ciasto - 162258 przepisów (strona:1593/10818)

Chleb z suszoną miechunką i żurawiną 119

najmniej podwoić swoją objętość. Do miski wsypujemy większą część mąki pszennej. Nie dodajemy jej całej od razu bo w czasie wyrabiania zobaczymy ile tak naprawdę „zabierze” nam ciasto. Dodajemy żurawinę, pokrojoną miechunkę, miód, sól, wodę, pokruszone drożdże i cały zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto ma być elastyczne(...)zwarte (takie żeby można było uformować z niego okrągły bochenek) i błyszczące. Następnie przekładamy je na obsypany mąką blat i wyrabiamy 2-3 minuty. Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak

PatiGotuje
Deser SNICERS - bez cukru, wegański, bez pieczenia :) 166

Uwierzycie, że w tytule nazwy tego przepisu zamiast "deser" było pierwotnie "ciasto"? Ciasto to finalnie okazało się wytworem niemogącym być ciastem ze względu na to, że struktura środkowej masy okazała się zbyt rzadka, przez co niemożliwe było jej pokrojenie (po prostu użyłam za dużo płynu do masy jaglanej) . Zatem dlaczego publikuję nieudany przepis? Ponieważ okazało się, że przepis nie jest(...)robić takie właśnie dania - oparte na roślinnych produktach, nie wymagających pieczenia, bo jeżeli coś nie pójdzie po naszej myśli, to zawsze z "tego czegoś" może powstać co innego 😄 A ciasto jeszcze zrobię 😋 Wracając do deseru. Wyszedł przepyszny! Na prawdę to najlepszy deser na bazie kaszy jaglanej jakikolwiek jadłam! Przebija nawet TEN , który oczywiście nadal jest bajecznie pyszny, tylko troszkę mniej

Zdrowie na języku :P
Mini pączki z lukrem 215

pulchne, aromatyczne, na samych żółtkach, najlepszy sprawdzony przepis z dodatkiem spirytusu dzięki temu podczas smażenia nie chłoną prawie nic tłuszczu, nie lubią niecierpliwości, gwarancja udanych pączków to dobrze wyrośnięte ciasto, są kaloryczne i bardzo pyszne, zresztą w  taki dzień jak tłusty czwartek nikt kalorii nie liczy!  Ich smak podkreśla cytrynowy lukier, ale można też oprószyć je cukrem pudrem(...)Ciasto: ½ kg mąki pszennej 1 szklanka ciepłego  mleka 1 torebka suszonych drożdży Dr.Oetker 5 żółtek jaj 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 70 g masła Szczypta soli 2 łyżki spirytusu lub wódki olej roślinny do smażenia Gla zura lukrowa: 1 szklanka cukru pudru 4 – 5 łyżek gorącej wody Kilka kropel naturalnego ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Sposób przygotowania: Ciasto

Wanilia i Kardamon
Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana 143

zakwasu żytniego ( dokarmionego na 12 godzin przed pieczeniem ) 170 g wody Wszystkie składniki zaczynu wymieszać ze sobą, przykryć szczelnie ściereczką kuchenną i zostawić na 12 godzin ( najlepiej na noc ). Ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 650 90 g mąki żytniej razowej typ 2000 420 g wody 20 g soli Do miski przełożyć mąkę pszenną i żytnią(...)dodać zaczyn i wodę. Wymieszać krótko ( tylko do połączenia się składników ) i odstawić na 20-60 minut. Po upływie danego czasu posypać ciasto solą i wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na niskich obrotach robota. Ciasto chlebowe przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 2,5 godziny w ciepłe miejsce. Co 50 minut ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć i złożyć

Pieguskowa Kuchnia
KETO PIZZA SEROWO-KOKOSOWA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 216

pizza, której ciasto ma wiele zastosowań i poznaliście je już przy okazji keto pasztecików Powstała przez modyfikację znanej Wam już keto pizzy, gdzie odchodząc od obróbki termicznej orzechów zamieniłam mąkę migdałową na kokosową. Tych, którzy mają obawy co do smaku uspokajam, że kompletnie nie czuć w niej słodkiego kokosa Dzięki serowi, przyprawom i dodatkom smakuje równie wybornie jak niejedna tradycyjna(...)pizza na cienkim cieście i nikt nigdy nie zorientował się że powstała na bazie kokosów Składniki na ciasto: 220 g startego żółtego/twardego sera mozzarella 40 g serka śmietankowego 2 jajka 45 g mąki kokosowej sól himalajska zioła prowansalskie oregano bazylia czosnek Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek

