ciasto - 160969 przepisów (strona:1580/10732)

SERNIK Z GRUSZKAMI - NAJLEPSZY! 154

powstała szybka "masa", przypominająca wilgotny piasek.  Dodaję żółtka i zagniatam najszybciej jak można, aby w jak najmniejszym stopniu się ogrzało.  Na końcu łączę ze śmietaną.  Jednolite ciasto zagniatam w kulę i wstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielę ciasto na 2 części - 1/4 i 3/4.  Większa porcja ciasta posłuży do wylepienia dnia blachy(...)wykładam do blaszki, przyciskając.  Nakłuwam widelcem dość gęsto - aby nie powstały pęcherzyki. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza, piekę ok. 10-15 minut, aż się ciasto zezłoci. masa serowa 5 żółtek 5 + 2 białka (pozostałość z ciasta kruchego) 1,25 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 kg twarogu białego (zmieliłam blenderem) 3 opakowania budyniu waniliowego

W kuchni Karmel-itki
Quiche z pomidorkami koktajlowymi 96

gotowania. Później zazwyczaj okazuje się, że quiche trafia w gusta domowników i domagają się częściej tego typu dań. Dzisiaj super prosty quiche z niewielką ilością składników, na kruchym cieście z pomidorkami koktajlowymi. Ciasto wykonałam z mąki pszennej pełnoziarnistej, która ma nieco niższy indeks glikemiczny, niż mąka biała. Włoskiego aromatu dodają świeżo siekane zioła, które można zastąpić także suszonymi. Składniki(...)cytryny 15-20 pomidorków koktajlowych 4 jajka 100ml śmietany 12% 125g świeżej ricotty 50g tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz posiekane liście bazylii i oregano (łyżka ziół) Przygotować kruche ciasto. Mąkę i sól wsypać do średniej wielkości miski, dodać rozdrobnione masło i rozcierać palcami do wymieszania składników. Dodać wodę i sok z cytryny, zarobić ciasto. Jeśli będzie bardzo twarde można

Dietolog
Tort kawowo-kakaowy 221

początku wybaczcie za moją nieobecność :). Wszystko będzie oczywiście nadrobione :). Dzisiejszy post to przepyszny tort kawowo-kakaowy przełożony masą ze śmietany i serka mascarpone. Był przepyszny.  Składniki: Ciasto: 360 g mąki pszennej 300 g cukru 180 g kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 g soli 120 ml oleju 380 ml maślanki 380 ml zaparzonej kawy(...)Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 100 g cukru pudru Dodatkowo: 200 g czekolady gorzkiej, kakao dżem (użyłam wiśniowego) Sposób przygotowania:  Dzień wcześniej przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od zaparzenia kawy, a następnie całkowicie wystudzamy. W jednej misce należy wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozbełtane jajka

Gotuj z Mąką
Kruche mini strudelki z suszonymi figami 79

pomniejszyłam proporcje, ponieważ wszystkie ciasteczka zniknęły podczas jednego wieczoru. To jedne z najlepszych kruchych ciastek jakie istnieją. Naprawdę są przeeepyyyszneee i cudownie kusząco pachną, a samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach... Uwielbiam ich smak oraz uroczy wygląd. Koniecznie spróbujcie! (około 20 sztuk) Ciasto: 150 g mąki pszennej 85g masła/margaryny 50g cukru 25g miodu 2 żółtka 1/4 łyżeczki proszku(...)cytrynowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Nadzienie: 200g suszonych fig (u mnie ze Zdrowy Market 24 ) 25g miodu 1 szczypta cynamonu (solidna)  Opcjonalnie: cukier puder do posypania ciastek Przygotować ciasto. Masło, cukier, miód, sól, aromaty i cynamon zmiksować do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać żółtka, a następnie ciągle mieszając (już na niskich obrotach miksera) - stopniowo wsypywać mąkę przesianą

