składniki na ciasto: 8 białek 150 g cukru 4 żółtka 150 g maku, suchego 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie gęsta piana bezowe dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy wymieszane z makiem wiórka kokosowe oraz zmielone migdały(...)soku z cytryny wymieszany z 50 ml wody) ok. 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki lub żurawiny 1/2 szkl wiórek kokosowych (delikatnie uprażonych na suchej patelni, i wystudzonych) wykonanie ciasta: Jeden z blatów nasączamy 1/2 ponczu. Smarujemy równomiernie konfiturą. Wykładamy ok. 2/3 kremu. Układamy drugi blat, ponczujemy. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy i przechowujemy
Domowy Smak Jedzeniapodaje się do postnego wigilijnego barszczu? Co przygotować zamist tradycyjnych uszek? Od wielu lat moja mama zamiast uszek serwowała mini pierożki. Ja jako wielbicielka ciasta drożdżowego, podzielę się z Wami świetnym pomysłem na dodatek do barszczu- kulebiaczki drożdżowe z pieczarką. Wykonanie drożdżowych kulebiaczków nie jest trudne. Niech Was nie odstrasza ciasto drożdżowe., wiem wiem wymaga trochę czasu, musi wyrosnąć(...)pieprzem. Smażymy, aż wyparuje woda z pieczarek. Jeśli uznasz, że farsz jest zbyt „wodnisty” moższ dodać odrobinę kaszy manny, która wchłonie wilgoć. Składniki na ciasto drożdżowe: 100 g masła 350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 35 g cukru + 1 łyżeczka 150 ml śmietanki 30% 2 jajka ( 1 białko zostawić do posmarowania kulebiaków) szczypta soli
Rusty Forkdomu uwielbiamy pierogi! Zresztą.. do tej pory nie poznałam osoby, która by ich nie lubiła. Są wdzięczne, ponieważ ciasto jest elastyczne. Można robić pierogi na słodko, na słono, rybne, mięsne, serowe, z warzywami, z kapustą i grzybami, … po prostu co chcecie i na co macie ochotę Można dodać do ciasta trochę soku z buraka – będą bordowe, dodać(...)szpinak – będą zielone, dodać kurkumy – będą żółte. Takie kolorowanie ciasta pierogowego to z pewnością fajna zabawa dla małych kuchennych pomocników;) A efekt – nie tylko smakują, ale także dodatkowo cieszą oko wyjątkowymi kolorami:) Dziś zapraszam na klasyczny kolor ciasta i pierogów, ale myślę, że równie będą cieszyć Wasze oczy i nabierzecie na nie ochoty Składniki: Na ciasto
Zasmakuj KuchniCzas płynie niebłaganie, a Święta ( i zima! brrr …! ) już za moment. A jak Święta – to makowce! Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi pyszną masą makową – taką wilgotną, ciężką. Dziś mam dla Was przepis na taką idealną drożdżową roladę z masą makową z przepisu mojej babci, który zachował się w Jej kulinarnym zeszycie! Gwarantuję, że wszystkie „makowe(...)łyżkę mąki i cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut. Masło rozpuszczamy, studzimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, rum, rozczyn i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzone masło. Jeśli ciasto się klei dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy
Ostra na Słodkobardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przygotować wcześniej i podawać z gorącym barszczem. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 30 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g kapusty 1 łyżeczka(...)koniec gotowania kapusty doprawić ją do smaku przyprawą w płynie oraz pieprzem. Natomiast ugotowane grzyby przed dodaniem do kapusty pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
KuchniaWeDwoje.plZamiast klasycznych pasztecików na świąteczny stół polecam wytrawną tartę z grzybami. Można podać ją na ciepło i na zimno. Będzie pysznym dodatkiem do czerwonego barszczyku. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 450 g pokrojonych grzybów, u mnie mrożone 3-4 łyżki oleju, u mnie rzepakowy Semco 1 duża cebula(...)zmiękną i odparują cały płyn, można lekko posolić. Usmażone grzyby odstawić do wystudzenia. Przygotowac spód do tarty. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokrojone zimne masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Potem z gotowego ciasta urwać kawałek i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm i wyciąć
Monia miesza i gotujeDzisiaj proponuję przepis na delikatne, kruchutkie ciasteczka, które trochę przypominają mi faworki. Samo ciasto nie jest słodzone i dlatego ciasteczka po upieczeniu należy obficie posypać cukrem pudrem. Składniki na około 60 szt. ciasteczek: 300 g mąki 240 g zimnego masła 2 żółtka 4 łyżki czerwonego lub białego wina większa szczypta soli Dodatkowo: mąka do podsypywania powidła (lub twarda marmolada wieloowocowa(...)cukier puder do posypania Zimne masło posiekać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i dalej wszystko razem siekać i zgarniać nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie wszystko razem zagnieść w jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkować, podsypując stolnicę mąką. Pokroić nożem na równe kwadraciki o boku
Świat CiastaRześkie powietrze. Świąteczny nastrój. Pierwsze przygotowania. Wpadam do Was z poślizgiem z przepisem na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Jest to idealna przekąska do barszczu. Pulchne ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Wprawdzie nie potrafiłabym zajadać się tym codziennie bo mój żołądek by zastrajkował, ale na święta czy sylwestra będzie w sam raz :) Farsz możecie(...)sobie przygotować nawet dzień wcześniej, wówczas paszteciki nie będą się wydawały takie pracochłonne a składniki farsz dobrze się przegryzą. Przepis na ciasto pochodzi z tej strony ( klik ) a farsz zrobiłam po swojemu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 50 g stopionego
