ciasto - 160969 przepisów (strona:1576/10732)

Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) 186

naczynia umieścić odciśnięte daktyle, mleko, ocet, olej zmielić do powstania gęstego musu. Do musu dodać suche składniki, wymieszać szpatułką, następnie delikatnie wmieszać pianę ubitą z aquafaby, dodać konfiturę, wymieszać. Ciasto powinno być lekko lejące, o konsystencji kwaśnej śmietany, jeżeli wyjdzie gęstsze, należy dodać wodę z moczenia daktyli (ja dałam 80 g). Muffiny nie rosną dużo więc można nakładać ciasto prawie

moj przepis na
Sernik krakowski 169

Sernik krakowski Tradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju, zbity, na kruchym cieście. Trochę ciężki, ale każdy smakosz serników powinien go choć raz spróbować.  Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 170 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka Na masę serową(...)szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli (można dodatkowo dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) Dodatkowo: Białko do posmarowania wierzchu sernika Przygotowanie: Kruche ciasto: Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 30 min w lodówce. Formę o wymiarach 25x36

My sweet a life
Kulebiak z kapustą i grzybami 125

czerwonego barszczu lub jako samodzielna potrawa. Zrobiłam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybków. Z przepisu wyszły mi dwa kulebiaki, które upiekłam na blaszce o wymiarach 27/37 cm. Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, mleko 3 szklanki, margaryna 10 dag, drożdże 5 dag, cukier 0,5 łyżki, sól 1 łyżka, farsz: kapusta kiszona odciśnięta 1 kg, grzyby suszone(...)sojowy i przyprawiamy farsz do smaku. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Margarynę rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto.  Gotowe ciasto wkładamy do miski obsypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 40 min.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Kawałek ciasta możemy

kulinarne odsłony pati
zakręcone ekspresowe francuskie ciasteczka z cynamonem 119

składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 łyżeczki cynamonu 1/3 szkl cukru wykonanie: Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto rozwijamy posypujemy je cukrem z cynamonem i zwijamy z obu stron do środka ciasta. Tniemy na „plasterki” o grubości ok. 8-10 mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie jeszcze dodatkowo możemy oprószyć cukrem z cynamonem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami 156

migdały prażone z solą himalajską Quick Snack Moreso opcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, masło lub margarynę (siekam nożem, aby szybciej zagnieść ciasto), cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto ręką. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem (ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc(...)placuszek, wkładam do foremki i ugniatam palcami, aby wypełnić całą foremkę i jej brzegi). Kawałek ciasta zostawiamy w misce, aby późnej zrobić z niego „łatki”. Wylepione ciastem foremki i resztę ciasta na „łatki” wkładamy na 10 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół). Nasze spody podpiekamy około 12-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy

Słodkie okruszki
Karmelowiec – ciasto bez pieczenia 335

Karmelowiec – ciasto bez pieczenia Bardzo smaczne, proste i nie wymagające pieczenia ciasto. Polecam, jest rewelacyjne Składniki: Herbatniki – około 40 sztuk Słone krakersy – około 26 sztuk 0,5 litra śmietany kremówki 2 śmietan-fiksy 2 łyżki cukru pudru 2 budynie czekoladowe (opakowanie na 0,75l) o,75 litra mleka 1 łyżeczka masła 1 puszka masy kajmakowej 1 czekolada(...)małym ogniu przez około 30 minut *** *** Na kajmak wykładamy herbatniki i odstawiamy całość do wystudzenia *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fiksami i wykładamy na wystudzone ciasto *** *** Czekoladę ścieramy na tarce i wykładamy na wierzch ciasta *** *** Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: 10 pomysłów na pyszne i efektownie

Blog z Apetytem
ekspresowe ciasteczka francuskie choineczki oprószone cukrem z cynamonem 131

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! składniki: 1 płat ciasta francuskiego ok. 1 płaska łyżeczka cynamonu ok. 2 łyżki cukru wykonanie: Ciasta rozwałkowujemy. Wykrawamy foremką ciasteczka na kształt choinek. Nacinamy je poziomo. Oprószamy je cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w 190 st. C., do zrumienienia

Domowy Smak Jedzenia
Tilapia w cieście piwnym 125

filetów tilapii (lub innej ulubionej ryby), cytryna, sól, czarny pieprz (świeżo zmielony). Ciasto: 3/4 szklanki jasnego piwa (dobrej jakości), 1/2 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko. Dodatkowo: olej do smażenia. Już od jakiegoś czasu chciałam wykorzystać ten przepis, ale podchodziłam do niego jak do jeża  :) Bałam się, że smak(...)piwa będzie przebijać. Ale wiecie co...? Okazuje się, że zupełnie niesłusznie. Nic nie czuć piwem. A ciasto wokół ryby jest puszyste i lekko chrupiące. Pycha. Polecam! Ważne jest w tym przepisie, żeby piwo było dobrej jakości (lepiej na tym nie oszczędzać :) ) i otworzone tuż przed przygotowaniem ciasta. Jeżeli filety są duże, należy pokroić je na mniejsze kawałki. Polać je sokiem