Di gotuje
Wegańskie drożdżówki z domowym budyniem 142

Mimo tak wielu rodzajów ciast i ciasteczek moje Miśki zawsze zapytane chcą drożdżowego ciasta. Uświadomiłam sobie, że nie robiłam nigdy zwykłych drożdżówek z budyniem, więc oto i one, i tak jak wczoraj jeszcze ciepłe Składniki na 8 sztuk: ciasto: 600 g mąki 100 g cukru szczypta soli 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka sojowego! (tylko to się nadaje(...)wegańskiego ciasta drożdżowego) 2 banan 100 ml oleju roślinnego Przygotowanie ciasta: Obudź drożdże, czyli doprowadź mleko do minimum temp. pokojowej lub podgrzej je do max 40 C. Dodaj w łyżki cukru, i pokruszone drożdże, wymieszaj do czasu aż drożdże się rozpuszczą i odstaw ma 15-20 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce (takie, gdzie nie będzie przewiewów). Mąkę przesiej nawet

greenscarf
Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkową 262

Miękkie, wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich i migdałów. Polane bardzo smaczną polewą ze śliwek i czekolady, czyli taka czekośliwka :) 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 100 g drobno posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)zwiększy objętość. Cały czas miksując wlewać cienkim strumykiem olej. Wsypać mąkę z orzechami i zmiksować na mniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łopatką. Ciasto przelać do natłuszczonej formy ∅ 25 cm z papierem do pieczenia na dnie. Piec w 180*C przez 40-50 min. Ciasto wystudzić. Śliwki pokroić na połówki usuwając pestki. Włożyć do garnuszka

https:KKuchniaMniam
Chleb z dynią 184

bułeczek o wadze około 50 g każda. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn 270 g mąki pszennej typ 650 180 g wody 10 g soli 1/8 łyżeczki drożdży instant Gotowe ciasto 500 g mąki pszennej typ 650 140 g mąki pszennej razowej 350 g wody 10 g soli 4 g drożdży instant 230 g puree z dyni 50 g suszonych pestek(...)pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zmiksować na puree za pomocą blendera. Przechowywać w lodówce. Zaczyn. Drożdże i sól połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 ºC. Około godzinę przed mieszaniem ciasta wyciągnąć z lodówki puree z dyni aby osiągnęło temperaturę pokojową

Chlebki.pl
Domowy chleb 130

Zaczyn ma co najmniej podwoić swoją objętość. Do miski wsypujemy większą część mąki. Nie dodajemy jej całej od razu bo w czasie wyrabiania zobaczymy ile tak naprawdę „zabierze” nam ciasto. Dodajemy miód, sól, wodę, pokruszone drożdże i cały zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto ma być elastyczne, zwarte(...)takie żeby można było uformować z niego okrągły bochenek) i błyszczące. Następnie przekładamy je na obsypany mąką blat i wyrabiamy 2-3 minuty. Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak

PatiGotuje
PODUSZKOWIEC / CIASTO PODUSZECZKI / SERNIK NA KAKAOWYM SPODZIE 482

Połączenie sernika z ciastem czekoladowo – kakaowym = zawsze idealne! Dzis mam dla Was przepis na jedno z ulubionych ciast mojej mamy – ciasto zwane potocznie poduszkowiec albo ciasto poduszeczki. Wygląda obłędnie , a jest niesamowicie łatwe do zrobienia! Łatwiejsze niż się wydaje! Ciasto smakuje fantastycznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 28×34 ) CIASTO KAKAOWE(...)proszkiem do pieczenia i kakao,mieszamy wylewamy na blachę wyłożoną paierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem. Ser miksujemy z cukrem odraz budyniem, wkładamy do worka cukierniczego. Na ciast kakaowe wyciskamy cienkie paski tworząc kratę. Pieczemy ok. 40 minut / 180C. Smacznego

Ostra na Słodko
Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami 213

Gwarancją Jakości Żywności. Warto postawić na jakość, bo to ona ma wpływ  na smak Waszych potraw. Składniki: (na formę na tartę 28 cm) Na spód (dwie porcje ciast): 2 x 120 g masła 2 x 200 g mąki pszennej duża szczypta soli 2 jajka M Na nadzienie: 260 g kiełbasy krakowskiej suchej 1 duża czerwona cebula 2 łyżki(...)zielonej pietruszki 170 g startego żółtego sera gouda 1 łyżka mąki pszennej 3 jajka M 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: Formujemy dwa kawałki ciasta (na mniejszą formę starszy jeden). Do dużej miski / na stolnicę wsypujemy mąkę (200 g), dodajemy posiekane masło (120 g) i szczyptę soli. W palcach tworzymy coś

