ciasto - 160969 przepisów (strona:1589/10732)

Ciasto potrójnie truskawkowe 96

Jest okazja, więc jest ciasto. Na co dzień ciast nie pikę o czym już wspominałam nie raz, ale gdy jest okazja robię to dość chętnie. Staram się jednak z rozwagą dobierać produkty. Stare przyzwyczajenia zmieniłam o 180 stopni i biała maka czy cukier raczej do moich ciast nie trafiają. Nie jest to proste, ale pobudza wyobraźnie. Za każdym takim eksperymentem(...)zastanawiam się co dobrego wyjdzie tym razem, bo że ciasto będzie udane to nie mam wątpliwości. Tym razem inspirowałam się jednym z moich ulubionych ciast z truskawkami jednak tradycyjną śmietanę zamieniłam na mleczko kokosowe. Pokombinowałam też ze spodem ciasta całkowicie rezygnując z tradycyjnego biszkoptu pełnego cukru. Oto co wyszło.   Ciasto potrójnie truskawkowe składniki spód: 100 g migdałów w płatkach

Przysmaki Karolki
Szarlotka krucho-drożdżowa 150

zwykle jestem nudny i zadaje tysiące niewygodnych pytań. Od dłuższego czasu męczę temat ciast... Agnieszka uwielbia je piec!      Bo to taka tajna broń kobieca przekazywana z pokolenia na pokolenie: "Pamiętaj córeczko! Jeśli chcesz utrzymać chłopaka, narzeczonego, męża to rób tak... ! 👉 Utucz faceta, będzie gruby i już żadna inna nie będzie go chciała"       Na szczęście(...)tygodnie albo i rzadziej.      SKORO JEDNAK SIĘ POJAWIAJĄ TO MOGĄ BYĆ ZDROWSZE! Czemu nie? Wpadam do kuchni i dopytuje się co jest w składzie tego ciasta,czy są jajka? Jak zrobić sernik bez ciasta, cukru=węglowodanów? ... ?      To wszystko zmusza Agnieszkę do myślenia i szperania w głowie lub w internecie by przeskanować przepisy i zrobić

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Drożdżówka z twarogiem i kruszonka czyli Niedzielne Śniadanie odc.102 167

jaką piekła babcia Manisia, a może kurka w owocach wg babci Hali... Pamiętam tez smak drożdżówkę z serem jakie  kupowałam sobie w sklepie obok liceum. Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Bajkorada  wiedziałam, że będzie nam smakować. Drożdżówka z twarogiem i kruszonka ciasto: 460 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 100 g masła (roztopionego i ostudzonego(...)świeżych drożdży 2 jajka 100 ml cukru Podane składniki mieszamy w misce i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto nie powinno się kleić. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 minut. nadzienie: 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 g cukru waniliowego 1,5 łyżki cukru Ser zmielić i połączyć z pozostałymi składnikami. Ja wszystko utarłam przy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto potrójnie czekoladowe-bez pieczenia 378

Witam Kochani Dziś przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem na zimno,które jest potrójnie czekoladowe :)  Składa się z trzech warstw,każda z nich to inna czekolada-gorzka,mleczna oraz biała :)  Polecam,ciasto jest wspaniałe,łatwe i pięknie wygląda. SKŁADNIKI *przepis na tortownice 21cm WARSTWA 1 -1 czekolada gorzka 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki(...)jest lekko gęsta (przypomina budyń) mieszamy ją i wykładamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Tak postępujemy z pozostałymi warstwami czyli z czekoladą mleczną i białą. Przygotowanie ciasta trochę trwa,bo trzeba czekać aż poszczególne warstwy się zetną,ale warto :)  Ciasto dekorujemy według własnego uznania JA do dekoracji wykorzystałam szablon i kakao,truskawki i starte kostki czekolad

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pełnoziarniste bułki z siemieniem lnianym 135

wilgotności, chrupkości i smaku. Polecam Wam ! Przepis na 12 małych bułek 1/3 szklanki siemienia lnianego 300 ml wody ( w 120 ml moczymy siemię lniane, pozostałe 180 dodajemy do ciasta) 3 g suchych drożdży instant  225 g maki chlebowej białej 113 g mąki chlebowej pełnoziarnistej 4 g soli  Wykonanie Wieczorem, dzień przed pieczeniem namoczcie siemię lniane(...)ciepłej wody -przykryjcie szczelnie folią i odstawcie Ciasto można wyrabiać w maszynie do chleba lub mikserem Obie mąki połączcie z suchymi drożdżami, dodajcie 180 ml wody, sól i siemię lniane (po 12 godzinach namaczania siemię będzie konsystencją przypominało galaretkę) Wyróbcie miękkie ciasto. Będzie się kleiło - takie ma być. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypcie odrobinę mąki, jeśli za twarde dodajcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Drożdżówki z marmoladą 104