Ola la LCHF
Chleb oliwkowy 171

Mąka pszenna, drożdże świeże, do tego oliwa z oliwek i oliwki zielone, razem z cukrem, solą i wodą na ciasto wyrobione.   Po wyrośnięciu, oliwą muśnięciu, w piekarniku pieczemy i po przestygnięciu, jemy.  Skórka chrupiąca, miąższ delikatny, oliwkami doprawiony, to mojego syna chlebek ulubiony.    Składniki: 600 g mąki pszennej typ 480, 30 g świeżych drożdży(...)łyżeczka cukru, ok. 2  łyżeczek soli, 150 g zielonych oliwek bez pestek, 50 ml oliwy z oliwek extra, 300 ml wody ponadto:  oliwa do wysmarowania ciasta,  mąka do podsypania. Przygotowanie: W dużej misce, drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy 150 g maki i całość energicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą robota. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy

Moniki Smakołyki
Rogaliki z makiem i marcepanem 219

nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-)   Składniki:   Ciasto(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce.   Mąkę i cukier wsypać do miski, wlać ekstrakt waniliowy, dodać pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzeć masło palcami. Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją ciasno w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.   Nadzienie:   150 g suchego mielonego maku 200 g masy marcepanowej

maniapieczenia
Sernik krakowski 171

dużą ilością bakalii (u mnie z rodzynkami). Oczywiście jeżeli za nimi nie przepadamy możemy je po prostu pominąć Sernik krakowski Drukuj przepis Składniki Kruche ciasto: -250 g mąki pszennej -100 g cukru pudru -125 g masła, zimnego -łyżeczka cukru wanilinowego -1 jajko Masa serowa: -1 kg tłustego zmielonego twarogu * -8 jajek -100 g masła(...)cukru -3 łyżki cukru waniliowego -3 łyżki mąki ziemniaczanej -100 g rodzynek -1 żółtko (roztrzepane, do posmarowania kratki) Lukier: -150 g cukru pudru -sok z cytryny Przygotowanie --> Kruche ciasto: --> Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą lekko spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić

Marta Gotuje
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 308

Kawałki piersi będą świetnie smakowały w tortilli. Tortille – czyli pszenne placki – są hitem w naszym domu. Eugeniusz dostał obsesji na ich punkcie i testował różne przepisy na ciasto dotąd, aż znalazł ten właściwy – który faktycznie zawsze się sprawdza. Z odpowiednim przepisem tortille są proste w przygotowaniu, sycące i idealnie nadają się na lunch do pracy. Łatwo(...)free style). Do tego szybki sos jogurtowy i pyszne danie gotowe. Przepis na tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena 8 tortilli: ok. 7 zł (z domowym ciastem) lub ok. 19 zł (gotowe tortille) Ravioli lub pierogi z nadzieniem z farszu Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Pierogi lub ravioli to doskonały patent na smaczne wykorzystanie niedojedzonego

Niedzielny kucharz
Domowe mini pizze – pomysł na przekąskę dla dzieci 193

innym fast foodzie. Dzieci lubią pizze, a w tej wersji ją pokochają. A co najważniejsze – to świeża, domowa przekąska bez sztucznych składników i tłuszczu. Najlepszy przepis na ciasto i najprostszy na sos pomidorowy Ciasto na pizzety jest bardzo proste, nie wymaga wysiłku, wyrabiania, zagniatania. Wychodzi zawsze i zawsze super smakuje. Do pizzet polecamy najprostszy na świecie sos pomidorowy, który(...)smakuje jakby był robiony z nie wiadomo jak długiej listy składników. A ma ich tylko 6. Składniki: Ciasto : 4 szklanki mąki, najlepiej 450, ale może być też uniwersalna 2 łyżeczki suszonych drożdży 4 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody, czyli około szklanka i 1/3 – dodawajcie wody z wyczuciem, ciasto musi być dobrze wilgotne

