ciasto - 161836 przepisów (strona:1586/10790)

Mazurek serowy z mango 134

Mazurek który jest prosty do zrobienia i naprawdę pyszny. Zrobiłam o smaku mango i wyszło fajne połączenie. Masę serową zrobimy w pięć minut. Małe mazurki możemy wykorzystać do koszyczka. ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru trzcinowego 2 dkg drozdży 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka letniego masa serowa: 30 dkg sera(...)łyżki jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 mango 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja: kilka migdałów 2 suszone morele czekolada gorzka 1 śliwka suszona Ciasto drożdżowe: Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko kilka łyżek i łyżkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn mieszam, ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut przykryty ściereczką w ciepłe miejsce

wesoła kuchnia
Ciasto Śnieżny puch 419

Ciasto Śnieżny puch już od dłuższego czasu opanowało sieć. W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na to ciasto w różnych wersjach. Moja jest bez sproszkowanej śnieżki, którą zastąpiłam śmietanką kremówką. Uważam, że sernik w tej wersji jest zdrowszy i smaczniejszy. Od zawsze przeszkadzał mi w ciastach smak popularnej za czasów mojego dzieciństwa sztucznej, bitej śmietany. Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia(...)herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni roztopić masło, dodać wiórki i cukier. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło zezłocić posypkę. Ostudzić i posypać na wierzch ciasta. Ciasto Śnieżny puch By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions: ... Artykuł Ciasto Śnieżny puch pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa

Pieguskowa Kuchnia
Mini pizza z karmelizowaną cebulą, świeżą figą i mozzarellą 131

przepisy na pizzę, przekonacie się jak bardzo kocham nietypowe połączenia smakowe. Dziś podzielę się z Wami przepisem na mini pizzę z karmelizowaną cebulą, świeżą figą i mozzarellą. Przepisem na ciasto podzieliła się ze mną Irena ( welcome_to_mycoffeeworld ) na instagramie. Poradziła mi także żeby uzyskać bardziej chrupkie ciasto – należy wymieszać 50 g mąki orkiszowej i 125 g mąki(...)zwykłej. Ciasto Ireny pokochałam od pierwszego kęsa. Jest błyskawiczne w przygotowaniu. Bardzo Wam polecam! Składniki (8 sztuk): Ciasto: 175 g mąki 00 + dodatkowo do podsypywania 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Karmelizowana cebula: 3 średnie białe cebule 1 czubata łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek

Moja pasja smaku
baba drożdżowa z nadzieniem czekoladowo cynamonowym 214

składniki na ciasto: 300 -350 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 ml mleka, letniego 2 żółtka 1 jajko 100 ml masła, miękkiego 40 g cukru 10 g drożdży 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli wykonanie: W misce dokładnie mieszamy drożdże z letnim mlekiem, jedną łyżką cukru oraz dwoma łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętych drożdży dodajemy żółtka(...)jajka, ekstrakt waniliowy oraz pozostały cukier i mieszamy. Następnie dodajemy 2/3 części mąki, sól i zagniatamy ciasto. Następnie cały czas zagniatając dodajemy stopniowo pokrojone na kawałeczki miękkie masło na przemian z pozostałą mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka bawełnianą i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. składniki na nadzienie: 50 g czekolady gorzkiej 60 g cukru brązowego 35 g masła

Domowy Smak Jedzenia
Idealne ciasto na domową pitę 139

Bardzo prosty przepis na pyszną, pachnącą pittę, którą możesz nadziać domowym kebabem, shawarmą lub gyrosem własnego wyrobu. Czas : 2,15 godziny (w tym 2 godziny na wyratanje ciasta) Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 8 chlebków Składniki: 3 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki drożdży suszonych (opakowanie 7 g) 2 łyżki oliwy 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 ml ciepłej wody (szklanka(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Ciasto. Drożdże i cukier rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstaw na kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę

Niedzielny kucharz
Czas hamburgera 120

zachowa się umiar i rozsądek, jeśli nie wpadamy w skrajne obżarstwo, wtedy warto cieszyć się wszystkimi smakami. To one przecież kolorują codzienne życie, w którym jest czas na wytworne ciasta, na zielone soki, na warzywne sałatki, ale także w końcu przychodzi też pora na hamburgera. Domowy hamburger Porządna porcja kalorii. Od czasu do czasu każdy ma ochotę na taką drobną(...)ściereczką i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko dodać aktywny, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajko oraz sól i mieszać całość mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut. W trakcie wyrabiania dodać roztopione, ostudzone masło i dalej wyrabiać, do momentu gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Uformować

KulinarneImpresje.pl
Czekoladowy tort z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladowym ganache 304

masy, aby nie straciła na puszystości. Przelać masę do formy i piec ok 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie na kratce. Kiedy ciasto będzie zimne przekroić na pół, na dwie równe części. Kiedy ciasto jest w piekarniku przygotować owoce. Mrożone truskawki umieścić w rondelku razem z 50 gramami cukru. Podgrzewać na małym ogniu(...)gładka i błyszcząca. Odstawić, aby wystygła i zgęstniała. Tuż przed złożeniem tortu ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kontynuować ubijanie aż śmietana będzie sztywna. Składanie tortu: Płaty ciasta ponakłuwać wykałaczką i posmarować syropem truskawkowym. Na paterze umieścić dolną warstwę ciasta. Posmarować połową rozgotowanych truskawek. Na truskawkach ułożyć warstwę bitej śmietany nie rozsmarowując jej jednak do samych brzegów ciasta

olalacooking
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WANILIOWYM TWAROŻKIEM 533

