ciasto - 160969 przepisów (strona:1588/10732)

Ciasteczka orzeszki z kremem z mleka w proszku 432

przywierają do formy, nie są twarde. Oczywiście można przygotować je z dowolnym nadzieniem,ja dziś chcę Wam zaproponować  orzeszki z kremem z mleka w proszku-przepyszne :)  SKŁADNIKI CIASTO 3,5 szklanki (250 ml) mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki cukru 150g rozpuszczonego  masła  2 jajka 1 żółtko 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki śmietany kwaśnej(...)szklanki cukru pudru 125 g masła 1 szklanka mleka w proszku pełnego  *do przygotowania orzeszków potrzebujemy również specjalnej patelni(można ją zakupić w dowolnym sklepie gospodarstwa domowego) CIASTO Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię lub wkładamy do woreczka i odstawiamy na 15 minut do lodówki. KREM Mleko wlewamy do garnka,dodajemy cukier puder i zagotowujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierś z kurczaka w cieście cukiniowym 155

Pierś z kurczaka w cieście cukiniowym to pyszny pomysł na obiad. Piersi obtoczone są w cieście zbliżonym do naleśnikowego z dodatkiem startej cukinii. Przepis polecam wszystkim, którzy chcą nieco urozmaicić zwykłe kotlety z kurczaka. Składniki: podwójna pierś z kurczaka pół młodej cukinii jajko 3/4 szklanki mąki pół szklanki mleka sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Piersi dzielimy na porcje i lekko(...)rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy z niej sok. Mąkę, jajko, mleko i przyprawy miksujemy na gładkie ciasto (powinno być o płynnej konsystencji, ale gęstszej niż ciasto na naleśniki). Dodajemy cukinię i mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Piersi maczamy w cieście z obu stron

e-PrzepisyKulinarne
Tort Ciasteczkowy Potwór 394

Dokładnie miksujemy, a następnie odkładamy mikser. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną używając szpatułki lub rózgi kuchennej . Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o  śr 24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy(...)mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam Cię

Słodki Pomysł
Tort Płatek Śniegu 180

następnie odkładamy mikser. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 40 – 45 min w 160 – 170ºC(...)Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam

Słodki Pomysł
Tort z michałkami i różami 237

drugim. Dokładnie miksujemy. Odkładamy mikser. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o  śr 20cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy(...)Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapr

Słodki Pomysł
Tort cynamonowy z ananasem 188

Dokładnie miksujemy, a następnie odkładamy mikser. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy(...)piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam

Słodki Pomysł
Orzeźwiające ciasto porzeczkowo-agrestowe 210

Lekkie,orzeźwiające i mocno owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli kwaśnych wypieków.Dodatkowy bardzo słodki krem idealnie przełamuje smak kwaśnych owoców.Połączenie czarnych porzeczek i czerwonego agrestu idealnie ze sobą współgra.Pomimo,że ciasto jest czasochłonne smak wynagradza wszystko.   Spód kakaowy 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 2 duże jaja(...)olej.Powstałą masę delikatnie połączyć z mąką.Blachę o średnicy 37x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.Piec w 180 º C przez 30 min.lub do suchego patyczka.Kiedy ciasto dobrze wystygnie ściąć wierzch ciasta,resztki przydadzą się do obsypania. Krem z czarnej porzeczki 600 ml śmietanki 30% 500 g czarnej porzeczki 3 łyżeczki żelatyny 50 g cukru pudru

Anielskie wypieki
Biszkopt czekoladowy (paleo) 180

Biszkopt to lekkie ciasto na bazie jajek, cukru i mąki – zwykle pszennej, która dzięki zawartości gumowatego glutenu potrafi ciastu nadać puszystą, podobną do gąbki strukturę. Biszkopt bywa często podstawą tortu – całe szczęście można przyrządzić także pyszny biszkopt paleo – bezglutenowy (bez zbóż)! Ja wolę raczej ciasta ciężkie i mokre, dlatego próbowanie biszkoptów w wersji paleo nie było(...)szczycie listy moich priorytetów, ale akurat żona sprawiła mi niespodziankę, przygotowując na ostatnie urodziny tort paleo . Zdjęcie powyżej przedstawia ten biszkopt w wersji typowego ciasta, na tort trzeba je oczywiście zrobić w dużej okrągłej foremce. Biszkopt kakaowy na tort czekoladowy paleo – bez glutenu (przepis według mojej żony): mąka kokosowa – ½ szklanki kakao surowe – ½ szklanki olej kokosowy – ½ szklanki

PaleoSMAK
Jagodzianki z kruszonką 130

Jeśli chodzi o jagodzianki, to mam pewne zasady. Po pierwsze muszą być mega świeże, a najlepiej jeszcze ciepłe, po drugie - ciasto ma być tylko kołderką do jagodowego nadzienia, po trzecie na wierzchu koniecznie kruszonka - nie tam żadne lukry, cukry pudry! Po mojemu takie właśnie mają być jagodzianki i już! Właśnie takie jadłam w dzieciństwie w lipcowe wieczory. Kiedy pojechało się(...)minut.  Do dużej miski (lub dzieży robota) wsypać mąkę, cukier, sól, dodać rozczyn i jaja. Wyrabiać składniki aż do połączenia - przez 5-7 minut.  Dolać do ciasta masło i wyrabiać przez kolejne 10 minut, aż masa będzie gładka i zacznie odchodzić od miski i od ręki.  Posypać ciasto odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia

Kulinarne Inspiracje
Sztuka wyrastania i chlebek z zieloną wkładką 161

Ostatnio nabrałam znów ochoty na pieczenie drożdżowych ciast. Może dlatego, że niby jest lato, ale jednak chłodno i drożdżowe wydaje się takie... Pocieszające . Kiedy zapach słodkich bułeczek roznosi się po domu, deszcz i wiatr tracą na znaczeniu. I nie ważne, że tylko na chwilę... Problem jednak jest taki, że kaloryfery oczywiście nie grzeją, w kominku w środku lipca palić(...)wyrastania! Przetestowałam go najpierw na słodkich bułeczkach z porzeczkami, następnie na chlebie, na który przepis znajdziecie poniżej - i jestem zachwycona! Nie dość, że można ustawić idealną dla danego rodzaju ciasta temperaturę, to jeszcze piekarnik sam z siebie utrzymuje odpowiednią wilgotność tak, że powierzchnia ciasta nie ma nawet szansy pomarzyć o wysuszeniu. W dodatku przyspiesza cały proces, i w najwyżej czterdzieści

Pożeraczka, czyli raz adobrze
JAGODZIANKI – DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ 277

wiem jak Wy, ale co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, tarty, serniki z borówkami, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na drożdżówki mam dla Was idealny przepis. Puszyste ciasto wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką. Delikatne, słodkie … najlepsze na świecie jagodzianki ! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna(...)łyżki * cukier – 4 łyżki KRUSZONKA: * mąka krupczatka – 100 g * cukier puder – 30 g * miękkie masło – 50 g DODATKOWO: * borówki + owoce leśne SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem, odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie w kilku łyżkach rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, Po tym czasie

Ostra na Słodko
Ice cream mochi czyli kluseczki ryżowe nadziane ryżowymi lodami (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie) 95

żaroodpornym naczyniu przykryć folią i umieścić w mikrofalówce na 2 minuty 600W. Wyjąć miseczkę, zdjąć folię, przemieszać łopatką, przykryć folią i znów umiesić w mikrofali na 40 sec. Ciasto wymieszać. Na tacy rozsypać skrobię, wyłożyć na to ciasto ryżowe i znów posypać je skrobią. Teraz ciasto należy rozwałkować mniej więcej w kształt prostokąta. Tak przygotowane ciasto ryżowe umieścić w zamrażarce(...)minut. Po tym czasie pokroić je na kwadraty i układać je na sobie przekładać każdy kwadrat folią spożywczą. Teraz można wyciągnąć lodowe kulki i każdą z nich zawinąć w ciasto ryżowe i zabezpieczyć  folią.  Jeśli wasze lody szybko się topią, można ponownie gotowe mochi włożyć do zamrażarki (nasze topią się wolniej więc już tego nie robiłyśmy). Mochi należy

Candy Pandas
Wyniki konkursu! 117

odsłonę na naszym blogu, więc jeśli jesteście ciekawi jakie metamorfozy przeszły musicie obserwować naszego bloga :) Przedstawiamy 7 zwycięzców: 1. Zestaw 3 smaków Rawnello od Raw And Happy Beata – Kruche ciasto z wiśniami ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie   To od tego przepisu postanowiłyśmy, że na własnej skórze przetestujemy inspirujące przepisy :) Ciasto od Beaty przypomniało nam moment kiedy dopiero(...)przechodziłyśmy na bezglutenową dietę i był to dla nas szok. Nasza babcia była bardzo zawiedziona, że nie zjemy już jej popisowego kruchego ciasta z owocami, więc kupiła wszystkie dostępne wtedy bezglutenowe mąki (kiedyś były bardzo trudno dostępne!) i upiekła bardzo podobny placek. Smak niezapomniany! Jednak babcia robiła go „na oko” i nie miałyśmy przepisu. Wypiek Beatki bardzo przypominał

Candy Pandas
Ciasteczka pandy (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 115

otwarciu staje się szara i niesmaczna. Wydawało nam się to dziwne, ponieważ jest to mąka, która ma wiele zalet (np. bez glutenu, bogata w białko, nadaje kruchości i miękkości ciastu) a do tego ma delikatny strączkowy zapach oraz jasny, żółciutki kolor gdy przechowuje się ją w szczelnym np. słoiku. Warto jednak podkreślić, że zawsze używamy tej dobrej jakości i szczególnie(...)polecamy właśnie tą z Kuchnie Świata (a jeśli nie ma jej w sklepie stacjonarnym to sklep internetowy uratuje sytuacje 😉).        Składniki: Jasne ciasto -100g mąki kukurydzianej + 80g mąki z cieciorki GRAM lub -50g ksylitolu (zmielonego na puder) -40g słodu ryżowego -40g oleju kokosowego -1 jajko Ciemne ciasto -80g mąki zcieciorki GRAM

Candy Pandas
Wegańskie czekoladowe ciasto z kremem wiśniowym i dżemem kokosowym z chilli (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 125

Zagadka z ostatniej recenzji dotyczyła dżemu kokosowego z chilli (brawo Ada! masz zmysł :). Ten słodki krem z ostrym wykończeniem świetnie sprawdził się w połączeniu z czekoladowym ciastem i lekko kwaśnym kremem wiśniowym . Połączenie tych smaków przypadło do gustu nawet takim poważnym krytykom cukierniczym jak nasi rodzice 😉 Torcik nie tylko zacnie i luksusowo wygląda ale tak też smakuje! Koniecznie wypróbujcie przepis(...)wegańskie ciasto oraz prosty i prze smaczny krem 💚 Po dżemy zapraszamy na ITALIMPORT 👈     Wegańskie ciasto   kakaowe  (2 x śr: 10cm) -95g mąki ryżowej -95g mąki gryczanej -45g kakao -110g oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody -250ml napoju roślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę

Candy Pandas