jakiego wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni – ruskie pierogi. Ich sekret polega na odpowiednich proporcjach sera do ziemniaków, dobrym, tłustym twarogu i oczywiście cienkim, elastycznym cieście. Do pierogów wybierzcie wiejski twaróg sprzedawany na wagę – ewentualnie ten w kostce, ziemniaki ugotujcie wcześniej, nie żałujcie cebuli i pieprzu, a ciasto rozwałkujcie najcieniej jak się da – tylko minimalnie(...)ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 200 g dobrej jakości tłustego twarogu 2 średnie cebule 2 czubate łyżki masła 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku Najlepsze pierogi ruskie – ciasto: 2 lekko czubate szklanki mąki 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka oleju niepełna łyżeczka soli Farsz: Ziemniaki na pierogi powinny być nie tylko ostudzone, ale i wyziębione np.: po spędzeniu nocy
Poezja smakuPączusie w wersji mini sa równie smaczne jak tadycyjne pączki. Mniej z nimi pracy. Do ciasta dodałam skórke i sok z cytryny dzieki temu pączucie maja cytrynowy posmak, który mozna jeszcze wzmocnić cytrynowym lukrem. składniki: 700 g mąki pszennej 5 żółtek 4-5 kopiastych łyżek śmietany 18 % 40 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki roztopionego masła(...)mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić. Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, spirytus, skórkę i sok z cytryny oraz roztopione masło. Dodać także rozpuszczone drodże. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, u mnie zrobił to robot. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem ciasto przełożyć na blat i lekko zagnieść. Rozwałkować na grubość
Monia miesza i gotujeKokardki to pyszne małe słodkości podobne do faworków. Są proste w przygotowaniu i fajnie się prezentują. Równeż są chrupiące choć ciasto jest grubiej rozwałkowane ale można też wałkować bardzo cienko wtedy będzie więcej kokardek. składniki: 400 g mąki pszennej 4 duże żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 6-7 łyżek śmietany 18% 2 łyżki spirytusu lub octu(...)posypania Do miski wsypać mąkę. Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać żółtka, masło, spirytus i śmietanę. Składniki wymieszać aby się połączyły. Przełożyć na stolnicę i wyrobić jednolite gładkie ciasto. Gdyby ciasto wyszło zbyt lepkie podsypać mąką a jeśli zbyt suche należy dodać więcej śmietany. Gotowe ciasto chwilę zbijać wałkiem. Potem owinąć folią i odłożyć do lodówki
Monia miesza i gotujeCiasto Brzoskwiniowa Chmurka – Pyszne, lekkie ciasto z brzoskwiniami na kremie śmietanowym z galaretkami. Powstało ze składników, które akurat miałam w domu. Całość pyszna, wilgotna, delikatnie cytrynowa. Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu nie jest trudne, a smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu uzyskamy sporą blaszkę ciasta. Deser idealny na weekend, do niedzielnej kawy, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj(...)kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 6 sporych łyżek mąki pszennej – 110g (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 szklanka cukru Krem: 1 galaretka brzoskwiniowa w proszku 1 galaretka malinowa w proszku 500ml gorącej wody 1200ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru
Mała CukierenkaPolecam! (zmodyfikowany przepis ze strony nadiashealthykitchen.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie Składniki: Ciasto: 110g mąki ryżowej 50 zmielonych migdałów szczypta soli 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4-5 łyżek mleka migdałowego lub sojowego (może być również(...)jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i galaretkę wlać do przygotowanej blaszki, odstawić do ostygnięcia. Ostygniętą galaretkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aż stężeje. Ciasto: 3. Formę na muffiny wysmarować olejem kokosowym. 4. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać. Powstanie dość wilgotne ciasto. Ciasto przełożyć do formy na muffiny, w każde wgłębienie
Mała CukierenkaKreatywne gotowanie to dla mnie fajne wyzwanie. Trzy podstawowe składniki zostały wskazane i jedno przeze mnie dobrane. Marchew, śmietana, ciasto francuskie to składniki podstawowe, a ja dodałam bataty, bo dla mnie są w smaku wyjątkowe. Przypraw, ziół, czy składników roboczych ( sól, cukier, woda, olej do smażenia, ocet winny, oliwa, bułka tarta do panierowania żelatyna) można było używać do woli(...)jakie lubi, kto jakie woli. Ja na przystawkę postawiłam i na cieście francuskim masę z marchewki, śmietanki i batata zrobiłam. Całość fajnie została doprawiona, a następnie schłodzona. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok 26 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 700 g obranej marchewki, 300 g obranego batata, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 250 ml wody
Moniki Smakołykiprzepadam za klasycznymi pączkami i to praktycznie od dziecka, przeważnie jem jednego raz do roku, ale nawet nie zawsze. Są one dla mnie zwyczajnie za tłuste. Zamiast smaku ciasta przebija mi się na pierwszy plan tłuszcz, dlatego mam dzisiaj dla tych co, tak jak ja średnio lubią te słodycze, przepis na pieczone pączki z dodatkiem puree z dyni, która nadaje(...)swoje przygotowałam bez nadzienia, dodatkowo oblałam je polewą czekoladową. Jeżeli chcecie, do środka możecie dać dowolne ulubione np. marmoladę. Pączki także łatwo "zweganizować", wystarczy zamiast masła dodać do ciasta olej kokosowy oraz mleko roślinne, będą wtedy też dodatkowo bez laktozy. Mogą stanowić również super zamiennik drożdżówki/pączka do szkolnej śniadaniówki, a i dorosły zapewne nie pogardzi takim drugim śniadaniem