Świat Domowej Kuchni
SZAMPAŃSKA WUZETKA 138

już ostatni mój przepis w tym roku... Aby zakończyć rok 2017 postanowiłam upiec imprezowe ciasto - szampańską wuzetkę🍸 Tradycyjna wuzetka z przepisu mojej babci wzbogacona przeze mnie dodatkiem szampana. Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, pachnące szampanem, przełożone masą śmietanową. Smaki idealnie się równoważą, dzięki temu ciasto nie jest za słodkie. Przyznam, że sama zjadłam dwa kawałki pod rząd, a każdy(...)rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia. Odpoczynku od codziennego zabiegania oraz chwili zadumy, a także wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!!! Po nowe przepisy zapraszam po Nowym Roku...Do usłyszenia! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 4 jajka 1 szklanka szampana 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Keks - zdrowsza wersja bez cukru 149

Keks to dla mnie najbardziej bożonarodzeniowe ciasto. Odkąd pamiętam pojawiał się u nas na świątecznym stole. Zawsze lubiłam to ciasto i nic przez lata się nie zmieniło. Keks robię tylko raz w roku i to pewnie stanowi o jego wyjątkowości, nie ma szans by sie mógł znudzić. Pyszny, aromatyczny z mnóstwem kolorowych bakalii, długo utrzymuje świeżość, a właściwie im starszy(...)lepszy. Mój ulubiony to keks biszkoptowy bez dodatku tłuszczu oblany polewą czekoladową (przepis tutaj ). Dzisiejszy keks to tradycyjny keks, ale taki "babkowy", ucierane ciasto z dodatkiem masła. Równie pyszny! Cukier zastąpiłam ksylitolem, także polecam nieco zdrowszą wersję! Ksylitol zamiast cukru doskonale sprawdza się we wszystkich ciastach ucieranych. Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" i jest jak zwykle niezawodny. Polecam! Wszystkim czytelnikom

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 172

jako dorośli już ludzie tworzymy swoje własne tradycje. No właśnie, ostatnimi czasy mam chyba nową tradycję związaną z pierogami, a mianowicie pierogi bezglutenowe.  Przyznaje, że zrobić dobre ciasto bezglutenowe nie jest wcale łatwo. Pierwsze jakie zrobiłam w ramach eksperymentu było totalną katastrofa, bo wszystko się rwało, pierogi nie dały się zlepić. Jednym słowem masakra. Co roku troszkę ulepszam swoje(...)przepisy. Ten różni się od tego, który prezentowałam dwa lata temu. Przede wszystkim nie ma tu dodatku jajka, jest za to siemię lniane. By ciasto w czasie lepienia pierogów się nie rozpadało i nie rwało nie może być ani za grube, ani za cienkie, poza tym nie może wyschnąć. Gdy pracujemy na jednej porcji ciasta warto by druga, która czeka

Przysmaki Karolki
makowa panienka 136

składniki na ciasto: 8 białek 150 g cukru 4 żółtka 150 g maku, suchego 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie gęsta piana bezowe dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy wymieszane z makiem wiórka kokosowe oraz zmielone migdały(...)soku z cytryny wymieszany z 50 ml wody) ok. 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki lub żurawiny 1/2 szkl wiórek kokosowych (delikatnie uprażonych na suchej patelni, i wystudzonych) wykonanie ciasta: Jeden z blatów nasączamy 1/2 ponczu. Smarujemy równomiernie konfiturą. Wykładamy ok. 2/3 kremu. Układamy drugi blat, ponczujemy. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy i przechowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? // Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką 199

podaje się do postnego wigilijnego barszczu? Co przygotować zamist tradycyjnych uszek? Od wielu lat moja mama zamiast uszek serwowała mini pierożki. Ja jako wielbicielka ciasta drożdżowego, podzielę się z Wami świetnym pomysłem na dodatek do barszczu- kulebiaczki drożdżowe z pieczarką. Wykonanie drożdżowych kulebiaczków nie jest trudne. Niech Was nie odstrasza ciasto drożdżowe., wiem wiem wymaga trochę czasu, musi wyrosnąć(...)pieprzem. Smażymy, aż wyparuje woda z pieczarek.  Jeśli uznasz, że farsz jest zbyt „wodnisty” moższ dodać odrobinę kaszy manny, która wchłonie wilgoć.  Składniki na ciasto drożdżowe: 100 g masła 350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 35 g cukru + 1 łyżeczka 150 ml śmietanki 30% 2 jajka ( 1 białko zostawić do posmarowania kulebiaków) szczypta soli

Rusty Fork