Niedzielny kucharz
Brownie z owocami? Czemu nie! 145

rownie – niepozorne ciasto o wybitnie czekoladowym smaku. Amerykański odpowiednik naszego murzynka, to dzieło kulinarnego przypadku. Nie przypadkiem jednak, brownie do dziś cieszy się uwielbieniem miłośników łakoci… i eksperymentowania. Wypiek idealnie komponuje się bowiem z różnymi dodatkami. A czy może być coś lepszego niż połączenie słodkiej czekolady i przełamujących jej smak, lekko kwaśnych malin? Zobacz, jak zrobić pyszne brownie z owocami(...)Czekolada, maliny i pozostałe składniki Intensywne w smaku brownie swoją popularność zawdzięcza oczywiście dużej ilości dobrej czekolady. Po upieczeniu ciasto jest lekko kruche z zewnątrz i płynne w środku, wręcz rozpływające się w ustach. Słodycz czekolady idealnie zrównoważą więc maliny. Do przygotowania owocowego brownie potrzebujesz: 250 g gorzkiej czekolady 120 g masła 150 g białego cukru 4 jajka

Okiem Blondynki by McBlondi
Makowiec warstwowy z jabłkiem 524

Ciasto krucho-drożdżowe przełożone wilgotnym makiem z dodatkiem jabłka. Nie jest to makowiec zawijany, ale składa się z paru warstw, dzięki czemu jest też prostszy do przygotowania. Przepyszne ciasto świąteczne i nie tylko ;) CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 50 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 150 g masła szczypta soli MAKOWIEC(...)kaszę mannę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę z solą i delikatnie wmieszać. Pianę ubijamy tuż przed składaniem ciasta. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Śmietanę rozmieszać z żółtkami wlać do przesianej mąki z solą i oraz rozpuszczonym masłem. Wlać również drożdże i zagnieść ciasto. Chwilę wyrabiać, po czym przykryć bawełnianą ściereczką

https:KKuchniaMniam
Chrupiące ciasto z nutellą i brzoskwiniami, bez pieczenia! 488

Chrupiące ciasto z nutellą i brzoskwiniami, bez pieczenia! Pyszne śmietankowo- czekoladowe ciasto dopełnione delikatnym brzoskwiniowym musem. Spód wykonany jest ze zmiksowanych sucharków zmieszanych z kremem nutella, co daje mu wspaniały smak i rewelacyjną chrupkość. Ciasto jest nieskomplikowane i nie wymaga pieczenia. Polecam! Niebo w ustach   Składniki: 1/2 opakowania sucharków – 150 gram 300 gram nutelli 400 gram śmietanki kremówki(...)serową – zazwyczaj robię to w ten sposób, że trzymam dużą łyżkę tuż nad masą serową i pomału wylewam na nią mus, który dzięki temu równo układa się na powierzchni *** *** Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, lub na noc *** *** Ciasto możemy udekorować bezami *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: Ciasto Filadelfia (bez pieczenia) Artykuł Chrupiące ciasto z nutellą i brzoskwiniami, bez pieczenia

Blog z Apetytem
Prosta szarlotka na kruchym, pełnoziarnistym cieście 240

Pyszna, pełnoziarnista szarlotka na kruchym cieście. Bez dodatku cukru!  Jest chrupiąca, mocno cynamonowa i bardzo zdrowa! Najlepiej smakuje na ciepło!  Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pelnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50g ksylitolu  Szczypta soli  200g masła  Nadzienie: 1kg obranych jabłek (szara reneta) 1 łyżka cynamonu 3 łyżki ksylitolu  Przygotowanie: Wysypać(...)wszystkie składniki na ciasto na stolnicę. Masło pokroić w kosteczkę i rozcierać z mąką i reszta składników. Dodawać stopniowo zimna wodę i ugniatać przez chwilę. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 1h. Jabłka pokroić w talarki. Po upływie godziny jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nałożyć jabłka, posypać cynamonem

Czarnawisienka
Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) 201

naczynia umieścić odciśnięte daktyle, mleko, ocet, olej zmielić do powstania gęstego musu. Do musu dodać suche składniki, wymieszać szpatułką, następnie delikatnie wmieszać pianę ubitą z aquafaby, dodać konfiturę, wymieszać. Ciasto powinno być lekko lejące, o konsystencji kwaśnej śmietany, jeżeli wyjdzie gęstsze, należy dodać wodę z moczenia daktyli (ja dałam 80 g). Muffiny nie rosną dużo więc można nakładać ciasto prawie

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania