ciasto - 161836 przepisów (strona:1595/10790)

Mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą 160

calzone przypomina pierogi. Calzone w wersji mini sprawdzi się świetnie nie tylko na obiad, ale również będzie świetną przekąską na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. SKŁADNIKI Na ciasto: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki oliwy duża szczypta soli Na farsz: 250 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 1 łyżeczka(...)rozkruszyć drożdże, dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na 30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać oliwę, sól i zaczyn, po czym wymieszać. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około 7 minut). Jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk, to dodać mąki. Wyrobione ciasto

Passions hobbies life
Pizza bianca z kurkami 304

zupełnie inaczej. Warto wykorzystać ostatnie kurki i skusić się na kawałek jesiennej kurkowej pizzy z kieliszkiem białego, wytrawnego wina – pasuje do niej doskonale! Pizza bianca z kurkami – ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej włoskiej 00, ale może być zwykła pszenna) ½ szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży instant ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki(...)minuty. Do mąki dodajemy sól, oliwę i wlewamy wodę z drożdżami. Mieszamy (najlepiej palcem lub łyżką w jedną stronę), a po połączeniu się składników wyrabiamy na jednolite ciasto (można też wyrobić wszystkie składniki mikserem z hakiem). Gdy ciasto się lepi, dodajemy odrobinę mąki. Jeśli kula ciasta jest miękka, elastyczna i nie lepi się do rąk, przykrywamy ciasto ściereczką podsypaną mąką

Poezja smaku
FISH AND CHIPS 187

bardzo zaintrygował nas ten przepis, że mimo iż to zupełnie nie nasze klimaty... (nigdy nie podaję ryb w panierce), to zaryzykowaliśmy i nie żałujemy. Przygotowana w ten sposób ryba (ciasto naleśnikowe z dodatkiem piwa) okazała się wyśmienita. Pyszna, chrupiąca, soczysta i bardzo aromatyczna. Aromat piwa w cieście jest wręcz zniewalający. Nie obawiajmy się dodatku piwa do ciasta, alkohol pod wpływem(...)ryby, przynajmniej w domu). Następnie filety umyłam, dokładnie wytarłam w ręcznik kuchenny. Skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam na kolejne 10-20 minut. W tym czasie przygotowałam sobie ciasto naleśnikowe. Do miski wybiłam duże jajko, roztrzepałam je, dodałam sól, połowę, czyli ok.1/4 szklanki piwa, wymieszałam. Dodałam 1/2 szklanki mąki, dokładnie rozmieszałam. Dosypałam resztę mąki, rozmieszałam, następnie dolałam pozostałą część piwa

Smaczne Zdrowe
Jabłecznik z połówkami jabłek 167

Sezon jabłkowy już dawno się zaczął a u mnie zagościł jabłecznik z połówkami jabłek. Mój pierwszy ale na pewno  nie ostatni. Świetny smak i do tego ciasto bez jajek. Polecam Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)cynamonu 4-5 średnich jabłek cukier puder do posypania blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Z mąki pszennej, zimnego masła, śmietany, cukru, proszku do pieczenia i cynamonu zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, przekrajamy na pół i wykrajamy gniazda nasienne. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Domowy chleb 172

Zaczyn ma co najmniej podwoić swoją objętość. Do miski wsypujemy większą część mąki. Nie dodajemy jej całej od razu bo w czasie wyrabiania zobaczymy ile tak naprawdę „zabierze” nam ciasto. Dodajemy miód, sól, wodę, pokruszone drożdże i cały zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto ma być elastyczne, zwarte(...)takie żeby można było uformować z niego okrągły bochenek) i błyszczące. Następnie przekładamy je na obsypany mąką blat i wyrabiamy 2-3 minuty. Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak

PatiGotuje
Jabłkowy chleb z cydrem na zakwasie 164

zakwasie…Tak, tak jak już posadziłam nowy zakwas to nie ma siły abym nie upiekła kolejny chleb na zakwasie . Jabłkowy chleb jest przepyszny! Upiekłam go jabłkami. Do ciasta dodałam również jabłkowy cydr, jakżeby inaczej! Chleb jest bardzo pulchny i idealny na śniadanie. Taki chleb mogę jeść tylko z masłem. Moje zadowolenie nie zna granic. Chleb wyrasta pięknie. Prowokuję(...)pokrojonych w grubą kostkę, ok. 3 jabłka Przygotuj robot z hakiem. Wlej do misy zakwas, cydr i wodę, dodaj pokruszone drożdże, a następnie obie mąki. Włącz robot i zagniataj ciasto na małych obrotach. Kiedy składniki się połączą dodaj sól. Zarabiaj aż ciasto będzie elastyczne i łatwo odchodzić od brzegów. Pod koniec dodaj pokrojone jabłka ze skórką i zarabiaj aż owoce

codojedzenia
Odrywane bułeczki dyniowo-cynamonowe 127

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wbić jajko, dodać masło, puree z dyni, sól, cukier, cynamon i zaczyn, po czym wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (co może zająć około 7 minut). W razie potrzeby można dodać jeszcze mąki, zaś jeżeli ciasto jest(...)suche, to dolać mleka (wszystko zależy od gęstości puree z dyni). Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ponownie lekko zagnieść i odrywać z ciasta kawałki o wadze 120 g (najlepiej

Passions hobbies life
Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami 221

