jednolite, zaczynamy dodawać miękkie masło. Kolejną porcję masła, dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się ciastem

cool and minty
mazurek chałwowy 393

Mazurek chałwowy musiał się pojawić, bo chałwę po prostu uwielbiamy. Okazało się, że można zrobić z niej doskonałą polewę idealną do wypełnienia kruchego ciasta. Pomiędzy ciasto a pomadę dałam jeszcze warstwę dżemu pomarańczowego, który przełamał mdły smak chałwy. Te dwa smaki pasują do siebie idealnie. Polecam! na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko(...)nadzienie: 4 łyżki mleka 80 g masła 100 g chałwy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki dżemu pomarańczowego Stovit do dekoracji: rodzynki pianki marschmallow zielony pisak lukrowy Składniki ciasta szybko zagnieść. Owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć kształt kwiatka (ja wycięłam wkładką do tortownicy o tym kształcie). Z pozostałego ciasta  zrobić dwa wałeczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z makiem 114

Dziś u mnie jedno z najprostszych i najszybszych ciast na jedną keksówkę. Aromatyczne ciasto z makiem, najlepsze do kawy, do popołudnia, na deser. Ciasto oprószam cukrem pudrem, można jednak podać go z polewą czekoladową czy lukrem, udekorować bakaliami. Do ciasta chętnie dodaję zapachy, najczęściej pada na pomarańczowy lub cytrynowy, czasem migdałowy, świetnie komponują się z takimi pulchnymi ciastami. Ciasto(...)skórkę otartą z cytrusów, ja dziś z tego zrezygnowałam), dodatkowo cynamonem, smakuje obłędnie i jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dziś u mnie ciasto z makiem, zapraszam Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej połowa aromatu pomarańczowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 2 jaja 4 łyżki maku 1 łyżeczka cynamonu

Zasmakuj Kuchni
Szybkie rogaliki z jabłkami i nutellą 162

powodu pernamentnego niedoczasu w jakim ostatnio żyję, wszystkie szybkie desery i ciasta są przeze mnie bardzo mile widziane A te rogaliki szykuje sie tak szybko, że rodzina pytała mnie po kilka razy “kiedy ja to piekłam”. Prawda jest taka, że rogaliki są przygotowane z półproduktu, bo ciasto francuskie właśnie takim jest. Ale nie oszukujmy się, własnoręczne przygotowanie ciasta(...)zajęłoby nam wieki. I gdyby miał to być jakiś popisowy, ważny deser, można by ten czas zainwestować. Ale w przypadku gdy mamy akurat ochotę na coś słodkiego do kawy, ciasto francuskie ze sklepu w zupełności wystarczy i wątpie, żeby ktoś miał z tego powodu narzekać Jako nadzienie wykorzystałam nutellę i jabłka. Ale może to być jakikolwiek słodki krem i inne

Relaxtime
Czekoladowy mazurek 116

Jest to moja propozycja na świąteczny mazurek w wersji czekoladowej. Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego stołu bez tego ciasta, które jest wieloletnią tradycją kuchni polskiej. Bogato udekorowany mazurek jest ozdobą świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 125g masła ¾  szklanki cukru pudru 3 łyżki śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa czekoladowa: białka(...)kajmakowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej (510g) Polewa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła Dekoracja: lukier z cukru pudru orzeszki ziemne bez soli Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając po trochu śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć je w folie

Szalona Kuchnia Eweliny
Mazurek z mincemeat 159

Bardzo smaczne połączenie kruchego ciasta z kwaśno słodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszna. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta(...)łyżki śmietanki kremówki 30 Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach . Ciasto dociąć do wymiarów dna formy, a z reszty ciasta uformować dwa cienkie wałeczki

https:KKuchniaMniam
Prosta domowa pizza z kolorowym farszem 249

gości. Przeważnie przygotowuję ją na weekend. Dziś dla odmiany pojawiła się w ramach obiadu. W przygotowaniach dzielnie pomagał mi mąż A jak wyszło? Naprawdę pysznie. Polecam. Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej „TOTA” * 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka cukru niepełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz Farsz: 2 papryki(...)żółta i zielona kilka pieczarek 1 cebula 2 grube kabanosy Dodatkowo: ketchup świeża bazylia żółty ser * użyłam mąki typ 450, ale można użyć 550 dedykowany do ciast drożdżowych Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, olej, łyżeczkę cukru, wlewamy ciepłą wodę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia (pod przykryciem). Dziś ciasto

Słodkie okruszki
Kopytka ze szpinakiem i masłem tymiankowym 131

poszukiwania takich dań, w których można wykorzystać resztki jedzeniowe, a nie każdorazowo gotować coś od nowa. W przepisie będą jedynie wskazówki typu „dodaj mąkę, aby ciasto było zwarte i się nie kleiło do rąk”. To od Ciebie zależy, ile mąki dodasz, bo to zależy od ilości ziemniaków oraz od ich rodzaju. Całość idealnie byłoby posypać startym parmezanem albo(...)ziemniaki\r","1 jajko\r","ok. 4-5 \u0142y\u017cek szpinaku zaprawionego \u015bmietan\u0105\r","M\u0105ka pszenna\r","s\u00f3l\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a do \u015brodka ciasta\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a do polania\r","ga\u0142\u0105zka tymianku\r","kawa\u0142ek sera do starcia i posypania dania."],"name":"Kopytka ze szpinakiem i mas\u0142em tymiankowym

Mieszam w Garnku
Mazurek serowy z mango 126

Mazurek który jest prosty do zrobienia i naprawdę pyszny. Zrobiłam o smaku mango i wyszło fajne połączenie. Masę serową zrobimy w pięć minut. Małe mazurki możemy wykorzystać do koszyczka. ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru trzcinowego 2 dkg drozdży 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka letniego masa serowa: 30 dkg sera(...)łyżki jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 mango 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja: kilka migdałów 2 suszone morele czekolada gorzka 1 śliwka suszona Ciasto drożdżowe: Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko kilka łyżek i łyżkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn mieszam, ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut przykryty ściereczką w ciepłe miejsce

wesoła kuchnia
Ciasto Śnieżny puch 408

Ciasto Śnieżny puch już od dłuższego czasu opanowało sieć. W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na to ciasto w różnych wersjach. Moja jest bez sproszkowanej śnieżki, którą zastąpiłam śmietanką kremówką. Uważam, że sernik w tej wersji jest zdrowszy i smaczniejszy. Od zawsze przeszkadzał mi w ciastach smak popularnej za czasów mojego dzieciństwa sztucznej, bitej śmietany. Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia(...)herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni roztopić masło, dodać wiórki i cukier. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło zezłocić posypkę. Ostudzić i posypać na wierzch ciasta. Ciasto Śnieżny puch By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions: ... Artykuł Ciasto Śnieżny puch pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa

Pieguskowa Kuchnia