zaczyn (suszone drożdże dodajemy od razu do mąki). Zaczyn odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, następnie dodajemy go do mąki, wlewamy resztę mleka, dodajemy masło, żółtko, sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski i przykryte ściereczką odkładamy do podwojenia objętości. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 14 równych części. Przygotowujemy szklankę(...)okrągłą foremkę do wykrawania (u mnie o średnicy 8cm). Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy większej niż foremka do wykrawania (około 10cm).  Wycinamy kółeczko, a powstałą obwódkę z ciasta wykorzystujemy do zrobienia ścianek gniazdka. Obwódkę zakręcamy w ósemkę, jedną pętelkę układamy na kółeczku z ciasta i nakrywamy drugą pętelką.  Gniazdka napełniamy nadzieniem, drożdżówki przykrywamy

Smak mojej kuchni
Parówki w cieście francuskim 364

Parówki zapiekane w cieście francuskim lub taka troszkę inna pizza. Pięknie się prezentuje i dobrze smakuje.  Szybko się robi, a jeszcze szybciej znika. Idealne na kolacje czy przekąskę na ciepło. Można wykorzystać do tego kabanosy lub inne cienkie kiełbaski. Sos możecie zrobić również swój ulubiony. Mam nadzieję, że spodoba Wam się pomysł na takie jedzonko. Składniki 2 ciasta francuskie(...)parówek 1 żółtko sos 3 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżka oleju 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku sól pieprz bazylia oregano Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. 1 płat ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować całość sosem. Drugi płat ciasta rozłożyć na płasko i wzdłuż pokroić na równe paski, ale od góry nie nacinać do końca

O kuchni z uczuciem
Black velvet cake z jagodową frużeliną. 245

velvet więc musi być i black.  Chciałam aby  tym razem kolor był naturalny, więc użyłam jagód, które w zeszłym roku dostałam będąc na wakacjach w PL.  Ciasto czekoladowo-jagodowe z tradycyjnym kremem identycznym jak w red velvet cake (przepis na red velvet znajdziecie tu ) Prosty w przygotowaniu i łatwy w dekoracji.  Poza tym jest pyszny dzięki(...)lekko słonemu serkowi. Polecam!  Nas w domu zachwycił. Inspiracje czerpałam z bloga Moje Wypieki, zmieniłam jednak trochę przepis. Ciasto upiekłam w trzech foremkach( 18 cm)  o tej samej średnicy Przepis    1 i 1/2 szklanki cukru do wypieków 1 i 3/4 szklanki mąki uniwersalnej 3/4 szklanki kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem tzatziki 321

Pyszne kąski z kurczaka obtoczone w cieście i podane z sosem tzatziki i frytkami to dla mnie obiad idealny. Kurczak w cieście naleśnikowym to danie bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagające zbytniego nakładu pracy. Zrobi furorę również jako przekąska na imprezie. Składniki na kurczaka w cieście naleśnikowym: 2 piersi z kurczaka lub ok 600 g polędwiczek z kurczaka przyprawa(...)kurczaka pieprz, sól czosnek w proszku Ciasto: szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody jajko łyżka oleju łyżeczka octu sól, pieprz Przygotowanie Piersi z kurczaka kroimy w dość duże paski. Obsypujemy je przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Kurczaka maczamy w cieście naleśnikowym i przekładamy na rozgrzany

e-PrzepisyKulinarne
Brownie z truskawkami na jogurcie greckim 151

końcu wakacje! Świadectwo odebrane, 2 miesiące wolnego przede mną. Będzie to świetny czas, by nadrobić blogowe zaległości ;). Dzisiaj częstuję ciężkim czekoladowym zakalcowatym ciastem z truskawkami na jogurcie greckim! Przedstawiam brownie, czyli najbardziej czekoladowe ciasto świata! Na blogu znajdziecie już kilka wersji tego ciasta: klasyczną , z budyniem waniliowym , a nawet i muffinki brownie z czerwoną porzeczką(...)razem upiekłam z truskawkami, a do ciasta dodałam grecki jogurt. Wyśmienite, obłędnie czekoladowe i wilgotne! Polecam ;). Składniki: (na formę o średnicy 23 cm) 100 g oleju kokosowego+ odrobina do wysmarowania formy 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka naturalnego kakao 150 g jogurtu greckiego 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mąki