My simple kitchenNiezwykle efektowny sposób podania makowca drożdżowego. Robi furorę wśród gości przy świątecznym stole. Może wydaje się trudna do zrobienia ale wcale taka nie jest. Przekonajcie się sami :) Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 500 g mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko 300 g masy makowej np. z tego przepisu jajko do posmarowania Lukier(...)szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby było ciepłe a nie gorące. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze
Smakołyki Asizjeść w pracy lub podróży. Co prawda ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale uwierzcie mi że warto! 😊 PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z FARSZEM MEKSYKAŃSKIM (składniki na 4 blachy pierożków) Składniki na ciasto: - 700g mąki pszennej - 1 całe jajko + 1 białko - 60g drożdży świeżych - 50ml oliwy z oliwek lub innego płynnego tłuszczu - 400ml mleka - łyżeczka soli - łyżeczka cukru Składniki na farsz: - 600g(...)wytrawnego wina - pół szklanki przecieru pomidorowego - tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, oliwa z oliwek) - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kuchni meksykańskiej (Kamis) Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego. Najpierw przygotowujemy zaczyn do ciasta. Mleko podgrzać, tak żeby było ciepłe, ale nie gorące. Ja wstawiam na około minutę do mikrofalówki o mocy 1000w. Drożdże pokruszyć i wsypać
Zgrabne Gotowanieascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto ( blaszka 25x34cm): 240g mąki orkiszowej 75g cukru pudru 2 żółtka 160g masła 1 łyżka śmietanki kremówki 30% dodatkowo 2-3 łyżki jasnego dżemu np. brzoskwiniowy Składniki na nadzienie(...)cukru 3 łyżki miodu 50ml śmietanki kremówki 140g płatków migdałowych 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, masła oraz śmietany zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 minut blaszkę ( 25x34cm) wykładamy papierem do pieczenia, którą wyklejamy ciastem, a następnie nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170° z termoobiegiem
Słodkie zapomnienieTaka propozycja nie zdarza się zbyt często, ale to ciasto "wychodzi" z domu więc ma być słodkie. Takie właśnie jest. Znajdziecie w nim więcej słodyczy niż gdybym piekła je dla moich domowników. Kilka już razy zdarzyło się jednak tak, że gdy uważane przeze mnie za słodkie ciasto zanosiłam na jakieś wspólne imprezy to słyszałam, że chyba zapomniałam o cukrze. Smutna(...)zjeść bardzo dużo cukru by poczuć słodycz. Cukier jest niemalże wszędzie więc to nic dziwnego. Jeśli ktoś, nie dba o jego ilość i jakość w diecie to moje "tradycyjne" ciasto może okazać się mało słodkie. Nie używam tu białego czy brązowego cukru, zamiast tego jest miód i daktyle. W cieście są też takie dodatki jak żurawina, orzechy czy jabłko. Całości
Przysmaki KarolkiPierniczki na Boże Narodzenie. Thermomix przepisy. Propozycja na wykorzystanie ciasta na piernik staropolski Wykonanie: 500g prawdziwego miodu 220 g cukru kryształu 125 g smalcu 125 g masła 1000 g mąki pszennej tortowej 3 całe jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 120 g mleka 1/2 płaskiej łyżeczki soli 50 g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki domowej przyprawy do piernika(...)Miód, cukier, smalec i masło umieścić w naczyniu Thermomix i podgrzewać czas 5 min/temp.90 stopni/obr.2 . Masę pozostawić do przestygnięcia. Do zimnej masy dać połowę mąki i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał . Masę przelać do pozostałej mąki i wymieszać już ręcznie. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto dobre
Themo przepisyWitajcie. Jak co piątek mam dla Was propozycje ciasta na weekend. Zapraszam na lekką roladę szpinakową z kremem jogurtowym i owocami kiwi. Możemy jeść taką roladę nawet jak jesteśmy na diecie. Składniki: 2 jajka 4 łyżki ksylitolu 4 łyżki mąki 1 łyżka oleju 450 g mrożonego szpinaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 owoce kiwi 400 ml jogurtu naturalnego(...)pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej i rozmrożony i odsączony szpinak. Miksujemy, aż składniki się połączą. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Łyżką dokładnie rozprowadzamy ciasto po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. W tym czasie kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy na sitko po szpinaku
słodkie i nie tylko historie kulinarneTort czekoladowy z czekoladową bezą…kto lubi czekoladę? Na pewno moje dzieci! Od dawna chciałam upiec to ciasto ale zawsze coś mi wypadło. Zostaliśmy zaproszeni na urodziny . Ponieważ solenizant nie życzył sobie prezentów postanowiłam z S. że upiekę tort czekoladowy zamiast prezentu. Jak myślicie, ucieszył się? Pewnie! Ten tort powalił nas na obie łopatki. Jest tak syty i niesamowicie(...)cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj po kolei ostudzoną czekoladę z masłem, mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie. Wylej masę do formy i piecz ciasto przez 25 minut (z połowy porcji piekłam przez 15 minut). Wyjmij ciasto z piekarnika i wtedy dopiero zacznij ubijać pianę, inaczej piana opadnie. Ciasto jest niedopieczone ale nic mu się
codojedzenia