ciasto - 160969 przepisów (strona:1586/10732)

Rogaliki w 10 minut! Croissanty ze śliwkami i czekoladą. 150

CROISSANTY Kiedy nachodzi Nas ochota na coś słodkiego i dobrego, ale kompletnie nie mamy ochoty na spędzanie godziny w kuchni i pieczenie ciasta, to zawsze robimy domowe croissanty. Nie ma chyba nic smaczniejszego i łatwiejszego zarazem. Kiedyś, jeszcze dwa, trzy lata temu kupno dobrego ciasta francuskiego graniczyło z cudem, a mi wydawało się, że skoro korzystam z gotowca ze sklepu(...)takie jest zazwyczaj lepsze (po prostu robią go fachowcy!), tak jest szybciej i prościej. Stwierdziłam, że nie zamierzam porywać się z motyką na słońce i cały dzień przygotowywać domowe ciasto francuskie. Teraz kiedy mam ochotę na croissanta, kupuje dobre, sprawdzone ciasto francuskie, sięgam po ulubione sezonowe dodatki i mam croissanty w kilka chwil. Aby rogaliki były takie, jak ze sklepu

SMYKWKUCHNI
Czekoladowe ciasto z truskawkami 158

Dawno nie piekłam nic z truskawkami a truskawki są dostępne w sklepach ;) Polecam to czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem.  Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek    Dodatkowo: galaretka wiśniowa lub truskawkowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy

Różne smaki w kuchni
Rolada filo z serem i rodzynkami 197

Kupując ciasto filo miałam zamiar zrobić z niego coś na pikantnie. Jednak jak zwykle stanęło na tym, że będę robić coś słodkiego ;) Tak więc upiekłam roladę z serem i rodzynkami. Smakuje jak sernik otulony kruchutkimi listkami ciasta. Roladę robi się szybko i jeszcze szybciej znika z talerzyków. polecam :) Do sera dodałam cukier migdałowy dzięki czemu zyskał naprawdę ciekawy smak. Zamiast(...)niego możecie dodać 2 kropelki aromatu migdałowego lub zupełnie go pominąć jeśli nie lubicie.  op. ciasta filo Nadzienie: 600 g białego sera 5 łyżek cukru pudru  3 jajka łyżka cukru migdałowego 1/2 szkl rodzynków 2 łyżki budyniu śmietankowego 100 g rozpuszczonego masła cukier puder do posypania Ser zmielić dwukrotnie, dodać jajka, budyń, cukier puder i cukier migdałowy. Wszystko

Smakołyki Asi
Drożdżowy placek z wiśniami - pycha 126

drożdżowy z wiśniami i kruchą, słodką kruszonką o smaku amaretto jest fenomenalny. Wysoki, puchaty, mięciutki i bardzo maślany, po prostu niebo w gębie. Kiedyś myślałam, że do upieczenie takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej podzielne(...)ciasto bije je na głowę. Łatwo się kroi i świetnie nadaje do zamrażania. Na pół godziny wcześniej wystarczy wyjąć porcję z zmrażarnika, postawić na blacie kuchennym, odczekać i gotowe! Składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej 200 ml mleka 2 jajka+1 żółtko 30 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki cukru 50 g masła kruszonka: 90 g mąki orkiszowej jasnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza z cukinią i pieczarkami 136

domowa pizza na rozpoczęcie weekendu. Najlepsza, pod warunkiem, że używamy drożdży świeżych, czyli w kostce, a nie suszonych w proszku. Wielokrotnie te suszone zawiodły mnie, bo ciasto nigdy nie wyrastało. Świeże drożdże są tańsze i efekt zawsze gwarantowany. Ciasto pięknie wyrasta i smakuje wspaniale. Drugi warunek pysznej pizzy to mąką, najlepiej wybrać specjalną, włoską przeznaczoną do pizzy, warto zainwestować(...)pietruszki i czarnuszka. Efekt tak dobry, że chętnie przekazuję Wam cały przepis. Domowa pizza rządzi! Pizza z cukinią i pieczarkami / 2 pizze o średnicy 25 cm Składniki: sos pomidorowy ciasto na pizzę 1 żółta cukinia 1  zielona cukinia 8 małych pieczarek 1 cebula 1/3 pęczka natki z pietruszki 4 łyżeczki suszonego oregano 4 łyżki czarnuszki sól do smaku Przygotowanie