Fabryka pomysłówSzarlotka to jedno z najbardziej znanych i lubianych w Polsce ciast, jednak czy wiecie gdzie tkwi sekret pysznej szarlotki? Odpowiedź jest prosta, w gatunku jabłek. Ja do szarlotki użyłam złotej renety, zwanej królową jabłek. Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 250 g masła - 1 jajko - 2 żółtka - pół szklanki cukru pudru - łyżka cukru wanilinowego - 3 łyżki śmietany - 1 łyżka wody(...)miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam i podzieliłam na części: 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wyłożyłam posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm. Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor. Nadzienie
Receptura smakuSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżek kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny (1 kostka) Masa serowa: 500 g sera białego 3żółtka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 75 g kaszy manny błyskawicznej o smaku jabłkowym sok i skórka(...)mandarynek 200 ml śmietany 18% Dodatkowo: 500 g śwież mandarynek Przygotowanie: Ser biały skręcić raz lub dwa razy. Mandarynki wyfiletować. Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto
Ciastka - domowe słodkościniedziele pieczecie ciasto? Jeśli tak, polecam mój wypiek, zdrowy i bez dodatku maki. Za to w środku znajdziecie sok i skórkę z pomarańczy. Dzięki temu fit ciasto jest niezwykle wilgotne i takie smaczne. Lekkie, bardzo syte i gotowe w tylko 20 minut! W cieście wyczuwalny delikatnie smak cytrusów, które uwielbiam i jem regularnie każdego dnia, ;polecam(...)zdrowia i dobrego samopoczucia! Ciasto pomarańczowe bez mąki Składniki: 1 i 1/2 małe pomarańcze 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 2 łyżki miodu 2 szczypty cynamonu cukier puder do posypania Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy mleko. Dodajemy jogurt, jako, płatki owsiane, miód oraz cynamon. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę (tylko
Moja smaczna kuchniaNajpopularniejsze w Polsce są pączki z nadzieniem różanym. Popularne także jest nadzienie czekoladowe oraz adwokatowe, każdy ma swoje ulubione. Jednak podstawą pysznych pączków jest ciasto. Poniżej znajdziecie sprawdzony, prosty przepis na puszyste pączki! Czas wykonania: 4 h (w tym 2 h 30 min oczekiwania) Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 1/2 kg mąki pszennej(...)kostki smalcu konfitura z dzikiej róży Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim masło oraz drożdże. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto (ugniatać przez około 15 – 20 minut). Garnek z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Stopnicę posypać mąką
KuchniaWeDwoje.plMoją odpowiedzią na ponury czwartej jest Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym. Ciasto dla osób unikających wszelakich alergenów – glutenu, laktozy i jajek. To także propozycja dla miłośników kulinarnych eksperymentów (tutaj ta spirulina nie każdemu może przypaść do gustu) i osób dbających o zdrowie, którzy jednocześnie nie chcą rozstać się ze słodkościami. Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym(...)serialu. Mnie dziś towarzyszy w nauce, wspomaga w chwilach, gdy oczy bezwładnie zamykają się w nadziei na chwilę snu, a że na sen nie ma dziś czasu to przynajmniej ciasto ratuje w ciężkich chwilach Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym szklanka płatków jaglanych 1/4 szklanki babki płesznika 1/4 szklanki nasion słonecznika 2 łyżki spiruliny 1/4 szklanki masła orzechowego
365 dni dookoła kuchniciasto natknęłam się przeglądając zdjęcia ciast w internecie i od razu przykuło moją uwagę. Na sam jego widok pociekła mi ślinka 😋 Postanowiłam koniecznie go zrobić. Oryginalny przepis znajduje się na blogu Life Love and Sugar , a ja pozmieniałam po swojemu sposób wykonania i również trochę składniki. Ciasto nie tylko świetnie wygląda, ale także rewelacyjnie smakuje. Spód ciasta to czekoladowe(...)masy serowej razem z dropsami czekoladowymi. Całość mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na przestudzony spód brownie. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni, odczekujemy 10 minut i dopiero możemy włożyć ciasto do piekarnika. Do piekarnika, na sam spód, pod blachę z ciastem wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, dzięki temu sernik nam nie popęka. Pieczemy przez 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik
Kuchnia MagdaLenymnie nie ma lepszego ciasta od szarlotki, często ją piekę, szczególnie taką na kruchym cieście. Tym razem do masy jabłkowej postanowiłam dodać suszone owoce miechunki, szarlotka dzięki tym owocom ma fajny lekko kwaskowy smak. Składniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 150 gram masła 150 gram cukru 2 żółtka Masa jabłkowa: 4 jabłka 50 gram miechunki suszonej Helio 1 płaska(...)formy Bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło oraz żółtka, wszystko siekamy nożem żeby masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby powstała kruszonka, 1/3 część odsypujemy do miseczki, pozostałe ciasto zagniatamy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, w rondlu
Bajeczna KuchniaMoja pierwsza w życiu wuzetka. Matko ile to ja czasu jej nie jadłam. Jest pyszna. Z prawdziwą bitą śmietaną i odpowiednio nasączonym ciastem. Już wiem, czemu ja sklepowych nie lubię. Po pierwsze są za słodkie, po drugie za wilgotne i ta sztuczna bita śmietana. Domowa jest o niebo lepsza. Aaaa i ta polewa z gorzkiej czekolady - palce lizać. Polecam(...)Składniki (na standardową blachę do pieczenia): * ciasto: - 7 jajek - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru * masa: - 1l śmietany kremówki (schłodzonej) - 3/4-1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka * dodatkowo: - 1 słoiczek powideł śliwkowych - sok z 1 limonki - 5 łyżek malibu Ciasto: Białka
CookYourself