Małe, mięciutkie bułeczki drożdżowe wypełnione waniliowym twarożkiem. Idealne na podwieczorek, drugie śniadanie lub do kawy. Trzymane pod przykryciem będą miękkie nawet 2-3 dni po upieczeniu. Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie i delikatne. Pracując z nim należy dobrze podsypać blat mąką i wygniatać, rozciągać ciasto, nie zanurzając dłoni do środka. Nie polecam Wam wałkowania wyrośniętego już ciasta, ponieważ(...)minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałe mleko (można przepłukać nim miseczkę po rozczynie). Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, do połączenia składników. Dodajemy żółtka i mieszamy aż połączą się z ciastem. Wciąż miksując, w 3-4 partiach dodajemy miękkie masło, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się

cool and minty
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 144

Tarta wytrawna to danie uniwersalne, które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną.  Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów(...)danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy wykwintny obiad lub kolację. Dzięki suszonym grzybom tarta wyszła bardzo aromatyczna i rewelacyjna w smaku!   Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany  Farsz: około 50-70 g suszonych grzybów

Kuchnia MagdaLeny
Dwusmakowe gofry - o smaku białej i ciemnej czekolady. 151

Gofry w dwóch smakach. Z jednej strony znajdziemy jasne ciasto z białą czekoladą, a z drugiej strony ciemne ciasto z kakao i mleczną czekoladą. Wszystko to polane polewą czekoladową. Gofry wychodzą pulchniutkie i mięciutkie lub jeżeli podpieczemy mocniej - chrupiące. Można także zrobić gofry ciemne i jasne, nie trzeba łączyć ciast, ale efekt miksowania jest naprawdę ciekawy i oryginalny. Zachęcam gorąco(...)niej także będzie dzisiaj kilka słów :-) Dwusmakowe gofry - o smaku białej i ciemnej czekolady. Szklanka = 250 ml Jajka wielkość M Z przepisu wychodzi około 20 dużych gofrów.  Ciasto jasne: Składniki: 3 żółtka  3 jaja łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia 50 g tartej białej czekolady łyżka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 80 g rozpuszczonego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto z powidłami 149

prostu wstaję, myślę, sprawdzam składniki, włączam piekarnik i działam! Do tego takie proste przepisy kuszą, co poradzić, mus to mus, jak mawiała moja Babcia Wyjątkowo łatwe w przygotowaniu ciasto. Jedne z tych, których składniki umieszczamy w misce, łączymy, mieszamy i wypełniamy formę. Tak powstało i to ciasto. Raz dwa trzy! Ciasto na jedną keksówkę, pachnące wanilią z powidłami. Wspaniałe! Dziś(...)ciasto, łatwe, szybkie i proste z aromatem waniliowym i powidłami. Dla nas idealne w smaku, takie które znika niesamowicie szybko ze stołu, nie tylko do kawy. Po prostu smakujemy cały czas i już! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 jajko 100 ml mleka ¾ szklanki cukru, może być też trzcinowy 3 łyżki oleju 2 łyżeczki sody słoik powideł

Zasmakuj Kuchni
Styczniowa piekarnia, pumpernikiel na zaczynie 145

słodu. Oczywiście pieczony na zakwasie. Najważniejsze to sposób pieczenia takiego chleba. Powinno się piec w formach metalowych ze szczelną pokrywą w niskiej temperaturze i w zależności od objętości ciasta temp. powinna być w 120st lub nieco powyżej. W warunkach domowych jest to bardzo trudne nie tyle z powodu temperatury co z powodu formy metalowej. Nie znalazłam takiej na rynku pewnie(...)grę wchodzi zrobienie jej na zamówienie. Owijanie ciasta w folię aluminiową nie dość, że nie pomaga ale używanie jej do pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat taki sobie. Chleb ze styczniowej piekarni może być próbą takiego chleba, ale dodatek drożdży już go eliminuje do stosowania takiej nazwy. Potraktowałam

Leśny Zakątek
Piekarnia listopadowa u Amber 119

kształt chleba można uzyskać w/g własnego pomysłu albo podglądając krótkie filmiki ze strony klik . Upiekłam z połowy porcji w foremce do babek. Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :) Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie! Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu(...)mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 650g mąki orkiszowej jasnej, 185g wody, 2 łyżeczki suchych drożdży, 18g soli  Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut. Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji

Leśny Zakątek
Cynamonowo-czekoladowa tarta z nutą wanilii i serkiem ricotta 157

przepis na te tartę. Miałam ochotę (jak zawsze) na cynamon  :) A że niedawno dorwałam krem z ciasteczek speculoos, To wszystko zaczęło układać się w jedną, smakowitą całość :) Składniki: Ciasto: 300 gram mąki 100 g cukru pieczenia 100 g margaryny lub masła pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis łyżeczka cynamonu Nadzienie(...)łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla) Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą część  kroimy w kostkę. Z laski wanilii wydobywamy

CynamonemPoOczach
Ciasto bez miksowania 119

ochotę coś zjeść słodkiego,ale no właśnie, zepsuł Ci się robot kuchenny i mikser hmmmm, jak pech to pech ;) to co możesz sobie upiec? Znalazłam dzisiaj fajne i szybkie ciasto bez miksowania na blogu  mojadelicja.pl Ciasto mięciutkie, puszyste i ma piękny brązowy kolor. Kolor na zdjęciach nie wyraża tej barwy tak jak ją widzę na żywo :) Cóż mogę napisać(...)więcej o cieście? Można polać go polewą czekoladową, natomiast ja nie miałam na tyle cierpliwości i po prostu oprószyłam cukrem pudrem i już klika kawałków ciasta jest mniej ;) Wymiary blaszki: 22x22 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 55 minut do suchego patyczka Składniki: Suche: 350 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 200 g cukru ( ja dałam 180 g) 1 łyżeczka

Różne smaki w kuchni