Moja smaczna kuchnia
Ciasto Dobosza 251

jest bardzo proste, choć wymaga odrobiny pracy i czasu. Na moich zdjęciach zobaczycie tylko 5 placków, bo muszę przyznać, że się zagapiłam i jeden mi się za bardzo wypiekł ;) Ciasto: 5 i 1/2 szklanki mąki 3 jaja 1 i 1/2 szklanki cukru 50 g masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem, masłem(...)proszkiem do pieczenia. Stopniowo, często mieszając, dodajemy mleko i zagniatamy. Ciasto dzielimy na sześć części. Każdą część rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (23x35 cm). Każdy placek pieczemy ok 5 minut w 200° C. Ciasto będzie upieczone, gdy jego brzegi zaczną delikatnie brązowieć. Ciasto musi zostać blade. Krem:  1 litr mleka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 4 łyżki

Cynamonowe szczęście
Torcik z rabarbarem i truskawkami 103

pamiętam kiedy tak się nadenerwowałam przygotowując ciasto, z pozoru niewinnie wyglądało, ale było okrutnie kapryśne, szczególnie krążki ptysiowe dały mi się we znaki. Nic nie zapowiadało kłopotów, zaczęły się dopiero w piekarniku, kiedy okazało się, że „ślimaki” się rozrywają i cały efekt szlag trafia. Na szczęście zostało mi nieco ciasta i jakoś wybrnęłam z nieciekawej sytuacji. Jedno jest(...)pewne- choć efektownie wyglądało to nie upiekę więcej tego ciasta. Zastanawiałam się czy go w ogóle publikować ale ostatecznie pojawia się na blogu tylko uprzedzam z krążkami możecie mieć problem :). Placki oczywiście można upiec tradycyjnie w formie, a następnie przełożyć kremem owocowym i bitą śmietaną. Będzie mniej efektowny ale za to łatwiejszy do zrobienia. Torcik z rabarbarem i truskawkami Ciasto

Pieguskowa Kuchnia
Jajka w cieście chlebowym 89

Próba generalna przed śniadaniem wielkanocnym wyszła rewelacyjnie. Wszystkim smakowało, więc jajka w cieście chlebowym zagoszczą u mnie w niedzielę na stole. Fajnie wyglądają, nieźle smakują i zawsze to coś innego. Czasu do Świąt coraz mniej a ja zrobiłam dopiero listę potraw i pierwsze zakupy. Co roku obiecuję sobie, że nie będę czekać na ostatnią chwilę i systematycznie co roku(...)planować wszystkiego w dużym wyprzedzeniem. Zazwyczaj kończy się u mnie tym, że tak i tak robię zupełnie coś innego niż zaplanowałam wcześniej. Nie ma to jak improwizacja:) Jajka w cieście chlebowym 8 jajek 8 plasterków szynki długo dojrzewającej otręby pszenne do posypania Na ciasto 35 dag mąki 1,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 5 dag otrębów pszennych 1 łyżka

Pieguskowa Kuchnia
Kwaśny Jacek czyli ciasto porzeczkowe 107

Ciasto porzeczkowe to efekt dalszego opróżniania zawartości zamrażalnika przed zbliżającym się nowym sezonem owocowo-warzywnym. Pyszne kwaskowate ciasto sprawiło, że czekam z niecierpliwością na tegoroczne porzeczki. Niestety białe przegrały walkę z zimą ale mam nadzieję, że czerwone i czarne zaowocują co najmniej tak samo jak w tamtym roku. Zapraszam na kawałeczek Kwaśnego Jacka do kawki Kwaśny Jacek – ciasto porzeczkowe(...)Ciasto 2 szkl mąki 0,5 szkl cukru pudru 1/3 kostki zimnego masła 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie 450 g porzeczek ( u mnie czerwone i czarne) Kruszonka 180 g mąki 80 g cukru 2 cukry waniliowe 0,5 kostki masła Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać jajko. Zagnieść

Pieguskowa Kuchnia
Chleb Młynarza 98

mąki pszennej chlebowej (typ 850) • 45 g wody • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego * Wszystkie składniki połączyć. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc). Ciasto właściwe • 365 g mąki pszennej chlebowej • 20 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej) • 250 g wody • pół łyżki soli • cały 12-h zaczyn Pierwszy etap Wszystkie składniki oprócz soli wymieszać(...)przez 1 minute, przykryć folią lub ściereczką na 30-60 minut. Dodać sol i wyrabiać na wolnych obrotach przez kilka minut. Ciasto będzie dość klejące. Ciasto wyjąc na omączony blat i jeśli jest zbyt lejące, wgnieść trochę mąki, choć nadal musi być bardzo wilgotne i klejące. Przełożyć do naoliwionej miski , przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu

Pieguskowa Kuchnia
Eklerki 150

Domowe eklerki z bitą śmietaną i truskawkami zamarzyłam sobie ostatnio do kawy. To pyszne, lekkie ciasteczka z ciasta parzonego. Nie wymagają skomplikowanych składników ani przyrządów. Wystarczą dobre chęci i nieco ponad godzinka wolnego czasu. Naprawdę!. Ciasto parzone jest bardzo wdzięczne w obróbce. Moje eklerki przełożyłam bitą śmietaną i dodałam kilka plasterków świeżych truskawek. Wiem, że truskawki nie smakują(...)zebrane latem, ale z okazji wiosny można to zaakceptować. Pamiętajcie, żeby nadziewać je bezpośrednio przed podaniem inaczej eklerki zmiękną i nie będą tak smaczne jak te kruche. Ciasto parzone ma to do siebie niestety. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 18 eklerków i żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji. Eklerki rozeszły się jak ciepłe bułeczki:) EKLERKI CIASTO PARZONE

Pieguskowa Kuchnia
Bułki wiejskie 2795

udało ;). Spróbujcie koniecznie! Składniki: (na około 8 sztuk)    Zaczyn:  140 mąki żytniej typ 720  1/3 łyżeczki suszonych drożdży  150 g letniej wody   Ciasto właściwe:  cały zaczyn   250 g letniej wody  450 g mąki pszennej typ 550+ trochę do podsypania  ½ łyżeczki suszonych drożdży  1 ½ łyżeczki soli Przygotowanie(...)temperaturze pokojowej na około 12 godzin (najlepiej pozostawić zaczyn na noc, by rano móc upiec świeże bułeczki). Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej pasty. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Ciasto właściwe: Do zaczynu, który po nocy zwiększy swoją objętość dodać wodę, mąkę pszenną, drożdże oraz sól. Całość dobrze wyrobić do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Polecam wyrabiać mikserem

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta z marchewką i sezamem 123

pomysł na prosty obiad lub letnią, wykwintną kolację na werandzie, koniecznie z lampką białego wina. Tarta jest dość nietypowa, bo część masła zastąpił biały serek. Jest lżejsza, a ciasto delikatne i chrupiące, w smaku przypominające ciasto francuskie. Przed nałożeniem farszu można ciasto wcześniej podpiec przez około 10-15 minut, choć nie jest to konieczne. Tarta lub jak wolisz quiche, pomimo(...)pospolitych składników zawsze prezentuje się elegancko i wykwintnie. Proste, pożywne i zdrowe jedzonko, pyszne na gorąco i na zimno. Polecam! Składniki na ciasto: 160 g mąki (u mnie orkiszowa jasna) 100 g białego serka np. Philadelphia (10% tł.) 100 g masła + do wysmarowania formy szczypta soli Składniki na nałożenie: 600 g młodej marchewki z nacią 200 g kwaśnej śmietany (jogurtu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z morelami i kruszonką 179

Domowe drożdżówki z soczystymi kwaskowymi morelami i kruszonką. Takich nie kupicie nigdzie. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe. Pięknie pachną, wprost rozpływają się w ustach. Sprawdzony niezawodny przepis gwarantuje delikatne ciasto. Bułeczki nie są wcale trudne do zrobienia. Idealne na weekendowe leniwe śniadanie lub podwieczorek. Bardzo polecam :-) Składniki: (Na 11 szt.) Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka(...)drożdże i sól. Wymieszać. Na środku mąki zrobić zagłębienie, wlać do niego jajko, mieszać łyżką stopniowo wlewając ciepłe mleko. Zagnieść. Stopniowo dodawać stopione, ciepłe masło. Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Morele umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Dwie duże blachy

maniapieczenia
Kwintesencja malinowości. I przdślubny stres 149

sprzątać, gotować i prać brudne skarpetki...?  No cóż, chyba dopada mnie przedślubny stres. Proszę, pocieszcie mnie, że nie ja jedna tak mam... Tymczasem mam dla Was wyjątkowo udane ciasto z malinami. Bardzo chciałam wykorzystać syrop, który przygotowałam w bzowym sezonie, a poza tym marzyło mi się ciasto udekorowane półkulami z musu. Widziałam je już chyba wszędzie; czyżby nowa moda(...)Pierwszy raz przygotowałam sernik bez spodu; nie brakowało mi go smakowo, ale przekładanie delikatnego ciasta na paterę może być sporym wyzwaniem. Jeśli nie chcecie ryzykować przełamania ciasta na pół, doradzam kruchy lub ciasteczkowy spód. Sernik będzie stabilniejszy. Masa serowa jest ciężka i kremowa, z wyraźnym smakiem polskiego twarogu. Dzięki dodatkowi soczystych, kwaskowych malin zyskuje charakteru. Mus jest bardzo prosty

Pożeraczka, czyli raz adobrze