Słodkie okruszki
SZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO! 141

SZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO! Chodziło za mną ciasto, sama nie wiedziałam co mam zrobić, czy ucierane, czy sernik, a może znowu szarlotka? Zobaczyłam co mam w lodówce i tak powstał pomysł na sernik na kruchym spodzie z duszonymi antonówkami z cynamonem i wanilią. I co ja będę się rozpisywać, wyszło mega, pyszne, lekko wilgotne, bardzo(...)jesienne ciasto. Lubię eksperymentować w kuchni i lubię kiedy te eksperymenty tak mi się udają. Polecam Wam to ciacho, bo jest proste, dość tanie i po prostu bardzo smaczne! SKŁADNIKI (na dużą tortownicę) CIASTO KRUCHE: - 100 g masła lub margaryny - 205 g mąki pszennej typ 480 - 2 łyżki cukru pudru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - ewentualnie łyżka

SMYKWKUCHNI
Owsiane pierogi z parowaru z brokułami 156

Ciasto przepis  podstawowy : - 2 szklanki  płatków owsianych  - 1 szklanka wrzątku  - 2 łyżki oliwy z oliwek  - 4 łyżki płatków do podsypania  Ciasto dodatki :  - garść szpinaku  - 1 łyżka czarnuszki  Farsz : - brokuły 500g  - 1 marchew  - pęczek szczypiorku  - 1 ząbek czosnku  - serek Mój Ulubiony - Wieluń 200 g Przygotowanie: Ciasto przepis podstawowy(...)Płatki owsiane  mielimy. Zalewamy wrzątkiem,  wyrabiamy ciasto. Do podsypania używamy zmielonych płatków. Ciasto przepis z dodatkami: Płatki owsiane mielimy. Szpinak zalewamy wrzątkiem i blendujemy. Zalewamy zmielone płatki, dodajemy czarnuszke utartą w mozdziezu i wyrabiamy ciasto.  Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy mokrą ściereczka.  Farsz:  Brokuły i marchew gotujemy na parze. Przestudzamy.  Blendujemy

Szkrab Je Sam
Ciabatta 164

maki pszennej typ 650 60 g oliwy 6 g soli 3 g suszonych drożdży 350 g wody Przygotowanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże, sól, oliwę i mąkę. Ciasto mieszamy łyżką. Przykrywamy ciasto talerzem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na stolnice wcześniej podsypaną mąką. Przy pomocy odpowiedniej łopatki, przekręcamy ciasto(...)drugą stronę, formując wałek. Do póki nie zakupiłam łopatki, dawałam radę nożem ;) Ciasto oprószamy mąką i pozostawiamy przykryte ściereczka na kolejną godzinkę. Po tym czasie, ciasto dzielimy na ok 8 kawałków, przekręcając ciasto od razu na drugą stronę aby pokryło się mąką ze stolnicy, a następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość luźne ale takie ma być

Życie zaczyna się w kuchni
Mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą 152

calzone przypomina pierogi. Calzone w wersji mini sprawdzi się świetnie nie tylko na obiad, ale również będzie świetną przekąską na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. SKŁADNIKI Na ciasto: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki oliwy duża szczypta soli Na farsz: 250 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 1 łyżeczka(...)rozkruszyć drożdże, dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na 30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać oliwę, sól i zaczyn, po czym wymieszać. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około 7 minut). Jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk, to dodać mąki. Wyrobione ciasto

Passions hobbies life
Pizza bianca z kurkami 285

zupełnie inaczej. Warto wykorzystać ostatnie kurki i skusić się na kawałek jesiennej kurkowej pizzy z kieliszkiem białego, wytrawnego wina – pasuje do niej doskonale! Pizza bianca z kurkami – ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej włoskiej 00, ale może być zwykła pszenna) ½ szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży instant ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki(...)minuty. Do mąki dodajemy sól, oliwę i wlewamy wodę z drożdżami. Mieszamy (najlepiej palcem lub łyżką w jedną stronę), a po połączeniu się składników wyrabiamy na jednolite ciasto (można też wyrobić wszystkie składniki mikserem z hakiem). Gdy ciasto się lepi, dodajemy odrobinę mąki. Jeśli kula ciasta jest miękka, elastyczna i nie lepi się do rąk, przykrywamy ciasto ściereczką podsypaną mąką

Poezja smaku