Nastoletnie Wypiekanie
Maślane kruche babeczki 292

Małe, maślane, kruche.  Babeczki, które możemy wypełnić dowolnie według upodobań są apetyczną opcją do podania na słodko, lub także na wytrawnie (pomijamy dodatek cukru przy wyrabianiu ciasta). Można je przechowywać w szczelnym pojemniku i podać nawet za kilka dni ( bez masy). A Wy dekorujecie babeczki ze swoimi Dzieciaczkami? :) Składniki: 30dag mąki pszennej (typ 450) 20dag masła (nejlepiej z zawartością(...)Masło wraz z mąką siekamy drobno nożem do momentu kiedy nie powstaną drobne grudki, wyglądem przypominające kruszonkę. Kiedy konsystencja będzie zadowalająca, dodajemy żółtka wraz z cukrem i szybko wyrabiamy ciasto (tak aby się nie zagrzało). Przygotowaną kulke ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni oraz delikatnie

ChilliJemy
Chleb na sodzie z tropikalnymi bakaliami 193

dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - c.d.n . Składniki na 1 mały bochenek: 250g mąki pszennej 200-220ml maślanki - zależy od konsystencji ciasta chlebowego, najpierw użyć 200ml, najwyżej potem po troszku dolewać resztę 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki kardamonu - można pominąć 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - można pominąć 1/2 łyżeczki soli(...)szkl. tropikalnych bakalii - kandyzowany ananas i papaja, rodzynki sułtańskie oraz suszone morele i kokos Rozgrzać piekarnik do 200C stopni i w międzyczasie przygotować składniki ciasta chlebowego.   Odmierzyć bakalie - ja już nie przelewałam ich wrzątkiem, bo były dość wilgotnawe.    Do dużej miski przesiać przez sito mąkę i wymieszać z sodą, solą, kardamonem i gałką muszkatołową. Do składników suchych

Grunt to przepis!
Szarlotka z żurawiną i kisielem 174

moim domu często goszczą ciasta z jabłkami, robię je na różne sposoby, tym razem zrobiłam szarlotkę z żurawiną, bardzo nam smakowała. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej  1 szklanka mąki krupczatki 4 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Beza: 4 białka 1 szklanka cukru  1 kisiel żurawinowy Masa jabłkowa(...)kilogramy jabłek 0,5 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka suszonej żurawiny Dodatkowo: Tłuszcz do formy Cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy, dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy tłuszczem i wylepiamy jedną częścią schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki

Bajeczna Kuchnia
Mazurek migdałowo-kawowy 120

udało mi się dopracować mój ulubiony mazurek.Jestem miłośniczką kawy i migdałów.Smaki idealnie do siebie pasują w połączeniu z bardzo kruchym ciastem.Poza sezonem mazurkowym można podawać go w formie ciasta 😋Można go przygotować 2-3 dni przed Świętami jak również zamrozić. CIASTO KRUCHE 500 g mąki tortowej 250 g margaryny 4 żółtka 0,5 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku(...)pieczenia łyżka cukru waniliowego(u mnie własnej roboty) WIERZCH CIASTA 100 g mielonych migdałów 1 białko 80 g cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować(można też zagnieść ciasto ręcznie).Podzielić na 2 części ,owinąć w folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Pierwszą część cista rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o wymiarach  25 cm.Piec

Anielskie wypieki
Tort Amaretti 141

się w tym czasie tydzień włoski w Lidlu, gdzie ciasteczka zakupiłam. Torcik wyszedł nawet smaczniejszy niż oczekiwałam. Może tylko nieco ciut za słodki. Tym co urzekło mnie najbardziej, to ciasto – pyszne, wilgotne, mocno migdałowe i niebanalne… już kombinuję w jakim innym zestawieniu wykonać go ponownie. Ciasto: 4 duże jajka 1/2 szkl. zmielonych ciasteczek amaretti 1/2 szkl. drobnego cukru(...)delikatnie łączymy z roztartymi z amaretti żółtkami. Wsypujemy mielone migdały, przesianą mąkę i delikatnie łączymy całość za pomocą szpatułki. Dno tortownicy (23-24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut (do tzw suchego patyczka). Po przestudzeniu kroimy na 3 blaty. Żółtka ucieramy do białości razem z solą, cukrem oraz

Smaki Na Talerzu