Puszyste ciasto drożdżowe z przeplatającym się farszem z mięsa wołowego i pieczarek. Ciekawe urozmaicenie obiadu lub kolacji, chociaż z powodzeniem można je zabrać na wycieczkę. Bardzo smakowało mi jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym. CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 25 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ MIĘSNY: 200 g pieczarek(...)gorącej wody. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Zaczyn wlać do przesianej mąki, razem z pozostałą ciepłą wodą, solą i olejem. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na suchą patelnię wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Dołożyć łyżkę masła i delikatnie

https:KKuchniaMniam
Cynamonowo-czekoladowa tarta z nutą wanilii i serkiem ricotta 172

przepis na te tartę. Miałam ochotę (jak zawsze) na cynamon  :) A że niedawno dorwałam krem z ciasteczek speculoos, To wszystko zaczęło układać się w jedną, smakowitą całość :) Składniki: Ciasto: 300 gram mąki 100 g cukru pieczenia 100 g margaryny lub masła pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis łyżeczka cynamonu Nadzienie(...)łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla) Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą część  kroimy w kostkę. Z laski wanilii wydobywamy

CynamonemPoOczach
Pierwsza w tym roku prawie szarlotka 184

ostatnie życiowe siły. Pierwszej jesieni w naszym nowym domu dała zaledwie kilka jabłek; średnio nawały się do jedzenia, bo są dość kwaśne, ale za to kruche i idealne do ciast. Na wiosnę więc C. zajął się jabłonką; dość brutalnie pozbawił ją utrudniających rozkwit pnączy, przyciął żywopłot tak, żeby choć trochę ułatwić jej życie i podlewał magicznymi miksturami ze sklepu ogrodniczego(...)wróciliśmy z wakacji; większość pieczołowicie zebraliśmy i ułożyliśmy w piwnicy. Będą szarlotki, jak się patrzy! Ostatnio C. przyszedł do mnie z miną niewiniątka i oświadczył, że obiecał w pracy ciasto. A właściwie to dwa. I z szelmowskim uśmiechem dodał, że jak nie mam czasu ani chęci, to on może przecież kupić coś w cukierni... Wie chłopak, jak mi na ambicję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karpatka z kremem budyniowym 183

Zapraszam Was na ulubione ciasto mojego dzieciństwa: karpatkę z domowym budyniem. Jest to moja pierwsza karpatka ale nie ostatnia. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki 4 jajka krem: 500 ml mleka 2 łyżki cukru + 1/2 szkl cukru 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 125 g margaryny cukier puder do posypania(...)tortownica o śred. 28 cm Przygotowanie: Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy margarynę i zagotowujemy ( margaryna musi się rozpuścić). Wsypujemy mąkę i gotujemy, aż powstanie gęste ciasto, które będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do wystudzenia. Do ciasta wbijamy po 1 jajku i miksujemy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt tortownicy i wypełniamy go ciastem ( 2 szt). Pieczemy przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
CIASTO ,,JADĄ GOŚCIE'' 243

jesteśmy przygotowani, bo domownicy wyjedli z szafki ostatni zapas ciasteczek. Mam na to radę, ostatnio na kanale  Skutecznie.Tv   natrafiłam na fajny i bardzo prosty przepis na ciasto bez użycia miksera.  Potrzebujemy tylko dwie miski oraz łyżkę i trzepaczkę do jajek. Po 5 minutach ciasto już jest w blaszce, a po 40 minutach po domu unosi się wspaniały(...)zapach świeżo upieczonego ciasta z owocami. Ja robiłam już ze śliwkami i brzoskwiniami ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce. W obu przypadkach placek był znakomity i bardzo szybko został zjedzony. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Przy pierwszym podejściu też nie wierzyłam, że ciasto się może udać, ale wychodzi, na dodatek pyszne i bez zakalca! Polecam :) SKŁADNIKI ODMIERZAMY SZKLANKĄ

Pani na deser
MAZUREK KRÓLEWSKI 163

kruche blaty przekłada się kwaśnymi jabłkami, a na wierzch kładziemy pyszną orzechową masę, którą oblewamy polewą czekoladową.  Jak każdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje fantastycznie. A na nadchodzące Wielkanocne Święta taki mazurek będzie(...)SKŁADNIKI NA CIASTO : 4 żółtka 15 dag cukru pudru 30 dag masła lub margaryny 50 dag mąki łyżeczka proszku do pieczenia KREM : 30 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 3/4 szklanki mleka i cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego masło lub margaryna 250 g 3-4 łyżki kaszy manny troszkę alkoholu JABŁKA : 1 l  smażonych jabłek w słoiku

Pani na deser
CIASTO ORZECHOWY PUSZEK 159

ciasto należy do tych lekkich i nie przesłodzonych. Delikatny orzechowy biszkopt wspaniale komponuje się z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :) SKŁADNIKI NA  CIASTO : 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 7 jajek 2 łyżeczki proszku(...)przez chwilę, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.  Następnie ucieramy masło na puch dodając po łyżce zimnego budyniu. SKŁADANIE CIASTA : Ciasto wyciągamy z blachy i nasączamy kawą. Wykładamy krem  (odkładamy 5-6 łyżek) i układamy okrągłe biszkopty, które również nasączamy. ROBIMY 2 KREM : Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody

Pani na deser
ANANASEK 202

Dziś na odmianę ciasto z ananasami. W pierwotnej wersji dwa biszkopty przekładane były kremem budyniowym. Smakowało mi, ale czegoś mi tam brakowało. Musiałam je lekko zmodyfikować. Dołożyłam śmietanę, herbatniki i wyszło wspaniale. Bardzo orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na upalne dni. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 6 jaj 1,5 szklanki cukru i mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)UBIJAMY ŚMIETANĘ : Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem, powoli wlewamy żelatynę i ciągle miksujemy. SKŁADANIE CIASTA : Ciasto umieszczamy w formie. Na biszkopt wylewamy schłodzoną masę.   Przykrywamy warstwą herbatników.  Wylewamy śmietanę i wyrównujemy.  Ścieramy czekoladę. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą

Pani na deser